» »

faradayeva kletka

faradayeva kletka

gzibret ::

Imam en problem z elektromagnetnimi motnjami na elektronskem mikroskopu - sumim vsaj, da so to EM motnje. Slika je namreč zelo neostra in tega se ne da odpravit. Primer - če v bližini vklopim npr. električni kuhalnik, se slika še poslabša. Rad bi poiskusil zadevo spravit v to kletko in jo ozemljit, da vidimo, če je res to vzrok v tem ali pa v samem mikroskopu in da se problem lahko odpravi.

Zanima me, a obstaja kakšen polivinil, impregniran z žičkami, ki se ga lahko ozemlji. Rad bi imel namreč precej fleksibilno zadevo. Kje se da to kupit in koliko stane? A je morda še kakšna druga pot za rešitev problema? Nebi pa rad delal kartonastih škatel, ovitih z ALU folijo, ker je stvar precej nepraktična. Mikroskop je velik kot neka povprečna nočna omarica.

Bi pa to prej vsaj sprobal, predno se lotimo morebitnih gradbenih posegov (recimo montiranje mreže v steno), da ne bodo stroški in delo odveč.

Hvala!
Vse je za neki dobr!

Brane2 ::

Dobi kje kak kos folije za tiskana vezja. Mogoče bi se pri lokalnem zastopniku za 3M dalo dobiti kaj ali pa pri kakem podjetju ki dela tiskanine in zna po naročilu narediti stvar na foliji...

P asi ziher, da ti to nujno rabiš v obliki folije in da kak supertanki pleh ne bi delal ?

In poleg tega a si ziher, da te ne jebe magnetna komppnenta in bi rabil magnetni oklep ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

gzibret ::

Lahko so tudi magnetne motnje, samo to bi se naj dalo z magnetnimi lečami korigirati. Hmmm, magnetni oklep? Kako pa to izgleda...

Supertanki pleh tudi pride v poštev. Samo dovolj fleksibilen mora bit (je treba nekako zavit tole reč notri, vsaj provizoriš). Raje pa bi imel kakšno bolj foliasto zadevo.
Vse je za neki dobr!

Brane2 ::

Za magnetni oklep rabiš feromagnetno, mehkomagnetno pločevino.

Železo recimo ali kak mumetal ( če se to zadevo da dobiti na malo večjo količino ) itd.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Z magnetnimi lečami verjetno lahko korigiraš samo statične motnje, ne pa dinamičnih, ki jih povzroča AC signal...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Azrael ::

Je mikroskop sploh brezhiben? Sprašujem zato, da ne boš zmetal goro denarja v napačen vzrok.

In tako kot Brane, bi za zunanje motnje prej osumil magnetne vplive (ta mikroskop je neke sorte katodna cev), kot pa VF električna polja.

Če pa je postala naprava naenkrat občutljiva na zunanje motnje in prej ni bila, je to znak, da je nekaj narobe v napravi sami. Ker se okvare navadno samo slabšajo, se ti lahko zgodi, da boš s to "obleko" dobil izboljšanje, ki bo kratkotrajno.

Aha še nekaj, ko vklopiš tisti kuhalnik, se slika pokvari na celi površini ali samo delu? Upam, da nisem brcnil v temo, ampak pri TV so motnje od termičnih naprav, to je grelcev omejene na del slike.

Po knjigah, ki obravnavajo popravila TV aparatov je to razloženo s tem, da termični aparati delajo VF motnje samo v eni polovici periode. Vendar, če ima mikroskop osveževanje kaj dosti drugačno od 50 Hz, bodo tudi tako povzročene motnje povsod na sliki.
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

Mumetal je drag, gre pa v bistvu za betonsko železo z veliko bakra.

Ampak bi skoraj trdil, da ga sama cev mikroskopa že ima, saj brez , da bi se zaščitil pred zunanjimi magnetnimi vplivi ni možno sfokusirati in precizno usmerjati curek elektronov. Konec koncev gre za nm in vsako nihanje žarka razmaže sliko.

So mogoče kdaj kakšni maherji napravo malo "popravljali" in pozabili vrniti take "malenkosti" nazaj?
Nekoč je bil Slo-tech.

Brane2 ::

BTW: ima ta kuhalnik elektronsko regulacijo moči ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

gzibret ::

> Je mikroskop sploh brezhiben? Sprašujem zato, da ne boš zmetal goro denarja v napačen vzrok.

Mikroskop je nov. Proizvajalec oz. zastopnik ga je štimal in štimal in je rekel, da bolje ne gre in je okrivil zunanje motnje oz. prostor, v katerega smo ta mikroskop postavili. Meni pa se vseeno zdi, da bi moralo iti veliko bolje. Prav zato bi poskusil vsaj s faradayevo kletko. Pač zaviješ cev v tisto "folijo" oz. karkoli in vidiš, če je kaj bolje.

Bi pa jaz tudi trdil, da mora biti cev zaščitena pred magnetnimi motnjami.

Sicer pa v prvi fazi itak nebi zmetal gore denarja. To bi bilo (oz. bo) smiselno narediti takrat, ko se točno ve, v katerem grmu tiči zajec.

> Aha še nekaj, ko vklopiš tisti kuhalnik, se slika pokvari na celi površini ali samo delu?

Ja, zamegli se in razmaže v eni smeri. Kot pri starejših TV-jih, ko se nekdo pogovarja po GSM-u, samo manj intenzivno. Kolikšna pa je frekvenca osveževanja, pa nimam pojma.

No, v glavnem, prvo bi probal s tole kletko, pol pa dalje. Gledal sem na 3M Slovenija, pa nisem našel nič pametnega. Kje prodajajo tisto plastiko, v katero so zaviti trdi diski in matične plošče? Pa bi to nabavil nekaj m2 in probal....
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

> BTW: ima ta kuhalnik elektronsko regulacijo moči ?

Ima (manualni) potenciometer, s katerim nastavljaš moč.
Vse je za neki dobr!

Brane2 ::

Potem zna biti da te jebe regulacija temperature, ki je dostikrat anrejena s triacom in prav nemarno "žaga" štrom.

Če lahko nabiješ grelcu gas "do daske" brez škode uza ostalo, probaj to in poglej če motnje izginejo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Highlag ::

Glede na to da bi naprave kupljene v EU morale imeti atest za EMC kompatibilnost in imunost, bi rekel da se ti nebi smel kaj dosti s tem ukvarjat ampak proizvajalec / distributer. Sploh če je zadeva občutljiva na motnje preko mreže.

Lahko pa povem izkušnjo iz prve roke, da so v službi monitorji (Viewsonic 21")spreminjali barve, kadar je bila eno nadstropje nižje (Višina stropa cca 5m ali več) Prižgana ena velika električna peč.
Never trust a computer you can't throw out a window

gzibret ::

Brane - pa sej grelec ni problematičen. Komot se ga izklopi ali pa nese drugam. Problem (po moje) je električna omarica na hodniku. Spet pa nisem ziher.... Zato bi probal reč ovit v tisto kletko.

Samo, da bi to naredil, moram prej vedet, kje material sploh nabavit. Ali pa da grem po kartonaste škatle in tri pakete alu folije (kar bom v bistvu naredil, če ne bo nobene druge variante).

> Glede na to da bi naprave kupljene v EU morale imeti atest za EMC kompatibilnost in imunost, bi rekel da se ti nebi smel kaj dosti s tem ukvarjat ampak proizvajalec / distributer. Sploh če je zadeva občutljiva na motnje preko mreže.

Ja, se strinjam. Samo prodajalec je rekel, to je to, ne gre bolje, jaz sem zaključil. Meni pa se vseeno zdi, da to ni to in bi mašina morala delati bolje. Kaj sedaj? Dokažem mu lahko samo tako, da probam tele motnje odpravit (magari provizoriš) in mu pokažem - hočem tako sliko, ne mi govorit, da ne gre bolš, zrihtaj.
Vse je za neki dobr!

Azrael ::

> Problem (po moje) je električna omarica na hodniku

Če sumiš, da gre za motnje iz el. omrežja, imaš vsaj dve relativno enostavni možnosti, da to preveriš.

1. Uporabiš detektor el. inštalacij v zidu. Če bo napravica v tem prostoru javljala prisotnost kablov, tudi, če jo boš imel v roki, stran od raznih naprav tipa CRT TV in podobno, kjer so prisotne visoke napetosti, potem imate motnje.

2. Povabi na ogled prostora nekoga, ki uporablja slušni aparat. Ti aparati imajo (vsaj večina), vgrajeno indukcijsko zanko. Poprosi ga naj preklopi na indukcijsko zanko (v osnovi namenjena uporabi klasičnega telefona) in kako močno brnenje sliši.

Če ne bo slišal nič ali samo malo, nekako tako, kot v drugih prostorih, potem inštalacija ni kriva.
Nekoč je bil Slo-tech.

TESKAn ::

Preveri motnje na el. omrežju. Sposodi si osciloskop in poglej malo, kakšna je napetost in tok do naprave. Ker dvomim, da je naprava tako zelo občutljiva na motnje po zraku.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Tomay ::

Sicer ne vem če bo kaj pomagalo ampak vseeno.
Če imaš ups lahko zadevo tudi vsaj testno napajaš prek ups-a ko laufa na baterije. Sicer ne vem kako brez motenj je štrom, ki pride iz ups-a. Upam, da ta zadeva ne porebi preveč štroma, ker potem bo potreben večji ups.
Voodoo 4Ever

gzibret ::

A pol mislite, da bi lahko bile tudi motnje na el. omrežju. Možno.

Tole s slušnim aparatom pa se splača probat - ne stane dosti. Sej mislim, da ga ima eden na firmi.
Vse je za neki dobr!

Stratus ::

Elektronski mikroskopi so kar občutljivi na zunanje el. motnje. Če si lahko kje sposodiš bakreno folijo ali pločevino in jo postavi med mikroskop in tistim zidom kjer je el. omarica (če je omarica seveda na zidu ki meji v prostor z mikroskopom). Drugače ti lahko povem kako smo reševali zadevo na medicini. ni šlo drugače kot da smo na mizo kjer je mikroskop namestili neke vrste kabino iz bakrene tanke pločevine odprto samo na tisti strani proti uporabniku in celo mizo postavili tako da ni blio motenj. Drugače ni šlo. Danes so vsi el. mikroskopi ki jih imajo na inštitutu oklopljeni na tak način
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

gzibret ::

Stratus - hvala za nasvet. Ja IMO bo treba vsaj ono elektronsko cev z lečami zaščitit. Zadeva je sicer primerljiva s TV-jem, samo dosti dosti bolj občutljiva na motnje. Koneckoncev gre za nm in ne mm zadeve. Zadeve se bom lotil po prvem maju, ker sedaj imamo cel kup drugih zadev, pa poročam.

Če pa kdo ve, kje kupiti bakreno folijo, da se da brez problema upogibat ali pa kaj podobnega, pa se priporočam.

BTW - a ste tisto kabino ozemljili? Kako? Na radiator ali na kaj drugega (npr. ozemljitev na vtičnici)?
Vse je za neki dobr!

Saladin ::

Nekje sposodi tanek železen pleh in provizorno ustvari kletko (proti obem vrstam motenj) ter sprobaj mikroskop.
Če bo pomagalo - izdelaj nekaj elegantnejšega.
Če ne - vrni pleh.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Stratus ::

Ja kletko smo ozemljili na ozemljitev ki smo jo potegnili iz vtičnice (no električar nam jo je )
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

Fave ::

Če sumiš električno omarico na hodniku jo izključi, elektriko za mikroskop pa pripelji od nekje drugje (UPS, sosed, ...).
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Pyr0Beast ::

Stvar bi znala biti občutljiva na motnje, če nimate pravilno izvedene ozemljitve.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

A. Smith ::

Elektro omarica bi morala biti Faradayeva kletka že sama po sebi, če je kovinska.

Predlagam ti, da najprej ugotoviš naravo motenj, ki te tarejo: Če se motenj znebiš z bakrenim zaslonom, gre za električno polje. Če ti pomaga železen (feromagneten) zaslon, pa imaš opravka z magnetnim poljem. Ko ugotoviš, s čim imaš opravka, boš lažje rešil problem.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Fave ::

Če je kovinska, kar pa še daleč ni nujno.

Izklopiš štrom po bajti in se vštekaš k sosedu. Če so motnje še prisotne poizkusi še z UPS-om (boljšim).

Kakšen sistem inštalacije pa uporabljaš v objektu? Je vtičnica pravilno zvezana? Kakšen vtič ima mikroskop? Kakšna slikca/link?
My mind's a hyper tool that fixes everything.

gzibret ::

> Izklopiš štrom po bajti in se vštekaš k sosedu. Če so motnje še prisotne poizkusi še z UPS-om (boljšim).

No, to ne pride v poštev, ker so na tem štromu serverji, hladilniki, ki morajo laufati noč in dan itd....

V bistvu bom dobil nekaj velikih škatel, jih oblepil z ALU folijo in ozemljil in poveznil na mašino ter videl, a je kaj boljše. Če se bo izkazalo za rešitev, bomo v stene sobe vgradili železnino, če ne, pa bo treba poskusit še, če so magnetne motnje in v tem primeru mikroskop prestavit drugam.

Še nekaj - a je nujno, da je baker, a je lahko tudi aluminij?
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Brane2 ::

lahko je v osnovi karkoli solidno prevodnega. Tudi aluminij seveda.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Še nekaj, kar se električnega potenciala tiče.

Stvar mora biti povezana na ozemljitev stroja čimbnližje stroju, tako da ni sprememb napetosti med strojem in oklepom.

Če bi električni potencial oklepa plaval glede na potencial stroja, bi ti oklep ustvarjal motnje namesto da bi te pred njimi zaslanjal.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pyr0Beast ::

Če stvar ni nevemkako velika, si lahko sposodiš kakšno Rittal el. omaro in zadregaš stvar noter.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Fave ::

Iz katerega materiala je ohišje mikroskopa?
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Kamran ::

Hello,

Se opravičujem(o) za obujanje 4 leta stare teme (kot prvo).

Mene pa zanima, če lahko recimo uporabiš kakšno konzervo (fižol, čičerika,... - ne glede na velikost) oz. kovinsko škatlico (od barv (Helios, Tesarol,...), itn.) tudi kot neke vrste Anti-EMP-Storage zadevo. Tole je malce (finančno gledano) prehuda zadeva, tako da me zanimajo cenejše variante. :|

Vzameš konzervo, notri daš PVC vrečko z zadrgo (vanjo ročno uro recimo), nazaj gor pokrov (če ga imaš), zaciniš ali oblepiš s temle in ozemljiš. Možno/Nemogoče ?
Koliko je lahko maksimalo dolg ozemljitveni kabel oz. premer žice ?

Ne, ni povezano z 21.12.2012 - samo preventiva ne škoduje, right ? :))

jest10 ::

Nobene ozemlitve ne rabiš

einstein :P ::

@jest10

tako je, samo če bo strela usekala, ti še skuri za brezveze najbrž... :D
STAY OUT OF MY TERRITORY!

jest10 ::

Vsekala bo direktno v to škalo? V tem primeru ti nobena ozemljitev ne pomaga, ker bo kantico spražilo>:D
Popolnoma vseeno je, če imaš ali nimaš ozemljitev. V obeh primerih te enako ščiti pred EM sunki.

einstein :P ::

@jest10

ne, jaz mislim, da bi po žici od ozemljitve prišla strela - temu je pač brezveze imeti žico.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Kamran ::

Oki doki, roger that ! Hvala. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IBM odkril tehnologijo, ki obljublja tisočkrat večje diske

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
216345 (4053) MrStein
»

Luči na dotik se same prižigajo (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7015797 (13745) St235
»

Brnenje v električnih napravah ob delovanju dvigala

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
151945 (1499) LordTado
»

FTP kablovje - omarica

Oddelek: Omrežja in internet
91709 (1436) murphyboy11
»

Alu folija proti motnjam mrežnega kabla

Oddelek: Pomoč in nasveti
132492 (2219) Azrael

Več podobnih tem