» »

Kaj se bolj splaca 2x60Gb v raid ali 1x120Gb?

Kaj se bolj splaca 2x60Gb v raid ali 1x120Gb?

- SiroTka - ::

Kaj se bolj splaca kupit glede hitrosti in cene 2x60Gb (7200, ata 133) in dati v raid ali 1x120Gb?

andrej ::

ce mas hardverski raid potem se prvo bolj splaca.

Zheegec ::

Kateri raid boš pa imel? Zato, ker pri enem imaš 60Gb + 60 Gb = 120Gb, pri drugem imaš pa 60Gb + 60Gb = 60 GB :)
Če me zastopiš.

globoko grlo ::

ja odvisn kaj boš delal, če boš filme editiral pol raid (maš sam 60 GB) če bi pa rad mel arhivarno pol pa 1 x 120 GB

pa jasno hardverski raid

TESKAn ::

Če bo filme editiral, pol naj si naredi RAID 0 (stripping), imel bo 2*60=120 GB prostora in bo hitrejše, kot če bi imel en sam disk. Za arhiv ima lahko ali 2*60 GB v RAID 0 ali pa 1*120 GB. Jaz osebno bi se odločil za RAID, ker je ponavadi hitrejši. Če pa rabi varnost za svoje podatke, da se torej ne smejo zgubit, naj pa kupi 2*60 GB in ju da v RAID 1 (mirroring), tako bodo vsi podatki podvojeni in če bo šel en disk po gobe, bodo podatki še zmeraj na drugem. Bo pa v tem primeru samo 60 GB prostora iz dveh 60 GB diskov.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

- SiroTka - ::

Ne rabm za backup, mislu sem glede na hitrost. Sej kok 120Gb pa obstajajo sploh, pa kaksni so performansi, sej ce so isto 7200 pa ata 133, a niso pol pocasnejsi od 60Gb, ker majo vec za iskat?

TESKAn ::

Glede hitrosti je po mojem mnenju 2*60 GB v RAID 0 hitrejši.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

ghibly ::

2 diska grejeta več kot 1

Zheegec ::

Pri RAID 1 imaš 2*60 Gb = 60 Gb, samo hitrost je pa za 1,9X večja, kot samo eden ali pa dva v RAID 0. To pa zato, ker se popolnoma enako podatki zapisujejo na oba diska, berejo se pa z vsakega diska nekaj. Pa to že itaq veš :)

HUDiR ::

Seveda, če že imaš RAID kontroler. Kupi dva po 60 in nastavi RAID 0 polje. Vsak Kontroler pa dejansko v RAID 0 ne da 2x transfer podatkov. (zato se predhodno prepričaj prvo o tem). Teoretična hitrost je potem 266mb/s. ATA kontroler je procesorsko požrešen, prvo pade transfer zaradi tega. Sledi........?

Paramedic ::

Mislim, da pri HPT kontrolerju RAID 0 zavzame pri duronu 700 ene 10% CPU, kar ni skor nič pri kakem athlonu (če to sploh gre po tem kopitu?). Je pa še ena taka malenkost: na tak raid ne moreš namestit Linuxa :D . Če se ti gre za hitrost, kr kupi 2x60 GB, vendar te pride dražje, pa še če ti slučajno crkne en, gre vse po gobe; vendar tudi če ti crkne en, ko maš 120 GB disk, gre vse po gobe :\ . Če pa se ti zgodi, da se samo inf. o verigi pretrga (lahko se zgodi pri flashanju, al pa nenadnem izpadu toka...), pa nč skrbet, greš si prebrat na go.to/kt7faq , kaj potegnt dol, pa kaj narest. Se mi je že dvakrat zgodil, pa mam še vse podatke :) . Povej kateri kontroler sploh maš/boš imel.
End transmission.

TESKAn ::

Pri RAID 1 hitrost pri pisanju ni večja. Za branje ne bi vedu, ma za pisanje pa zagotovo ni - podatki se morejo pisat na oba diska ENAKI. Se pravi da ko daš zapisat en fajl, ti zapiše na oba diska enako. Tako da je pri pisanju v RAID 1 hitrost enaka, kot če bi imel en sam disk.
Pri RAID 0 gre pa za to, da ti kontroler podatke razdeli na dva dela, potem jih gre pa pol na en, pol pa na drug disk.
Torej, za povzetek: RAID 0 je najhitrejši.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

HUDiR ::

ŠE enkrat, Če imaš RAID kontroler, ki resnično dela v RAID (problematični so nekateri kontrolerji integrirani na mamaplatah) kupi dva diska po 60GB, strošek bo manjši kot 120GB disk in sistem bo absolutno hitrejši :) Ugodno prispeva, lahko še malo močnejši procesor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: HUDiR ()

matevzm ::

Jaz sem imel 2 ista 40G pocasna diska. Povezal sem ju v raid 0 na HPT370 (Abit HotRod adapter).
Uporabljal sem zadevo bolj za skladisce in obdelavo filmov.
Stvar je bila slaba, precej boljse se je obneslo 2x locen 40G disk. Se posebno ce sta na locenih kanalih. Kopiranje filma na raidu 0 je bilo (saj je logicno, ker je to kopiranje po disku) recimo okoli 4 minute, iz locenega diska na disk pa 40 sekund. Tako da za filme to ni. Pa se potem se mi je raid podrl, ko sem narobe nastavil master/slave jumper in je slo vse v maloro...
Racunaj, da bos pridobil predvsem pri prenosu vecjih datotek, pri malih pa nic. Nekateripravijo, da se celo dobis manjso hitost, ker morata oba diska se pozicionirati in dobis slabsi seek od obeh. Sekvencni prenos pa se mi zdi danes ze tako dovolj, da pri vsakdanjem delu ne rabis kaj dosti vec.
Pa se glede kontrolerjev: Promise in HPT imata vec ali manj vse realizirano v driverjih in gre prakticno za sw raid. Ljudje so merili in dobili prakticno isti rezultat pri w2k sw raidu in teh dveh.


HUDiR ::

Kopiranje po disku, zakaj potem ne bi bilo za video obdelavo?
saj video ne kopiraš po disku sem ter tja. Disk je pomnilnik...programerji kako to gre...iz diska v trto :8)

matevzm ::

Zakaj ni za kopiranje po disku hitro? Ker se morajo glave premikati, seek pa je precej pocasna operacija. Precej lepse gre ce en disk konstantno bere, drugi pa pise.
Zakaj kopiranje po disku? Recimo naredis video in ga potem rezes, dodajas zvok, podobni heci. Filmi so recimo 1CD, 2CDja. Noben copy, pa ce imas 2G rama, ti ne bo prebral tega v spomin in zapisal. Bere po malem, (naredi svoje pri obdelavi) in zapise in tako naprej.
Snemanje videa bi bila pa druga rec. Tam pa rabis hitro zapisovanje in tam pa lahko pride prav Raid 0.

SasoS ::

Točno tako...splača se tudi kupit 2 diska pa jih ne povezat v RAID. RAID je hitrejši pri samo branju ali pisanju (recimo pride prou pri zajemanju videa), ampak 2 diska sta pa hitrejša pri kopiranju stvari gor in dol...pa še bolj zanesljiva konfiguracija je, ker s kakšno čudno potezo ali pa bognedaj crkom enega diska ne zgubiš vse, ampak v najslabšem primeru samo polovico :D

HUDiR ::

Zato ker podatki gredo preko istega kontrolerja. Če te kopiranje toliko moti pa naredi RAID0 2x. Operacijo kopiranja izvedeš enkrat in si mal premora takrat vzameš. Vsak ve, da je najbolj moteč čas potreben za nalaganje podatkov v fizični pomnilnik in iz njega nazaj na disk. Capture še ni tako problematičen. Danes vsak disk omogoča transfer večji od 10GB/s.

Jebiveter ::

matevzm: Predvidevam, da sedaj ne uporabljas kontrolerja? Ali pac? Ce ga ne, me zanima ce ga prodas, ker ga kupim takoj!
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

matevzm ::

Ne, kontroler uporabljam, samo diski niso v raidu. 4 diski, pekac in DVD + se kaksen disk kolega ne gredo na mamoplato.



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293525 (2284) element
»

Naredil RAID 0 SATA, ampak zakaj tako čuden rezultat v Hdtach?

Oddelek: Pomoč in nasveti
381277 (911) TribesMan
»

ATA vs. sATA vs. raid...

Oddelek: Strojna oprema
241444 (1167) Jebiveter
»

2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
18413559 (9163) matrix2
»

Dodaten HDD-preklop na RAID kako ??

Oddelek: Pomoč in nasveti
141650 (1489) SasoS

Več podobnih tem