» »

LCD termometer

LCD termometer

«
1
2

bmandl ::

Lep pozdrav!
Po nekaj minutkah brskanja po googlu, so se mi oči ustavile na (parkrat videni) električni shemi za LCD termometer. Sam si kot začetnik želim izdelati takšno napravico in na žalost ne vem, katere vse elemente potrebujem. Nekatere oznake že poznam in vem, kateri procesor potrebujem, ampak nekaterih pa pojma nimam, kaj pomenijo, ali pa, pa še sam za to ne vem. Prosim nekoga, ki obvlada, ali pa ki je ta projekt že delal, da napiše seznamček vseh elementov tukaj na shemi. Kot drugo me tudi zanima, če je potrebno za tale izdelek imeti tiskano vezje, ali bi šlo to narediti na navadni rasterski ploščici (bi bilo preveč povezav?). Težava v tem je tudi, da sem našel samo shemo, sofrwarea pa ne. To je pa največji problem, ker v cju nimam niti začetniškega pojma. Tako, da bi za to tudi nekoga prosil za kodo. Kot tretje pa me muči tudi misel na to, da si moram izdelati programator, s katerim bom sprogramiral tale procesorček na visti. Prvo kot prvo niti vem ne, kaj za to potrebujem, drugo kot drugo pa pojma nimam kako to izdelati. Prosim za čim več nasvetov, morda kakšen vodič ali še bolje info link.
Tukaj pa je shemica:
  • zavaroval slike: Azrael ()

TESKAn ::

Ti praviš, da bi nekaj naredil in potem sprašuješ druge, če ti naredijo dele, ki bi jih ti samo sestavil skupaj? Ponavadi to ne gre tako, če se hočeš kaj naučit:). V vezju je vsega sedem elementov, tako da ni problem naredit to na rastersko ploščico - sem naredil že zapletenejše stvari:). Program sam tudi ne bi smel biti problem napisat, če le imaš nekaj logike v glavi in si se pripravljen naučit nekaj Cja - tudi z osnovnimi stavki lahko spacaš čuda, edini predpogoj je, da ti logika ni tuja.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

bmandl ::

Logika mi ni tuja, ne moreš pa spisat ti spletne strani v phpju, če ne veš osnovnih pogojnih stavkov in ukazov, kot tudi ne moreš voziti kolesa, če ne veš kaj moraš počet enkrat ko se nanj usedeš;) Upam, da me razumeš. Nimam pa zdaj namena porabit eno leto, da se bom naučil toliko cja, da bom lahko napisal majhen program, ki mi ga lahko nekdo, ki ima dobro dušico in 30 min časa. Čakaj...saj je ta forum namenjen pomoči in debatam mar ne? Če bi vse sami delali, potem ne bi bil forum, ampak blog in bi vsak svoj članek prilimal in je to to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bmandl ()

TESKAn ::

Res ne moreš, ampak kaj več kot prireditev (i = 12), pogojnih stavkov (if(a == 10)) in zank (while(i=0;i!=10;i++)) ter vedenja, kako spisat rutino (void rutina(void){}) ne rabiš za preprost program. In če ti logika ni tuja, ne boš rabil celega leta.

Drugače seznamček elementov:
Q1 - kvarčni kristal, 10MHz
C1, C2 - 22pF keramična kondenzatorja
R1 - 10kOhm trimmer
LM35 - temperaturni senzor
LCD1 - 4x20 LCD display
IC1 - mikrokontroler

Zraven potrebuješ še napajanje, ki je odvisno, kam misliš vezje priklapljat - če bo za PC, rabiš molex konektor na 5V, če na omrežje, rabiš napajalnik - lahko tudi od kake odslužene naprave, če ima izhod 5V, če je višji (~8V do ene 15V) uporabiš še regulator LM7805 in par kondenzatorjev.

Za programiranje Atmelov pa jaz nisem pravi naslov:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

bmandl ::

Razmišljal sem, da bi namesto fizičnega spajkanja na rastersko ploščo izdelal tiskano vezje. In je spet problem v tem, ker mi je tuje. Zelo se mi je prikupil postopek izdelave tiskanega vezja s pomočjo laserskega tiskalnika, za katerega sem slišal večkrat. Sodoben postopek in precej preprost in hiter. Edini problem je v tem, da ne vem, če lahko kar tako printam na reklamni papir, da se ne zjebe kaj. Pa tudi vem ne, kako se napravijo skupaj kemikalije za jedkanje ploščice. Moram imeti navadno bakreno ploščico, ali kakšno posebno? Kako je z vrtanjem lukenj? Morajo biti?
Aja...napajanje. Je morda mogoče navaden akumulator 9v? Pa samo prispajkam kontakte.

TESKAn ::

Rabiš pobakreno ploščico, lahko kupiš v HTEju ali IC elektroniki. Če boš naredil z tiskanjem, kupi tako, ki nima vnaprej nanešenega fotolaka. Za jedkanje pa uporabi železov triklorid - ga prodajajo v Conradu, je za večkratno uporabo in ni tako nevaren, kot kislina. Je pa dosti počasnejši, to pa.
Na reklamni papir pa lahko tiskaš brez problema, ne bo nič narobe.

Ampak mislim, da za tvoj prvi projekt raje naredi na ploščici z luknjami in povezave z žico, bo lažje. In ne, 9V napajanje ne bo vredu, rabiš regulator LM7805. Za kako ga povezat poišči na googlu "LM7805 datasheet", imaš noter vse razloženo. In to je nekaj, kar naredi sam, saj se pri delu z elektroniko nenehno srečuješ z datasheeti.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

bmandl ::

Ok hvala zdaj vem stvari, ki jih bom lahko uporabil. Vem za ploščico, jednalno kemikalijo in napajanje. Pa še nasvet:) Ampak zakaj misliš, da bi bilo lažje s fizičnimi vodi? Ni lažje samo shemo gor pripopat pa samo spajkat, kot pa iskat kam gre katera žica? Sicer sem pa našel boljši projekt za lcd termometer: kl!k. Sicer imam nekje to nokijo, ampak je ne najdem, pa sem razstavil kar stari prilips telefon. Lcd je isti ima enako 8 pinov, edino morda mere niso iste.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bmandl ()

TESKAn ::

Ne moreš samo shemo gor pripopat, moreš narisat vezje. Z vsemi padi in povezavami. Zato pravim, da ti bo lažje naredit z žicami, posebej, ker ima ta projekt zelo malo povezav.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

bmandl ::

Dobro, in kako to vezje potem priklopim na ta mali lcd od philipsa?
In ja, spet ne vem, katere elemente moram naročiti. Iz slike znam razbrat kateri elementi so in kakšni, ampak ko pa gledam v ponudbi conrada, pa nevem, kaj naj vzamem, ker je miljon 4,7mikroF kondenzatorjev npr., pa so eni keramični, drugi elektrolitski, tretjim je pripisana napetost 50V, četrtim 35V... Ne znajdem se sploh. Prosim enega za pomoč pri naročanju elementov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bmandl ()

TESKAn ::

Hm, ne bi raje kupil en LCD? Niso tako dragi + zagotovo dobiš datasheet, kjer je opisano delovanje in kaj je treba kam priklopit.

Drugače raje naročaj na IC elektroniki, konrad je orenk predrag.
Glede kondenzatorjev, elektrolitski grejo na napajanje, so ponavadi večjih vrednosti (od par uF naprej). Za manjše vrednosti uporabi keramične.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

bmandl ::

No to sem zdaj raziskoval in sem sam tudi ugotovil. Hvala. Se pravi mam prav, če naročim 2 elektrolitska kondenzatorja 4,7mikroF, 50V in enega keramičnega 100nF, 50V? Aja v ic elektroniki se ne znajdem, ker je zelo nepregledna stran, zdaj pa sem v košarico dal zdelke plus enkrat več vsega za rezervo in me pride 5.24 €:
- Rasterska plošča s spajkalnimi točkami 810-5, trd papir, 160 x 100 (2ks) - 4.52 €
- 0,5W ogljikov upor, 10 kiloohmov (2ks) - 0.20 €
- Elektrolitski kondenzator 4,7 mikroF, 50V, 4x7 (4ks) - 0.52 €
*******************
skupaj: 5.24€

Mislim, da se mi ne bo poznalo pri vzemu kredita za par centov, ki bi jih dal manj pri ic :D
No, pa še nekateri elementi, za katere ne vem kakšni morajo biti. Tako, da te tudi tukaj prosim za tak seznam, kot si ga mi prej spisal.
Lp

Azrael ::

Hmm, kaj kompliciras? Uporabnik TESKAn, ti je že sestavil seznam:
Q1 - kvarčni kristal, 10MHz
C1, C2 - 22pF keramična kondenzatorja
R1 - 10kOhm trimmer
LM35 - temperaturni senzor
LCD1 - 4x20 LCD display
IC1 - mikrokontroler
Tako, da res ne vem kje si staknil 10k 0.5W upor? Rabiš potenciometer ali pa trimer. Reč služi za nastavljanje kontrasta LCD zaslončka. Ker se kontrast običajno nastavi samo enkrat, bo zadostoval trimer.

Dodal, bi pa še opozorilo, LM35 meri v °C in s takim vezjem, kot si ga našel NE moreš meriti temperatur pod 0°C (manjka negativno napajanje). Raje uporabi LM135, ki meri v K in tako ne rabiš negativnega napajanja in shema ostane ista, imel pa boš možnost meriti temperature do -55°C.

Boš že program napisal tako, da bo pravilno preračunaval v °C ali celo °F, če boš želel.

Nadalje, LM senzorji niso kalibrirani (low cost roba) in rezultat meritve lahko odstopa od dejanske vrednosti do +/- 1.5°C. Na srečo je napaka stalna v celotnem merilnem območju.

Zato je priporočjivo v programu naredi možnost kalibracije, da bo termometer kazal pravo vrednost. V programu dodaš možnost, da se izmerjenemu rezultatu prišteje ali odšteje določena vrednost med -1.5 do +1.5 v korakih 0.1, odvisno od napake, ki jo ima senzor.

Ker ti najbrž ne bo všeč za vsak senzor pisati svojega programa, dodaj v program možnost, da vrednost nastaviš s tipkami, .ATMega8 ima dovolj pinov za take stvari.

LCD zaslonček, važno samo, da podpira standard Hitachi HD44780, sicer pa so to praktično vsi alfanumerični LCD zaslončki.

Edit, napačen link za LM135, sedaj popravljeno.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

bmandl ::

Hvala, ampak kot sem že omenil, ne znam programirat v cju. Aja, sedaj pa iščem še sheme po spletu za homemade programator, da bom sploh lahko sprogramiral mikrokrmilnik. Tega bo pa še večji problem narediti.

Azrael ::

Nekaj o programatorjih, klik!

O tiskanih vezjih:
Izdelava tiskanine od A-Ž v slikah ;)
Mali Vedež o TIV iz domače garaže

V zadnjem času postaja popularen postopek izdelave TIV s pomočjo prenosa laserskega tonerja na laminat.
Več o tem tukaj.

Kako si lahko predelaš laminator pa tukaj.
Nekoč je bil Slo-tech.

bmandl ::

Noben od tvojih linkov ne dela, kot bi bila stran down. Mogoče maš kak zanimiv link, da je nekdo naredil doma svoj programator na rasterski plošči?

Azrael ::

Meni delajo vse naštete povezave (pravkar preveril še 1x), tako Hamtech, kot tudi elektronik.si. tako da je problem pri tebi ali tvojem ISP.
Nekoč je bil Slo-tech.

bmandl ::

No, taj mi pa prosim ti opiši, kaj potrebujem za izdelavo programerja in kako se lotit.

Azrael ::

Hmm, zakaj pa se še sam ne bi malo potrudil poiskati relevantne informacije?

In kar berem te tvoje teme, se ne morem otresti občutka, da ne linkov in kar drugi napišejo, ne bereš, ali pa stvari pogledaš samo površno, saj vedno ponavljaš eno in isto. Očitno se v stvari ne poglobiš, ampak pričakuješ rešitev na ključ. Može i to, samo potem forum ni pravi naslov.

Razumi, da vsega ne boš dobil na srebrnem pladnju, z rdečo preprogo in glasbeno željo. Če se misliš ukvarjati z elektroniko, začni razmišljati, saj smo mi tudi morali.
Nekoč je bil Slo-tech.

bmandl ::

Saj bi se zadeve lotil, ko pa ne delajo linki, ki si mi jih napisal. Kot drugo, grem na spletno trgovino, dobim polovico delov, polovice nimajo, grem na drugo trgovino, ki jim ne dela spletni katalog (hte), grem na tretjo, se spet ne znajdem, ali pa nimajo tistih elementov. Skratka, ne vem kje naj kompletno dobim vse te dele. Očitno imamo v Sloveniji premalo distributerjev elektronskih komponent. Povsod samo neki kit kompleti.

bmandl ::

Lepo!
Šel do soseda, dobil potrebne informacije, elemente, sestavino, ne rabim ničesar kupovati, ploščo mo bo on pomagal zjedkati, elemente imam vse, rekel je tudi, da prvi blok kondenzator ni važna napetost in za prvega elektrolita, da tudi ni pomembno, samo da je 4,7 mikroF ali več, no našla sma enega 10 mikroF. Drugi pa mora biti točen, ker gre direktno na lcd. Dobil sem železov III klorid, edino shemo bom jutri v šoli sprintal na reklamni papir, ker doma nimam laserskega tiskalnika. Sicer sem nesel v trgovino skopirat, ampak mi ni hotela, je rekla da so predragi stroji, da samo navadne 100g papirje al koliko je kopira, sem si mislil "preberi si kakšno knjigo o informatiki". Tako, da jutri bo bolj malo časa, ampak bom le imel shemo pa vse. Edino skrbi me, kako bom ploščico očistil, saj je le tanka plast bakra gor, če z "drotpiršno" sčistim, bom nesel ves baker dol, tako da nasveti...?

Pyr0Beast ::

Sicer pri osnovni shemi (na vrhu) res ne vem, kaj dela 5V na R/W vratih.

Pa tudi vem ne, kako se napravijo skupaj kemikalije za jedkanje ploščice. Moram imeti navadno bakreno ploščico, ali kakšno posebno? Kako je z vrtanjem lukenj? Morajo biti?
Kemikalije vse za jedkanje dobiš v mavrici, nasproti FE faksa v Lj. Imajo peroksid in klorovodikovo kislino, drugega, kot eno plastično 'banjico' (npr. od piškotov) ne rabiš.

Program je stvar mogoče 10h vrstic.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

bmandl ::

Ne saj kemilijo pravim, da že imam. Bom kar z železovim III kloridom naredil. Aja, ti verjetno gledaš shemo iz prvega posta. Vmes nekje sem napisal, da sem se odločil za drug projekt. Preberi. Tu je en malček drugačna shema :)

TESKAn ::

Samo železov3klorid stresi v cca. liter vode v banjici. Za dat jedkat pa naredi eno "uho" iz širokega lepilnega traku na hrbtni strani ploščice in jo potem previdno z bakreno stranjo navzdol položi v banjico, da bo plavala. Za pripravit baker pa bo verjetno zadostovalo, če ga očistiš z razredčilom ali alkoholom. In ne pozabi si pripravit malo več kopij vezja, če ti v prvo ne uspe.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Pyr0Beast ::

Mah te kemikalije sploh nevemakako nevarne niso. Sicer priporočam uporabo očal v vsakem primeru, sem se pa igral s 30% HCl, tako, da je vse naokol špricalo pa so me edinole roke mal pekle pol :D
Splahneš z vodo, pa ni več problema. Je pa peroksih bolj zahrbten, lahko se z njim po celem telesu poliješ, pa še vedu ne boš, dokler se ne bo vpil v kožo in začel oksidirati vse po vrsti (beli madeži), kar ga naredi uporabnega za kakšna razkuževanja.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

bmandl ::

Hm...
Ploščica ima malo morje prstnih odtisov, ki so vidni, o risih, da sploh ne govorim. Spucat je nikakor ne gre. Malo sem probal z razredčilom za nohte, se je črno poznalo na vati, ampak kaj več pa ne morem. Tudi neka črna pika je, mislite, da bo vplivala pri jedkanju in tam ne bo zjedkano? Ker nevem, v kakšni meri izraza "čista" mora biti plošča za natis sheme in jedkanja.

Pyr0Beast ::

Ahh, dej dej. Vzemeš kako grobo krpo/suho gobico za posode pomivat, pa drgneš, dokler se ne šajna.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

bmandl ::

Pa ves (0,2mm) bakra dol nesem, kolkr ga je na plošči in mi ne koristi več.

Pyr0Beast ::

Čak, ti si zdej to pojedkal že ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

bmandl ::

Ne. Saj zato...ker je vsa svinjska. Če pa baker dol nesem, pa sploh ne bom rabil več jedkat:)

TESKAn ::

Brez skrbi, ne boš tako hitro bakra dol spravil. Ti kar zdrgni z kuhinjsko gobico ali finim brus papirjem.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

bmandl ::

Točno sem vedel, kaj bo, ko bom z "drot piršni" ribal po ploščici. Vse polno risov je na njej, plošča pa mora biti gladka, da je sploh mogoče narediti vezje ne?

Jok3r ::

Pa ti spoh kej bereš al se zajebavaš??? Teskan ti je lepo napisu.

bmandl ::

Pa kaj če berem...

Saj sem poribal, pa so zdaj risi nastali. To sem napisal. Brus papir al pa drot piršna je isto.

[Malo lepše se izražaj, ali pa bom prisiljen brisati tvoje poste. Azrael]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Azrael ::

Brusni papir je različnih granulacij, od zelo grobih (cifre do 200), do takih za poliranje (400 in več) . Za tako delo rabiš takega za poliranje.

Kovinska ščetka, sta spet dve sorti, z železnimi in bakrenimi ščetinami. Gre tudi s tako z železnimi, vendar NE smeš vleči samo v eni smeri. Isto veja za gobico.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

bmandl ::

Ribal sem z ščetko s ščetinami iz medenine, ker ni pomagalo nato še z bakreno. Ribal sem v krogu, gor dol... in nastalo je, kar je..zrisana ploščica, ki po mojem ni več za uporabo in se je ne da popraviti. Ali pač?

Azrael ::

Uporabi gobico za čiščenje, pa bo.
Nekoč je bil Slo-tech.

bmandl ::

Ok, bom uporabil tvoj nasvet. Zdaj se je pa stvar zapletla. Dobil sem mail iz svet elektronike, kjer sem poleg podnožja in senzorja naročil še mikrokrmilnik PIC12F629. Pisalo je, da nimajo več teh krmilnikov in da jih ne bodo več imeli. Zdaj sem pa v dreku, ker kje drugje jih pa tudi nimajo. Bi mogoče kakšen novejši model bil kompatibilen z istim softwareom in pa seveda hardwareom? Recimo...PIC12F675 ali pa kateri iz 12C serije?
EDIT: Aha...sedaj sem našel, sicer v tujini, ampak ne vem, če bi naročil. Kl!k
Imate izkušnje s to trgovino, zanima me tudi, kakšna bo poštnina...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bmandl ()

TESKAn ::

Kaj pa registracija na Microchipovi strani in naročilo vzorcev? Če imaš arnesov email, je še poštnina zastonj.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

bmandl ::

Ne, na žalost nimam. Ampak jaz pa mislim, da bi moral kak model novejši prav tako funkcionirat, če je isti 8-pinski. Skratka, zadevo sem sprintal na folijo za projekcijo, dal na ploščico, vmes en papir in z likalnikom grel, dokler ni toner odstopil. Stvar sem lepo zjedkal, nato še pocinil, da sem dobil lepe vezice in moram povedati, da sem zadovoljen s tem postopkom. Definitivno primeren postopek tako za male, kot tudi za velike serije TIV. Dobil sem celo pravi lcd od nokije (našel v eni stari omari). Zdaj le še počakam na prave elemente in bom vse lepo prispajkal. Poročam, ko bo projekt gotov.

Pyr0Beast ::

Srečno ! :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

bmandl ::

Malo se mi je zalomilo. Izgleda, da konica na spajkalniku ni v redu, ker se cin sploh noče topiti, sem pa sprobal še en drug spajkalnik, pa se takoj stopi, edini problem je, ker nimam kolofonije in se noče razliti se mi kar potegne, tako da ne morem delat spojev. Kljub vsemu pa je vezje itaq tako malo, da komaj zraven pridem:) Upam, da mi bo uspelo, bom pa tudi verjetno zamenjal konico, saj imam rezervno (škoda mi je, ker je tale bila uporabljena 3krat pa sem takrat z nožem čistil, sem pa mogoče tisto srebrno snov, ki prenaša toploto dol nesel, ker malo bolj od zgoraj, kjer je pa še gor pa dobro greje). Potem se mi je pa še za na vrh prekinil stik, ker se je cin nanesel na en vod iz bakra, ko pa sem element vzel ven, da bi pospravil pa drugič nadaljeval, sem pa še baker zraven dol potegnil, tako da bom nekaj moral tam ukrenit. Verjetno bom kar odvečno žico od kondenzatorja porabil, jo bom dol položil pa malo manj odrezal. Aja..upam, da nisem pokvaril kondenzatorja (še kar nekaj časa je bil izpostavljen toploti pri spajkanju, ker se mi spajka ni hotela razliti).

Pyr0Beast ::

Jah, če je konica pokromana ali ponikljana ni variante, da se ti cin prime. Stvar je treba dobro pobrusiti najprej z grobim, nato pa z finim brus papirjem, pomočiš konico v pasto in zaciniš.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

bmandl ::

Kaj je že pokrom ali nikelj? Iz česa je to. Če te prav razumem, misliš da je iz noža šlo na konico. Možno, ampak jaz menim, da sem tisto kar je bilo prej na konici dol nesel. Tisto pa bi moglo bit gor.

Azrael ::

Če si že spraskal prevleko dol in imaš sedaj zažgano, črno konico, na katero cin jasno ne prime, imaš 2 možnosti:

1. Nova konica in bolj pazljivo ravnanje.
2. Konico, če je možno, odmontiraj iz spajkalnika in zažgani del stare konico očisti z brusnim papirjem Do bakra, konica mora biti spet kovinske rdečkaste barve, značilne za baker.

Sestavi nazaj, namaži konico s pasto za cinjenje in vklopi spajkalnik. Ko se pasta začne topiti dodajaj cin, da pocinis konico. Tako bo konca spet uporabna. Seveda pa spajkalnika in konice ne smeš pregrevati!

Če cin na spajkalniku postaja zlatorumene barve, je spajkalnik pregret. Najpozneje takrat ga Izklopi. Previsoka temperatura uničuje spajkalnik in konico, ter preprečuje, da bi lahko sploh kaj zacinil.
Nekoč je bil Slo-tech.

julah ::

Bi se dalo konico nest tistim ki kromajo avtomobilske dele, da bi jo pokromali?
Se potem nebi cin prijemal gor?

bmandl ::

Kako pa naj vem, koliko lahko zagrejem konico preden postane rjava? Ker prvič ko sem jo dobil, sem to naredil (seveda brez znanja) :)

Azrael ::

Kako veš, da je konica dovolj ogreta? Cin se lepo razliva na njej in barva cina je srebrna. Ko začne barva cina na konici prehajati v zlatorumeno, je preveč. Ko se cin zažge, pa imaš to, kar imaš.

Črno konico, na katero ne prime nič in tudi nič ne moreš zaciniti, dokler konice ne spraviš v red. Jasno, da je takrat morebitna galvanska prevleka uničena in moraš spraskati dol vse do čistega bakra (in s tem precej skrajsaš življensko dobo konice) ali kar menjati konico.

Za prvo uporabo (kako nanesti cin na konico) beri navodila priložena spajkalniku. So spajkalniki (največkrat low cost), kjer moraš prevleko odstraniti, da cin sploh prime in so drugi, kjer tega ne smeš narediti, saj uničiš konico!
Nekoč je bil Slo-tech.

bmandl ::

Hvala za nasvet! Sicer bom pa zdaj poskusil s čisto kolofonijo v kristalu (sem dobil od dedka, ker ima za primere ob kolinah:D:D). Moralo bi delovati, če premažem spojno mesto in se bo cin tam prijel. Hvala in lp.

bmandl ::

Vsi elementi lepo zlotani (zahvaljujoč dedkovi kolofoniji za koline:D). Vse gotovo, čakam le še na mikrokontroler oz. ne vem kje ga dobit, pa še za en element ne vem kaj je in kje se ga da dobit. Gre pa za tisti jump mode s 3 konektorji. Izgleda mi kot stikalo pri daljinskih avtomobilčkih. Upam, da je to to, ker to pa še imam. V nasprotnem primeru bi prosil, da mi eden pove, kaj je to. Aja. Tam ko na sliki kaže neko žico, tudi kot jump mode, je to pač navadna žica ne?

Pyr0Beast ::

Na krom ali nikelj, se cin težko prime oz. se sploh ne. Tota prevleka je najbrž tam gor samo zaradi estetskega vidika. Zbrusiš do železa ali bakra, pociniš in lotaš.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

bakrenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
566783 (4666) Pyr0Beast
»

Folija za TIV z laserjem

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
113366 (2956) bmandl
»

Kakšen SPAJKALNIK ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
313663 (3124) MadMax
»

Čitalec sim kartic

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
91969 (1657) bmandl
»

Spajkalnik ali spajkalna postaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5413539 (11788) VolkD

Več podobnih tem