» »

Rad bi odprl svoje podjetje

Rad bi odprl svoje podjetje

«
1
2

charlotte ::

Pri svojih rosnih 20ih sem se odločil da odprem svoje podjetje. Vem da se čudno sliši, samo 1x je pač treba začet. Zdej problem je ker ne vem kako bi se tega lotil. Prostore že imam, oziroma se še gradijo, na kar zanimivi lokaciji. Ob strani bi mi stal, od začetka, oče, kasneje upam na kazga sodelavca:) . Ukvarjal bi se z prodajo/servisom računalniške opreme, zdej idej imam še veliko, vsem pa je skupno da se tičejo računalništva, ker sem 1. letnik FRI in bom na tem področju tudi tehnično podkovan. Začenjam že zdaj, ker bi utegnilo to trajat nekaj časa (ne gre pač čez noč).
Torej kako bi se tega lotil, cilji trenutno niso visoki, vsaj toliko prihodkov, da bom preživel samega sebe? BTW koliko je okvirna cena izdelave spletne trgovine, recimo v takem obsegu kot je stran AGT (recimo nekoliko manjša)?

opeter ::

Za ceno spletne strani vprašaj njih.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

mihec87 ::

Ni to zanimivo da imajo ljudje računalniški servis, spletno stran so pa dali delat nekemu drugemu podjetju ki je to storitev fajn zaračunalo..

charlotte ::

Prosim ne mi razglablat zdej tle o takih problemih, rad bi kakšno pametno info dobil, zato se tema tudi nahaja na forumu. Vem da je čudno da se druge najema, samo jst zaenkrat sam še ne znam take strani nardit 8-O

Pyr0Beast ::

UNI ? :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jype ::

Vprašanje je povsem na mestu in ne vem, zakaj brijete norce. Izdelava "take spletne strani, kot jo ima AGT", ni mačji kašelj - mora se ustrezno povezati z zbirkami podatkov, da se delo ne podvaja, hkrati pa mora biti uporabna za stranke, da ni takšna kot bof.si, kjer človek zlepa ne najde tistega, kar bi rad.

Koliko taka reč stane pa... Pod 10.000 evrov za vsaj približno resno rešitev ne računaj.

c00L3r ::

mihec87 računalništvo je tako široka veda da ne moreš vsega znat. Sploh pa je izdelovanje spletnih strani močno povezano z grafičnim oblikovanjem in smislom za stil. Ponavadi tehniki nismo preveč dobri pri oblikovanju.

Tudi velika slovenska podjetja, ki majo cele oddelke informatike dajo ven delat spletne strani.

charlotte ::

Pyr0Beast ne VSŠ! In kaj ma to veze tle? Seprav naj računam cca. ene 10000€ za stran ki bi obsegala recimo 60-70% obsega AGT. Pa je to potem končni strošek? Ker sem sam nahitro preletel stran VPO in zasledil da omogočajo, nadaljno samostojno administracijo in izgradnjo??

jype ::

Ah ne - če boš kupil že narejeno rešitev, bo bržkone cenejša oziroma boš za ta denar dobil več. Razvoj od začetka tudi ni preveč smiseln za tako generične potrebe.

Vsekakor te bo sistem poslovanja stal med 10 in 20 tisoč evri (če nočeš delat na roke), ampak ker je to enkratna investicija po moje ni sile. Pri takem podjetju boš itak kmalu zapravil kakih tisoč evrov na mesec samo za računovodjo (če boš imel veliko prometa), tako da bodo taki enkratni stroški kar nekako zbledeli.

charlotte ::

Problem je s štartom, zdej ker nisem še dobro podkovan ne vem kolko me bo stala birokracija, se pravi papirji,.... Da sploh odprem uradno podjetje. Spletno trgovino pa bi želel ker se mi zdi zgolj "fizična trgovina" nekako premalo v mestu z 2000 prebivalci (občina sicer 12-13000 prebivalcev), sicer je res da bo trgovina v strogem centru, ampak vseeno. Prav tako bi od začetka bil v glavnem sam za vse, na papirje se še kr dobr spozna oče, tko da za prvo silo bi blo, I guess.

PS: recimo da za 2000 - 2500€ bi še prepričal očeta, da skup spraviva ta denar. Morm upoštevat še denar za prostor, opremo, pa birokracijo:\
PPS: Pyr0Beast so to spet kakšne špekulacije da so vsš-jevci manjvredni?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: charlotte ()

Pyr0Beast ::

Pyr0Beast ne VSŠ! In kaj ma to veze tle?
Nč, sm prašam, me je zanimalo :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kixs ::

Kako ze gre ustanavljanje podjetja?

Ideja -> Preverjanje ideje -> Poslovni nacrt -> Preverjanje poslovnega nacrta, trzni delez, konkurenca in financni plan -> Financiranje -> Izvedba -> Marketing...

Torej korak po koraku. Ce se bos zaletel, bos lahko imel samo izgubo.

lp

herbnator ::

Vidim, da se govori o nasem projektu (sem razvijalec na VPO) pa bom spregovoril par besed.

Zacni z enostavno spletno stranjo, kje si, kdo si, kaj pocnes. Na tak nacin bos dobil obcutek kako stvari funkcionirajo na netu. Zal se stopnic ne da preskakovati. Projekt spletne trgovine, ce se zeli narediti ustrojeno po narocniku, je dolgotrajno delo, povezano s kar precej izkusnjami, tako s strani razvijalca spletnih aplikaciji, kot s strani vsebin.

Poskusi za zacetek z downloadanimi kodami, kot je naprimer oscommerce ali kaksen podmodul joomle in podobnih CMS orodij, ceprav te na dolgi rok ne bo zadovoljil. Nas projekt se se vedno razvija, tudi ce bi ga zelel implementirati pri tebi, gotovo ne bi dosegel zeljenih ucinkov, ker imam obcutek da v tem trenutku nimas zadosti resoursov, pa ne govorim o financnih ampak cloveskih. V nasi spletni racunalniski trgovini se en clovek full time ukvarja izkljucno z vsebinami na internetu, kdo bo pa ta cas prodajal?

Nase resitve so namenjene bolj vecjim podjetjem.

Zelim ti veliko uspeha pri tvojem projektu in upam, da se srecamo kdaj v prihodnosti! :)

charlotte ::

Torej bom VPO za par let odložil :) - da se cel dan s tem ukvarjam ne pride v poštev ker sem samo eden. Ampak vseeno mi je všeč ideja spletne trgovine, vsaj meni osebno se zdi, da je pametno neki tazga met. Ne morš met sm strani, pa gor napisan kaj maš v štecun, pol pa naj ljudje hodjo k teb,... Na ta način se mi zdi da bi kar neki kupcev zgubil. Sej ma recimo tudi funtech kr dobr rešeno to, s spletno trgovino.
Glede konkurence, je pa tko, da je v mestu že ena "hišna trgovinca + servis", z zelo zelo zasoljenimi cenami (tudi 40-50% višje od tistih drugod) stran od mene so pa 100-150 metrov. Tko da kako bi se men poznal njihov vpliv oz. njim moj ne vem točn in je bolj kot ne težko napovedat. Edina "prednost" ki jo trenutno imam je skoraj neomejen prostor za trgovino:D .

Sc0ut ::

Mislim da Funtech način kar dobro deluje.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

KandazaR ::

Prodajalne ne delaj velike (kar poglej kako "veliko" ima funtech). Pomembno je skladišče in pa pisarna pa servisni prostor.

charlotte ::

No sej tko sm mislu ja. AGT ma tut prodajalno, res v k****, uni prodajalci ko da so v drvarnci:D

PS: a je tle na forumu kdo k se je že spuščal v to? Info iz prve roke so zmeri najbolše!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: charlotte ()

Avby ::

Ni tak simpl stvar to. Vrjemi.

Programska oprema te na začetku lahko stane 0 e.

Lahko izkoristiš tud portale kot so bolha...

Vse prej je problem kot to. Prvi problem ki ga moraš rešiti pa so dobavitelji...

charlotte ::

Še kako dobro vem da to ni simpl. Ravno zato sem se za prve večje probleme obrnil na vas, da me vsaj opozorite, mogoče kakšen nasvet daste. Posebej cenim to od tistih ki govorijo iz lastnih izkušenj. No se strinjam da bodo dobavitelji največji problem, ampak tut zagotovit si prostor je kar velik zalogaj. No k sreči bomo lastniki poslovne hiše mi, tko da z najemnino mi bo prišparano. Kako to misliš da lahko dobim software za 0 €. Kdo ve kaj in kako in predvsem kam se obrnit da dobiš kazga dobavitelja?

Pyr0Beast ::

Ko skleneš kakšno vzdrževalno pogodbo s podjetjem, si že skoraj zmagal. :))
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

KandazaR ::

Kar se tiče dobaviteljev se obrni na firme kot so ram2, avtera, ASBIS, Comtron,...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

Avby ::

Software da lahko dobiš za 0 e pomeni to, da kot začetnik lahko uporabiš open source rešitve, ki te stanejo točno 0 e.

Pod pogojem da znaš sistem vzpostavit sam. Edino gostovanje moraš plačati ker zastojnska niso primerna za posel.

Lahko pa izkoristiš portal kot je bolha. Nevem kaj bi blo s tem narobe?

Dobavitelje pa naj ti drugi povejo z lastnih iskušenj kje iskat in na kakšen način. To prvo reši, ker brez tega nimaš nič.

charlotte ::

Ja no men se bolha zdi bolj alternativa, definitivno jo bom tut ponucal, samo se mi po drugi strani spet ne zdi fajn rešitev, ker je vse zmetano počes tm na bolhi.

PS: recimo, zgolj teoretično, da dobiš za dobavitelja avtero, ali si ti potem njihov pooblaščen prodajalec, ali kako je s tem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: charlotte ()

Vikking ::

charlotte: oglej si stran od Funtech-a in njihovo delovanje. Odgovorijo na e-mail takoj, so fleksibilni glede naročil, roba pride hitro, brez komplikacij in tako kot mora biti.

Pri spletni trgovini npr.: mimovrste, so artikli ki sploh niso več dobavljivi ali pa rok recimo 5 dni čas za dobavo se spremeni v 20 dni, na elektronska spročila pa ti odgovorja "avtomatska tajnica"

Za začetek izkoristi lokacijo, prostor in kot si sam ugotovil boljše (nižje) cene od konkurence v kraju kjer boš posloval. Servisa komponent se izogibaj (za-to so pooblaščeni serviserji oz. se te pošlje dobavitelju), nudi, kar se servisa tiče recimo: nalaganje software, reševanje težav pred virusi...

Na začetku si rekel da boš sam. Verjemi da če boš ugoden, ne boš imel niti časa odgovarjat na elektronska sporočila potencialnim naročnikom/kupcem. Sploh pa trgovina za sabo potegne en kup naročnja, usklajevanja, evidentiranja ki vzame zelo veliko časa.

Kar se tiče dobaviteljev, je zelo pomembna stvar, če želiš imeti ugodne cene do potenicalnih kupcev. Recimo že krajši čas plačila pri dogovarjanju pogodbe z dobaviteljem ti lahko prinese boljši rabat pri njih...

charlotte ::

Na začetku bom sam ja, fotr/matka bi mi bla v pomoč pri računovodstvu. Že tko bom očitno rabil še nekoga, ker en pač mora bit, ki je že v tem trenutku expert in bi mi znal take stvari rešvat kot so virusi,.... Sej ne rečem, znam tudi sam veliko, samo čist detajlno pa se ne spoznam na vse. Več kot enga si pa pravzaprov niti ne upam vzet, pa še ta k bi ga vzel, bi bil najbrš doma priučen serviser, ker ne vem, kako bi mi stvar stekla - finančno in kak bi bil odziv ljudi.

Loki ::

brez zamere, ampak prvic je problem, ker racunalnike "srafvat" zna ze prakticno vsak, pa tudi kvarijo se ne zelo pogosto. nalaganje softvera pa :\
upam, da (ce ze virusov ipd. ne znas) znas vsaj kaksne advanced osnove mrez in vsega, kar pride z njimi (fileserver, backup, kaksen PDM bi tudi bil zanimiv, ampak ok...).

ker v bistvu samo pri srafvanju in nalaganju softvera bi ti znal biti za domace uporabnike konkurencen ze domaci sin, ki je ravnokar koncal os solo; do neke mere seveda. samo ce ze ti nisi ekspert vsaj nekje (mreze), to pomeni, da bo tvoja cela firma slonela na tistem zaposlenem, bi se znalo zgoditi, da ti bo nekega dne rekel samo cao mare in ustanovil svojo (s tvojimi kontakti seveda).
racunalniskih firm je pa tudi ogromno ze (prodaja opreme) in bi tezko konkuriral kaksni mimovrste (tudi glede vmesnika) ali kaksni drugi, bolj priznani. ce ti je to namen, priporocam, da raje najdes kaksno drugo niso (vzdrzevalne pogodbe, samo bos moral ratat strucko)

pa brez zamere, to je samo moje mnenje
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

Poldi112 ::

Prodajati robo je zahtevno. Konkurence je veliko, neznan si, zdaj da sploh lahko si trgovec moraš imeti fax, za poslovodjo ne vem, mogoče še poslovodni izpit. Nujno potrebuješ tudi skladišče (uradno). Osebno mislim da je pametneje sodelovati s kakšno že uveljavljeno firmo, v smislu da imaš kar njih za dobavitelja in prodajaš strankam, ki jih oni ne dosežejo. Lahko tudi kot franšiza.

Oz. še bolje je da ponujaš zgolj storitve. Ker v tem primeru ne rabiš ogromno začetnega kapitala da nabaviš vso to robo, ki jo želiš prodajati. Ali pa kakšno tržno nišo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

charlotte ::

Ja keč je v tem da tisti frajerji k znajo sami šraufat kompe se ponavad ne obračajo pogosto na servis. Konkurenčna trgovinica ima v glavnem vsaj 80+% strank, ki ne ločijo tipkovnice od miške :\ . Vsaj od začetka si nism jst zamislil to kot neko super advence štecuno ala švicarski nožek. Najprej bi si probal pač zrihtat dobavitelja, main dejavnost bi bila prodaja (kao neko svetovanje, sestava za n00b userje), obstranska, odpravljanje takih in drugačnih računalniških muh povprečnih uporabnikov. Najel bi še nekoga, ki bi mi pri tem delal back up.
Čez čas, odvisno kak bi se vse odvrtelo, bi ekipo razširil in pridobil nove dejavnosti,...

PS: od začetka == dva ali tri mesce, če bi se v teh parih mescih stvar prijela, takoj širim dejavnost, ker problemov z denarjem ni, sploh če vidmo da se stvar obrestuje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: charlotte ()

Loki ::

beri post nad tvojim in pod mojim.
I left my wallet in El Segundo

djpiky ::

Glede na to da si 1. letnik FRI, se sprašujem kako boš vse zmogu. To ni da neki mal za silo porihtaš pa je, potreboval boš kar precej časa. Dobro je imeti vsaj neko vezo za dobavljanje, se kje nato kakšne cene spustijo ipd.
Ne vem če bi si lahko pokrival storške že kr od začetka, ker boš popolnoma nov na tržišču in takim ljudje ponavadi ne zaupajo. Kje piše da bodo stranke ki so sedaj pri drugem servisu prišle k tebi? Razen če boš cene krepko spustil. Ampak ali se ti bo nato splačalo? Nočem ti sicer jemati zagona, vendar bi jaz na tvojem mestu vseeno poštudiral zadevo malo globje, mogoče bi se lahko opredelil na točno določeno stvar ipd.

charlotte ::

No tkole je preučil sem spletno stran konkurence, vse kar ponujajo je prodaja pri njih sestavljenih računalnikov in prodaja tiskalnikov, ostalo kar še ponujajo je tule.
Pa seveda preden bodo naši prostori postavljeni (trenutno je še samo parcela) in vse drugo zrihtan, bom najverjetneje že zlo pr koncu, če ne že končal fax, pridobil kakšne izkušnje, znanje,... Tko da men se zdi popolnoma izvedlivo, kljub globalni slovenski konkurenci.

Hardstyle ::

Zakaj pa nebi za začetek začel z Os commerce (OSC) To je že izdelana spletna trgovino, ki jo z malo prakse prilagodiš svojim potrebam. Tudi na slo-techu se najde par "profijev", ki take trgovine uporabljajo in so res maheri na tem področju. Ko pa se podjetje razširi pa lahko začneš razmišljati v kakšno posebno aplikacijo in tako že na začetku privarčuješ denar.

Če pa boš kasneje iskal delavno silo pa se lahko kontaktirama jaz sem ITK FERI.

Pyr0Beast ::

Če pa boš kasneje iskal delavno silo pa se lahko kontaktirama jaz sem ITK FERI.
Se tudi jast priporočam :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

djordjevic ::

Naj še jaz pristavim svoj pisker. Najprej moraš dobro razmisliti, kako boš balansiral faks in job. To ti je prvo. Drugo, kar je, in to je najbolj žalostno od vsega, je, da je običajen folk naštiman tako, da mladine ne jebe pet posto. Tu znaš imeti težave. Razen, jasno, če osvojiš lokalno gamersko in siceršnjo IT sceno. Pol si glavni dasa na vasi. Ampak, če misliš res bazirat na n00bih, ti zagotavljam, da ti bo sosedov striček kljub zasoljenim cenam speljal marsikateri posel, ker ljudje, na žalost pogosto povsem neupravičeno, bolj zaupajo starejšim osebam.

edit: typo

Zgodovina sprememb…

nastyboy ::

Nekako imam občutek da se boš (vsaj na začetku) opekel. Ni težko postaviti štacuno.. Težko je pridobiti stranke...In to takšne ki bodo tudi plačale. Če misliš delati faks in imeti še to ... se mi zdi da obojega ne boš zmogel.. Dosti Študentov ne konča faksa , pa nimajo službe!? Tebi bo pa vse skupaj ratalo.(Se pa seveda da tudi tako) Vendar faks zahteva celega človeka.

Hmnja.. Je pa res tudi da si še mlad.. in da ti lahko kakršnekoli izkušnje pridejo prav tudi pozneje v življenju.

Želim ti obilo uspeha.


LP

charlotte ::

No sej ne vem če sem na začetku napisal, pa vseeno še 1x povem, vse skupej načrtujem čez par let (recimo 2-3 leta), zdejle imam res fax, kadar pa se ne ukvarjam s faxom nabiram izkušnje/delam prek študenta in tuhtam o tem kako spelat vso to stvar skozi s podjetjem. Moja primarna ideja je bila trgovina z HW opremo, pa da sem se postavil nekolk bolj na realna tla, sem tu spisal to temo, da vidim kakšna so kej mnenja o moji ideji, ker so mnenja bolj kot ne deljena bo razmišljal naprej in naprej,..... V glavnem nekej novga, interesantnega bom že potuhtal.

Vikking ::

Končaj faks, da boš imel ustrezno izobrazbo, da boš lahko odprl trgovino.

Začni brati zakone naprimer Pomembni predpisi za dejavnost trgovine.

Odločit se boš moral ali s.p. ali d.o.o. Če ne veš kakšne so razlike, se dobro informiraj. Kot veš vse za sabo nosi pravne posledice.

Priporočam, da s trgovino počakaš dokler ne končaš faksa, za servis, pa že sedaj delaj v svojem kraju "na črno" (pač pomagaš prijateljem), da si recimo čas ko čakaš, da te ljudje v tvojem kraju dobro spoznajo. Tako da ko boš imel namen odpreti trgovino te bodo poznali ter verjetno ob tvojem dobrem delu že zaupali.

Good Guy ::

@viking...

sp lahko dopreš tudi kot dijak.. tko da izobrazba ni pomebna..

samo znajdit se moreš in to je vse..

poznam ustonavitelja bivšega k2-neta ki pa je po poklicu mizar..

če se boš nekak našel ti bo uspelo..
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Poldi112 ::

Izobrazba je pomembna, če hočeš biti trgovec. Firmo že lahko odpre, ampak prodajati ne bo smel. Saj imaš link par postov višje.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

IceIceBaby ::

Lahko narediš izpit za poslovodjo. Potem ni važno kakšno imaš izobrazbo, lahko vodiš trgovino.

Drugače pa...računalniška trgovina ni ravno dobra ideja. Trenutno za preboj na trgu rabiš odlične veze pri dobaviteljih in ogromno denarja za marketing in zaloge. Marže v tem poslu so za zjokat. 10% je že veliko.

Jaz predlagam da svoj čas in znanje vložiš v kakšen drug posel.

Vikking ::

@rovtar: kot sem že napisal. POTREBNO JE BRATI ZAKONE.
# Pravilnik o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki opravljajo trgovinsko dejavnost, po zahtevnosti posameznih vrst trgovinskih opravil: Uradni list RS 28/1993 z dne 4. 6. 1993
* Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki opravljajo trgovinsko dejavnost, po zahtevnosti posameznih vrst trgovinskih opravil: Uradni list RS 57/1993 z dne 14.10.1993
* Pravilnik o spremembah Pravilnika o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki opravljajo trgovinsko dejavnost, po zahtevnosti posameznih vrst trgovinskih opravil: Uradni list RS, št. 60/2007 z dne 06.07.2007

Tudi ni dosti da imaš eno utico kjer boš noter prodajo nevemkaj že. Vse je točno predpisano in tako moraš imeti urejeno. Da ne boš debelo gledal ob inšpekcijskem pregledu ko ti bo napisal lepo denarno kazen.

Sem dal dober link, kjer je veliko zajetega. Vse si preberi, imaš celih nekaj let časa, da si prebereš, preden odpreš trgovino.

!!!NEZNANJE NI IZGOVOR ZA IZOGIB KAZNI!!!

Good Guy ::

viking..

ne rabim teh zadev gledat..

ampak vseen hvala
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

nurmaln ::

dopuščam možnost da me bo zaradi napisanega kdo spluval ampak vseeno...

Če še nimaš konkretnih izkušenj se ne spuščaj v prodajo IT robe. Pa ne ker ne bi bil strokovnjak na IT področju ampak preprosto zato ker v tem ni dnarja (skoraj) nič. Če hočeš imet spletno trgovino ne računaj na marže višje od 6-7%.

Če boš v povprečju prodal za 1000 EUR blaga na dan (pa ga ne boš, vsaj na začetku ne), bi ti to pomenilo 2100 EUR RVC na mesec. Iz tega denarja bi moral plačati pošiljanje do stranke (nekatere stvari bi lahko poslal že dobavitelj direktno k tvoji stranki), financirati zalogo, plačevati računovodjo, plačevati oglase za svojo spletno stran...

Edini način da bi prišel do razpoznavnosti je dobra spletna stran in pa ZELO ugodne cene. Kar precej spletnih trgovin ima maloprodajne cene nižje kot so redne veleprodajne cene pri distributerjih. To dosežejo tako da si pri disributerju izborijo naprimer 9% rabat na veleprodajne cene, zaslužijo 5 % in prodajajo 4% pod redno veleprodajno ceno. Ti si v štartu ne boš mogel izboriti tako dobrih pogojev pri distributerjih, pa tudi ko si jih boš bodo hitro opazili če boš prodajal po (pre)nizki ceni in ti bodo ukinili rabate, da ne boš zrušil cen na trgu. Zelo verjetno, da so cene na mimovrste in enaa približno take kot bodo tvoje nabavne pri distributerju - torej tvoj zaslužek bo ~0-2%. Zabavno ane?

Pri vsem tem ne pozabi da je v vsakem poslu nekaj reklamacij in v IT so stranke zelo zahtevne. Zakon o varstvu potrošnikov pravi, da ti lahko stranka kadarkoli v 15 dneh blago vrne ne da bi ji bilo treba navesti razlog, ti pa si dolžan vrnit kupnino. Po drugi strani distributer nima nobene dolžnosti da tako blago vzame nazaj od tebe. Samo primer: stranka ti naroči 5 pregrešno dragih prenosnikov (recimo 1300 EUR/kom), kar skupaj znese 6500 EUR in ti tudi vnaprej plača preko spletne strani. Ti zadevo nabaviš pri dobavitelju in prodaš stranki. Stranka te 10. dan pokliče in ti sporoči da jih ne želi več in jih bo vrnila. Ti si stranki dolžan vrniti kupnino, dobavitelj pa pravi da je te prenosnike nabavil posebej zate in jih zato noče vzeti nazaj. Obtičal si s prensoniki, ki jih ne boš mogel prodati oziroma jih boš prodajal močno pod ceno....


in tako naprej...
in tako naprej...


če nimaš vsaj nekaj izkušenj in precej kapitala s katerim si lahko vsaj pol leta do eno leto "kupuješ" tržni delež, potem se ne it tega, ker se boš opekel

KandazaR ::

@nurmaln se popolnoma strinjam s tabo. Odpiranje novih trgovin (običajnih in spletnih) je kar malo tvegano glede na to da je trg več ali manj zasičen (sploh pa bo še bolj čez 3 leta, ko boš kot praviš odprl frmo). Firme tipa mimovrste, enaa... so prišle na trg pred leti ko ni bilo tako hude konkurence in so se do sedaj že dobro uveljavile. Taka da bo zelo težko konkurirat takim podjetjem.
Po drugi strani pa bi se ti splačalo usmeriti v vzdrževanje računalnikov po firmah, serverjev pa tudi servisiranje fizičnim osebam (to je mišljeno softwersko kot so odstranjevanje virusov...) na dom (to počne malo firm in tu bi bila lahko tržna niša).
Prodaja komponent pa je kot je rekel že nurmaln tvegan posel, ki po vrhu vsega še ni tako dobičkonosen.

nurmaln ::

Kot malo podjetje v IT imaš še vedno en kup možnosti v storitvah. V prodaji pač ne.

imagodei ::

charlotte@ Moja primarna ideja je bila trgovina z HW opremo, pa da sem se postavil nekolk bolj na realna tla, sem tu spisal to temo, da vidim kakšna so kej mnenja o moji ideji, ker so mnenja bolj kot ne deljena bo razmišljal naprej in naprej

Bolj kot ne so mnenja enotna in sicer, da se ti tegale ne splača. S prodajo HW je hudič. Da boš imel sila nizke marže, so ti že povedali. Ne računaj, da boš kar tako prodal, ne vem, 20 PC-jev na mesec. Pa tudi če jih boš, bo kosmati dobiček do 2000 EUR zate pravi uspeh. Kot je že nurmaln povedal, se pa stroški hitro naberejo...

V prodaji HW boš jedel zelo trd kruh. Če želiš sebi dobro, se dobro izobrazi (ne samo v smislu fromalne izobrazbe) in čez par let odpri bolj storitveno usmerjeno podjetje. Npr. vzdrževalne pogodbe za manjša podjetja in nato servisiraš, administriraš, postavljaš strežnike in omrežje, svetuješ lastnikom pri investicijah v IT... Se zmeniš z nekim solidno založenim lokalnim servisom/trgovino, ki ima uveljavljene dobaviteljske povezave, da boš robo jemal izključno pri njih in se dobiš ugodno ceno, ti pa postavljaš in administriraš strežnike, opravljaš tedenske obhode, preverjaš backupe, event loge... Za manjša podjetja in manjša tveganja lahko za začetek postaviš ugodno ceno (morda 150 EUR/mes), si dobiš med 5 in 10 podjetij, skleneš vzdrževalne pogodbe... V njej daš recimo 3-4 ure mesečno zastonj (samo vzdrževanje), kar pa na podjetje porabiš več, zaračunaš po ceniku. V tem primeru je materialnih stroškov zelo malo, ni ti treba imeti zaloge (ima jo tvoj dobavitelj), plačaš računovodski servis, denar od vzdrževalnih pogodb je pa tudi bistveno bolj gotov, kot od (muhastih) strank v PC trgovini.

V takšno zadevo bi se spustil jaz, če bi bil na tvojem mestu. In če se počutiš sposobnega, lahko začneš že v roku nekaj mesecev: ne potrebuješ delavnice, urejenega prostora, sanitarij ipd, pač pa odpreš popoldanski SP in se lotiš dela (no, skoraj tako preprosto). Za začetek 2-3 vzdrževalni pogodbi in to je to.
- Hoc est qui sumus -

Vikking ::

@rovtar: tebi je bila namenjena samo prva vrstica, ostalo je za charlotte.

Loki ::

hja, brez veliko ustrezne reklame zadeva ne bo furala, poznam en primer, kjer so bile cene sicer ugodne, reklame pa prakticno nic oz. slaba (listki po avtih po nakupovalnih centrih ipd), pa ni in ni zlavfalo. :D
I left my wallet in El Segundo

charlotte ::

imagodei dobra ideja, mi je zlo všeč. Za trgovino sem počasi že v dvomih, vsaj kot pravte da se mi ne splača. Predvsem me odbija vstopni strošek z nabavo komponent in pa ne vem zaneslivo kako bi se obnesel na trgu.

@ Npr. vzdrževalne pogodbe za manjša podjetja in nato servisiraš, administriraš, postavljaš strežnike in omrežje, svetuješ lastnikom pri investicijah v IT...

Hja s tem ne morem začet v parih mescih, ker po pravici povedan o tako velikih zadevah pojma nimam (postavlat serverje in podobno), pa ne da nebi hotu se tega naučit, problem je kje se tega naučit, ker doma nimam ravno neki serverjev, opreme, mreže,.... Poleg tega upoštevajoč dejstvo da sem študent ki ima samo gimnazijo zaenkrat (predvidevam da moreš met že neko izobrazbo za kej tazga). Kako se pa potem tega lotit? Vem da je način, vedno je, samo najdt ga moreš! Dodatni nasveti, ideje zaželjene!

Vikking ::

Hja s tem ne morem začet v parih mescih, ker po pravici povedan o tako velikih zadevah pojma nimam (postavlat serverje in podobno), pa ne da nebi hotu se tega naučit, problem je kje se tega naučit, ker doma nimam ravno neki serverjev, opreme, mreže,.

Probaj preko študentskega servisa, dobiti delo v zvezi z računalniki. V roke vzeti kakšno knjigo, da spoznaš vsaj osnove.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Transparentna Slovenija #5: Spletni trgovini s spolnimi pripomočki razkrili svoje kup (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
12547686 (25400) Saul Goodman
»

Izdelava mobilne spletne trgovine

Oddelek: Izdelava spletišč
424552 (3235) 111111111111
»

Dobavitelj

Oddelek: Loža
142884 (1690) K0K0
»

Slovenski trgovci ter tujina (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
19539149 (35473) s51as
»

Vzpostavitev Računalniške trgovine

Oddelek: Kaj kupiti
354601 (2983) janezek67

Več podobnih tem