» »

IDE - CD in HDD - SLAVE/MASTER

IDE - CD in HDD - SLAVE/MASTER

rontajzel ::

Pozdravljeni!

Imam disk in cd enoto priklopljena preko IDE kabla na plato.
V primeru, ko je disk in cd na istem ide kablu, potem lahko brez težav naložim windows in ga tudi zaženem.
Problem nastane, če ločim in dam dva ide kabla, za vsako enoto posebaj. Tokrat mi ne zazna diska, oz. če zamenjam priključke na plati, dam disk na ide0 in cd na ide1, potem mi pa cd enote ne zazna. Poskušal sem tudi z nastavitvijo slave/master na obeh napravah, vendar to ni pomagalo, oz. ni bilo sprememb.
Na istem ide kablu pa ne morem imeti, saj je prekratek, da bi povezal disk in cd v ohišju.

Torej prosil bi, če ima kdo izkušnje s takim primerom, da mi napiše točno kako more biti priklopljeno in nastavljeno (SLAVE, MASTER), da bo delovalo pravilno.

Hvala
~rontajzel~
AMD A64 3800+ X2; ASUS A8N-E ULTRA; ATI RX1600pro;LC600W; DDR 3GB; SATAII 820GB

elfstone ::

Poskusi reset biosa. Enoti pa brez jumperjev.

rontajzel ::

Žal še vedno enak problem... tisto enoto ki je na IDE0 jo zazna, medtem ko tiste ki je na IDE1 ne zazna :S
~rontajzel~
AMD A64 3800+ X2; ASUS A8N-E ULTRA; ATI RX1600pro;LC600W; DDR 3GB; SATAII 820GB

ANGEL_B ::

LAhko da je vzrok tudi v maticni ali pa kablu. Tak da probaj najprej samo z diskom, pa mu zamenjaj kabl. Drugi pa mu zamenjaj ide slot. Ce kaj od tega nebo delalo bos vedel kje je napaka.

Drugace pa pac kupi daljs kabl. Takaltak je bolse met cimmajn kablov da se masina lahko boljse hladi :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ANGEL_B ()

Azrael ::

Če prav razumem IDE0 dela z eno ali obema napravama, IDE1 ne dela z nobeno napravo in niti z obema.

Torej IDE1 ne dela. Možnosti zakaj ne dela, je več:
- napačno priklopljen kabel (na eni strani narobe zasukan)
- def. IDE kabel
- izklopljen IDE1 v BIOSu
- vsi popolnjeni PCI sloti in/ali konflikt med PCI napravami (BIOS sploh zazna IDE1?)
- def. IDE1

En kabel in dve napravi na njem pomeni, da bo IDE toliko hiter, kot je hitra najpočasnejša naprava, zato je bolje vsako napravo priklopiti na svoj kanal.

In še, puljenje jumperjev z IDE naprav je pa napačen postopek reševanja problema. Če jumper (ali več njih) mora biti, pač mora biti.
Nekoč je bil Slo-tech.

Duhec ::

Če je to kaka starejša Intel plata poglej, če obstaja novejši bios in ga flešaj.

solatko ::

Če imaš IDE naprave vsako na svojem slotu, moraš obe priklopit na drugi konektor, ne tistega na sredini, daljši konec kabla (od sredine) gre na plato, krajši na napravo. Obe napravi nastaviš na master in v Bios-u daš ide na AUTO. Mora delat. V bios-u vidiš, če ti je obe napravi prepoznalo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj je narobe z diskom?

Oddelek: Strojna oprema
403359 (2637) Mesar
»

nadgradnja

Oddelek: Pomoč in nasveti
221375 (867) piko1001
»

secondary ide channel no 80 conductor install

Oddelek: Pomoč in nasveti
181523 (1331) Lizard
»

Win XP ne zazna enega diska

Oddelek: Operacijski sistemi
151498 (1403) Marjan
»

pri okroglem IDE kablu je disk glasnejši

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
171686 (1451) Pudding

Več podobnih tem