» »

nadgradnja

nadgradnja

tyalc ::

Nadgradil sem starejši pc intel celeron iz 2ghz na intel pentium 2.66ghz ter dodal 512mb sdram-a pc133,zdaj 1gb ram.Sedaj se pc zažene in dela veliko hitreje,vendar zmrzne takoj ko ga malce obemenim,oz.že ko vklopim skype ali na hitro odprem dve ali več zavihkov na spletu.Takrat se pc ne odziva na nič,tudi na ctrl+alt+delete ne,edino izklop el. pomaga.Imam 250w napajalnik ki ga bom menjal za 550w,čeprav napetosti ne nihajo oz. ne padejo pod vrednost tj pod 12v,5v,3.3v itd.Svetovali so mi na menjam tudi matično,pa me zanima kakšno mi svetujete.Nimam za novo tako da bi kupil rabljeno.Pa še grafična,ATI radeon 9200se,specifikacija:cga-s928tvd.

solatko ::

tyalc - Za kakršen koli pameten odgovor je potrebno več podatkov - tip matične, OS......
Problem je verjetno v zastarelem bios-u, gonilnikih ali samem sistemu. Če se sistem postavi, potem je plata ok. Poglej kondenzatorje, da niso slučajno napihnjeni. Če je kvalitetna plošča, se splača zamenjat vse kondenzatorje - 10 kosov okoli 1€ + malo lotanja.
Delo krepa človeka

Isotropic ::

napajalnik verjetno

kixs ::

Vcasih se ne splaca nadgrajevat, ce dobis kaj solidnega za dobro ceno. Npr.: http://www.bolha.com/pc-hp-compaq/dual-...

lp

piko1001 ::

Tukaj tyalc,zaradi problemov z ponovnim vpisom sem se moral registrirati drugič.Pa k temi.Plata Matsonic MS9147C,kondenzatorji so vsi ok tudi pasta je nanešena vredu,sicer je pa doslej najvišja temperatura bila 47st.Pa še dodaten problem je z optično enoto,pc je namreč ne spozna več.Ne vem zakaj?So krivi gonilniki ali celo windowsi?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: piko1001 ()

piko1001 ::

PS.Naj povem da sem testiral rame z memotestom in cpu z prime95 vse ok ter grafično z 3d Mark ki kaže da je grafična slaba.Bi lahko to bil problem?

zee ::

"Problem" je, da je racunalnik tako star, da bo kakrsnakoli nadgradnja zgolj "blazev zegen".

Glede opticne enote: Je vidna v BIOS? Ce je BIOS ne "vidi", preveri, ce je pravilno prikljucena. Ce je BIOS tudi po tem ne vidi, je verjetno crknila. 250 W napajalnik je kar malo premalo za taksen racunalnik. Pred leti se za konfiguracijo s Pentiumom 4 2.0 imel 300 W napajalnik.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

piko1001 ::

Optične ni niti v biosu pa tudi cd-roma ne,a ni čudno da bi oba naenkrat crknila.Kabli so nameščeni vredu,pri zagonu se vklopita obe enoti potem se ne zgodi nič več.Tu se preveč ne razumem na stvar,če bi šel nalagat novega biosa kaj sploh moram naložiti?Če je mogoče kriv bios.Gledal sem tudi gonilnike,vendar jih je toliko da ne vem katerega bi moral naložiti za dvd.Prosim za nasvete.

Na žalost ne vem kako se tole navija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: piko1001 ()

solatko ::

Poglej IDE kable, ki gredo iz enot na matično ploščo - tisti širok kabel. Na IDE enotah je pomemben vrstni red enot in nastavitev jumper-ja. Vrstni red je tak:

daljši del kabla gre na matično na IDE 0, notranji priklop je za enoto Primary Slave - jumper na enoti SL
Zunanji konektor je za enoto Primary master - jumper na MA

Daljši drugi kabel gre na IDE 1 priklop matične - notranji konektor za enoto SLAVE - jumper SL
zunanji konektor za enoto MASTER - jumper MA.

Če karkoli na priklopih ne štima (pomembno je tudi to, da v primeru ene enote, mora bit ta obvezno na zunanjem konektorju in na MA), ti enote ne bo zaznalo že v bios-u, po navadi pa se tudi sistem ne štarta.
Delo krepa človeka

piko1001 ::

Z kabli in jumperji je vse kot mora biti.Kabli so celo novi in prej je delalo vse vredu tudi pekač.Imel pa sem en program za čiščenje in ko sem ga spustil skozi mi je zbrisalo sliko ozadja.A je možno da je naredil precej večjo škodo?Na žalost več ne vem kako se je imenoval ker sem ga potem takoj zbrisal in pa tudi pekača takrat nisem uporabljal,tako da ne vem točno kdaj so se težave začele.Je možno da bi bil to vzrok težavam?

solatko ::

Če ti naprav ne prepozna v bios-u, potem si pri priključevanju naredil napako in zamenjal enoti med seboj. Če imaš samo eno enoto narobe označeno, ti sistem ne bo zagnalo ali pa v sistemu ne bo enot (lahko imaš kabel na katerem je trdi disk pravilno priklopljen, na drugem pa enoti zamenjani. Teh enot v sistemu ne boš videl, ker jih IDE gonilnik ne prepozna.
Delo krepa človeka

piko1001 ::

Vse je priklopljeno ok,ker mi je to priklopil računalniški tehnik.Bom videl jutri oz v sredo ko dobim napajalnik.Sporočim kaj bo!

piko1001 ::

Danes sem menjal napajalnik,vendar je bilo isto.Po dobrem premisleku pa sem spustil frekfenco cpu,zdaj dela sicer počasneje a stabilno.To je torej vredu.Ne vem pa kaj naj storim z dvd in cd-jem.Ima kdo kakšno konkretno rešitev.Plata matsonic ms9147c,dvd enota sony dvd rw dw-d22a.Kot že rečeno je z priklopi vse vredu.Kaj lahko storim?

solatko ::

Če so enote v redu (gre za IDE ATA enote), potem preglej moleke za napajanje (se dogaja, da se priklopne cevke razširijo in ni kontakta), nisi pogledal jumperjev (zadaj, med priklopoma za napajanje in podatkovnim 9 ali 11 pinov imaš en ali dva jumperja, ki morata biti postavljena pravilno). Če si samo zamenjal kabel in nisi imel enot zunaj, si verjetno zamenjal srednji in zunanji priključek ali pa si zamenjal enote med seboj.
Delo krepa človeka

piko1001 ::

Kot sem že povedal so bili kabli strokovno nameščeni,prav tako jumperja master na MA slave na SL.Moleki za napajanje so pa novi.Mislim da fali driver,saj bi moral biti v upravitelju naprav tudi če je vse odklopljeno.

solatko ::

Če ti v bios-u enote zazna, potem je napaka v gonilniku za chipset, sicer pa je napaka na nastavitvah, eventualno zanič naprave, kar pa je redko, da bi šli obe naenkrat.
Če imaš možnos in ima kak kolega adapter IDE-USB, poizkusi obe napravi na drugem računalniku.
Drugače pa tudi "strokovnjaki" zagrešijo osnovno napako - nastvitev MA - SL jumperjev. Ta reč je pač že kar nekaj časa out in zna kakšnega novega računalničarja malo zezat. Bistvo je, da je sl na notranjem priklopu, ma na zunanjem, v nasprotnem primeru imaš že v bios-u pod napravami - prazno ali neke čudne čačke..

Windows črke napravam CD, FLOPY IN DVD dodeli po defaultu in se ne more zgoditi, da jih v explorerju nebi videl, razen, če jih nastaviš pod skrite naprave.

V upravitelju so vedno samo priklopljene naprave, pri tistih, pri katerih ni pravega gonilnika imaš rumen trikotnik s klicajem in je tako, dokler ne urediš gonilnikov. Če jih v upravitelju ni, so ali v okvari ali napačno priklopljene in jih kontroler (chipset) ne zazna. Lahko je v okvari tudi južni most, ki po navadi krmili DVD..., naprave.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

piko1001 ::

Kaj torej predlagaš,da probam drugo enoto,delujočo seveda.pa potem če ne bo nič?

dzinks63 ::

Via4inone imaš naloženo? Tukaj imaš PDF navodila: , imaš 80 žilni kabel, seveda brezhiben? ali 40? Plošča ima cel kup jumperjev imaš vse ok nastavljeno? Drugače pa za začetek sestavi komp samo z enim diskom in eno optičnop enoto. Ko boš to usposobil , se loti dodajanja ostalega.
This mainboard supports Ultra DMA 66/100/133. UDMA is a
technology to accelerate devices’ performance in the IDE channel.
To maximize performance, install IDE devices that support UDMA
and use 80-pin IDE cables supporting UDMA 66/100/133.

piko1001 ::

Via4inone sem naložil,vendar mi je naložilo samo dve stvari.Dvd driverja ni zraven,okvirček je ostal prazen.Kabel je 37 žilni in izpraven.

solatko ::

piko1001 - Gonilnika za IDE enote ne rabiš, krmilnik je že v bios-u in potem še v OS-u. Ti samo poglej nastavitve ali poizkusi drugo napravo.
Delo krepa človeka

piko1001 ::

Optično enoto dobim šele jutri,imam pa eno drugo prošnjo.Dobil sem namreč tiskalnik epson stylus cx5200,brez originalnega cd,gonilnika.Na spletu sem našel ogromno raznih strani in prav tako gonilnikov,vendar nobeden ni deloval pravilno,oziroma se tiskalnik ni odzival na ukaz za printanje čeprav je računalnik zaključil proces.Pozna kdo kakšen točen link.Windows XP Sp3.Naj povem še da ima tiskalnik tudi funkcijo faksa zato nekaj kompatibilnega ne pride v poštev.

solatko ::

Delo krepa človeka

piko1001 ::

Ni prava.Sem pa našel original,deluje.Vseeno hvala za skrb. http://www.epson.eu/Printers-All-In-One... Ni pač slovenščine,pa kaj češ,so pa gonilniki original in za vse tipe.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PCI kartica IDE RAID ne pa klasična PCI IDE

Oddelek: Strojna oprema
161525 (1123) solatko
»

Računalnik se resetira (forever)

Oddelek: Pomoč in nasveti
291764 (1248) GTX970
»

'setup did not find any hard disk drives installed in your computer'

Oddelek: Pomoč in nasveti
183990 (3630) roko11111
»

Trdi disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
383302 (2529) Voluharr
»

sata disk in dvd

Oddelek: Pomoč in nasveti
51723 (1670) Kunte

Več podobnih tem