» »

Servisni paket popravkov za Visto

Servisni paket popravkov za Visto

Microsoft - Slabih štirinajst mesecev po izidu Windows Viste je v torek izšel prvi servisni paket popravkov, ki smo ga že nestrpno pričakovali. Pričakovanja so bila velika, saj podjetja na nove operacijske sisteme običajno prehajajo šele po izidu servisnih paketov, pa tudi mnogo domačih in profesionalnih uporabnikov je upalo, da bo Microsoft odpravil malenkosti, ki so kazile novi sistem ob izidu.

Obsežen seznam popravkov je že na voljo, poleg tega pa prinaša tudi nekaj novih funkcionalnosti, med katerimi velja omeniti exFat, 802.11n, iPv6 za VPN-povezave, DirectX 10.1. Za zdaj so na voljo le angleška, nemška, francoska, španska in japonska različica, kmalu pa pričakujemo še druge. Vse o novem Service Packu si lahko preberete na Microsoftovi strani, od koder si ga lahko tudi brezplačno prenesete, tako za 32- kot 64-bitno rešitev.

63 komentarjev

«
1
2

zee ::

SP1 bi moral biti razlog za prehod vecjih podjetij na Visto, vendar pa se zna zgoditi, da bo taisti SP1 pokazal, da je Vista precejsen flop.

Zivi bili, pa videli.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Izi ::

Lahko rečemo, da je Service Pack 1 odpravil vse težave.
Največji problem, ki ga je večina opazila je bilo počasno kopiranje še posebno preko mreže, to sedaj deluje še hitreje kot na XP-jih.
Nekaj malenkosti je še bilo pri meni, kot na primer digitalni zvok preko SPDIF ni deloval na 64-bitnem sistemu, sedaj so tudi to porihtali.
Ostalih problemov pa jaz sploh nikoli nisem imel.

Glede novih "featurjev" pa je exFAT sicer odlična zadeva za prenosne napravice, sam nekaj me hudo moti. Če ga od vseh OS-ov podpira samo Vista, zadeva postane precej nepraktična, saj takega USB ključka ne moreš uporabiti niti na XP-jih.
Pričakoval sem, da bodo exFAT vključili tudi v Service Pack 3 za XP-je, pa kaže, da ne bo nič iz tega.
ExFAT namreč ni kompatibilen za nazaj z FAT32
Treba je omeniti še eno omejitev in sicer exFAT se ne da uporabiti za Readyboost. Nima pojma zakaj, ampak zadeva ne gre in to je potrdil tudi Microsoft.

Za tiste, ki ne vedo kaj je exFAT naj samo omenim, da je to naslednik FAT32 in ni zamenjava za NTFS. Za trde diske je NTFS še vedno precej boljši.
Za prenosne napravice pa je sedaj najboljši exFAT.
FAT 32 ima hude omejitve.
FAT 16 podpira do 2 GB, FAT 32 do 32 GB, exFAT pa sedaj do 16 EB (eksabytes)
File je pri FAT32 lahko dolg največ 4 GB, pri exFAT je dolžina posamezne datoteke neomejena.
FAT 32 je precej omejen z številom direktorijev in datotek, pri exFAT ni teh problemov.
exFAT je tudi precej hitrejši od FAT32.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

asgard2.0 ::

Opozoril sem vas pa jaz na to novico. >:D
Šiht, CPU , Hrana, Spanje, Šiht ....

WhiteAngel ::

@Izi

exFat je pomoje bolj nateg zdele kot kaj drugega.

Prva trditev:
Fat32 nima ne vem kakšnih omejitev ravno. Particija je lahko velika do 8 tera bajtov (ne vem, kje vidiš 32GB omejitev?) in ima lahko 268 milijonov datotek. Povezava

Druga trditev:
Fat je star. Bolj kritične stvari pri Fat so fiksna velikost bloka (notranja fragmentacija), veliko prostora porabljenega za kazala (indekse) datotek (kazalčni seznam), pravice/zaščita datotek (ki je sploh ni), varnost (fat ni transakcijski file system) in zunanja fragmentacija (defrag vsak teden v vsako vas). To se ni spremenilo pri exFat. Ravno tako se izkaže, da fat ni najboljši sistem za zapisovanje na spominske kartice, ključke in druge flash čipe, saj ni za to optimiziran in lahko piše večino časa le na en del spominskega vezja, ki pa sčasoma izgubi naboj in se pojavijo slabi bloki.

Tretja trditev:
To, da je exFat očitno že zunaj in deluje pod Visto, ni pa sploh nobenih specifikacij izdanih še, mi spet smrdi. Linux in Mac torej še nekaj časa ne bosta znala pisati/brati exFat (podobno kot NTFS?!). Kaj šele zunanje naprave.

Upam, da bo EU spet naložila milijardne kazni M$.

Azrael ::

>FAT 16 podpira do 2 GB, FAT 32 do 32 GB

Slednje ne drži. FAT 32 podpira particije velike do 2TB, problem je MS Fdisk, ki v nobeni uradni različic ne zmore več kot 128GB za FAT32.
Nekoč je bil Slo-tech.

opeter ::

To, da je exFat očitno že zunaj in deluje pod Visto, ni pa sploh nobenih specifikacij izdanih še, mi spet smrdi. Linux in Mac torej še nekaj časa ne bosta znala pisati/brati exFat (podobno kot NTFS?!). Kaj šele zunanje naprave. Upam, da bo EU spet naložila milijardne kazni M$.


Hmm, prav tako bi lahko EU kaznovala recimo Apple-a, ker HFS tudi ni "univerzalen".
Problem je, da nimamo en standardiziran in univerzalen datotečni sistem. To bi rabili.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

lukanium ::

Zanimivo za tiste, ki imate Visto in si boste namestili SP1:

Windows Vista SP1 Meeting Sour Reception In Places
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

xyxyxyxy ::

Kdaj bo izšel SP3 za XP-je?

MrStein ::

opeter:
Hmm, prav tako bi lahko EU kaznovala recimo Apple-a, ker HFS tudi ni "univerzalen".
Problem je, da nimamo en standardiziran in univerzalen datotečni sistem. To bi rabili.

1.) Kateri del od "Apple nima monopola" ne razumeš ?
2.) Mamo. Imenuje se UDF. Samo "lastnik" nima monopola, da bi ga vsilil v uporabo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

A je to normalno, da rabi kar nekaj ciklov "Update" / "Check for updates", da pride do nalaganja SP1 ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Shark-357 ::

A je to normalno, da rabi kar nekaj ciklov "Update" / "Check for updates", da pride do nalaganja SP1 ?



Povsem normalno.

Looooooka ::

miljardne kazni zato ker so si zmislil se en filesystem?
dej bit smesen.
potem lahko oglobimo vsazga, ki je kj tazga naredu.
a ker je microsoft more bit FILESYSTEM, ki ga NE RABIS uporabljat kompatibilen z bogve cem? =)

mrpiagg ::

SP1 uporabljam že kar nekaj časa (preko Enterprise agreementa) in moram reč, da sem po eni strani vesel po drugi pa totalno razočaran. Meni osebno sicer deluje boljše kot brez sp1, ampak ima pa še vedno čudne popadke in še vedno je bistveno počasnejša kot XP. Še vedno me zafrkava kopiranje večih datotek naenkrat na USB ključ .. kdaj pa kdaj še vedno počasi kopira po omrežju .. nov bug je v windows exploderju, ki kar naenkrat začne čudežno kurt 50% proc in ne neha dokler exploderja ne zapreš .. to mi gre na jetra še pa še, ker mi ventilator nabije na ful .. sem pa probal že vse možno pa nč bolš .. na splošno se pa mejhn mn jezam kot prej čez ta za moje pojme faljen sistem.

Laufam pa zadevo na core 2 2,3G s 4G rama 64bit Enterprise verzijo ... hardver je precej sposobn da bi vista loh delala hudo dobr.

mrezna ::

Zakaj ne greš potem na Win XP?

st00rm ::

""To, da je exFat očitno že zunaj in deluje pod Visto, ni pa sploh nobenih specifikacij izdanih še, mi spet smrdi. Linux in Mac torej še nekaj časa ne bosta znala pisati/brati exFat (podobno kot NTFS?!). Kaj šele zunanje naprave. Upam, da bo EU spet naložila milijardne kazni M$.""

pa ne uporabljaj exFat

""Še vedno me zafrkava kopiranje večih datotek naenkrat na USB ključ""
sm upal da bodo tole poprav, ker je res bedn da ti po ene par minutah pisanja na USB napiše da bo končal čez ~46000 dni pol pa sploh na zazna več ključa :( :(
God must love stupid people because he made so many of them.

mjk ::

Ker so XP zgodovina ... al vista al pa sploh ne več MS.
Zaenkrat se še neki bojite viste, ampak stvar bo šla slej kot prej naprej in tisti, ki bodo na XPjih bodo zamujali več in več. (tko kot če bi namesto XPjev dal gor 98 ... računalnik ti bo šibu, tko kot že leta ne)

... downgrading na XP je čista bedarija

Mobidick ::

Jaz še imam vedno velike probleme s končnicami, in sicer GIF (čez nekaj časa si jo nazaj prisvoji IE7) in BMP (photoshop), čeprav oba vedno nastavim na Windows Photo Gallery kot je to za večina ostalih slikovnih formatov. Zraven tega problema imam tudi na HTML datotekah default Vistino ikono (prazna ikona), namesto od Firefoxa, kateri je privzet brskalnik (ali pa vsaj od IE). Tudi ta default brskalnik Vista včasih samovoljno spremeni iz Firefoxa v IE7.

S slikovnimi formati sem sicer zadevo rešil z InfraViewem, ampak vseeno bi bilo dobro, če bi ostale v spominu nastavitve, ki jih človek nastavi.
The future is digital!

Izbeglica ::

Ker so XP zgodovina ... al vista al pa sploh ne več MS.
Zaenkrat se še neki bojite viste, ampak stvar bo šla slej kot prej naprej in tisti, ki bodo na XPjih bodo zamujali več in več. (tko kot če bi namesto XPjev dal gor 98 ... računalnik ti bo šibu, tko kot že leta ne)

... downgrading na XP je čista bedarija


Le zakaj smo, ko so izšli Win. Milenium, vsi ostali na 98? Odgovor je jasen, saj je bil Milenium za pol grama dreka vreden, medtem ko so 98 za tiste čase delovali relativno dobro. Enako primerjavo bi trenutno lahko uporabil za XP in Visto. Saj ne rečem, morda bo po n popravkih ter določenem času boljša od XP, in takrat bom prestavil nanjo.
Drugače pa ne hvala za OS, ki potrebuje 2GB rama, da bom lahko v Wordu napisal "Hello World!", ter ki ima blazne probleme že s samim kopiranjem filetov, neglede na konfiguracijo sistema.

bluefish ::

sem že ob namestitvi viste pred kratkim instaliral še SP1 RTM. Zadeva je kar opazno pohitrila sistem. To je tudi razlog, da do nadaljnega ostajam na Visti, čeprav sem bil kar dolgo časa skeptik in sem z nestrpnostjo pričakoval SP3 za XP.

@trihta: prilaščanje virov za Visto lahko izklopiš. Sicer pa si strašno potraten, če moraš samo zaradi "Hello world!" zaganjati Word :D .

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Spc ::

exFat je pomoje bolj nateg zdele kot kaj drugega.

Ja to je še en mehanizem kako forsirat Visto .. če ludi ne kupujejo pa dajmo neke standarde noter kateri delajo samo na visti.
>:D
 

CaqKa ::

Ker so XP zgodovina ... al vista al pa sploh ne več MS.
Zaenkrat se še neki bojite viste, ampak stvar bo šla slej kot prej naprej in tisti, ki bodo na XPjih bodo zamujali več in več. (tko kot če bi namesto XPjev dal gor 98 ... računalnik ti bo šibu, tko kot že leta ne)

... downgrading na XP je čista bedarija

mi je zelo žal, ampak imam na xpjih enih par funkcionalnosti z 3rd party programčki, ki so mi bolje izvedeni kot na visti. recimo launchy. pa locate. pa foldersize. pa unlocker, pa clcl, pa console, pa filebox extender, pa... one bedne ure in vsiljenega pogleda v explorerju ne potrebujem. kje je expose?
tisto so pač implementirali za take ljudi ki si niso znali datotek po disku razporedit... jaz imam popredalčkane. zato pa imam na ntfsu še symlinke. edino žal mi je da ni kakih smartfolderjev. tega pa tak tudi na visti ni.
kot trenutno zgleda pa moj naslednji os ne bo vista ampak macosx.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

tigrr ::

CaqKa, eXpose za XP se imenuje Topdesk, dela tud na Visti.
Čist malo pa pogrešam pa ekvivalent Spaces na XP.

Glede Launchy-a pa res kapo dol, vsi drugi searcherji.

CaqKa ::

sem takoj po postu šel malo guglat..
topdesk je za plačat.. sem pa našel še winéxpose. tist je bolj bogo funkcioniral.. sploh pri meni ko imam naenkrat odprtih 10+ oken :>

/edit:
sem za winexpose glihkar ugotovil da če live preview izklopim pa lepo dela :>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

opeter ::

Zame najboljši je ReflexVision. Licenca stane 7 EUR.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

SebaR ::

Za napisat "Hello world" imaš dovolj tudi pisalni stroj... sploh ne vem kaj ti delaš na računalniku :\
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

Poldi112 ::

>a ker je microsoft more bit FILESYSTEM, ki ga NE RABIS uporabljat kompatibilen z bogve cem? =)

Ker je MS monopolist njegove standarde MORAŠ uporabljati. Razen če si pacient in se pogovarjaš sam s seboj.

Ne vem kje je problem da se ga prisili da razkrije specifikacijo.


>Za napisat "Hello world" imaš dovolj tudi pisalni stroj... sploh ne vem kaj ti delaš na računalniku

Pisalni stroj nima comic sans fonta.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

cekr ::

Zaenkrat se pozna kar občutna pohitritev dela z datotekami. Manj časa porablja za ugotavljanje veliksoti datoteke. Tudi na zunanje medije začne takoj prenašati. Kakšnih drugih funkcij pa še nisem opazil.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zheegec ::

ExFAT ni nujno uporabljati, pri removable devajcu lahko lepo izbereš FAT/FAT32/NTFS/ExFAT. Drugače počasi postaja NTFS dominanten in neki novi standardi so (vsaj meni) tukaj trenutno nesmiselni, dokler ne pride file system s kakšnimi konkretnimi prednostmi.

Drugače je s SP1 hitrejše kopiranje fajlov in pa še par manjših detajlov (ne corrupta več usb ključkov :D ), ni pa neke bistvene spremembe. Ostajam na Visti.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

[MYTiX] ::

Kdaj bo izšel SP3 za XP-je?


Je že
podpis

lopov ::

Mnja ... Na Ultimate, kjer sem dodal slovenscino (2 uporabnika, en uporablja angleski, drug pa slovenski jezik) se SP1 ne da namestiti.

Gre za polno verzijo SP, ker mi update nic najde. Javi, da zaradi dodatnih jezikov SP ni pravilne verzije.

Kot kaze bom moral cakati :/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

lopov ::

@ [MYTiX] -- podani link vodi na OPIS >:D

j3rn3jk ::

Looooooka ::

poldi za exfat nic ne skrivajo in bi su skor stavt da bo linux podpora zuni mogoce ze letos?

opeter ::

j3rn3jk, to je RC2. Ni pa še končna verzija.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

imagodei ::

mjk@... downgrading na XP je čista bedarija

Spet nekdo, ki misli, da je največja dodana vrednost, ki jo računalnik ustvarja, užitek ob igranju iger in opazovanju eyecandyjev... :\

Ti lahko iz prve roke povem, da bi marsikatero podjetje lahko svoje zaposlene poslalo na prisilni dopust in bi utrpelo kar velike izgube, če bi ubogali tvoj nasvet. Pri nas bi marsikateri razvojnik lahko veselo prekinil z delom in se vrnil čez kake pol leta, morda kasneje, ko bodo vendorji končno vendarle podprli svoja razvojna okolja za Visto. To, da se nek program sesuva, da mora teči v compatibility mode, da je treba iskat razne rešitve na netu, kako določeno stvar tweakat, da orodje vendarle "proradi" - vse to podjetje stane denarja. Daleč najceneje je downgrade naredit in počakat na boljše čase.

Pa daleč od tega, da bi bil apriori nasprotnik Viste - z malo truda se jo bomo vsi navadili in se čez nekaj let spet pritoževali nad njenim naslednikom, češ, "z Viste pa ne grem, ta tanov OS je kar nekaj!"
- Hoc est qui sumus -

MrStein ::

cekr:
Manj časa porablja za ugotavljanje veliksoti datoteke.

Potrebuje čas, da ugotovi velikost fajla ??? 8-O

[MYTiX]:

... Kdaj bo izšel SP3 za XP-je?

Je že

Ni. To je le en README na tem naslovu.

j3rn3jk:
XP sp3

To pa je Release Candidate.

Which part of "ni še zunaj" you don't understand ? :\
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mrpiagg ::

Ne grem na XP, ker je prenosnik delan za Visto in valda ne bo vseh driverjev - vsaj za 64bit ne .. z 32bit se pa ne mislm dajat ker je 4G rama notr ... Ma pa Vista kar nekej zadev bols narejenih kot XP, sam kaj k dela pocasnejs .. matr ji. Je en mal na ravni mileniuma narejena .. pac prvi sistem, ki je spisan na novo z nule in ga se rahlo bluzi. Npr. Win server 2008 je pa v primerjavi z Visto bistveno bolj odziven, sam je pa server in se mi spet ne zdi da bi to lavfal na delovni masini.

krneki0001 ::

Inštaliraj server in ga predelaj v workstation. To je najboljša zadeva in deluje odlično. Že xp-je sem tako zamenjal z 2003 serverjem in predelal server v workstation in zadeva je delovala mnogo bolj hitro kot XP-ji.

cekr ::

Po enem dnevu uporabe SP1 moram reči, da so kar dobro uredili. Zadeva je sedaj dokaj dobro odzivna. Sem primerjal z XP in moram reči, da ga sedaj v marsikateri zadevi hitrostno poseka. So sicer še problemi z Wlan vendar to ni problem MS ampak izdelovalca gonilnikov, ker se isti problem pojavlja tudi v XP.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

MrStein ::

Meni 2008 zgleda enako "štekajoč" kot Vista.
A so res razlike ? Sam sem sprobal le za par uric sicer.

nimamprevecprostegacasa.press
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Spc ::

Meni 2008 zgleda enako "štekajoč" kot Vista.

Se strinjam.. sem probal in videl, da dela čisto enako kot vista.
Tisti, ki hočete izkoristit 4GB na 32bitov pa uporabite Windows Server 2003.
:)
 

krneki0001 ::

Porihtan in dobro skonfiguriran 2008 server deluje mnogo hitreje kot 2003, sprobano na E2160 in 8Gb rama.

Kenpachi ::

Jaz sem zadovoljen z Visto... Sicer ne opazim lih nekih uber sprememb po namestitvi SPja, ker mi je že prej dobro delala. Je pa res kar lepše poštimano kopiranje zadev. Sploh na RAID0 leti.
Zaraki Kenpachi.

MrStein ::

nebivedu, če objaviš navodila za omenjeno rihtanje, si milijonar ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

modicr ::

Windows 2008 as workstation:

http://www.win2008workstation.com/wordpress/

Zadnji build XP SP3 je 5503 - RTM naj bi bil zunaj 2008-MAR-24:

http://www.crn.com/software/206904757
(c) nisem patentiran

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: modicr ()

RejZoR ::

Al pa če bi že enkrat nehal whinat nad Visto kot retardi...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

mrpiagg ::

Uporaba serverja 2008 ne pride v postev zarad licencnega modela, ki ga ima ... isto aktivacija kot vista in to ... porabljene licence se pa belezijo na m$ web serverjih .. je to pac sluzben laptop in ga ne bom "sral" s tem. Win 2003 pa spet ni opcija dokler mi ne portajo IIS 7 in se kej na njega ..

Aja drugace pa men 2008 server dela ful dobro ... zaenkat ... pa sokiran sem bil nad hitrostjo namestitve. Manj kot 10 min do polno funkcionalnega serverja ... se pozna da je image na cdju, sam vista ki je prav tako image pa molze namestitev kot da bi se ji sanal.

Loki ::

iis 7 verjetno ne bodo nikoli portali na 2003. slaba poslovna odlocitev to :))
p.s. zakaj je bil moj odgovor izbrisan? saj vendar prikazuje spremembo 2000s v workstation (tukaj ni nic nelegalnega, kot tudi stran ni bila).
I left my wallet in El Segundo

SebaR ::

RejZoR tr00 tr00
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prva beta SP1 za Windows 7 že julija (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6515353 (12937) MrStein
»

Windows 7 Service Pack 1 še letos? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6516042 (13961) noraguta
»

Windows XP home - predčasno stara šara? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6610259 (8131) opeter
»

Prvi virusi za Windows Vista (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
538086 (6562) Vlady
»

Tokrat varnost za ta konec tedna (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
737675 (5841) DSmidgy

Več podobnih tem