» »

Naslednik Viste že 2009?

1 2
3
4

Vlady ::

Če ima vista nekaj preveč v RAM-u to še ne pomeni da je počasnejša. Če imaš recimo poln ram in imaš notri 1 program, ki ga je vista naložila po nepotrebnem ti ob zahtevi za RAM le ta del RAM-a prepiše in ne piše tega iz RAM-a nazaj na disk. Od zagona naprej ti vista pridno nalaga programe v RAM, ki jih pogosto rabiš. Tu ne gre za zastonj oprabljeno elektriko, ker ti 3GB RAMa ponuca enako štroma če je polno zaseden ali pa ne. Ko nkateri od programov rabi več RAM-a, vista preprosto piše čez strani pomnilnika, ki niso trenutno v uporabi. Torej primer na mojem računalniku: imam 2,75GB vidnega RAM-a v visti. Sama vista mi popapca 25% RAM-a z vsemi potrebnimi programi zame, ostanek je cache. V task managerju mi napiše daje praznega RAM-a 1MB ali manj, vendar na sidebaru še vedno kaže samo 25% porabo. Če podrobno pogledam v task manager lepo vidim, da je preostalih 75% namenjenih cache-u sistema. Potem recimo zalaufam gothic 3 in glej ga zlomka, ne traja nič več časa da se naloži in da vista sprosti pomnilnik, ampak preprosto piše čez neuporabljene strani. Gothic požre svoje 2GB RAM-a kolikor lahko in zadeva špila. Ko pridem nazaj v OS, mi task manager pokaže več kot 1,5GB praznega RAM-a, ki se potem počasi zmanjšuje, ker vista spet cache-ira nazaj programe. Ampak to cache-iranje se dogaja meni transparentno in mi vista ne deluje nič počasneje zarad tega. Prav zaradi tega, ker imam dovolj hiter disk. Na prenosniku pa se mi pozna, ker imam pač počasnejši disk.

In da najbolj beden izgovor je da je 3GB RAM-a brezveze zarad štroma. Bolj glupega izgovora nisem še slišal. Koliko pa ti požre tisti gigabajt RAM-a? Potem je imeti 2 grafični še večja bedarija, dokler ne zaženeš 3D aplikacije... :\ Vista ima za vsako stran v pomnilniku tudi tabelo vseh strani in tam je označeno ali je neka stran v uporabi in če ni v uporabi, kolikšna je možnost da bo v uporabi. Glede na te podatke zna potem nalagati v RAM nove stvari in stare dajat ven. Tako da vista takoj na začetku ne pride toliko od izraza, kot šele po kakem tednu uporabe. Ampak kot omenjeno, za hiter sistem je treba met hiter disk. Na XP-jih je dovolj 1GB RAM-a, na visti 2GB. Če imaš več, se potrebni časi za nalaganje linearno povečujejo. Prišel bo čas, ko se bodo prodajali računalniki z več diski, ker proizvajalci diskov ne morejo dohajati razvoja ostale HW opreme. Če ne bodo prej prišli ven SSD diski normalnih kapacitet in normalnih cen.

Treba je tud upoštevat, da vista zasede skoraj 1x več kot XP-ji, programi so večji in bolj kompleksni, rabi se več RAM-a. Zaradi večje količine podatkov pride do večjih prenosov in diski tu preprosto ne zdržijo tempa. Če pa uporabljaš danes velik cache v RAM-u in readyBoost pomnilniku, pa se ta zaostanek diskov precej zmanjša. Jaz tu še vedno ne vidim večjega minusa zakaj je vista tu slabša. Prosim dajte tehten argument, ne ta, da je škoda štroma. Ker če nimate za dost rama da bi laufal visto pol ne jokat da je zanič. Razvoj gre naprej, zahteve tudi na mestu ostajate vi.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

darksamurai ::

Glede viste... v igrah je že dokazano, da delujejo počasneje kot na XPjih.
V primerjavi z MacOS in Linux je Vista totalno sranje. Oky mac se ne more direktno primerjat... Koliko od vas je že sploh preizkusilo ta dva sistema?
Kak zagovor bo kej v primerjavi z KDE4? A ni KDE4 bolj kompleksen kot verzija 3, kljub temu 4 deluje hitreje od 3. Suse 10 je veliko hitrejši od 9 enako je pri Ubuntu in ostalih distribucijah. In zakaj je tako? Kodo so popravili in jo izboljšali, ne pa samo dodali stvar. Vista je napredek v vizualnem in samo v vizualnem smislu. Tako malo dodanih stvari in tako počasneje lavfa. Dej ne more en aero tok požret. Kaj ima vista več kot linux? Linux ima več bombončkov in vsega. Ampak glej to čudo... deluje hitreje od viste.

destroyer2k ::

darksamurai

Hmmm da vidim prvo kot prvo da vlomiš v linux rabiš majn kot 1 uro časa. Da vlomiš v visto ali pa osX pa par urc potrebuješ da vdreš v siste. Tako da sem ti že eno stvar povedal v čem je vista bolša in tudi osX saveda. Pa še nekaj povej mi kateri os ima več stvari za procesirat v ozadju linux ali windows?

Drugače pa na prejšne komentarje ne varnosti viste ni tisti smotani UAC ampak vdor proti hekerjem je vista zelo bolša proti xp.

BigWhale ::

> Meni hibernacija na domačem PC-ju na XP-jih ne deluje pa če se poščijem na komp
> zravn. Hivernira se, samo pol se winsi ne zbudijo.

Meni recimo to ne deluje na Visti. Hibernira se, zbudi se pa ne. Ampak niti ne bi vedel, ce ne bi bila default OFF opcija kr hibernate... ;> Za XPje ne vem, nisem nikoli probaval.

Najbolj ampak res najbolj smesno pa mi je to, da kar naenkrat vsi Vista zagovorniki tako na veliko hvalijo, kako Vista ponuca ves RAM kar ga je! Da je tako treba.

Nekateri smo to govorili ze leta 1994, pa nam ni nihce verjel... ;>

darksamurai ::

destroyer2k si heker? :D če še ne veš je čas skoraj enak. V visti je nekaj kritičnih bugov, ki so ostali od XPjev. In ta vdor je najbolj enostaven kar jih je.
Pa za vlom v linux... manj kot uro... tu je odvisno od veliko stvari. Mislim da ti jih ne rabim naštevat. Res da je odprta koda, ampak je lahko ta čas veliko daljši od windowsov.

Zgodovina sprememb…

dela ::

Vlady:

Ko je enkrat vse v RAMu, problema več ni, problem je vse to premetavanje in komuniciranje s trdim diskom, da zadeve spraviš tja. Verjetno 80% po nepotrebnem. To je požrešno. Precej.

Če je tebi varčnost slab izgovor, pa je zame požrešnost slaba stran operacijskega sistema (ja dobra ravno ni, a ne?) in slab izgovor nabaviti nov sistem, da ga potem poganjaš z dražjim sistemom z enako hitrostjo, kot bi lahko stari OS poganjal z low-budget sistemom (30s boot in to), omogoča pa še vedno iste stvari - vsaj večini, očitno.

Ja, imeti 2 grafični kartici, doker ne zaženeš 3d aplikacije, JE bedarija, zato pa Ati nekaj tuhta v smeri, kako efektivno prekljapljati med integrirano in samostojno grafično kartico, če se ne motim.

dela ::

Zahteve se res višajo in res nekateri raje ostajamo "zadaj", je precej bolj poceni. Še posebej, če ti ni jasno, zakaj bi sploh moral "naprej", ko si zelo zadovoljen s trenutno situacijo. Za ~1000€ ti mora biti prekleto dobro jasno, zakaj, samo zato, da pač greš "naprej", se mi ne zdi dovolj dober razlog.

Vista ni na splošno zanič, tega sploh nisem trdil, za moje potrebe je pač predraga, prepožrešna in preglomazna. Za tvoje je pač odlična, vsaj tako pišeš. Nismo vsi za prve bojne linije, nosilci razvoja in/ali poskusni zajčki. Smo vam pa hvaležni, da orjete ledino, da se lahko potem ostali poceni razvijamo, in to takrat, ko imamo res potrebo po tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

MrStein ::

Vlady:
lahko ti dam kar par prednosti viste:
- prva in zelo občutna je networking. V visti dela network pod vsakim uporabniškim računom avtomatsko....

A tako kot pod XP ? In 2003 ? Ker to kar si opisal delam dnevno. Vtaknem. In deluje.
Vista uporabi vsak bajt tvojga RAM-a, ... Če ga imam 4GB, pa naj se kešira če ga je preveč.

Na mojem pre-Vista Windows je 700 od 1024 MB trenutno porabljeno za cache.

Winsi se bootnejo v bore pol minute

Meni 43 sekund (šteto od trenutka ko ga izberem v boot meniju, do desktopa).
Pa je kar star PC. Z enim PATA diskom. Ko sem nazadnje probal Visto je v njej trajalo dlje.

- tretja lepa lastnost, v visti dela sleep in hibernate funkcija normalno. Tudi na domači PC mašini.

Jep, dela. Brez Viste tudi.

- peta lepa lastnost je ta, da lahko uporabljaš v visti readyBoost tehnologijo. Še posebej pohitri, če imaš enako količino tega pomnilnika kot imaš RAM-a in da je hiter.

V Windows 2000&co tudi lahko daš swap na USB ključ ;-)
(sicer ni čist isto kot ReadyBoost)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

rico ::

vista fuj fuj :} skoraj vsi samo o tem.
sam zakaj? ker je dokazano to samo zelo pozresen kao good-look sistem?
v cem je boljsa vista od xp-jev? v cem je windows boljsi od linuxa oz. mac-a al pa bsd-ja.
uporabnik ki ne ve, ne pozna do potankosti vsaj 2 razlicna os-a bo govoru v prid tistemu katerega pozna. res pa je da so malo nadkradili kernel v tej visti. spisali boljse algoritme za shranjevanje podatkov in iskanje le teh, pa prilimali eno kao hudo templato cez xp-je .. in toje to :D kje so pa dobili ideje za aero in te 3d animacije? od xgl in compiz. kje so pobrali to indexiranje in shranjevanje dokumentov, oz ideje za algoritme? macosx ze to lep cas uporablja.zakaj naj bi bla vista bolj 'odporna' na napade kot drugi sistemi? saj ni. vsi sistemo so enako ranljivi. le da je windows bil in se je bolj izpostavljem napadom, virusom kot ostali sistemi zato ker je to zaprt sistem. saj zaj ko je ta macos prsu z svojim nekim oh in sploh novim os-om je tud ta ratal zaradi zaprtosti kode cedalje bolj obiskan iz strani 'hekerckev'. pac ma folk veselje iskat luknje v takih zaprtih sistemih :D linux je pa prakticno dolgocasno napadat, ker je vsa koda na voljo vsakomur, in vsak ki ma cas da cekira kodo in isce napake vidi da jih je ful malo. pa ce so ze jih pomoznosti se popravi in objavi.

destroyer2k ::

rico

Če ciljaš da vista krade ideje te od mac lahko kar nehaš. Je MS te ideja predstavil leta 2001, nekaj itak da so ukradli idej od mac in linux samo to ne pomeni pa do so edini, tudi mac in lunix jemljejo od en druga. Samo drugače mac vs windows je brezveze tudi, ker vsi žalite windows, če pa bi zvedli da osX je tudi pomagal v določenih algoritmih MS pa je nemogoče (kar se je res zgodilo parkrat da je Jobs prosil MS da pomagajo v določenih predelih).

rico ::

nonono destroyer. si se pa razpizdil :D ja sam zakaj? a sm kje reku da so kradli? al sm slucajno napiso da so dobili ideje? neki je res .. naznanili so izdelavo sistema, ki veliko bolj varen od njihovih predhodnikov. cak kko je ze bil njihov slogan? "secure by design, by default and in deployment"? neki tazga. pa so se drzali. sure da ko prbito. secure by design: ni sans da prlimas drugacen desktop na visto, by default: vedno znova in znova se vklaplja neki securty ki ti tezi... tezi in oh .. tezi. tudi ce izklopis ves da ti tezi in ce imas malo srece ti ob updejtanju spet vkljuci :D.. secure in deployment? zakaj so potem se zmeri take varnostne luknje v visti da bi se lahk cez splazu:P oh. in to so naznanli 2002 leta.
konckoncev me pa prov en drek briga kdo je komu kaj vzel (znajdi se)
kdo je boljsi, zakaj je boljsi (o tem odlocajo uporabniki). in bi te rd vidu enga 2000,2001 leta kaj bi ti brez xp-ja oz. 2000 al ker windows je ze bil takrat zunaj :D in prov rd bi spoznal nekoga ki je samo 1x si nalozil windowse in jih ni potem nikoli vec prelagal ker so se odlocli da bojo nehal delat :D

rico ::

blah windows gor windows dol.
js ga ne uporabljam ker v njem vidim samo al (igranje iger) al pa (razvijanje aplikacij v .net in c#) in ker lahko vse kar bi na windowsih delal, delam tudi na linux-u, in ne maram .net niti c#.
in obozujem hitrost delovanja sistema, ostajam tu kjer sm :P
Good programming is 99% sweat and 1% coffee.

destroyer2k ::

rico

Nisem se razjezil samo namigoval si na to kar sem rekel in me moti da apple fani da govorijo da je MS kradel vse od apple. Drugače men je vseeno od kod ideje dobivajo (tak ko da je važno) samo da delajo potem vredu. Samo če ti misliš z tistim UAC, da teži čeprav izklopjen pa prvič čujem, meni se ni zgodilo nikoli niti po updatu, da se mi je vključil (sam tisti kateri se je pa spovnil da more težiti dobesedno za vsako stvar pa je mel IQ v minosu že=) ).

Zgodovina sprememb…

rico ::

hehe :P mislis da js vem kak deluje ta security na visti :P? ko sm ga instaliro sm pozapru vse te alerte, fliknu cez updejte, restart in wala, spet mi je tezil da morm kliknt ok c hocm zagnat en programcek:P flik dol z njim in nazaj xp gor :D
zaj pa z druzga vidika poglej linux/windows/osx .. kdo je boljsi?

osx == $$$$$$
windows == $$$
linux == free

osx-programi == $$$$$$$
windows-programi == $$$$$
linux-programi == free

in zakaj zavraga bi reskiro da mi pridejo 1x na dom tezit zakaj mam nelegalne kopije tega pa tega pa tega, ce lahk mam vse legalno, konkurencno in zastonj :}?

darksamurai ::

rico
pozabu si napisat še stabilno :D

rico ::

ups.. sm ze v prejsnem postu :D al pa pred-prejsnem :}

frudi ::

- druga in tudi zelo občutna prednost je memory (RAM) management...
Kot so že drugi napisali - zelo dvorezen meč. Jaz recimo nikakor nočem, da mi pol ure ruži po disku, zato da zafila 4GB rama z bedarijami, ki se ji zdi, da jih bom rabil. In to samo za to, da bo potem to morala metat nazaj ven, ko bom zagnal VMWare mašino z 2+ GB dodeljenega rama. In ko bom VM zaprl, bo Vista spet vesela, da lahko še enkrat 3GB bedarij preloži iz diska v ram. Hvala lepa, raje potrpim 3 sekunde dlje, ko prvič odprem Opero/Visual Studio/karkoli, od naslednjih zagonih pa tudi v XPjih gre iz cacha

- tretja lepa lastnost, v visti dela sleep in hibernate funkcija normalno. Tudi na domači PC mašini.
Prej naključje. Pri meni je recimo ravno obratno - na XPjih dela sleep in hibernate normalno, na Visti pa me po zbuditvi skoraj vedno pričaka BSOD. To je na desktop mašini, na prenosniku na srečo dela normalno. Mi pa po bujenju iz spanja (ne pa hibernacije) na prenosniku ne dela več wireless in moram na novo iskat in dodat omrežje (vključno z vnosom gesla in vzpostavljanja povezave... nadležno)

- četrta lepa lastnost je ta, da ti za enable/disable SLI ne rabš rebootat v visti na XP-jih moraš.
Kot že rečeno - stvar gonilnikov, ne Viste/XPjev. Ne bi o tem, kako dolgo so zeleni sploh rabili, da so spravili SLI podporo pod Visto do spodobnega nivoja...

- peta lepa lastnost je ta, da lahko uporabljaš v visti readyBoost tehnologijo. Še posebej pohitri, če imaš enako količino tega pomnilnika kot imaš RAM-a in da je hiter.
Že pri 1GB rama je efekt skoraj neopazen, pri 2GB+ pa ga sploh ni. Poleg tega je ram že lep čas bolano poceni, USB ključki pa bistveno bolj uporabni v druge namene. Sploh pa, koliko ljudem se doma valja odvečen, kvaliteten in hiter USB ključ spodobne kapacitete?

- sedma lepa lastnost je sidebar, kjer si daš gor najbolj pogosto uporabljene programe: uro, koledar, kalkulator, sticky-je, RSS feeder,... Ni ga lepšega kot to. Ni ti treba iskat okol za programi in koledarji in uro. It's there on your desktop. Če imaš 2 monitorja se zaradi velikosti ki ga zasede človek ne sme sekirat.
Sicer načeloma uporabna stvar, ampak
- obstaja ogromno alternativ za poljuben OS
- marsikatere gadgete očitno pišejo nesposobneži. Drugače si ne morem razlagat, da mi je s par aktivnimi gadgeti sidebar pokuril tudi čez 100MB rama.

- osma lepa lastnost je IE7 default iskalnik.
Vsekakor napredek glede na IE6, ampak
- na voljo je tudi za XP
- po novem bo kmalu celo med kritičnimi popravki
- še vedno je svetlobna leta za konkurenco


Dajmo omenit še novi System Restore, ki se mu po novem ne da nastavljati deleža diska (no, se da, ampak preko konzole in ob pomoči strica googla). In pride skupaj s Previous Versions za nesistemske datoteke, pri čemer se tega ne da neodvisno izklopit. Edina rešitev je, da v celoti onemogočiš System Restore ali pa kar onemogočiš Volume Shadow Copy service. Če se torej želiš znebiti enega nadležnega in potencialno ne-varnega featurja (Previous Versions), moraš onemogočit enega od resnično uporabnih (System Restore).
In bežno sorodna nadloga - kam je izginila opcija 'Use one setting for all drives' v Recycle Bin? To mi recimo podaljša izklapljanje Recycle Bina za faktor 5x :), pa še naknadno moram paziti, ko priklapljam kake zunanje diske ali USB ključke.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

destroyer2k ::

Kot že rečeno - stvar gonilnikov, ne Viste/XPjev.
Ne bi o tem, kako dolgo so zeleni sploh rabili, da so spravili SLI podporo pod Visto do spodobnega nivoja...


Hmm a ni to zanimivo da os posebno ima kodo katero on omogča brez reboota magic right. In to tudi velja za ostali igre itd. da nima reboot, tako da ni stvar gonilnikov ni mi glih jasno kako ste prišli da gonilnik to omogoča, ampak dobro. Ker vista je bila precej znana tudi potem da ne bo rabila reboot po nalaganju aplikacij, iger itd. kot je sli.

Zgodovina sprememb…

darksamurai ::

Ampak še vedno rabi reboot za vsak drek. No skoraj za vsak... Kateri OS je sposoben updejtat kernel in to celo brez reboota? A ni to na nek način možno samo v linuxu? Tam si vse naložim in se mi nikoli ne reboota.

BigWhale ::

Tehnicno gledano v Linuxu ne posodabljas kernela ampak dodajas in odstranjujes module medtem, ko sistem dela.

'FireSTORM' ::

Pa za vlom v linux... manj kot uro... tu je odvisno od veliko stvari. Mislim da ti jih ne rabim naštevat. Res da je odprta koda, ampak je lahko ta čas veliko daljši od windowsov.

Dokler imaš Brute-Force zaščito, dobro poštiman firewall in redno updejtan software nimaš veliko časa, saj nekaj časa traja da se najde kak "maher" ki napiše exploit za neko verzijo.
Razen če se neka varnostna luknja vleče iz ene verzije v drugo in tretjo pa še morda tudi četrto ali celo dlje.

Kateri OS je sposoben updejtat kernel in to celo brez reboota? A ni to na nek način možno samo v linuxu?

Reboot mora biti, ali je to hard reboot(reset button), soft reboot(reboot ukaz) ali pa z kexec ki bi naj samo "terminiral" trenuten kernel in naložil novega, bootup procedura je celotna le biosa in boot managerja se izogneš, pa še morda kako stvar.

Tehnicno gledano v Linuxu ne posodabljas kernela ampak dodajas in odstranjujes module medtem, ko sistem dela.

Ja če je modul že skompajlan ali pa ga lahko skompajlaš tako da ne posegaš preveč v jedro.
Pa posodabljaš lahko tudi kernel. :P
No saj ne vem zakaj ti to tupim ker ti to itak veš:D
Those penguins.... They sure aint normal....

RejZoR ::

Fak, še zdej mi ni jasno od kje vam konstnatno ruženje po disku. OD KJE!??!?!?!? Nimam niti najhitrejšega diska (niti največjega, samo 320GB), RAMa nimam tolk kot ga majo eni (2GB) pa mi je inštalacije mesec ali dva nazaj konkretno ružil samo 2x, ker nisem noob in znam pogledat kam je OS zapisoval sem videl da je SIV (System information Volume), plac namenjen System Restore funkciji. Namreč vzorcu ruženja primerno sem v obeh primerih nalagal sistemski program. Btw, System Restore v Visti je zakon in pelje onega v XPjih scat kadarkoli. Da ne moreš nastavljat velikosti sploh ni noben minus. Če pa nimaš sistemske particije ločene od podatkovne si si pa sam kriv za slabo ureditev sistema. Sam sem SYS disku dodelil 30GB, gor je samo Vista in programi. Vse ostalo je na podatkovnem disku. Torej System Restore dejansko dleuje ko ga rabiš, ne kot v XPjih ko mi je ves čas odžiral velik kos diska, ko pa sem ga rabil je pa guznil al pa sploh ni nič zrihtal. Tle me je že parkrat rešil, sploh fino pa je pri programih ko ga testiraš, odinštaliraš in še uporabiš Restore point pa ostane sistem čist bolj kot samo z uninstallom.

In ta "crap" memory management, ki ga omenja frudi z momentalno uporabo nima kej dost veze. Na to funkcijo moraš gledat dolgoročno. Verjetno vsi dobro veste kaj rata če XPji laufajo par dni 24/7 in se na njih skoz neki dogaja. Ruženje, trokiranje in zanič performance. Vista? Trenutno mi teče 2 dni pa deluje enako hitro kot takoj po bootu. Ko mi je delovala 6 dni nepretrgoma je blo isto kot danes po 2 dneh oz po bootu. Upravljanje spomina je več kot očitno zelo dobro.

Kar se tiče game performansa nimam nobene pripombe ne čez NVIDIA in ne čez AMD. Z GF7 7600GT sem veselo gejmal nekako od maja/junija 07 naprej ko so izdal odličen batch šoferjev, Radeon pa mi tud ne povzroča niti ene težave kar ga imam zdele že ene 4 mesce. Ko folk joka kolk je vse slabše. Em ok, STALKER-ja igram na Visti, pa BioShock sem tud. Pa Gears of War pa HL2:EP2 pa CS:S ter C&C3 in NFS:MW ter Carbon in zaboga nikjer nisem opazil da mi kej ne bi delovalo dost hitro. Skor povsod sem mel še vsaj 2x FSAA in 1280x1024 ker mam pač LCDja. Pa sem sicer zelo alergičen na sluggish in trzajoče delovanje. Torej ga ni če sem happy. Grafa je samo x1950 Pro, ki je dandanes daleč od vrhunske.

Potem pa še cvetke okoli varnosti kjer je folk pameten 300 na uro, dejansko pa nimajo blage veze.
Vsi vidijo samo UAC in kako je tečen. V ozadju je še krepko predelan kernel, zaščita proti šarjenju po procesih in spominu drugih programov ter hookanja funkcij (PatchGuard), izboljšan DEP, IE7 je fizično ločen od ostalega sistem v Protected Mode itd...

Še par cvetk zakaj folk meče neumne okol Viste (moji komentarji v oklepajih):

- osma lepa lastnost je IE7 default iskalnik (ajde, sej so tud toolbari ala Google, vseeno je bolj elegantno)
Vsekakor napredek glede na IE6, ampak
- na voljo je tudi za XP (ja, brez Protected Mode, sicer pa ne vidim zakaj je slabost če je na voljo tud za XP-je, sej je Firefox in Opera je tud ne? heh :\ )
- po novem bo kmalu celo med kritičnimi popravki (ja hvala bogu, ne pa da folk joka kolk lukenj ima pa še vedno vstrajajo mal manj kot na IE4)
- še vedno je svetlobna leta za konkurenco (po eni strani je prav da je tko, drugače bi spet hitro začel blatit MS monopolnih dejanj anede?)
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Gregor P ::

Kaj naj rečem o visti? Na mojem prenosniku (Core 2 Duo 2GHz, 2GB RAM) pač deluje, vendar se definitivno pozna, če jo imam vklopljeno več dni (programi postanejo neodzivni, ne morem odpirati novih, vse skupaj se močno upočasni itd.); sicer pa mi po uspešnem zagonu na začetku požre okrog 55% RAM-a ...

... morda edino to, da mi je manjkrat povsem zablokirala (torej manjkrat kot XP in je nato nujen ponoven prisilen zagon PC-ja); namreč ko začnejo zadeve teči v napačno smer imaš večkrat možnost vnovičnega zagona (torej Vista ne zablokira popolnoma, ampak postane skoraj neodzivna), ali da kako drugače rešiš zaplet.

O IE7 pa sploh ne mislim izgubljati besed; ne vem ali je kaj narobe z mojim računalnikom (ostali programi namreč delujejo povsem normalno), ampak tako počasnega brskalnika pa že dolgo časa nisem videl:(

Skratka nisem še pripravljen namestiti Viste na moj primarni računalnik, ampak ne bi bilo konec sveta, če bi jo.

P.S.: ko rečem več dni, pomeni to vsaj 24/7; mislim da kakšne tri dni zaporedoma dela povsem ok; se pa stanje poslabša, če vmes večkrat uporabim možnost stand-by-ja ipd.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

zee ::

moj prenosnik je "prižgan" že več tednov, no ugasnem ga tako, da ga pošljem v Stand-by in XPji delajo brez problema.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

BendeR ::

Spet smo prišli do merjenja, kdo ma daljšega. :P

Očitno je od uporabnika do uporabnika različno kak mu sistem dela po daljšem uptimeu. Jaz mam trenutno uptime z Visto 29 dni pa še vedno lepo dela (do zdaj sem Visto od lanskega leta ob redni uporabi restartal (tukaj ne štejem restartov ob namestitvi sistema, gonilnikov, itd) enih 10x (ponavadi zaradi patchov)). In ne, PC ni postavljen v kot samo da laufa v prazno. Je primarni sistem, kjer igram igre, gledam filme, brskam, chatam, ga občasno speham in mazohistično zlorabljam. ;>

Sem pa imel z XPji po kakih dveh tednih težave, da je še PC samo še mlel po disku in so se programi odpirali občudno predolgo. Vsaj za mene. Noben pa ne more trdit, da je sistem pognan po 2 mesca in več enako odziven kot ob zagonu (preizkušeno ;>).
:=)

zee ::

@BendeR: Verjetno res ne.

Je pa iz tem XP vs. Vista mooče ugotoviti, da:
a) bodisi veliko ljudi blefira, ker Viste niso nikoli uporabili
b) bodisi so Visto dejansko uporabljali in imajo z njo slabe izkušnje

Trenutno se zdi, da je tistih iz točke b) več.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

BendeR ::

Poznam kar precej ljudi, ki si je mnenje o Visti skovalo po screenshotih.

1. Večina je negativnih, ker poleg vidijo porabo rama oz. za njihove pojme nakičen UI in to je tudi vse. V podrobnosti se sploh ne spustijo. Enostavno sistem sux.

2. Sistem so sprobali v beta fazi in zadeva je bila nemarno počasna. Za njihove pojme je final itak isto.

3. OS so sprobali na zastareli strojni opremi z 512 MB rama oz. 1GB in lej ga zlomka, ZATIKALO se je in sistem sux. Ne njihova strojna oprema, sistem sux. Da ne omenim pljuvanja na delovanje iger, pa čeprav še sploh ni blo uradni driverjev za final verzijo - rc1 ipd.

4. Prvi dan uradnega izida je imela Vista na raspolago že nekaj patchov. OMFGLOLLMAO, spet so izdali beto in zdaj patchajo buge....


Lahko bi nadaljeval in zapisal 10 svetih zapovedih o kako si ljudje izoblikujejo mnenjen o Visti, a nima smisla, ker Vista itak sux in bom šel raje na win 98. :>
:=)

Gregor P ::

... zadeva je pač takšna, da pri odprtokodnih Linux distribucijah toleriram morebitne napake, nedodelanosti ipd. konec koncev gre za "dobro voljo" razvijalcev ... ampak od zaprtokodnega produkta, v katerega so vložili več kot 5 mrd dolarjev (nekje piše vsaj 10 milijard) in ga razvijali (bojda kar 10.000 ljudi) več kot pet let, pričakujem pa le malo več ;) :\
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

MrStein ::

RejZoR:
pa je pri programih ko ga testiraš, odinštaliraš in še uporabiš Restore point pa ostane sistem čist bolj kot samo z uninstallom.

OK, to je sicer off-topic, ampak kak težko je narediti delujoči unistall ? Ravno včeraj sem inštaliral en program in v Add/Remove Programs ga sploh ni not. Zdaj pa, Jovo, lepo na roke pucaj ...
Krivim tako MS kot avtorja programa. Če koga zanima ;)
Če to v Visti lepše dela, pa good for them !
(Visto bom mogoče instaliral na naslednji PC, Athlon 1400MHz pač ni pimeren)

Omenil si dolgoročni memory management. V službi (jaz in še stotine drugih) laufamo XP (in recimo 2000 in 2003) več mesecev, pa se nič ne upočasnjujejo. Ja, tudi igre včasih poženemo. (da kdo ne reče da laufamo skoz le eno aplikacijo).
*-OK, včasih se sami od sebe reboot-ajo ;-) tak na par tednov
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

strictom ::

Na dobrem sistemu di bo Vista laufala super. Meni laufa komot tudi po teden skup.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

BendeR ::

.. zadeva je pač takšna, da pri odprtokodnih Linux distribucijah toleriram morebitne napake, nedodelanosti ipd. konec koncev gre za "dobro voljo" razvijalcev ... ampak od zaprtokodnega produkta, v katerega so vložili več kot 5 mrd dolarjev (nekje piše vsaj 10 milijard) in ga razvijali (bojda kar 10.000 ljudi) več kot pet let, pričakujem pa le malo več


Torej sistem brez napak ? Potem pa si se zbudo s prstom v riti.
:=)

Matev ::

a se spet partizane in nemce igrate
ravbarje in žandarje, kavbojce in indijance

pismo mate volje eni

se prov vid kako je računalniški folk prf..njen

nikol ne bo boljš - pred 15 leti je bil spektrum vs comodore

potem ... ehhhh

eno in isto vedno

BendeR ::

Itak, da vedno isti, če pa vemo, da commodore 64 owna. :P
:=)

'FireSTORM' ::

Noben pa ne more trdit, da je sistem pognan po 2 mesca in več enako odziven kot ob zagonu (preizkušeno ;>).

Upaš dat roko v ogenj? >:D
Those penguins.... They sure aint normal....

Gregor P ::

"Torej sistem brez napak?"

... ne, ampak sistem, ki "se zna" odlično soočiti z napakami;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

BendeR ::

Upaš dat roko v ogenj?


Seveda. ;)

Zdaj še samo enega čakam, ki se bo oglaso z Win XP in uptimeom parih mescov. Seveda bo trobil, kak je njegov sistem oh in sploh super in celo hitrejši kot pred rebootom. :D
:=)

darksamurai ::

Kolikor vidim si ravno ne želiš primerjave z Linux sistemi? >:D I wonder why. :D
Ja tu je vista res malenkost pred XPji, ampak glede na toliko let razvoja je napredek zelo minimalen.

BendeR ::

Kolikor vidim si ravno ne želiš primerjave z Linux sistemi? >:D I wonder why. :D


Ker je to tema o nasledniku Viste in ne neke XY distribucije...
:=)

rico ::

Noben pa ne more trdit, da je sistem pognan po 2 mesca in več enako odziven kot ob zagonu (preizkušeno ;>).

niti ni pametno met sistem prizgan dolgo casa :P
js rebootam sistem recimo vsak mesec, oz. ob vsaki nadgradnji kernela :P


za visto, in osx in njihove "vau" efekte :D
je kdo pomislil na tole zadevco:

zgleda lepse, manj zahteva in je bolj stabilna
Good programming is 99% sweat and 1% coffee.

rico ::

lahko kdo potrdi tole bedarijo :D ?

Good programming is 99% sweat and 1% coffee.

frudi ::

Fak, še zdej mi ni jasno od kje vam konstnatno ruženje po disku. OD KJE!??!?!?!?
Seveda, spet so tvoje izkušnje edine relevantne. Če nekaj tebi dela normalno, potem ni nikakršne možnosti, da bi kdo drug imel s tem probleme :\. Ostali si verjetno izmišljamo probleme, da bomo bolj ql...

Btw, System Restore v Visti je zakon in pelje onega v XPjih scat kadarkoli.
Povsem irelevantno in nima veze s tem, kar sem pisal. Funkcionalnost System Restora je že od XPjev odlična in me je tam rešila že precejkrat.
Kar je totalno fucked up je to, da so sedaj dodali še avtomatsko shranjevanje ne-sistemskih datotek ob vsaki spremembi (Previous Versions). Namerno pravim 'dodali', ker se zadeve ne da nastavljat ločeno od System Restore. Te funkcionalnosti pa iz večih razlogov nočem imeti:
- dodatno obremenjuje disk, ker ob vsaki spremembi datoteke ustvarja še eno kopijo
- odžira nepotreben prostor na disku (ki se ga spet ne da enostavno spremenit, sploh pa ne ločeno od kapacitete za System Restore)
- predstavlja potencialno varnostno luknjo, saj se stare verzije ohranijo še dolgo po tem, ko so datoteke že izbrisane
- zadeva teče tudi v Home verzijah, ki pa sploh nimajo možnosti obnovitve starih verzij! Tako tam odžira prostor povsem brezveze, hkrati pa uporabniki nimajo najmanjšega pojma, da vse njihove zbrisane datoteke še v nedogled živijo na disku
- je enostavno ne rabim, ker tako v službi, kot po potrebi tudi doma, uporabljam takšen ali drugačen Source Control sistem (svn, source safe, tfs...)
In kaj lahko naredim, če hočem izklopit Previous Versions? Hja, treba je izklopit System Restore... hvala lepa za takšen dizajn.
In ja - podatke v smislu dokumentov in projektov imam na sistemski particiji. Jebat ga, že od Win2k uporabljam enak sistem particij (sistem + dokumenti; igre; medijske in ostale večje datoteke; alternativni sistem; swap). Samo zaradi muh enega OS tega ne mislim spreminjat.

In ta "crap" memory management, ki ga omenja frudi z momentalno uporabo nima kej dost veze. Na to funkcijo moraš gledat dolgoročno. Verjetno vsi dobro veste kaj rata če XPji laufajo par dni 24/7 in se na njih skoz neki dogaja.
No, pri meni je bilo, kot sem že napisal v tej temi, ravno obratno. XPji mi v službi delajo tudi po več kot 1 mesec brez problema (slejkoprej resetiram iz kakšnega drugega razloga), medtem ko je bila Vista ob istem vzorcu uporabe po par dneh neuporabna zaradi konstantnega sranja po disku (kar je naredilo recimo odpiranje projekta v Visual Studiu za prav utopično opravilo). Ampak po tvojem je to itak nemogoče, tako da si očitno vse skupaj domišljam ali pa sem si kar izmislil...

- osma lepa lastnost je IE7 default iskalnik (ajde, sej so tud toolbari ala Google, vseeno je bolj elegantno)
Vsekakor napredek glede na IE6, ampak
- na voljo je tudi za XP (ja, brez Protected Mode, sicer pa ne vidim zakaj je slabost če je na voljo tud za XP-je, sej je Firefox in Opera je tud ne? heh :\ )
- po novem bo kmalu celo med kritičnimi popravki (ja hvala bogu, ne pa da folk joka kolk lukenj ima pa še vedno vstrajajo mal manj kot na IE4)
- še vedno je svetlobna leta za konkurenco (po eni strani je prav da je tko, drugače bi spet hitro začel blatit MS monopolnih dejanj anede?)

Ne vem točno, kaj in zakaj si želel povedat, ampak očitno nisi niti razumel, kaj sem jaz želel povedat. Kar je to, da IE7 ni nikakršen argument v prid Visti, ker je na voljo tudi za XP (in se bo kmalu celo inštaliral avtomatsko) in je poleg tega še vedno slabši od konkurence (kar pomeni, da marsikdo že itak uporablja Opero/FF in mu dol visi za IE7)
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

'FireSTORM' ::

Zdaj še samo enega čakam, ki se bo oglaso z Win XP in uptimeom parih mescov. Seveda bo trobil, kak je njegov sistem oh in sploh super in celo hitrejši kot pred rebootom. :D

Ni bilo ravno dva mesca, je pa blo okrog 40 dni. Igral sem igre, brskal, chatal, pa še kaj se je našlo.
Na sistemu se ni poznalo ravno kako velike upočasnitve, še vse v mejah normale.
Bil je pa to AMD Athlon 2200+, 512DDR, GF4MX440, Windows XP SP2.
Those penguins.... They sure aint normal....

MrStein ::

BendeR:
Zdaj še samo enega čakam, ki se bo oglaso z Win XP in uptimeom parih mescov.

Hmm, kaj pišem z nevidno tinto al kva ???
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BendeR ::

Ne ti meni kva.

Tvoje poste namensko ignoriram. :>
:=)

Mavrik ::

frudi: Pa ti se zavedaš, da lahko lepo nastaviš za Shadow Copy katere particije ti pazi? In ga tako izklopiš?
The truth is rarely pure and never simple.

_Enterprise_ ::

RejZoRju bi dal :ava:, ker je tako lepo spisat tisti post, ki je vsaj malo utišal debile s posti v stilu "VISTA SUXXXXXX".

Imam Q6600, 8800 GT, 3 GB RAMa, torej gaming mašino in mi Vista dela popolnoma normalno. RAM je zaseden tja do 1,2 GB, ko furam Firefox z 10 zavihki, poslušam musko, sem na Messengerju in še kaj. Sicer neprestano rožlja po disku, ampak to pripomore k precej hitrejšemu browsingu, vsekakor pa lahko to itak izključiš.

Zakaj ima Vista upperhand:

- videz je lepši od vsake modifikacije XPjev
- že ob inštalaciji vsebuje Office 2007 in WMP 11
- search bar je povsod, najbolj prav pride v start vrstici
- DX 10
- Windows Defender
- varnost nasploh

To je to, kar sem sam naštel. Itak vem, da ima še več drugih funkcij, ki jih sam nisem občutil, ker sem bolj kot ne gejmer, ampak ko sem enkrat šel na fotrov komp, mi je bilo uber bedno. Kar mi je najpomembnejše, je precej lažje premikanje po OSu nasploh.

Če bom v prihodnjih dnevih presedlal, bo to presedlanje na 64 bitno Visto.

BendeR ::

- že ob inštalaciji vsebuje Office 2007


Sicer ne vem katero verzijo mas ti, ampak novadni smrtniki si moramo office 2007 kupit posebej.>:D
:=)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BendeR ()

bluefish ::

@_Enterprise_: "že ob inštalaciji vsebuje Office 2007". Če bi kupil licenco, potem bi vedel, da tega ni.

aiko ::

Zdaj še samo enega čakam, ki se bo oglaso z Win XP in uptimeom parih mescov. Seveda bo trobil, kak je njegov sistem oh in sploh super in celo hitrejši kot pred rebootom. :D

Ne mislim se kregat kateri OS je boljši. Naj ima vsak kar hoče...

Le za info: - službena mašina (ne moja) ima XP Sp2 ter cca. 348dni uptime-a.
- moja (isti os) je prižgana že 96 dni
- doma sem imel do predkratkim Win 2000 sp4 z 312 dnevi ter 11h uptime-a
- videl NT mašino z 5 leti uptajma
- pa tudi linuxe z 6 leti uptajma

...in ne, ne dela hitreje kot ob zagonu, neke velike razlike pa ni. Pač odvisno kaj je na njej in kaj dela. Fragmentacija diska, junk, nepotreben balast vsekakor zelo zmanjša odzivnost.

Vista... hm... jo sprobal, nekaj dni (10) delala precej ok, pol pa se je začelo... ruženje po disku, ni si več zapomnila "folder view" nastavitev, problemi z šoferji zvočne, pa še par malenkosti... tako, da hasta la vista, vista (je pa bila licenčna ultimate verzija). Do nadaljnega ostajam na xp.
Mašina pa je (bila) AMD 4800+, asus m2a-vm hdmi, 2 gig rama, 500 gb diska.

Matev ::

meni se win xp restarta ob vsaki instalaci še tako banalnega programa

recimo daemon tools...

a je z visto kaj bolje?
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows Vista proti Windows XP (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
17922992 (11403) levaky
»

Vista (x64) bo zahtevala digitalno podpisane gonilnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
949469 (7331) Gavran
»

Naslednik Viste ima novo kodno ime (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
628463 (5437) darkolord
»

Windows XP home - predčasno stara šara? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6610260 (8132) opeter
»

Začetek konca Windows 2000

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
141924 (1924) pirx

Več podobnih tem