» »

Naslednik Viste že 2009?

1
2
3 4

Makaron_hater ::

In iz kje natancno, iz teh screenshotov, se vidi da gre na nov OS?
Mogoce po novem ozadju?
Mogoce po novi ikoni na namizju?
Mogoce po novi obliki velikega kazalca na uri?

Dejte mi razlozit no...

Ampak zdi se mi da po novem ozadju. Komaj čakam da bom lahko kupil nov OS, da se bom lahko nadejal novih ozadij. JUUUUHEEEJ!

Zheegec ::

OS je malo več, kot samo izgled namizja.
Konec koncev obstaja cel kup "visual packov" za XP, da izgledajo kot Vista, pa vseeno Vista bolje deluje...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Jedi Master Yoda ::

Vista ni gamer friendly, testirano! Pač če ste zadovoljni z 10-20% slabšimi performansami v špilih, pol ok. Vse igre v DX9 delujejo občutno slabše, DX10 pa tako ali tako še ni pod svobodnim soncem grafe, ki bi jih spodobno poganjala. Gledat diapozitive v crysisu na 8800 ultra je pa le mal preveč (4gb rama in vista64)! Aja pa nadležn aero je v visti tudi treba izklopit, če hočete overlay met! Upam da windows 7 bodo bolj uporabni v tej smeri.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Kako misliš gledat diapozitive z Ultro? Kaj se na Visti tako upočasnijo zadeve?!? Sam jih namreč na high (XP pač, 2GB RAM-a) z gtx-ko na 24" monitorju ne gledam.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Jedi Master Yoda ::

High pa Very High je razlika, ker na high sploh ni DX10 efektov, v xpjih ti špil laufa na dx9 v visti na dx10. V xpjih gre crysis čist lepo, kar se pa rama tiče pa ga v xp tako ali tako več ko 2gb ne moreš izkoristit, če nimaš 64bitne verzije.

Zgodovina sprememb…

Luka Percic ::

Sej nihče ne trdi da je vista za vse.

Za tiste ki lovite zadnji fps, pač ostanite na xp-jih.

Ampak to še ne pomeni da je vista zanič, če vam ena stvar nedela najboljše sploh.

Prvič so najbrž itak krivi slabi driverji vrlih proizvajalcev grafičnih, ki še po pol leta po splavitvi nista imela kaj pametnega za pokazat (zakaj že pošilja Microsoft svoje zgodnje izvedenke partnerjem?!), drugič je pa toliko stvari hitrejih napram xp-jem da je žalost. Da ne govorim da je samo sprehajanje po začetnem obdobju (3 dni) pač ultra hitrejše kot na xp-jih (nebom spet našteval plusov).

Ampak ok, vsakemu svoje.

Neumno se mi zdi pa da ("neumno") javno menje diktira Microsoftu kako mora stvari delat- čeprav ni mislil izdat sp1 (zakaj le, saj imamo automatic update?), ga sedaj bo, ker so "strokovnjaki" povedali da je treba počakat do sp1. Bleh.

DOOM_er ::

windows vista je glih tko kt win me, ko so pr msju pogruntal da folku ne leži oz. jo noče sprejeti so se odločili za nov OS, tko je blo pr ME in tko bo zdej pr visti. Vista je pač neki prehodnik do win 7, ki bojo najbrž uredu tko kt so bli XPji. XPji so z SP3 čist ok. Sicer me pa zanima kva bo do takrt z linux sistemi in podporo za njih.
Robots will steal your job. But that's OK

Luka Percic ::

Nemoreš primerjat ME in viste. Me se je naslanjal na mrtvo vejo kar se jedr tiče, medtem ko se vista naslanja na win2003 jedro(dodelano ter "polepšano"). Vista ni torej nobena mrtva veja v razvoju.

Luka Percic ::

Zanimivo pa je kako ljudje pozabljajo kakšen hudič je baje bil z sp2.
So vtakrat "vsi" govorili da prinaša več problemov kot pa jih reši..

Hehe, "strokovnjaki" vam rečem!

Pač večina bo zavrnila vsako novost. Zdej pa sami zračunajte al se vam splača ostat zadej (včasih se!), al delat cel čas hitreje pa mogoče požret en problemček nazačetku.

iso2000 ::

SIcer se Viste prav konkretno nikoli nisem lotil probavat. Vendar meni eye candy ne pomeni nič, "varnost" (da moram za vsak dr*k klikat ok itd, me moti (ja vem da se da izklopit)) mi tudi ni všeč. Glede na računalnik, ki ga uporabljam - pač ni najnovejši in najhitrejši- pa bi vse skupaj delovalo počasneje. Zakaj bi potem želel imeti visto? A. da bom imel okroglo urico na desktopu? PFEJ!

XP deluje zadovoljivo hitro, classic tema me s svojo sivino in 2d izgledom pomirja :)) in kadar želim kaj nastavit, vem zakaj to delam in mi sistem nič ne tečnari. Pod črto ok. Edino kar me moti je, da se z leti daljša boot time. Ampak se preživi...

LP

globoko grlo ::

Neumno se mi zdi pa da ("neumno") javno menje diktira Microsoftu kako mora stvari delat


A kdo resno misli, da se M$ ozira na takšna javna mnenja?

Verjetno, ampak samo verjetno, gledajo prodajne rezultate in ker se vista ne prodaja, morajo začet neki druzga prodajat. Da pa ne bojo šle delnice rakom žvižgat, morajo obljubit oz. obelodanit, da bo nov OS že 2009. Če pa to kdo verjame, je pa njegov problem.

ajd

bluefish ::

Golo dejstvo je, da je Bill osebno priznal, da je Vista polomija. Res je, da ne toliko zaradi sistema samega, bolj zaradi dolgotrajnega in nesmiselnega razvoja. Vista je tako res bolj le prehoden sistem, ki ga bo čim hitreje nadomestila Vienna. Dovolj o tem pove že to, da so se odločili za prenovo in optimizacijo jedra. Kdor pa v obeh sistemih opazi le Aero vmesnik in podobno,...

opeter ::

bluefish, saj za večino ljudi je računalnik nov le v primeru, da vidi na mizi oz. pod mizo novo kišto, morda tipkovnico, miško. Pa še kak monitor zraven :\
Večina sploh ne ve (je niti ne zanima), kaj vse skriva v notranjosti. Podobno kot prodaja jabolk - tisto, ki je polno z raznimi fleki, večina ne kupi (ker češ fuj in fej, kako to sploh izgleda), jabolko, ki pa na daleč sije itn. pa bo z veseljem kupila. Ker je na pogled in otip lep. Nikogar pa ne zanima, katero so poškropili, s čim in kolikokrat. Sicer pa je tako na vseh področjih.

notranjost večino ne briga, gledajo le zunanjost
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Luka Percic ::

Glede na računalnik, ki ga uporabljam - pač ni najnovejši in najhitrejši- pa bi vse skupaj delovalo počasneje. Zakaj bi potem želel imeti visto? A. da bom imel okroglo urico na desktopu? PFEJ!


Torej maš prešvoh računalnik. Sej jaz sem tudi na eni stari mašini pustil xp-je (samo 512 rama). Ampak to še ne pomeni da je vista zanič. Pomeni le da če imaš premalo rama da ni zate.
Get it?
Okrogle urice pa ni treba met če te moti. Meni pride prav. Pa tudi štoparica, merilec porabe, kalkulator ter "pinger"(preverja povezavo).

Sej Ubuntu uber sux glede iger... pa je zato zanič?
Seveda ne.

A kdo resno misli, da se M$ ozira na takšna javna mnenja?

Seveda, pred splavitvijo viste je rekel da nebo več izdajal paketov(sp-jev)
Potem pa je zaradi javnega mnenja da je treba počakat na sp1, se odločil da pač da trgu kar le ta zahteva. Čeprav je neumno.

Golo dejstvo je, da je Bill osebno priznal, da je Vista polomija.

Seveda tega ni nikoli rekel. Če bi videl video bi vedel. Če je že treba ugibat kaj je s tem mislil, gre imo bolj zato da niso pravilno zaključili ter hype-al Viste. Pa seveda je res, da bi kaj takega lahko ugledali precej prej, ter da bi lahko bilo več novega, ter boljša podpora driverjem(kar v osnovi ni njihovo delo). Kar pa ne pomeni da je slabše kot XP-ji. Za večino je vista boljša- IMO.
Le da se precejšen del te večine še spopada z notranjimi demoni:D

bluefish ::

@opeter: ja, žal je res tako. MS je za Visto obljubljal sto in eno novost. Dobili pa smo kaj - UAC, malo izboljšan firewall, ki je brez ustreznega orodja za upravljanje; in seveda najbolj glavno, Aero vmesnik. |O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

BigWhale ::

"Under the hood" Vista ni prinesla toliko sprememb, kot so jih sprva nacrtovali in obljubljali. Nekih konkretnih sprememb, taksnih, ki bi jim lahko rekel revolucionarne, ni. Vsekakor je napredek od XPjev vendar ne za vsakogar in ne za vsako ceno.

bluefish ::

@Luka Veliki: ni nobenih demonov. Visto sem preizkušal od obdobja Beta verzij. Seveda pa sem preizkusil tudi finalno verzijo. Računalnik sicer ni čudo tehnike, vendar bi moral dvojedrnik in 3GB RAM-a opraviti svoje delo. Žal pa je bila uporabniška izkušnja daleč od dobre.
In da ne bo pomote, nimam nič proti sistemu in drugim uporabnikom Viste. Pač meni osebno ne paše.

Najbolj zanimivo pa je, da mi do sedaj še noben zaprisežen uporabnik Viste ni bil sposoben našteti vsaj deset konkretnih izboljšav (ne, sem ne spada svetleči se vmesnik, transparenca,...) v primerjavi z XP.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Izi ::

Screenshoti res nimajo kaj delati v napovedih novega operacijskega sistema. Napisati je potrebno kaj bodo bistvene razlike oz. novosti napram Visti.
Kakšnih velikih razlik napram Visti ne gre pričakovati.
Takih razlik, kot prehod iz DOS na Windows in potem iz Win98 na Win2000 verjetno ne gre več pričakovati v bližnji prihodnosti.

Tako kot je XP samo malo dodelan Win2000, tako bo Vienna samo malo dodelana Vista.
Med XP in Visto pa je kar velik prehod, zato je povprečnim uporabnikom prezahtevna enako kot so bili 2000 prezahtevni za uporabnike 98.
Bodo pa vsi prešli iz XP-jev na Vienno in jo neizmerno hvalili, čeprav bo šlo samo za malo dodelano Visto. Zgodovina se vedno ponavlja.

Jasno je, da bo Vienna na pogled popolnoma enaka kot Vista. Saj je GUI popolnoma nov in trenutno eden najboljših in ne potrebuje nobenega spreminjanja.
Tako kot je bil izgled Windowsov skoraj enak od Windows 3.0 pa do Windows XP (edino v XP so ga malenkost posodobili), tako bo sedaj GUI bolj ali manj enak verjetno tja do leta 2020.

Zanima me samo ali bodo končno skenslali 32-bitni sistem in bo Vienna samo 64-bitna. Leta 2009 resnično nihče ne bo več potreboval 32-bitnost, ker bo vsak računalnik že opremljan z 4 ali več GB RAMA.

Pri negativnih mnenjih o Visti gre pomoje bolj za čredni nagon kot karkoli drugega. Redko kdo, ki "ve", da je Vista zanič si je vzel nekaj tednov časa, da se z njo spozna.
Na drugi strani pa so tisti nesrečniki, ki so jo sicer dobro preizkusili, ampak imajo preslaboten računalnik z naprimer samo 1GB RAMA in potem širijo naokoli negativne izkušnje.

Jaz osebno že vsaj pol leta ne bi niti v sanjah pomislil na uporabo zastarelih XP-jev. Vista je odličen sistem, sploh nad 64-bitno verzijo sem naravnost navdušen :D
Je pa res, da zahteva kakšen mesec privajanja za prehod iz XP-jev.
Naravnost smešna je izjava nekega računalniškega začetnika nekaj postov zgoraj, ko je po treh urah uporabe Viste obupal in šel nazaj na XP. Ja človek božji, saj se šele po kakšnem tednu vsakodnevne uporabe Viste začneš v njej počutiti malo bolj domače, šele po dobrem mesecu pa ti zleze pod kožo.
Na Visto se ne preide tako, da zbrišeš XP in naložiš Visto. Popolnoma napačno. Na Visto se preide takrat ko kupiš nov računalnik in poten kakšen mesec delaš na obeh računalnikih in se počasi privajaš na prehod in spoznavaš prednosti Viste.

Vista je prvi Microsoftov sistem, ki je vsaj od daleč malo podoben pravim sistemom, kjer ne moreš kar preprosto "požagati veje na kateri sediš", kot je to mogoče v XP-jih.
Sicer je še dolga pot do popolnosti ampak končno uporabniške pravice nekaj veljajo, vsaj v 64-bitni različici. 32-bitna Vista je glede tega še precej na stopnji XP-jev.
Varnostno gledano je 64-bitna Vista svetlobna leta naprej od XP-jev in tudi po stabilnosti je že primerljiva z pravimi sistemi. Celo za kakšen domači server je že skoraj primerna >:D

Vienna bi znala biti odličen sistem, če bodo samo odpravili tistih nekaj pomanjkljivosti Viste.
Pomoje največji problem Viste je močno zastereli file sistem NTFS. Ta je že ovira v Visti in je skrajni čas, da naredijo nekaj bolj naprednega.
In seveda se morajo specializirati izključno na 64 bitnost.

Se pa strinjam, da dandanes Service Packi niso več potrebni. Vsaj za Visto jih ne potrebujemo več. Vsak že ima internet in Windows Update v Visti deluje neprimerljivo bolje kot v XP-jih.
Ponovno nameščanje vsake pol leta pa v Visti ni več potrebno tako kot je to še vedno skoraj nujno v XP-jih.

Luka Percic ::

"Under the hood" Vista ni prinesla toliko sprememb, kot so jih sprva nacrtovali in obljubljali. Nekih konkretnih sprememb, taksnih, ki bi jim lahko rekel revolucionarne, ni.


Se strinjam.
Leopard pa ima glede na predhodnika še manj sprememb. Pa nihče ne joče da gre za zanič produk. Glede na xp je pač za večino vista dovolj dobra da se splača menjat.
Xp-ji so danadnes res le še za redke entuzijaste(fps hunterje in tiste lene ki se jim neda menjat).
Imamo boljše alternative; Ubuntu/Vista/OSx.

bluefish ::

@Izi: glede na novice iz Arstechnice in Neowina bo na voljo še zmeraj 32-bitna verzija. Zadnji čas pa bi bil, da to ukinejo. Menda je to napovedano za naslednji sistem.
Glede sveže namestitve XP na vsake pol leta pa se ne strinjam. Na mojem sistemu bodo kmalu že sedem mesecev. Vse delo poteka ravno tako tekoče, kot je bilo ob sveži namestitvi. Nameščenega je kup programja, seveda pa brez ostankov odstranjenih programov. Vse to je predvsem na račun rednega "vzdrževanja".

@Luka Veliki: nisem entuzijast, za tistih nekaj iger, kolior je nameščenih mi je popolnoma vseeno, če delujejo s 5fps manj, kot v XP.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Zlatoroh ::

Dokler nism imel Mac-a sem imel naložene XP-je pa je laufalo vse relativno vredu
odkar imam pa OS X 10.5. Pa vse laufa 100x bolš. Vista Leopardu tut do
nohtov ne seže. Preden bo Microsoft izdal nov OS bo še douga.

BigWhale ::

> Glede na xp je pač za večino vista dovolj dobra da se splača menjat.

No ja, s tem se pa v bistvu ne strinjam. Splaca se menjati, ce menjas racunalnik. Ne ce imas dovolj dober racunalnik ampak samo ce ga menjas in dobis Visto z novim racunalnikom. Sicer pa ne. Zakaj? Enostavno strosek ni upravicen, ker XPji pokrijejo vse potrebe uporabnika. Varnostni popravki Viste pa so prej cokla, kot nek resnicno uporaben vernostni popravek.

edge540 ::

Vista dela čisto kul, sedaj ko je malo bolj podprta. Seveda rabiš dober računalnik, ampak za XPje si tudi leta 2000 al kdaj so izšli rabil dober računalnik.

Dve pomembni izboljšavi v primerjavi z XP sta IMO stabilnost (rač mi laufa po en mesec brez reseta brez da bi se upočasnil - na XPjih se je obesil po treh, štirih dneh delovanja) in podpora za strojno opremo (imam zelo star printer/skener katerega sem vklopil in za hec stisnil, naj si sam poišče driverje na netu - in res jih je!). Da sem taisti printer usposobil v XPjih sem se jebal 2 uri. Zdaj se bo oglasil en g33k in me razsvetlil da sem nesposoben - ampak eni pač uporabljamo računalnike za resno delo in hočemo, da so user friendly vmesniki kolikor je le mogoče in da z butastimi nastavitvami ne izgubljamo časa.

Ok res je da vse dela mogoče 20% kasneje. Ampak vsaj dela, za razliko od XPjev.

Za gamerje so gotovo XPji super, za iztiskanje zadnjih FPS. Jaz imam raje Visto. Bi pa z veseljem sprobal še kakšen drug sistem, če bi podpiral razne CAD programe in podobno.

filip007 ::

Vista je Sper samo dober sitem je treba imet ker AMD in VISTA to odpade...je treba imet Core 2 DUO in vsaj 2GB Rama in grafično višjega razreda...8-)

bluefish ::

daj ga no ne lomi.

jest10 ::

dober sitem je treba imet ker AMD in VISTA to odpade
Kakšni loleki so na tem forumu...

MrStein ::

Laly:

Največji preskok je verjetno bil med windowsi millenium in 2000.

Ne. Ta je bil med DOS in NT.

looks like a Vista to me...

OS ni slika na ekranu (kar je znal že C64 prikazovat) ampak kar je spodaj.


Jedi Master Yoda:
kar se pa rama tiče pa ga v xp tako ali tako več ko 2gb ne moreš izkoristit, če nimaš 64bitne verzije.

Lahko. 3GB gre brez problemov. Od 3 do 4GB pa se asimptotično bliža živčnemu zlomu ;)

Izi:
Tako kot je bil izgled Windowsov skoraj enak od Windows 3.0 pa do Windows XP

To si se malo zmočil. Oziroma kar krepko.

Glede pravic, a lahko daš kaki primer razlike med 32 in 64 bitnim sistemom ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BendeR ::

[sarkazem] OMFG naslednik Vienne je tudi že v delu. Najdo sem top "sekret" video od super zgodnje verzije Windows 8, ki je tako zelo super skrivnostna, da še kodnega imena nima. Omg pa še zgleda ko Vista. OMFGLOL [/sarkazem]
:=)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BendeR ()

lorenz ::

MS je taksen mastodont kot recimo Telekom in prej ko zgineta z zemeljske poloble toliko bolje za nas in razvoj tehnike.

BigWhale ::

> Dve pomembni izboljšavi v primerjavi z XP sta IMO stabilnost (rač mi
> laufa po en mesec brez reseta brez da bi se upočasnil - na XPjih se
> je obesil po treh, štirih dneh delovanja)

Cudno, meni XPji v sluzbi delajo povsem spodobno. Se ne obesajo in mi laufajo ze kake dva meseca. Pa imam hkrati zagnani dve instanci visual studia, zilijon enih terminalov, browserjev in remote adminov, office...

XP so stabilni. Kar se stabilnosti tice ni imela Vista kaj dosti za izboljsati.

strictom ::

Visto boste lahko kurcal sele po SP1. Prej so bli itak vsi prejsni OSi crap.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

frudi ::

Cudno, meni XPji v sluzbi delajo povsem spodobno. Se ne obesajo in mi laufajo ze kake dva meseca. Pa imam hkrati zagnani dve instanci visual studia, zilijon enih terminalov, browserjev in remote adminov, office...

Podobno je pri meni - na XPjih imam tipično odprtih par instanc Visual Studia, SQL Managment studio, razno dokumentacijo, browserje, v ozadju teče še SQL server in web server... in tako dan za dnem, po mesec dni in dlje.
Pred slabim letom sem par mesecev enako delo opravljal na Visti Business in je bila izkušnja bistveno slabša. Po par dneh je bil računalnik neuporaben, ker je vsaka trivialna akcija pozvročila nevzdržno sranje po disku. Pomagal je edino reset. Od takrat naprej niti ne pomislim na to, da bi Visto še kdaj uporabljal za razvojno mašino. Lahko, da so s popravki vmes izboljšali performance, ampak nimam niti najmanjše želje zapravljati čas s testiranjem.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

ahac ::

O M F G !
A se samo men zdi, da sta ikonci na desktopu mal večji? LOL, ponavljajo za KDE!!!!



:P ;)
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Ted ::

Ravno sem kolegu inštaliral in nastavljal nekaj programov. Kljub temu da računalnik ni imel antivirusnega programa sem izgubljal živce ko me je pri vsakem zagonu programa vsaj 5x vprašal če je varno in če se zavedam tveganja ipd. oslarij. Na koncu za eno enostavno opravilo porabiš 3x več časa ker je Vista preveč načičkana. Poraba rama je pa 1 giga pri Visti zgleda standard.
Mah...

Luka Percic ::

Tako te je jezilo in nisi izklopil?
Hehe.

Poraba rama je pa 1 giga pri Visti zgleda standard.

Več mu daš, več ga pobere. Fajn ne?

Poskušaj dvakrat odpret isti program.
Drugič meri čas in se čudi.

moowy123 ::

@Ahac: v bistvu je ravno obratno. KDE glede tega ponavlja za visto :D

Volta ::

No, to da težav z gonilniki ni več, ni povsem res. Imam npr. Creative Audigy zvočno kartico in sicer audio procesor prepozna, gonilnikov pa nikakor ne spravim v pogon, tako da ne morem uporabljati npr. EAX efektov in podobnega. Tudi precej starejših iger in programov ne deluje na tem OS.

Drugače Vista ni tako slaba, vendar je uber požrešna za tistih nekaj vizual bombončkov. Si raje na XP-je naložim kakšen Vizual pack in imam praktično izgled viste, pri tem da imam porabo ramov le ~ 200mb in podporo vsem programom, igram ipd. :)

Skratka, vsak uporablja kar mu paše. Tako je tudi prav :)

destroyer2k ::

Volta

Daj mi eno igro, ko trdiš tako da jo ne moreš zagnati. Ker vista ima enako podporo za starjšim bitnim programom in igram. In sem jaz tudi v visto probal zagnati kaj ko je bilo več kot 10 let staro.

Matev ::

Si raje na XP-je naložim kakšen Vizual pack in imam praktično izgled viste


v čem je fora da je ljudem tako všeč ta šminka

PaX_MaN ::

AFAIK, moraš za nekatere verzije Audigy plačat za polnopravne Vista gonilnike.

Volta ::

Morda sem se malo zarekel s temi igrami. Ko sem si prvič naložil Visto, je bila ta šele beta2, tako da sem to mislil za takrat. Sem pa kasneje, ko je že izšel original naložil Ultimate verzijo. Imel sem precej problemov s sesuvanjem programov in vsakič se je pojavilo obvestilo, da se en service ne odziva - ne spomnim se točno kateri ( nek Com menda ). Res da sem imel takrat še P4 3.4 comp, ampak nad Visto nisem bil preveč navdušen :P

Matev - morda kaka fora s podzavestjo >:D

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Volta ()

Vlady ::

@blueFish lahko ti dam kar par prednosti viste:
- prva in zelo občutna je networking. V visti dela network pod vsakim uporabniškim računom avtomatsko. Ni ti treba štimat domene in grupe, ni ti treba ponovno zagnat računalnika, samo vtakneš kabel ali pa pri wireless pustiš samo in zadeva špila out-of-the-box. Vpraša še za up. ime in geslo če je treba in to je to. Z enim uporabniškim računom se konektam na faxu na eduroam, v službi v domeno in doma na 3 routerje brez problema. XP-ji so pain in the ass če želiš povezat skupi samo dva računalnika. Da ne omenim ne vem kakega nastavljanja če insta v isti grupi in potem še obvezni reboot... :\ Vista ima to 100x bolje in lepše rešeno.
- druga in tudi zelo občutna prednost je memory (RAM) management. Vista uporabi vsak bajt tvojga RAM-a, prav tako ne prihaja do memory leak-ov kot na XP-jih in server 2003 mašinah. RAM je zato, da je poln in porabljen. Če ga imam 4GB, pa naj se kešira če ga je preveč. Edin kar visto pri tem boli je, če imaš počasen disk, zato je OBČUTNA razlika med visto na prenosnikih in visto na navadnem PC-ju. Na rpenosnikih je vista crap kar se tiče performance, ampak samo zaradi diska. A na domačem PC-ju, kjer imam 2xSATA RAID 0 je kot noč in dan. Winsi se bootnejo v bore pol minute, melje skoraj nič, odziven sistem da je kaj. Takoj bo boot-u samo klikneš in že se odpira vse v sekundi. V XP-jih po boot-u čakaš še kake pol minute da neha mlet vso sranje v ozadju in ti odpre outlook.
- tretja lepa lastnost, v visti dela sleep in hibernate funkcija normalno. Tudi na domači PC mašini.
- četrta lepa lastnost je ta, da ti za enable/disable SLI ne rabš rebootat v visti na XP-jih moraš.
- peta lepa lastnost je ta, da lahko uporabljaš v visti readyBoost tehnologijo. Še posebej pohitri, če imaš enako količino tega pomnilnika kot imaš RAM-a in da je hiter.
- šesta le lastnost je DX10, ki prinaša veliko lepih novosti,...
- sedma lepa lastnost je sidebar, kjer si daš gor najbolj pogosto uporabljene programe: uro, koledar, kalkulator, sticky-je, RSS feeder,... Ni ga lepšega kot to. Ni ti treba iskat okol za programi in koledarji in uro. It's there on your desktop. Če imaš 2 monitorja se zaradi velikosti ki ga zasede človek ne sme sekirat.
- osma lepa lastnost je IE7 default iskalnik.
- deveta lepa lastnost je error reporting. Vsako sesutja programa in sistema ti vista skrbno zabeleži in dostikrat ponudi rešitev in najde vzrok napake (driver, napačna nastavitev,...)
- deseta lepa lastnost je boljša podpora HW-ju in enostavnost nastavitve sistema. (enkrat nastaviš in imaš mir - XP-ji radi pozabijo veliko nastavitev, če samo 1x spremeniš konfiguracijo HW-ja). Boljša podpora USB napravam, kameram, fotoaparatom,... Bolj stabilen remote connection,... še bi lahko našteval. Veliko so popravili, samo večina uporabnikov tega niti ne veidi, ker večinoma uporabljajo računalnik za prebrat mail in malo brskat po netu.
Slabe strani: ja igre resda še niso v visti to kar bi morale bit, ampak upajmo, da bodo to poštimali.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Volta ::

- druga in tudi zelo občutna prednost je memory (RAM) management. Vista uporabi vsak bajt tvojga RAM-a, prav tako ne prihaja do memory leak-ov kot na XP-jih in server 2003 mašinah. RAM je zato, da je poln in porabljen. Če ga imam 4GB, pa naj se kešira če ga je preveč.

Vse lepo in prav. Vendar ne račun performanca, ki je v Visti enostavno slabši kot v XP-jih. Sem dal skozi kar nekaj benchmarkov in dobil precej nižje score in to je moj vidik, s katerega vidim Visto kot počasnejši sistem. Posledično so tudi fps-ji v igrah nižji.

Glede boota XP-jev bom pa to rekel. Meni se naložijo v nekaj sekundah, tako da ne rabim poslušat šrktanja po diskih...Vse je odvisno od tega, koliko znaš boot porihtat :)

bluefish ::

pa poglejmo:

- glede upravljanja omrežja se strinjam.
- upravljanje z RAM-om je lahko dvorezen meč. Verjamem, da nekaterim pride prav, mene pa le ovira. Morda pa ne uspem najti opcije, ki to izklopi.
- hibernacija in stanje pripravljenosti mi že sedaj v XP delujeta brez problemov in v tem ne vidim nekega napredka.
- SLI je stvar gonilnikov in ne OS.
- ReadyBoost je bolj tako tako. Pri sistemih z veliko RAM-a je nepomemben, pri tistih z malo pa neučinkovit. Poleg tega zahteva dober ključek, ki pa je trenutno lahko dražji od novega RAM modula.
- DX10 bi lahko vgradili tudi v XP, če bi to seveda bil interes MS, kar pa seveda logično ni. Za povprečno delo pa tako ali tako ni pomemben in ni neka novost. Poleg tega so trenutno grafične precej boge v tem.
- sidebar je v tisoč in eni izpeljanki na voljo za praktično vse sisteme. Poleg tega ni neka ključna lastnost.
- namesto IE7, ki ga imam tudi sedaj, veliko raje uporabljam FF in Safari. Bo pa po novem postal obvezen za vse, ki imajo Automatic Updates.
- Da, tudi Error Reporting mi je všeč.
- pri podpori strojne opreme je Vista res boljša (mojo poceni Belkin brezžično kartico zazna brez nameščanja gonilnikov), vendar jo včasih pokoplje pregloboko iskanje po Nadzorni Plošči.


Sicer pa sem se odločil takole, da ne bom izpadel kot nek trdobučnež, ki se ni sposoben prilagoditi novostim.
Po prihodu SP3 za XP tako ali tako nameravam ponovno namestiti sistem. Preden pa bom to naredil, bom ponovno poskusil Visto, ker bo na voljo že SP1, in probal na njej ostati čim dlje časa. Preko MSDNAA si že pretakam Business varianto, ki bi morala zadoščati mojim potrebam.
Upam, da me bo vsaj na začetku navdušila z enostavnostjo nameščanja gonilnikov (na začetku namreč ni bilo tako), ker je to določena prioriteta pri novem OS. Za drugo pa bom še videl, če se je kaj izboljšala od izida.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Vlady ::

Ja če imaš ob zagonu na XP-jih in visti enako število programov in ti takoj ko prideš do namizja XP-ji še vedno škrtajo, medtem ko ti v visti večino naredi vmes in pa kasneje.

Ja za igre vista še ni najboljši OS, ampak se pa ne strinjam da ti na račun porabe RAM-a dela OS počasneje. Ravno obratno, veliko bolj odziven je. Jaz imam 3GB RAM-a in vista dela veliko bolj tekoče kot XP-ji. Takoj po boot-u kliknem in že se odpirajo programi. XP-ji pa ne znajo porazdeliti loading programov ampak vedno ob enakem času nalagajo programe na začetku. Vista zna odložiti nalaganje nekega programa in ti vmes naloži drugega in ti potem naloži prejšnji program. V tem je izboljšava in point viste. Prav tako se mi zdi, da dvojedrniki bolje delujejo na visti kot XP-jih.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Vlady ::

Meni hibernacija na domačem PC-ju na XP-jih ne deluje pa če se poščijem na komp zravn. Hivernira se, samo pol se winsi ne zbudijo.
To z upravljanjem RAM-a se delno strinjam s tabo, ampak če imaš hiter disk in readyBoost in ti OS pusti zasesti toliko pomnilnika kolikor ga potrebuješ jaz tu ne vidim problema.
SLI je tudi stvar OS-a, ker za enable/disable OS moraš ugasnit vse aplikacije, ki uporabljajo določene knjižnjice in resetirat DX. Vista to omogoča. XP-ji omogočajo samo v eno smer. Ali ti dela da omogočiš ali pa onemogočiš. Obojega mi ne uspe izvesti naenkrat brez reboota na XP-jih. Iščem za ustrezno rešitev že dolgo časa in nvidia kaže s prstom na MS.
readyBoost nima veliko veze s količino RAM-a, pač pa s hitrostjo diskov in njihovim cache-om. Večji kot je cache, večjo možnost imaš, da bo OS našel podatek tam in ne bo treba iti na disk ponje. Prav tako lahko na prenosnikih nastaviš disk na tako opcijo, da ti ga ugasne in če ne delaš ne vem kaj resnega gor, se zna zgoditi, da bo disk preprosto ugasnjen.
Sidebar v miljavžent in eni izplejanki, ampak nič ni boljše kot sidebar vgrajen v winsih. Požre še najmanj resource-ov. Tisti ponaredki za XP-je so vse skup en crap.
FF ima zadnje čase neke probleme z memory leak-i in crashanjem. Čedalje več folka na faxu se pritožuje nad FF-jem, še posebej php programerji in tisti ki oblikujejo internetne strani... Nekaj že mora biti na tem. Meni IE7 dela še na XP-jih super, na visti prav tako.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

dela ::

A na domačem PC-ju, kjer imam 2xSATA RAID 0 je kot noč in dan. Winsi se bootnejo v bore pol minute, melje skoraj nič, odziven sistem da je kaj. Takoj bo boot-u samo klikneš in že se odpira vse v sekundi. V XP-jih po boot-u čakaš še kake pol minute da neha mlet vso sranje v ozadju in ti odpre outlook.

Pri meni pridejo XP do login screena 24s po pritisku gumba za vklop, po logiranju pa še nadaljnih 8 do popolne odzivnosti. Sem ravnokar štopal za hec. Hardver je pa Sempron AM2, 512 MB rama, pa tudi nobenega RAIDa ne potrebujem za ~30s boot, imam namreč le en IDE disk. Zakaj tebi melje pol minute v ozadju, pa ne vem, očitno ni strogo vezano na operacijski sistem, ker pri meni tega ni.

Aja, windows imam pa naložen od septembra - takrat sem sestavil ta računalnik.

Tanov RAM management pa ima ravno toliko slabosti kot prednosti, če ne še več. Če ti zadeve polni v RAM tudi takrat, ko jih ne uporavbljaš, se pač zgodi, da je OS brezveze operiral z nekaterimi programi, ki jih potem nisi odprl (verjetno ne odpreš za 4GB različnih programov vsakič, ko delaš z računalnikom). Šlo je precej elektrike v nič, verjetno. Problemi z vzdržljivostjo baterije na prenosnikih?

Zanima me, kdaj se tisti 4GB prestavijo iz diska na RAM in kako neopazno to lahko poteka. Če je skoraj neopazno, je to zaradi miljavžent- jedrskih procesorjev in hitrih RAID polij, ki jih nekateri furate, saj sami priznavate - na počasnih diskih je še posebna kriza. Poskusite na takšnem hardverju pognati XP, rahlo dvomim, da bo pa tam kaj preveč mlelo. Če sempron zažene vse skupaj v 30s, v koliko bi jih pa C2D z RAID poljem? Pomaga tudi, če se nepotrebno sranje odstrani iz obveznih opravil - ravno obraten pristop, kot ga uporablja vista.

Pristop "dajmo vse naložit iz diska v RAM, pa če se bo kasneje potrebovalo ali ne" verjetno ni najbolj varčen s hardverjem in elektriko. Vsaj meni se ne zdi.

darksamurai ::

vista pa boljša varnost =) dober vic! Na netu je veliko bugov, ki delujejo na XPjih in na Visti enako dobro. Še veliko je takšnih, ki jih še niso odpravili. Toliko o tem...
XP SP2 je na začetku res bil slab, še posebej to velja za firewall.
Najbolj moti folk to, da za nekaj bombončkov vista tako močno požira hardware... Totaln drek. Za navadnega userja, ki ima uber PC je to itak vseeno. Za profi aplikacije pa je totalno sranje (RAM itd.). V mislih imam še posebej CAD in druge 3D.
Ja pa tisto z EAX pa creative je tudi huda stvar. Za to seveda ni kriv sam microsoft (je pa krivda 50%).
KDE4 je narejen za odprt hardware, ima veliko več bombončkov kot vista in še hitreje lavfa od predhodnika KDE3, da ne omenim razlike hitrosti v primerjavi z aero vmesnikom. Razlika v hitrosti delovanja je bila med 98 in XP mnogo manjša od razlike med XP in Visto.
Linux mnogo hitreje in stabilneje deluje. Čisto vse stvari mi hitreje delajo na Linuxu, kot na Visti.

bluefish ::

tudi če pozabimo na elektriko in podobno, Vista mora ob morebitnem zagonu nekega tretjega programa, ki ni v RAM-u, le tega izprazniti. To pa utegne včasih trajati. Če pa ga ne izprazne, pa začne glodati paging fajl, ki pa ga imam po default v XP izklopljenega, saj ga noben program ne izkorišča ob 3GB fizičnega RAM-a.

dela ::

Pa tudi ne vem, katere so tako opevane varnostne izboljšave viste. Če je samo tisto opozarjanje o administratorskih pravicah (naštejte enkrat še druge izboljšave ...), je to za vešče uporabnike popolnoma brez pomena.

Jaz, recimo, na winXP uporabljam lepo omejen account, ko pa imam namen kaj namestiti, se pač prijavim z administratorskim. Nimam nobenega antivirusnega, anti-spyware programa, firewall je izklopljen (vsaj windowsov) in nimam nobenih problemov. Windows nalagam na novo samo, če crkne disk ali menjam cel hardver. Zaradi nestabilnosti ali nesnage ga še nisem (odkar uporljam ločena accounta).

Nekako tako kot pri crash testih opozorilni signal za nepripete varnostne pasove - ti na testu štejejo za neko dodatno "varnost", ampak tistim, ki se že sami vedno pripasajo, pa en drek pomagajo. Saj je pravilno vzgajati uporabnike, a ti lahko to tudi izklopijo, oziroma za tiste že "vzgojene" uporabnike to ni neka omembe vredna izboljšava.
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows Vista proti Windows XP (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
17923069 (11480) levaky
»

Vista (x64) bo zahtevala digitalno podpisane gonilnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
949519 (7381) Gavran
»

Naslednik Viste ima novo kodno ime (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
628505 (5479) darkolord
»

Windows XP home - predčasno stara šara? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6610300 (8172) opeter
»

Začetek konca Windows 2000

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
141932 (1932) pirx

Več podobnih tem