» »

Tih trdi disk za domači strežnik, morda najraje 2.5" notebook?

Tih trdi disk za domači strežnik, morda najraje 2.5" notebook?

[SkA] ::

Lep pozdrav,
doma imam en starejši računalnik kot domači strežnik, v katerem je trenutno nek 20GB 5400 RPM PATA disk (mislim da Maxtor). Moti me to, da disk v idle stanju oddaja nek visok piskajoč zvok, ki je ponoči rahlo nadležen, navkljub peni za zvočno izolacijo, ki obdaja sprednjo stran računalnika (čeprav zadeva kar precej pomaga, brez nje je sploh nadležno).

Zatorej bi menjal za nekaj čim tišjega in zbiram predloge, predvsem na podlagi osebnih izkušenj. Naj vas beseda strežnik ne zavede preveč, saj ne potrebujem nekih blaznih performanc, gre se mi bolj za tišino. Najbolj se nagibam k nakupu kakega 2.5" 5400 PATA diska za prenosnik, kolikor vem bo to verjetno najbolj ziher varjanta tišine, ne vem pa katerega vzeti (120GB)? Prav tako ne vem, kje bi se pri nas dobilo adapter za priklop diska na standardni molex konektor in PATA IDE kabel, če je slednje kdo kje opazil?

Druga opcija bi bila SATA 2.5" disk in dokup PCI SATA kontrolerja, če se ne motim lahko 2.5" SATA disk priklopiš normalno, brez kakega konverterja? Je pa res, da moram potem odšteti še 25-30 evrov za kontroler, kar za brezveze poviša stroške.

Skratka, kaki predlogi zaželjeni, ne bi rad kupil in potem ugotovil, da ima kak moteče visok zvok v idle ali ko bere/piše podatke. Malce sem gledal po silentpcreviews.com, kjer na splošno Toshibe precej hvalijo, potem pa na forumu opazim tudi kup ljudi, ki trdijo da sploh niso tihi in da so precej nadležni. Tudi sam sem nekaj let nazaj na podlagi priporočil slednje strani kupi enega Seagate, ki se je izkazal da je v idle tih, v ostalih časih pa precej nadležen, tako da ne zaupam več.
  • spremenil: [SkA] ()

kixs ::

Najtisja diska danes sta 3.5" Samsung T166 in WD GreenPower. V idle imata cca 35dB. Ne bos verjel, ampak 2.5" diski so od 38dB naprej.

Ti diski imajo vec ali manj vsi SATA prikljucek.

lp

[SkA] ::

Samsungov je še vedno 7200 RPM (in več RPMjev pri enaki kvaliteti izdelave pomeni tudi več zvoka), edino o WDju sem razmišljal ker je baje 5400 RPM, ampak je SATA kot sam praviš. Skoraj težko verjamem, da je trdi disk za prenosnik lahko glasnejši od 7200 RPM 3.5" diska (razen kaka ponesrečena serija)? Morda bi bilo najbolje, če ugotovim, kater disk se skriva v službenem Thinkpadu T61, ker je skoraj neslišen.

Doma si lastim dva WD 500GB AAKS in čeprav sta baje malenkostno glasnejša od Samsunga (ne pa pretirano), je to zame preglasno (super za dekstop, ki ga ugašam, a za sredi noči še vedno preglasen seek/read/write, pa tudi precej vibracij povzroča).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

kixs ::

Pred casom sem tudi sam mislil it na 2.5" disk za cez noc. Vendar po prebiranju razlicnih forumov in testov, je dejansko tako kot sem napisal.

T166 in GreenPower sta enako glasna pri idle, tega zvoka ne mores utisat, razno z dobro izolacijo. Same premike glave pa lahko utisas z AAM. Recimo moj WD AAKS je tako prakticno neslisen tudi pri branju/pisanju.

Trenutno je najbolj glasna zadeva v mojem racunalniku napajalnik. Ce dam vse na minimum - PowerNow za CPU, WD AAKS AAM.

Druga rec, ki jo lahko naredis je, da uporabis namesto diska kaksen USB kljuc. Tako sem mislil tudi sam naredit, vendar dokler napajalnika ne utisam, ni efekta.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

Pyr0Beast ::

USB ključ ali CF kartica sta oba neslišna in dokaj hitra ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kixs ::

SB ključ ali CF kartica sta oba neslišna in dokaj hitra ...


Itak.

Zadnjic sem naredil test. Vse diske sem ugasnil (Power Saving) in dal Mulo na usb kljuc (4GB). Po dveh dneh je kljucek crknil :D 8-O

Kot sem ze napisal, pri meni je najbolj glasen napajalnik - kao Super Silent :\ No, sej je res tih, proti kaksnim ostalim, vendar je vseeno najbolj glasen v sistemu.

lp

[SkA] ::

Žal kak SSD ne pride v upoštev (nisem nič omenil, rabim tudi malo več prostora :D ), oziroma bi prišel, ampak ne mislim zmetati par sto evrov za 64GB tako da naj to še malo počaka, da cene pridejo na kaj bolj normalnega.

Nevem kixs97, testi gor in dol (kot sem rekel, sem se enkrat na testih že zapel in kupil "najtišji disk") - v tem Thinkpadu je Fujitsu MHW2160BH PL in ga ne slišim, pri WDju že sama vibracija rata nadležna. Pomojem bom kar kakega Fujitsuja poiskal. :) Čudim se, da nihče tega še ni poizkusil - al pa noče delit z mano informacij :P PS3 ima tudi 2.5" disk notri, kolikor vem se ljudje ravno ne pritožujejo čez glasnost. Sem pa slišal tudi že nadležne 2.5" diske, nič ne rečem. Ravno zato sprašujem, če si kdo kakega lasti in lahko potrdi tihost.

Edit: zna morda kdo 100% potridi, da za 2.5" SATA diske ne rabiš nobenega konverterja za priklop? Sej je vse standardno kot pri SATA kajne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

Modri dirkač ::

2,5" 40GB Hitachi 5400rpm v IcyBOX USB ohišju - jest ga ne slišim.
Everybody lies!

[SkA] ::

Hvala za info. :) Tudi jaz pričakujem nekako, da 2.5" diska ne bi smel slišati - vsaj kvalitetnega ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

kixs ::

Tule so testi, v kolikor spremljam ta sajt (od 2001), je kar zaupanja vreden:

2.5" diski:
http://www.storagereview.com/HTS722020K9A00.sr?page=0%2C5

3.5" diski:
http://www.storagereview.com/1000.sr?page=0%2C6

WD GreenPower na Silent-PC:
http://www.silentpcreview.com/article786-page1.html

LP

[SkA] ::

Tudi jaz spremljam te dve strani in ravno takrat sem se na podlagi priporočil Silentpcreview-a zapel. Meni je vseeno, kaj so oni namerili na tistem Seagate, ki sem ga potem kupil. Zadeva je imela moteč zvok pri pisanju/branju in bi verjetno kater drugi disk, čeprav morda izmerjeno več decibelov, manj nerviral. Ravno tu je težava, zato sem pa napisal, da sem hvaležen če se kak lastnik diska oglasi. :)

Sicer pa, kot je napisal en uporabnik na tvojo temo na storagereview.com:
First of all the 3.5s will vibrate more than the smaller drives, and that isn't factored into these tests. You'll notice it though when your case starts rattling.

Secondly that isn't a complete selection of all available drives. The GP and T166 are specifically built to be quiet, and the new 160gb platter 2.5" Samsung probably is too, but that isn't reviewed here.

Also note that the sound of seeks isn't factored into those idle noise measurements. 2.5" drives tend to seek quieter than 3.5" drives. Not to mention what enabling AAM will do -- its effectiveness varies across different models just like any other feature, and the seeks of some drives nearly disappear with AAM on.

In bi rekel, da je nekaj na tem. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

kixs ::

Me veseli, da je koncno nekdo nekaj napisal ;) Sem se ravno zaradi te teme spomnil, da dam bump ;)

Svoj problem sem povedal - napajalnik. Od takrat sem se nehal ukvarjat s tisanjem racunalnika. Ker diska zaradi napajalnika ne slisim niti ko bere/zapisuje (to govorim za WD AAKS 500GB in vklopljenim AAM - res je tih), vse ostale diske izklopim.

Kot sem takrat razmisljal... je edina varijanta za tih racunalnik, da uporabis namesto diska USB kljuc ali pa kaksno memory kartico - SD/Flash... SSD je predrag. Na napajalniku zmanjsas obrate ventilatorju na recimo pod 900 obratov in se en ventilator za izpuh iz ohisja tudi pod 900 obratov. To sta edina ventilatorja, ki se vrtita in na razdalji vec kot 1m prakticno res neslisna.

Morda se v prihodnosti tudi odlocim za kaj takega.

lp

[SkA] ::

Sam moram priznati, da me napajalnik v tem račuanlniku niti ne moti. Gre za nekega starejšega HPja, tako da je zadeva navkljub starosti precej tiha. Je pa disk začel z leti "brenčati" v idle, in na žalost prereže tisto prijetno šumenje napajalnika. :) Nasploh sem ugotovil, da debela pena za zvočno izolacijo naredi kar precejšnjo razliko, če je pravilno situirana. Ampak vseeno ni dovolj.

Pomoje bom kar po tem Fujitsu modelu posegel, vsaj vem kako se ga sliši. :D

SSD pa vsekakor, ko cene padejo, ampak takrat potem verjetno tudi kak Intel Little Valey s pasivnim hlajenjem in kak majhen napajalnik, pravtako pasiven. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

Daedalus ::

Sam mam na svojem Duronu montirano Zalman pahljačo, disk je Hitachi 25G0B 7.2k, napajalnik pa nek generični 400W, z odstranjeno mrežico zadaj in uporom na priključku. Rezultat je skoraj popolnoma tiha kišta - sliši se samo povečana aktivnost diska. Druge izolacije ni...tako da IMO se ti je brezveze nekaj hecat s 2.5" diski, ki tud niso tako tiho, kod bi si kdo mislil. WD Green power, pa mir. Če te skrbi seek, ga lahko precej dobro utišaš z acoustic managementom (AFAIK podpira večina sodobnih diskov). In seveda, poštimat ventilatorje - tile ponavadi še najbolj razgrajajo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

[SkA] ::

Dejansko me pride en Fujitsu 120GB 2.5" polovico cene WD Green power. :) Tko da s tega stališča je manjši vložek, jasno da pri WDju več placa dobim, ampak več kot ene 120 - 160 GB niti ne rabim. :)

Kibby ::

Kupi en WD Raid edition (160gb al pa se kaj vec, itak so poceni...) pa je zadeva resena...

bluefish ::

ko je že govora o tišanju napajalnika se bom malenkost vrinil. Kolikšen upor bi bilo najbolje pricinti? Kam točno?

Modri dirkač ::

Jaz sem na mojmu Enermax-u (kupljen 2001.- 350W, in je imel IIRC 2x9cm venta) enostavno zamenjal ventilatorje z Zalmanovimi venti pa še tist uporček sem dal zraven.
Everybody lies!

Pyr0Beast ::

Upor se greje, raje rukneš na 5V ali na 7V, če je že nuja ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Fizikalko ::

Kje se dobi tale Automatic Acoustic management tool za WD-ja (mam RAID 320 GB verzijo)? Na WD strani nisem nič našel... drugje tudi ne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tih računalnik za delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
639071 (7817) Tomson
»

Kateri so res tihi HDD danes?

Oddelek: Kaj kupiti
242260 (1577) st0jko
»

Trdi disk 500GB

Oddelek: Kaj kupiti
493684 (1911) Deflector
»

Ker trdi disk nej kupm! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14910173 (6346) kmetek
»

Napajalnik fanless?

Oddelek: Kaj kupiti
191932 (1682) wooted

Več podobnih tem