» »

Napajalnik fanless?

Napajalnik fanless?

brankan ::

Lep pozdrav vsem,zadeva je sledeča, nameravam kupiti napajalnik ,ki naj bi bil čim tišji oz neslišen.Star napajalnik je od enermaxa (365W) s katerim sem zadovoljen nikoli nobenih težav,samo jaz sem postal malo zahtevnejši in hočem še več tišine,pa verjetnov prihodnje teh 365 w ne bo dovolj.
Gledal sem libertiya 620 in pa neke varjante fanless od yesica,pa me zanima kako se obnesejo ti napajalci brez ventov.Sestavljam mašino in vse se bo podrejalo tišini,zato vas prosim za kake predloge o napajalcih,ki so ultra tihi pa naj bodo tudi kvalitetni(v rangu 600w).Aja nisem navijalski frik.
Hvala za pomoč

kuglvinkl ::

Moj Liberty 500 je pri 1k RPM neslišen.

mit3k ::

Če hočeš tišino vzemi Seasonic ali pa Corsair.

Za fanless napajalniki pa nimam izkušenj.

borchi ::

ve kdo za kak microATX napajalnik (>350W)?
l'jga

brankan ::

kaj oddaja najmanj hrupa izmed teh: Seasonic "Energy+" "80-Plus" S12-650 , Enermax ELT Liberty 620W , SilverStone "OLYMPIA" SST-OP650 , be quiet! Straight Power BQT E5-600W , NesteQ EECS 6001, 600W.Ti napajalci se mi zdijo glede na to da imajo ventilatorje še kar v redu ima kdo kake izkušnje? Še zmeraj pa bi bila fanless varjanta zame najbolj dobrodošla? Komentarji?

Kato ::

Resno razmisli ,če rabiš 600W napajalnik to sta recimo 2x 8800Ultra , Q6700 orenk navit in malo morje diskov. Ali pa 4x 3870 + q6600 + par diskov. Zdej verjetno ,če hočeš tišino si ne boš sestavljal tak sistem.

Fanless:
Yesico
Antec Phantom
Yesico 480W
Pardon 500W

Zdej Antec ima notri venitlator ,ki se prižge takrat ,ko preseže 250W. Takrat je tudi glasnejši od najboljših napajalnikov s ventilatorjem. Isto je pri NesteQ ASM seriji. Tale Pardon je pa sumljivo poceni za pasivni napajalnik, nikjer ne najdem testov đe proizvajalceve spletne strani ne. Fortun dela podobne napajalnike in njihov 400W model stane cca 140€ tako ,da bi moral 500W biti vsaj 50€ več.

Od takih z ventilatorjem je pa najtišji Seasonic, ta prodaja pod svojo znamko ter pod Corsair, nekaj modelov za Antec. Vzami Corsaira 520W ali pa 600W, v Sloveniji pride 520W model 140€ ,če pa naročiš iz Avstrije pa pride s poštnino vred cca 90€. 600W te pa pride cca 120-130€

brankan ::

Verjetno imaš res prav glede watov,samojaz sem razmišljal v smeri ,močnejši napajalnik se manj obremenjuje in s tem manj greje.
katerega od Corsair modelov mi svetuješ oz .Seasonicov.Od fanlles mi najbolj resen deluje od yesica samo ceno pa ima navito.
Ostale komponente si tudi počasi izbiram tudi te bom poskušal utišati do konca.Imel bi pasivno hlajen procesor z možnostjo priklopa venta,ki bo kontroliran preko sprednje konzole za vente.Seveda bi ta vent delal samoob polni obremenitvi,prav tako ostali ,če bodo potrebni kje na ohišju.kar se tiče diskov mislim ,da več kot dva nebi imel,oblekel bi jih v alu škatlo (Scythe QUIET DRIVE SQD-1000, hladilnik za trdi disk).
Kateri proc. in matično bi ti izbral, gledam nekako na price - performance stvari.Ista za disk,kaj bi vzel so res od Seagateja naj tišji.
Kar s tiče grafične pravtako pasivno hlajenje s kontroliranim ventom,ker igre igram le občasno.
Kakšni so tvoji predlogi Kato?
Hvala

kixs ::

Hmmm... neslisen racunalnik... to bi bila prava stvar... na zalost pa je to samo utopija.

Kar nekaj je bilo ze napisanega na to temo tudi na tem forumu. Na kratko pa samo moje izkusnje.

Lahko izklopis vse ventilatorje... slisali se bodo diski! Tudi, ce imas samo enega, se bo slisalo. Svoje imam vse v ALU rackih in oblozene, da se tresljaji minimalno prenasajo na ohisje.

Neslisen racunalnik sem imel samo en... to je Asus Eee - mini prenosnik. Sele ko se je segrel in se je vklopil ventilator na procu, se je malo slisalo - ce je bila res tisina v sobi. Zakaj? Ima namrec SSD - flash disk.

Pri sebi sem naredil takole:

1x 12cm na CPU-ju (kontroliran glede na temperaturo iz BIOSa - do 45stC je ugasnjen, nato 900 -> 1400 -> 1800 obratov glede na temp. procesorja)
1x 12cm za izpuh iz ohisja na zadnji strani. Kontroliran rocno z Zalman Fan Mate2. Nastavljen vec ali manj skoz na 900 obratov.
1x 8cm na graficni. Ta je kontroliran z RivaTuner programom. Manj kot 25% hitrosti se ne da nastavit, vendar se ga tudi ne slisi. Spet se obrati povecujejo glede na temperaturo GPU-ja.
1x 12cm v napajalniku Zalman 600W + Heat-Pipe (po moje se vrti z cca 1200 obrati)

Kot ze receno, je vse to lepo tiho, dokler niso vklopljeni diski. Sam imam v racunalniku stiri. Vendar tudi, ce je en sam (sistemski), je cel racunalnik kar na enkrat veliko bolj glasen. Verjetno bi bili boljsi kaksni 2.5" diski z 4200 ali 5400 obrati.

Diski so:

sistemski WD 500GB AAKS (naceloma precej tih)
Seagate 400GB (najtisji)
Seagate 750GB (najglasnejsi)
Maxtor 250GB (malo tisji od 750GB Seagata)

To so moje subjektivne ocene pri samo vkljucenem disku - se pravi, ko ne bere/pise. Pri delovanjeu glave je najglasnejsi Maxtor 250GB, Seagate 750GB, Seagate 400GB in WD 500GB.

Racunalnik je sicer dovolj tih, da lahko normalno spim v oddaljenosti cca 2m od njega. Ce ga pustim vklopljenega, potem vkljucim PowerSave opcije ( AMD PowerNow... spreminja frekvenco in napetost procesorja glede na obremenitev, diski, ki se ne rabijo, se izklopijo po treh minutah. PowerNow je zelo dober, vendar, ce imas navit procesor, potem spreminja samo mnozilnik, napetost pa pusti pri miru, kar seveda ni najboljse).

Tko... pa good luck ;)

Kato ::

Verjetno imaš res prav glede watov,samojaz sem razmišljal v smeri ,močnejši napajalnik se manj obremenjuje in s tem manj greje.

Ni čisto tako. Recimo ,da imaš ti računalnik katerega komponente pokurijo 300W , a je bolje imeti 400 watni ali 500 watni napajalnik? Bolje je imeti tistega ,ki je bolj učinkovit pri 300 watih, in seveda tudi pri manjši obremenitvi 100-200(saj pri taki obremenitvi napajalnik ponavadi laufa). Zdej glavna razloga ,ki ju jaz vidim za močnejši napajalik sta:
1. napajalniki ,ki imajo večjo deklarirano moč imajo ponavadi kvalitetnejše komponente, saj naj bi zdržali višje temperature (to je v idealnem svetu)
2. Bigger is almost always better


Zdej kaj mora biti dober PSU:

1. Stabilen
2. Učinkovit
3. Tih

Corsair in Seasonic sta eno in isto. Če so ti modelarni kabli pomembni kupiš Corsair HX520 ,če ti pa niso pa kupiš Corsair VX450W ali pa Seasonic S12 serijo. Tu pa lahko kupiš , poštnina je 10€

Drugače je pa tudi fanless verjetno opcija saj kot pravim navit quad core + 8800 GT + dva diska to iz zida vleče cca 300W nek zelo učinkovit napajalnik pa outputa cca 250W :
Ti 300-400W pasivci so pa že bolj razumnih cenah.
Fortun Zen 300W ta je okoli 70€
Silverstone ST30NF
Antec Phantom 350W (ta je brez ventilatorja)

Za ostale zadeve:
- Quite Drive je dober, Seagate me je zelo razočaral. Ni tih, ni glasen, ni hiter, ni počasen. Samsung je hiter in najtišji (to govorim za 500 in 250 GB)
- Grafično vzami eno ,ki ima majhno porabo v idelu, Trenutno sta najboljši 3850 in 3870, to je če nameravaš igrati kakšno igrico.Gor daš pa Accelero Si.
- Procesor bi vzel E6750 pa ga navil
- Verjetno ena od Asusa (mora podpirati FSB 1333 in nove intelove štiri jedernike z veliko L2 cacha) ,čeprav sem pristaš Gigabyta

Zdej to sem ti povedal kaj bi jaz nabavil, samo zame je glavni razlog za nov računalik igranje iger, če ti to ni pomembno bi bil sistem precej drugačen.

Edit:
Vidim ,da že zelo dolgo pišem tale post pa si me prehitel:
Hmmm... neslisen racunalnik... to bi bila prava stvar... na zalost pa je to samo utopija.

Ni, je pa zelo težko to dosežt. Načeloma ,ko tišaš računalnik rabiš 20% truda ,da se znebiš 80% hrupa, rabiš pa 80% truda ,da se znebiš še tistih zadnjih 20% hrupa.
Recimo tole je en tak ekstremen primer

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Kato ()

bate ::

Uglavnem je bilo tu že vse napisano, zato le še moje izkušnje.
Glede na to da enermax prodaja običajne napajalnike za 100-140€, celo yesicova cena ni več takooo visoka. Sam mam nesteqa, ki deluje na podoben način kot antec. V idlu je tiho, med večjo porabo pa se vklaplja ventilator, ko preseže določeno temperaturo in ne moč. Takrat nabije obrate do konca in je posledično glasnejši od vseh ostalih napajlnikov, cilj tega je da bi čim prej spet lahko povsem izključil ventilator. Če te tak režim moti lahko tud ročno reguliraš ventilator in na najnižji nastavitvi je po mojem mnenju povsem primerljiv ali tišji od ostalih z ventilatorjem.

Načelno je tako, računalnik, ki bo pri nizki obrmenitvi deloval brez ventilatorjev ni noben problem nardit, takega da bo do konca obremenjen brez ventilatorjev delal tud ni več tako težko. Kot je bilo že omenjeno se zatakne pri diskih, najbrž je res edina dokončna rešitev flash disk, al pa vsaj sam en disk, brez particij, lepo defragmentiran, sam to so vse bolj kot ne psihološke fore :)

Spet, je vprašanje kaj sploh želiš, moj cilj je bil da bi lahko poslušal tiho glasbo, se mi zdi da je kar uspelo, winamp ni neka požrešna žival in po disku tud ne ruži ne vem kolk med predvajanjem glasbe. Povsem tih računalnik med igranjem iger ali nabijanjem muzike na žuru se mi nekako ne zdi smiselna zadeva.

Veselo šraufanje

wooted ::

če že misliš met pasivni računalnik ti priporočam to kar sem naredil jaz..
kupil sem sonictower in 550W lc power napajalnik (ti lahko kej druzga). čez noč ugasnem vse ventilatorje, razen v napajalniku laufa, da mi čez hladilnik vleče zrak. v napajalnik sem dal tale ventilator. ponoči temperatura procesorja ne preseže 45°C (p4 2800 @ 3541Mhz), pa tudi če mi antivirus skenira komp. Imam 2 diska seagate barracuda 320G (sata) in od hitachija 160G ata disk (na njem je izklopljen disk cache da ne melje-vklopljen na enemu od sata) in se diskov sploh ne sliš. na grafični imam stock kuler, s tem da sem ventilator vzel dol in gor namontiral 4cm vent, ki teče na 5V (7600GS ne preseže 41°C)

edino kar je, je malo problem za diske, ki se segrejejo tudi do 45°C. čez dan mi lepo laufajo venti na potenciometrih in majo 15dB.. sploh ne opaziš da bi se kaj slišalo. čez noč pa se sploh nč ne sliš ker je v napajalniku 9dB vent in vse ostalo izklopm.

če hočeš lohk tud kšne slike nalimam

kixs ::

Cache na disku si izklopil?? Zakaj ze??

Ce nisi diske dodatno izoliral, potem racunalnik ne more biti tih. Zvok diskov je najbolj nadlezna rec in je prakticno ne mores odstranit - pa ne mislim branje/pisanje/premikanje glave... ampak vrtenje samo.

Imel sem recimo Amigo 1200... racunalnik je cel brez ventilatorjev... torej neslisen. Potem sem dodal 2.5" HDD... tisine NI bilo vec. Disk se enostavno prevec slisi. Novejsi 2.5" diski so tisji, zato, ce kdo misli naredit "neslisen" rac. Potem naj uporabi tihe 2.5" diske (LOW-RPM) ali Flash diske - tako kot je v Asus Eee.

Ce kdo pravi, da je racunalnik tih... diski pa mu srotajo... potem to ni tih racunalnik. Seveda je tisina tudi subjektivna rec... mora biti tudi okolica tiha, recimo ponoci... potem lahko res vidis razliko med tihim in netihim racunalnikom. Kot primer Asus Eee. Cez dan v moji sobi je bil cisto tih, pa ceprav je delal ventilator na procu. Ce sem ga uporabljal ponoci, me je ZELO motil venilator na procesorju. Enostavno ponoci se vse veliko bolj slisi - background noise je manjsi.

lp

brankan ::

Malo prej sem za trenutek utišal vse ventilatorje v računlniku in res je, diski meljejo ko kavni mlinčki,so res najglajsnejši element polek sedanjega napajalca.Samo če jih napol utišam bom že zadovoljen.Upam da bodo tiste quiet škatle za diske uspele ta hrup in vibracije zreducirat na pol.

Tomson ::

Al pa nabaviš WD GreenPower serijo ....
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

nodes ::

diski so različno hrupni, to je dejstvo. Samo ga slišiš ko utišaš ostale komponente.

napajalnik 550W Yesico edini napajalnik, ki bi ti še uspel danes poganjat z grafo varčen komp in 2GB Rama..in še ta dotični napajalnik se preko 300W porabe kar presneto segreje. Zraven seveda potem sodi vodno hlajenje z disk kletkami, ker drugače si se znebil šele enega izmed petih šestih ventov...

vseskupaj drago kot žafran...
če ti je tišina pomembna si kup spodoben prenosnik, ima izhod za monitor in po potrebi lahko priklapljaš USB diske

mal olepšal ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nodes ()

trnvpeti ::

mac mini?

wooted ::

>Cache na disku si izklopil?? Zakaj ze??

na disku, ki ima ata vodilo.. na sata mam narejen cache.

moji diski baracudda z vrtenjem ne oddajajo zvoka. samo sem pa tja pomeljejo. ponoči laufa samo uTorrent. to pa tako minimalno melje da niti ne slišiš. pa mam odprt ohišje pa se jih takorekoč ne sliš

eVro ::

WD AAKS serija je dobra za sistemske diske (so kar tihi in hitri).
WD AACS serija je pa dobra za podatkovne diske (so najtišji, ampak delajo na 5400 obratov (ne se ustrašit tukaj, so ob boku 7200 RPMjevcem)

Zelo se tudi pozna če je stvar na gumicah. :)

In seveda govorim o razumnih kapacitetah (do 500 GB).

Če hočete zelo tiho (vendar performance tudi malo slabši), vgradite 2,5" laptop disk.

Če pa hočete absolutno tišino, pa SSD. Seveda je cena in kapaciteta temu primerna (250 € za 32 GB).

kixs ::

wooted:

kar govoris o cachu, te cisto nic ne zastopim!???:\ :\

ko govoris o neslisnih diskih, da se jih ne slisi ob odprtem ohisju???? Pa mi je se manj jasno?!? :\ 8-O :\

V glavnem... neki tu ne stima... ali si gluh ali pa imas tako visoko toleranco! ;(( 8-O

Ali pa imas bolj glasne ventilatorje, da preglasijo disk!?

Skratka 8-O

wooted ::

cache je vklopljen na sata disku, namesto na ata. ata disk je najglasnejši in sem cache na njem izklopil zato da je škrtanje minimalno. obrati diskov se pri zaprtem ohišju ne sliši. samo vsake 15s zamelje za 2s. venti so pa ponoči tako ali tako izklopljeni.:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako utišati tole konfiguracijo?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
362988 (2051) Steinkauz
»

Sestavljam 0dB server/download box - rabim pomoc

Oddelek: Kaj kupiti
383206 (1991) Macketina
»

Nakup tihega računalnika (Intel Q9450)

Oddelek: Kaj kupiti
453720 (2258) vir
»

Kater napajalnik?

Oddelek: Kaj kupiti
71122 (993) fire_3
»

Napajalnik

Oddelek: Kaj kupiti
241484 (1234) TRANCE MAN

Več podobnih tem