» »

Zepnina

Zepnina

1 2
3
»

poweroff ::

No, da še jaz povem svoje mnenje.

Jaz žepnine nisem dobival, je pa res, da sem v času študija (dodiplomskega) živel pri starših. Vse večje nakupe (računalnik,...) sem si financiral sam, saj sem med študijem tudi delal.

Z delom sem privarčeval toliko denarja, da sem si pokril del podiplomskega študija (tisti del, ki sem ga opravljal v tujini). Dejansko sem popraskal vse prihranke in ko sem prišel nazaj, sem imel na računu le nekaj tolarjev.

Imel pa sem to srečo, da sem živel razmeroma blizu fakultete in mi ni bilo treba plačevati stanarine. Poleg tega sem imel to srečo, da sem lahko dobil delo in da sem lahko delal POLEG študija.

Če tega ne bi bilo, bi imel na voljo dve možnosti:
- da grem kar takoj delat
- da mi stroške študija in bivanja v tem času krijejo starši.

Skupaj s starši bi se gotovo odločili za drugo možnost. Sicer to morda komu izgleda kot "zajedanje" staršev, pa ni. Zajedanje bi bilo le, če bi med študijem žuriral in ne bi resno študiral.

Mimogrede: resen študij je lahko veliko bolj zahteven kot služba oz. delo. Sploh če si kakšen avtomehanik ali kaj podobnega. Tam odšraufaš tistih svojih 8-10 ur, pa greš lepo na pivo.

Pri resnem študiju so pa stvari malo drugačne. Tako, da ne bluzit o delovnih navadah...
sudo poweroff

jype ::

Matthai> Mimogrede: resen študij je lahko veliko bolj zahteven kot služba oz. delo.

Hja, to lahko potrdim. Ni samo 8 ur na dan.

Ampak tudi resna služba ni samo 8 ur na dan :)

kitzbrado ::

Res ne razumem, zakaj bi financna podpora starsev bila problematicna, ce so jo starsi sposobni in jo dajo prostovoljno? Meni se zdi sporno samo uzivanje ob brezdelju na "faksu" in cuzanje starsev. V primeru resnega dela na kateri koli univerzi (zaradi mene tudi VSS, saj smo si ljudje razlicni) pa slabe vesti ne bi smelo biti.

Pri celi zgodbi ima zelo velik pomen tudi financni status starsev. Motil bi me recimo priden student, ki od mame samohranilke zaposlene kot cistilka dobi 200 eur na mesec in si ne poskusi zrihtat sluzbo, pa ceprav na racun faksa. Po drugi strani mi je vseeno za vecne studente, ki jih podpirajo ateji direktorji (cisto vseeno mi pa bo, ko bodo solnine placljive, ampak to spada v drugo temo).

jype: a to govoris iz preteklih izkusenj ali si se spravil delat kaksno fakulteto ob uspesnem poslovnem zivljenju? (predvidevam, da slednje ni najbolj verjetno)

gfighter: Nisem se slisal za tak faks, kjer ne bi bilo ogromne razlike med VSS ali UNI. Kje si zasledil tak primer?

EDIT: V bistvu me ni res, da me vecni studentje ne motijo. Ampak ker se ne morem znebiti obcutka, da gre predvsem za lastno fousarijo, ker si sam tega nisem mogel privosciti, si ne pustim, da bi me njihov odnos glede (bogatih) starsev motil. Drugo je njihovo izkoriscanje drzave in s tem davkoplacevalcev.

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

Ampak tudi resna služba ni samo 8 ur na dan :)

Pa da ne bo kdo pomisli, da so tiste službe, ki trajajo 8 ur na dan neresne.
Tudi služba dostavnika je resna služba. Ali pa služba snažilke oz. smetarja. In verjamem, da dela ne nosijo s sabo domov.:\

Folk je različen, načini življenja so različni. Jaz sem dobival 5 bivših tisočakov žepnine, ko je sestra zaključila študij pa še njen delež.
In teh 43€ evrov, verjeli ali ne, še danes dobivam na svoj račun, ker so mati preveč leni, da bi skenslali trajnik.:D Ampak ji ni problem, ker pač zadevo že kako poračunava (če en drugače ji pa preko Klika plačam položnice, ker se njej ne da na banko oz. pošto).

Je pa res, da je bila skozi cel študij ta žepnina vse kar sem videl. Ostalo so bili zaslužki preko ŠS. Bi lahko rekli, da sem imel od 18 leta naprej minimalno mesečno plačo (brez dodatkov). Vendar mi je še danes žal, saj se mi je 8 urni delovnik "obrestoval" pri študiju, ki je trajal dlje kot normalno. Torej, če imate možnost, da vas starši držijo gor med študijem, go for it. Jaz bi z veseljem izkoristil to možnost, da bi malo bolj resno zagrizel v tisti frdamani faks. Pa še kakšnega zraven.
OM, F, G!

jype ::

kitzbrado> jype: a to govoris iz preteklih izkusenj ali si se spravil delat kaksno fakulteto ob uspesnem poslovnem zivljenju? (predvidevam, da slednje ni najbolj verjetno)

Skoraj 3 mesece fizike sem dal skozi, pa sem ugotovil, da skupaj z delovnimi zadolžitvami ne bo šlo in sem se takoj prodal industriji.

Seveda jaz nisem dobival niti žepnine, niti štipendije, sicer bi si morda celo privoščil vztrajati na faksu, če ne bi poleg zanimivega dela prišel tudi strahotno duhamoren del, podoben srednješolskemu pouku filozofije.

No, gradivo za prva dva letnika sem vseeno samostojno preštudiral (jasno mora biti, da je tako osvojeno znanje precej "ožje" od tistega, ki ga pobereš od profesorjev). Še posebej znanje analize mi je pri delu prišlo še kako prav.

Keyser Soze> Pa da ne bo kdo pomisli, da so tiste službe, ki trajajo 8 ur na dan neresne.

S tem se tudi zelo strinjam - kot je rekel Keyser Soze je to stvar načina življenja. Čeprav, če bi bil jaz strasten smetar, bi ziher delo nosil tudi domov :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

kitzbrado ::

/offtopic
>jasno mora biti, da je tako osvojeno znanje precej "ožje" od tistega, ki ga pobereš od profesorjev

Ne nujno. Zelo zelo odvisno od vlozenega dela in zanimanja. Zanimivo je tudi to, da je splosni konsenz, da razlaga profesorjev ni tako efektivna kot razlaga asistentov, ki so v resnici ponavadi tisti, ki ti snov priblizajo.
/offtopic

>Pa da ne bo kdo pomisli, da so tiste službe, ki trajajo 8 ur na dan neresne.

Cisto odvisno od interesa delavca. Skoraj vsaka sluzba je lahko resna/neresna.

Keyser Soze ::

Cisto odvisno od interesa delavca. Skoraj vsaka sluzba je lahko resna/neresna.

Je treba pazit, a govorimo o neresnih delavcih ali neresnih službah. Neresna služba?

P.S.: Marsikateri minister ali pa direktor ima več kot 8 urni delovnik, pa je vseeno popolnoma neresen delavec. Samo služba je pa isto resna kot tista smetarska. Samo Italijo pogledaš pa ti je jasno.
OM, F, G!

MihaFirst ::

Bolj offtopic bi skoraj težko šli, ampak, saj debata se mora razvijat:P

Če sm back on topic:

od staršev dobivam kao žepnino 15€ vsakega 15. v mesecu, ampak je to bolj brezveze, ker mlajša brata težita, pol bi pa še jst mel :D

Sicer imam Zoisovo štipendijo in, ko se gre za razumne vsote in razumne naložbe dobim tudi kr tko, ko rečem.

Torej, nič mi ne manjka 0:)

dejanslo ::

50€/mesec + stroški knjig (letos 200€)

ker mesečno porabim cca 70€ za bencin (+ dolgoročno gledano 15€ za kazni za napačno parkiranje:8) ), zaradi faksa dostikrat jem na bone (kljub temu, da živim doma); oblačila, mobitel, računalnik & stuff pa se tudi financirajo iz mojega žepa, štipendija pride več kot prav. da pa lahko grem na morje, se ga kdaj pa kdaj napit, peljem punco v gledališče, pa občasno nardim kak website. seveda je včasih treba sprejemat kompromise (npr lani sem spustil morje in silvestrovanje, da si bom letos lahko kupil notebooka), ampak na splošno sem zadovoljen :-)

ob študiju nekega rednega dela ne morem imeti, ker ne le, da sem včasih na faksu 12ur in me potem čaka še 5 ur učenja, tudi urnik se mi praktično spreminja iz tedna v teden. sicer ne prijateljujem z vsemi kolegi inu kolegicami v letniku, kolikor pa mi je znano, ima le ena redno delo ob vikendih, ko cele dneve prečepi v nekem trgovskem centru. v ta letnik je prišla pogojno, če bo v naslednjega, ne vem..

mislim, da se ob nekaterih študijih pač ne da preživljat samega sebe (bog ne daj, da bi bilo potrebno plačat še šolnino), ob nekaterih pa ima študent časa in možnosti razporejanja obveznosti nenomralno dosti. kako pa ta čas izkoristi, pa je imo čist njegova izbira. če uživa podporo staršev in zabušava, his loss.

ps: aja, pozabil, tud zavarovanje za avto mi častijo (no, vsaj do zdaj so jo :D). hvala ata!
There`s More Than One Way To Do It

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dejanslo ()

Evil mind ::

20 € na mesec + 2 € na dan za malco.

'FireSTORM' ::

Naš šef ima 24 urni delavnik. A ni to vzoren in resen delavec?:\
Those penguins.... They sure aint normal....

krneki0001 ::

Nikoli nisem dobival ne štipendije in ne žepnine. Cunje mi je mati kupovala do 16-tega leta, potem sem pa poleg srednje šole imel še službo (sestavljanje računalnikov v eni firmi) in sem si sam služil denar. Pri 18ih letih sem imel že plačo malce večjo kot mati, danes pa dobim 3x več kot ona.

krneki0001 ::

Firestorm, nekateri imamo pa 24urni support in nas lahko pokličejo lih kadar se jim zazdi v službo.

Keyser Soze ::

Ah, itak smo se že navadili, koga je treba "en mičkn" z rezervo jemat.:\
OM, F, G!

'FireSTORM' ::

Firestorm, nekateri imamo pa 24urni support in nas lahko pokličejo lih kadar se jim zazdi v službo.

Nič ne pravim da to ne obstaja ali da tega nihče ne dela, ampak mislim da je povsem očitno da en "visok šef" ne ždi 24ur dnevno na firmi ali čaka 24ur na klic.
Those penguins.... They sure aint normal....

krneki0001 ::

Šefi delajo 6 ur in ne 24.

_marko ::

Ja, sej ti tud ne delaš 24 ur... :\

Si pač dosegljiv 24 ur - kot kakšen zdravnik, ki ga pokličejo v bolnico ob večji nesreči.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

krneki0001 ::

Ja 8 ur ali več (po potrebi) delam normalno, potem pa če je kaj narobe moram prit v službo. Problemi so ponavadi z dopustom, ker te vseeno lahko pokličejo in če je nujno, moraš predčasno končati z dopustom in priti v službo.

perci ::

No, ampak sej si ful dobro plačan zato, kaj se sekiraš.:\

krneki0001 ::

Bajto gradim in bi rabu več časa popoldne, da lahko delam, ker ko pridem domov, mi zmanjka svetlobe in potem delam samo ob vikendih. Pod lučmi pa nočem delat.

strictom ::

Če ti delu pod lučmi ne paše boš pač delal 5 let ane. Kaj si pa akržn.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

perci ::

Enostavno. Če je tvoj čas pri gradnji bajte več vreden kot plačilo, ki ga dobiš zato, da si na razpolago 24 ur, se pač zmeni za nižjo plačo in manjše obveznosti. Če pa to ne gre, pa zamenjaj službo. Lahko pa najameš nekoga, da ti bajto sezida. S tvojo plačo to ne bi smelo biti pretežko.

krneki0001 ::

Nope, delam lahko počasi in tako kot si sam želim, delavci pa ponavadi delajo na hitro, da bi čimprej zaslužili. Men pa ni do tega, da bom čez 5 let še enkrat vse pravljal. Glavnino sem pa že naredil in sezidano in pod streho je že vse, pa tut okna so že notri, tako da sedaj čakam tudi lepše vreme za fasado. Poleg tega sem štromar po izobrazbi in zdej delam elektriko, potem pa pride še knauf in izolacija spodaj pa stropi iz lesa. Delat pa zato nočem pod lučmi, ker se napake pri dobri dnevni svetlobi prej opazijo kot pod lučmi, še posebej, če hočeš met zelo ravne stene, kar v tej hiši sedaj niso.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako do statusa študenta ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13838319 (21924) BCSman
»

Študenti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9415811 (12209) para!
»

Jast študent, hočem pa luksuz za majhen denar. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14626844 (23396) Tear_DR0P
»

Zoisova štipendija (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8012326 (10478) alum
»

Študentsko delo obdavčeno v amen ? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20015586 (11309) gGiF

Več podobnih tem