» »

Zepnina

Zepnina

1
2
3

John Abruzzi ::

že samo bencin pride okoli 200€ mesečno


Moja sestra se vozi z vlakom (čeprav ma kul avto) in s tem prihran kr neki keša.

_marko ::

Eni se tukaj obnašate kot, da je sramota vzet denar od staršev...

Naj se vozi z avtom, če ima dovolj denarja. Je 100x večji luksuz se samo v avto vsest kot pa čakat na postajah...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

John Abruzzi ::

Ni sramota! Kdo ti bo pa pomagov če ne starši !? Ampak tip prav da ne bi mogu živet od žepnine, ker da 200€ za bencin. Jst sm mu samo napisov, da so še druge opcije, kot da zmeče tok dnarja za bencin.

T0RN4D0 ::

So al pa niso, odvisno kje živi in kam se vozi. ;)

Sicer pa dobivam 300€, polovica gre za najemnino, vse si kupujem sam (oz če je fotr dobre vole prispeva še tu pa tam kej prostovoljno =))... Se da nekak prežvet, oziroma si polet pač nardim mal rezerve z delom :)

profii ::

@John Abruzzi: mogoče pa ni glih do usazga vogala vlaka. jaz osebno nimam možnosti na fax it ne z vlakom in tudi z avtobusom zelo težko(2x dnevno 2km stran). aja pa ko smo že pri računici koliko je z vlakom(busom) ceneje. karta za bus prinas je cca 150€, toliko pa jaz ne zatankam če se še kar dosti zraven vozim. pa še avtobusa mi ni treba čakat itd...

žepnine dobim pa po potrebi. točnega zneska na mesec nevem ker ne dobivam ob datumu, še manj pa usak mesec. na hitro zračunano 150€ župe za avto, 35€ boni, plus še neki malga (nisem zapravljiv človek)

LP

jest10 ::

158€ občinske štipendije +50€ od staršev. Pa jasno mi starši plačujejo tudi najemnino.

Good Guy ::

@_marko

če se do svojih 30 let ne boš navadu delat ti šola nč ne pomaga, zdej pa ne vem a so tvoji starši tok naivni al si pa ti tok razvajen

pa tut če bi jst hotu met žepnino, je to nemogoče. prvič ker je sam nebi sprejel ker se mi zdi to nizkotno da morajo pri 25 letih zate še vedno skrbet zate starši, drugič ker vem da majo dovolj stroškov, tretjič če bi vsak otrok v naši familij hotu žepnino recmo 200€ bi to zneslo 1000€ na mesec pol pa če znaš vsaj kokr tok matematke lahko zračunaš koliko bi pršlo to na leto..

edino kar mi bojo plačal bo poroka, to je pa tut to.
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

_marko ::

->če se do svojih 30 let ne boš navadu delat ti šola nč ne pomaga, zdej pa ne vem a so tvoji starši tok naivni al si pa ti tok razvajen

Glej rovtar!
Pojma nimaš! Pri 22ih bom magistriral in to ne kr nekega faxa, ampak enega težjih.
Tako da mi ne pametovat o tem kdo in kaj bo do 30ega nebo delal.
Delat bom pa tudi začel pri 22ih in ob tem še delal doktorat. Delate se pa kot, da je zločin, da mi starši dajo denar za najmenino študenta.
Pa ljubi bog, vi res niste normalni.

Vglavnem, čisto lepo sem napisal pa še vedno se najdete eni pacienti, ki tega niste razumeli.
Jaz nisem nobega sodil, vi ste začeli tu sodit druge in to očitno POVSEM narobe.
Me pa res razpizdi, če me nekdo primerja s faliranim študentom, ki ga starši preživljajo....:\

Vam je že na začetku perci lepo povedal.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Ziga Dolhar ::

> Pojma nimaš! Pri 22ih bom magistriral in to ne kr nekega faxa, ampak enega težjih.

"Magistriral" pomeni "diplomirati" v smislu bologne?
Legal systems are not supposed to be efficient. They are
designed to ensure that innocent people are not found guilty.
If that requires inefficiencies, so be it.

_marko ::

Da.
Ampak to dejansko nima nobene veze, jaz nimam nobene veze...

btw: Žiga.. diplomira se ob prvi stopnji diplomske.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

Zeberdee ::

Meni se, pa čeprav živim le pol ure hoda do postaje, to ne bi izplačalo. Mesečna za LPP, mesečna za vlak, stroški bencina in parkirnine do železnice bi bili približno enaki (kot samostojen prevoz v LJ), če temu prištejem še vsaj 2 uri na dan, ki bi jih več zapravil za prevoz. To je pač cena luksuza (pa da me ne bi kdo narobe razumel, od tistih 200 € gre vsaj dva tanka za "nešolsko" rabo), ki ti prinese več od dneva.

Zanima pa me, od kod denar za računalnik, cunje, biljard, socializacijo, če nimaš žepnine in nimaš prejemkov. Ne štekam, ker ugotavljam da za lagodno življenje, kjer si lahko kaj privoščiš potrebuješ več kot 10 € dnevno (vsaj jaz jih).

_marko ::

Zeberdee:
Vsi ti frajerji najbrž že od svojega 12ega leta delajo 8 ur na dan, v srednji šoli so zlati maturantje, na faxu same 10ke... :\

Sej ste taki ane, rovtar ...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

leinad ::

če se do svojih 30 let ne boš navadu delat ti šola nč ne pomaga, zdej pa ne vem a so tvoji starši tok naivni al si pa ti tok razvajen


ajde wise-guy zdaj pa vesoljnemu občestvu razkrij kam ti kvalificiraš sedenje za knjigami ali pa recimo delo v laboratorijih? Pričakovanje, da bi osebek s tvojim vzdevkom dojel pomen intelektualnega dela nemara terja zelo optimističen pogled na svet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

'FireSTORM' ::

Vsi ti frajerji najbrž že od svojega 12ega leta delajo 8 ur na dan, v srednji šoli so zlati maturantje, na faxu same 10ke... :\


Ob vpisu na SERŠ MB(ca. 40km v eno smer), sem začel prejemati štipendijo, ca. zdajšnjih 120€, z tem sem si plačeval prevoz in hrano. Med počitnicami in včasih tudi med šolo sem delal, preko študenta ali na črno. Ob vpisu v tretji letnik sem si "zrihtal" naročnino pri simobilu katere stroške sem kril sam, pravtako stroške za internet. Na poklicni maturi sem imel 19 točk od 20ih.
Potem sem se vpisal na FERI pravtako v MB, kjer sem prvi letnik "zgazil" in naslednjo leto pavziral, zaradi OSEBNIH težav ki ne zadevajo denarja ali bilokakršnih materialnih dobrin, vmes sem delal, pravtako preko študenta in tudi na črno. Letos sem se pa vpisal na informatiko na VSS velenje in sem na dislocirani enoti v MS, zraven pravtako delam, polnih 8 ur, včasih tudi 10 ali več dnevno.

Če boš ti imel doktorat ali bilo kaj pozneje mi je čist vseeno, jaz ne bom nadaljeval šolanja ker se bom raje zaposlil po končani trenutni šoli in če bom dobil plačan študij naprej bom šel, če ne pa ne.

Torej, ne delam od 12ga leta po 8 ur na dan, nisem bil zlati maturant in nimam desetk na faxu, ampak vseeno ne "cecam" matere za denar, plus tega jim mesečno še dam ~100€ za hrano in druge stroške. Dovolj je bilo da me je mati samohranilka preživljala ca. 18 let in mislim da si zasluži da ji zdaj kaj denarja ostane zase in ne več zame.
In ne mi fuflat da to ni razvajenost, ker se da čist prav lepo študirat in delat ob enem in tudi noben šef ti ne bo tako prase da te za izpit nebi pustil doma ene 4 dni.
Moje mnenje o 20+let in žepnini.

ajde wise-guy zdaj pa vesoljnemu občestvu razkrij kam ti kvalificiraš sedenje za knjigami ali pa recimo delo v laboratorijih?

Med fizično minimalno zahtevna dela?
Ampak seveda ti misliš da recimo zidar vzame cigel, cement in kar flocka vse povprek.
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

leinad ::

FireStorm sicer ne vem kako zgleda tale tvoj VSŠ študij informatike, vem pa od različnih ljudi kako izgleda na FRIju v LJ. Večina kar jih poznam jih je prešla iz UNI na VSŠ program, v mnenju so si bili zelo enotni, da je težavnostna razlika med UNIjem in VSŠjem merjena v "svetlobnih" letih, če malo pretiravam. Tvoje mišljenje o delu ob študiju izhaja iz težavnosti tvojega študija, ki pa je kot sumim precej nižja kot na UNIju. Sam ti lahko za UNI FRI zagotovim, da se zelo zelo redki zmorejo preživljati z delom ob študiju, obenem pa faks dokončati v nekem doglednem času. Ne zaradi pomanjkanja delovne vneme, ampak zaradi preokupiranosti s študijem. Tvoje posploševanje bi si kvečjemu lahko privoščil nekdo, ki zmore to ob kakšnem UNI programu tehničnih in naravoslovnih fakultet...

leinad ::

Med fizično minimalno zahtevna dela?


a odsotnost fizičnega napora v kakršemkoli pogledu zmanjšuje vrednost tega dela?

Ampak seveda ti misliš da recimo zidar vzame cigel, cement in kar flocka vse povprek.


ne rabim si jaz domišljat kako fizično delo poteka, lahko kar vse črpam iz lastnih izkušenj raznoraznih počitniških del, ki sem jih opravljal tekom srednje šole. bila so dragocena izkušnja, ki me je tudi utrdila v moji želji, da tega ne želim početi celo svoje življenje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

Good Guy ::

prov na smeh mi gre k tole berem..

Vsi ti frajerji najbrž že od svojega 12ega leta delajo 8 ur na dan, v srednji šoli so zlati maturantje, na faxu same 10ke...


od 10 leta naprej sm kr dost mogu pomagat doma(kmetija), ti tega itak ne boš vedu kako je k živiš v lj-ne mi zdej o tem da maš babico na kmetiji pa da velik pomagaš.. tiste dvakrat na let k si tm to je ničla v primerjavi s tem če si vsak dan na kmetiji

poleg tega moreš to delat pa če ti paše al pa ne, zravn moreš pa gledat, da boš dost delov na fuš oz na črno da boš plaču vse položnce.


pa vesoljnemu občesrtvu razkrij kam ti kvalificiaš sedenje za knjigami

učenje? al ti tut za to plačujejo>:D >:D

a recimo delo v laboratorijih?

delo,ši ht za katerega si plačan kar je povsemnormalno kajne..
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Good Guy ()

Karaya 52 ::

Zoisove imam 200€, doma pa mi po novem dajejo 120€. Lani sem se preživljal s temi 200€ na račun zaloge, ki sem si jo do takrat ustvaril. Ko so videli kako kopni ta zaloga so le spregledali da tako ne bom moral zdržati še enga leta. 100€ najemnina, 50€ boni, 50€ prevoz pa smo tu. Poleg tega da sem na precej dragem faksu, ki me zaposli čez cel dan bi težko izdeloval vse v prvih rokih.

leinad ::

učenje?


kar pa ni delo? intelektualne sorte seveda.


al ti tut za to plačujejo>:D >:D


a Zoisove in kadrovske štipendije pa so izraz, sicer nekje globoko skrite, samaritanske duše države in podjetij?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

_marko ::

->učenje? al ti tut za to plačujejo>:D >:D

Načeloma sem jaz zato dobil nagrado v protivrednosti približno 7500€. Ja, 1,8 miljona starih tolarjev.
Zdaj si pa zračunaj koliko časa delaš ti za ta denar... >:D >:D

Sicer pa sem že ubupal, da boš poanto skapiral. Zato tudi FireStormu nisem odgovoril.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

leinad ::

delo,ši ht za katerega si plačan kar je povsemnormalno kajne..


da bi kje neposredno za laboratorijsko delo študentom plačevali jaz ne vem.

Good Guy ::

mater marko si pa car haha:D :D :\

a Zoisove in kadrovske štipendije pa so izraz, sicer nekje globoko skrite, samaritanske duše države in podjetij?


se popolnoma strinjam, ampak štipendija ni plačilo(vsaj zame ne), štipendija naj bi pomagal pri šolanju(nakup knjig+ vse kar spada k šoli).

da bi kje neposredno za laboratorijsko delo študentom plačevali jaz ne vem.


kje si pa ti napisu da gre tukaj za delo delo v laboratoriju kot del šolanja?

svoje sm povedu, enim se pa itak ne da nič dopovedati tko da, se slim>:D :D
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Good Guy ()

leinad ::

se popolnoma strinjam, ampak štipendija ni plačilo(vsaj zame ne), štipendija naj bi pomagal pri šolanju(nakup knjig+ vse kar spada k šoli).


kakšna vrsta finančne transakcije pa potem to je? jaz razen darovanja, ne vem za še kakšno. ob slednjem darovalec ne pričakuje ničesar v zameno, torej štipendij pri katerih od tebe pričakuje učni uspeh ne moremo uvrstiti pod le-to. kam drugam kot pod plačilo pa jih naj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

_marko ::

rovtar:
nisem noben car, ampak želel sem povedat, da lahko prideš do večjih uspehov v času šolanja, če ne rabiš zraven delat. Gledaj na to kot neko investicijo v prihodnost. Vsaj tako jaz gledam.

In neke insinuacije, da bi vsi morali delat nad 15im letom so napačne.
Slej ko prej bi to vodilo v delež ljudi, ki bi zaradi tega dosegel v življenju manj in posledično slabše živel. Vsaka čast tistim, ki jim delo znese in so še uspešni v življenju. Iskreno sem vesel za njih, ampak da mi bo pa kdo pametoval in pravil da razvajenost vzeti denar od staršeb za najemnino v študentu pa je idiotizem.

Nevem kako lahko kdo kaj takega reče.

Kolko uspešnih študentov npr.na medicini še dela ob študiju? Kolk takih potem konča?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

PrimozR ::

Nikoli nisem dobival žepnine, imam štipendijo (Zoisovo), ki jo zlahka zapravim vso za 'neresne') stvari - prevoz, malica, kak kofe, šolski stuff, kak žur oz. večer s prijatelji, pa smo magično na nuli. Aja, pa 500 e čez poletje za komp se tut pozna :D Za bicikel mamo kao dogovor, da mi ga stari pedenajo (treniram), pa se je že nekajkrat izkazalo za neresnično (nekajkrat neprostovoljno, pa tudi prostovoljno, jebi ga, keš je bil), še vedno pa me vzdržujejo z npr. cunjami. Sem pa 4. letnik SŠ. Zanimivo je, da imam vsako leto več štipendije, letos se vozim z avtom, in prišparam več kot pol v primerjavi z avtobusno karto (30 vs. 80 €), pa mi ne rata našparati POPOLNOMA nič. Pa ne kupujem nič pomembnega. Ali pa sem pozabil... Še največji strošek, ki se ga spomnim, so bile plesne (35 €) ter mobitel (130 € s pomnilniško vred).

leinad ::

kje si pa ti napisu da gre tukaj za delo delo v laboratoriju kot del šolanja?


sem pričakoval, da če že tako odločno zavračaš plačevanje študija z žepnino, si vsaj seznanjen s potekom le tega.

PacificBlue ::

Osnova 180 evrov štipendija+delo prek študenta(cca 200 evrov na mesec) ..tk da ni panike..zaenkrat

Good Guy ::

@_marko

vem ..:D

sam eni nimamo možnosti da bi nas kdo denarsono podpiral ker tega enostavno niso zmožni
jst bi biu zlo vesel če bi meu mal več časa za učenje, mislem sploh za šolo

@carnivore

če delaš v laboratoriju ne pomeni da si študent..
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

_marko ::

rovtar:
in zakaj se je potem treba norca delat iz tistih, ki pa dejansko imajo to srečo in jo znajo cenit?

Poglej si svoj post nazaj...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Good Guy ::

ker se mi zdi da enostavno izkoriščate svoje starše.. ker do 25 leta žepnino prejemat je res mal huda.. se ti en zdi?
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

leinad ::

če delaš v laboratoriju ne pomeni da si študent..


tudi to, da sediš za knjigami in se učiš ne pomeni, da si študent. pomeni pa, da če si študent sediš za knjigami in se učiš, ka-li?

leinad ::

ker se mi zdi da enostavno izkoriščate svoje starše.. ker do 25 leta žepnino prejemat je res mal huda.. se ti en zdi?


kako drugače pa naj študiram na faksu, ki mi požre večino časa?

Good Guy ::

zdej boš reku da se cele dneve učiš al ka?

ne prosm bluzit:D :D
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Ziga Dolhar ::

> kako drugače pa naj študiram na faksu, ki mi požre večino časa?

Moj 'recept' - med poletjem delam (0800-2000), med letom študiram (0800-2000). Vikendi brez študija/dela. Poleg vsega si med poletjem privoščim še 3 tedne kampiranja.

Tri leta mi že uspeva. Kako bo s četrtim letnikom, mi pa še ni čist jasno >:D.
Legal systems are not supposed to be efficient. They are
designed to ensure that innocent people are not found guilty.
If that requires inefficiencies, so be it.

leinad ::

da bi imel dovolj časa, da bi se še preživljal sam definitivno nimam.

kihc ::

ker se mi zdi da enostavno izkoriščate svoje starše.. ker do 25 leta žepnino prejemat je res mal huda.. se ti en zdi?


Ljudje so(smo) si med seboj različni.

Za nekatere starše je otrok največji projekt/investicija v življenju in pač če imajo resourse mu jih bodo dali. Z veseljem. Nekateri pač tega ne zmorejo, pa bi radi. Tretji komaj čakajo, da postanejo polnoletni, da se jih rešijo. Itd ...

Moj point - na zadevo lahko pogledamo iz več zornih kotov.
6e673e69b8f91709aefa16c3594bb113

_marko ::

rovtar,

kdo si ti, da boš govoril ali lahko človek sprejme denar od svojih staršev ali ne!? wtf?!!?
Tudi v starševem interesu je, da bo otrok prišel najboljše skozi življenje. In danes je še vedno v večini situacija takšna, da je izobrazba kar pomembna.

Če bi svet bil po tvojem merilu, torej naj vsak dela kot študent bi bilo manj izobraženih ljudi, manj ljudi bi opravljalo delo z visoko dodano vrednostjo, manjši zneski bi bili vplačani v državno blagajno zaradi manjše gospodarske rasti in posledično bi bili tudi manjši socialni transferji.

Ampak tebi je pač vseeno, nisi premislil, sej vem...

btw: ko sem delal za en projetk nekaj sem delal 16ur na dan - učenja in raziskovanja.
Pa še delaj ti nekaj zraven brez da ostalo trpi.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Good Guy ::

sej nobenga ne obsojam sam ne zdi se mi prav..

a nekatere starše je otrok največji projekt/investicija v življenju


jah to je res, sam ne pa do 25 leta dodaten strošek, do teh let bi že mogli pokazat mal samostojnosti(ne mislem zdej bivanja, kuhanja itd, ampak predvsem skrb za svojo rit s svojim denarjem)

@_marko

sej pol si pa povn dnara...,kaj ti je sploh treba unih 200€ vzemat od starcev, če delaš ko budala?
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Good Guy ()

Ziga Dolhar ::

> jah to je res, sam ne pa do 25 leta dodaten strošek, do teh let bi že mogli pokazat mal samostojnosti

Ideološko vprašanje.
Legal systems are not supposed to be efficient. They are
designed to ensure that innocent people are not found guilty.
If that requires inefficiencies, so be it.

_marko ::

->jah to je res, sam ne pa do 25 leta dodaten strošek, do teh let bi že mogli pokazat mal samostojnosti(ne mislem zdej bivanja, kuhanja itd, ampak predvsem skrb za svojo rit s svojim denarjem)

Mah pismo ej...
cel čas ti govorim samo za najemnino!!!! ostalo pa mi gre iz moje štipendije.

... vglavnem, že zadni 2 uri bučke kotališ....


->sej nobenga ne obsojam sam ne zdi se mi prav..

Glej, ... če je kaj pameti v tvojih besedah pa mi ti povej kaj naj bi jaz moral storiti, da bi se ti zdelo prav.
Da slišimo.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

leinad ::

Ziga, saj sem že zgoraj omenil, da razumem če nekdo, ki mu na kakšnem od težkih študijev uspeva se preživljati s lastnim delom, postavlja trditev, da študij ob delu ni tak problem. Jaz ne vem kaj ti študiraš, ampak resnično ti vsaka čast, če na kakšnem od težjih faksov shajaš s navedenim urnikom, ki v tem primeru terja zelo dobro disciplino in verjetno tudi precejšnje možganske kapacitete. Nimam pa razumevanja do opletanja o absurdnosti žepnin od tistih, ki sami sploh niso izkusili kakšnega težjega univerzitetnega programa.

Good Guy ::

no očitno smo normalni ludje čudni:D :D

fajn se mejte >:D
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

_marko ::

->Nimam pa razumevanja do opletanja o absurdnosti žepnin od tistih, ki sami sploh niso izkusili kakšnega težjega univerzitetnega programa.

Še nekaj druga je tudi.
Mislim, da se vseeno da delat ob študiju na težjih univerzitetnih programih.

Ampak za kakšno ceno? ... Za ceno študikskih dosežkov se mi zdi nesprejemljivo. (sploh če ti domače finančne razmere tega ne narekujejo)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zeberdee ::

No, dalo bi se shajati tudi brez žepnine, štipendije in dela. Veliko jih poznam, ki si dodatek služijo na stavnicah in pokru. Velik del, ki gre predvsem v luksuz (počitnice, pc), tako služim tudi jaz.

Ziga Dolhar ::

marko, Carnivore, le kratko pojasnilo.

delati "ob" faksu meni (PF LJ) ne znese. Mi pa "znese" delat poleti, in takrat "nabrat" dovolj (med letom na srečo prejemam še štipendijo), da se lahko med letom relativno brezskrbno posvetim študiju - s ciljem, imeti faks-free poletje, brez izpitov jeseni.
Legal systems are not supposed to be efficient. They are
designed to ensure that innocent people are not found guilty.
If that requires inefficiencies, so be it.

leinad ::

_marko glavni kamen spotike sta bila zame izjavi Firefly-ja in rovtar-ja, ki sta lastno izkušnjo postavila za referenčno točko. Posplošuje lahko nekdo navzdol z UNIja, ne more pa nekdo iz VSŠja posploševat svojih izkušenj na UNI program. Kaj šele nekdo ki sploh ne študira.

DonMatejo ::

Hm... jst pr 19ih dobivam 120-130EUR mesečno za vse kar potrebujem za študij... ob tem delam vsaj 10dni na mesec, to je pa tudi maximum kar lahko delam, ker želim fax delati z 10-kami, ki zahtevajo določen % več učenja kot šestice... stroški na mesec so: 150EUR bencin (nekje 100EUR porabim za fax in delo, prevoz na vaje), hrana cca.30EUR, ostalega skoraj ni... ne hodim ven, ne pijem alkohola in ne kadim cigaret, le občasno (1x mesec pjačka s prijatelji, usually sok, 1x/2 meseca kino s punco) moji prihodki so poletno počitniško delo polne 3 mesece, mogoče kakšen vikend oddiha, 130EUR mesečno plus 150-200EUR delo, mogoče 1x letno kakšen glasbeni honorar (igram kitaro, za katero gre ful denarja... in avto je kar naprej na popravilih, ker je v takih letih)...

sploh ni lahko, ampak po drugi strani pa niti ne težko... ne kupujem stvari, ki jih ne potrebujem in uspe mi, da privarčujem 500-1000EUR letno za kak večji nakup (ojačevalec, avto, računalnik)...

seveda je odveč omeniti, da če ocene padejo pod 7,8 izgubim teh 130EUR... ne plačujem za položnice ter za življenje... dokler so ocene 10,9 ne, če bi bilo nižje, bi... ne zaradi želje staršev, ampak zaradi svoje morale... dokler študiram, študiram... ko bom služil, bom služil...

lahko sem samo hvaležen za tako finančno pomoč, ki obsega 1/15 mesečnega družinskega proračuna (4osebe)...

_marko: srečo imaš, te podpiram...

Alexius Heristalski ::

ne more pa nekdo iz VSŠja posploševat svojih izkušenj na UNI program

Samo kot opomba, tale VSŠ v MS od Firestorma je še krajši (in verjetno tudi lažji) od FRI VSŠ, ker gre za dvoletno _višjo_ strokovno šolo in ne triletni _visoko_ strokovni študij. Velika razlika med tema dvema. FRI UNI pa je, kot praviš, še precej težji od FRI VSŠ.
Torej:
FRI UNI > FRI VSŠ > VSŠ informatika MS

Zgodovina sprememb…

SmeskoSnezak ::

rovtar:

edino kar mi bojo plačal bo poroka, to je pa tut to.
< poroko plača tisti, ki bo tvoj "najboljši moški". Vsaj kolk jaz vem.

Firestorm:

Potem sem se vpisal na FERI pravtako v MB, kjer sem prvi letnik "zgazil" in naslednjo leto pavziral, zaradi OSEBNIH težav ki ne zadevajo denarja ali bilokakršnih materialnih dobrin, vmes sem delal, pravtako preko študenta in tudi na črno. Letos sem se pa vpisal na informatiko na VSS velenje in sem na dislocirani enoti v MS, zraven pravtako delam, polnih 8 ur, včasih tudi 10 ali več dnevno.
< Iz enega najtežjih študijev (če si bil UNI) si šel na najlažjega... saj, čimprej delat, da boš pol delal enih 5-10 let(mogoče manj če boš priden in hitro napredoval), da boš mogoče prilezel na nivo zaslužkov, ki bi jih imel takorekoč z višjo stopnjo oz. izobrazbo. (sarkazem off) Vsakemu svoje, preberi ta post čist do konca. ;)

Firestorm:

Med fizično minimalno zahtevna dela?
Ampak seveda ti misliš da recimo zidar vzame cigel, cement in kar flocka vse povprek.
< Po tvoji predpostavki so torej fizični delavci najbolje plačani ljudje po svetu? Mnja, mogoče tisti ki delajo v "ekstremnih" situacijah in z "ekstremno" dolgo delovno dobo. Najbolše plače majo ti. "intelektualni" delavci. Že kdaj slišal za menedžerje, direktorje, itd? Ti delajo fizično ~0, zaslužijo pa milijone (včasih tud milijarde) :D Da ne omenjam naftnih kraljev. :D :D

p.s.:saj nekateri "fizični" poklici so kar lepo plačani. samo to je že druga tema.

rovtar:

prov na smeh mi gre k tole berem...
< Pa naj ti gre na smeh. Vsak živi kot on hoče. Če ti hočeš živeti na neki kmetiji do konc življenja, preživljati svoje starše in sorodnike, so be it. Drugim pa pusti da naj najdejo srečo v življenju, kjer jo hočejo. Pa če hoče nekdo postati dr. medicine , znanstvenik, dipl.ing. rač. in inf., itd. Kaj tebi mar? Oni bodo imeli denarja na pretek. Ti pa se boš mogel konkretno potruditi za svoj denar z fizičnim delom, tudi na črno kot praviš. S tem tudi pride verjetnost, da boš prej umrl (fizična dela :večji % rizika/nevarnosti). Vsem, ki bodo šli ali pa študirajo, se učenje izplača in se jim bo konkretno poplačalo, ko bodo dobili službo. Razumeš ti to?
(malo bolj z hudim tonom sn to napiso, kr mene hočejo na vsak način doma na farmi obdržat, jaz pa želim v širni svet in se prokleto trudim, da bo res tak ko jaz želim) :8)

Nekje sn zasledil dobro zgodbico, katere nauk je identičen tej temi:(okol česa se kregate tu)
"brata dvojčka imata očeta, ki je pijandura, ju pretepa, sovraži, in z vsemi sredstvi poskuša popestrit njun razoj v družbi. brata odrasteta inrezultat je sledeč: eden popiva, se drogira, kurba in predstavlja dno družbe - drugi pa je uspešen poslovnež, vedno nasmejan, komunikativen in predstavlja uspešnost. ko so ju vprašali, kako je možno, je bil odgovor pri obeh enak. gledal sem očeta. prvi je to vzel kot “vzor” in se po temu ravnal. zato še eni dandanes govorijo - jabolko ne pade daleč od drevesa. drugega je srečala pamet in se je odločil za proaktivnost. delal je stvari ravno obratno. spremljal ga je življenski cilj, da ne želi postati tak kot oče. on je postal močnejši od svojih strahov in si je dovolil brcniti tisto jabolko izpod jablane daleč sadovnjak.
"

rovtar:

se popolnoma strinjam, ampak štipendija ni plačilo(vsaj zame ne), štipendija naj bi pomagal pri šolanju(nakup knjig+ vse kar spada k šoli).
< Zate torej ne. Za nekatere pa je štipendija odlična pomoč. Lahko si plačajo položnice, hrano, kupijo knjige in se celo razvajajo z oblekami, stvarmi. Nekateri celo z štipendijami preživljajo tudi starše, ker jih ti ne morjo (kot ti praviš, da delaš da pomagaš domačim)Enostavno ne rabijo delati, saj se pridno učijo. Zato pa tud dobijo štipendijo. Da se lahk učijo brez stresa in živciranja kako bodo preživeli mesec, plačali položnice, meli kaj za jest, itd. Njihova edina skrb naj bi bila učenje/študij. Mogoče zdaj razumeš? Saj, če želijo delati,da bi si kaj več privoščili (nov komp , izlet, whatsoever) lahko komot, samo morajo vzdrževati ocene, sicer še štipendijo zgubijo.
(ah, ko bi jaz dobival štipendijo, ne bi mel že pri 17 neke pleše) :D

p.s.:v bistvu si mogoče jim ravno tega fauš, da lahk živijo tak brez skrbi. (nisi edini, sn še vsaj jaz tui) ;)

rovtar:

vem ..
sam eni nimamo možnosti da bi nas kdo denarsono podpiral ker tega enostavno niso zmožni
jst bi biu zlo vesel če bi meu mal več časa za učenje, mislem sploh za šolo
< Torej ti ni lahko. Moraš se boriti s tem, da delaš dovolj doma in se preživljaš in s tem da se dovolj učiš. Vidiš, čisto odvisno je, kaj je bolj pomembno tebi, učenje/uspeh ali "preživeti"/delati. Strinjaš se torej, da imaš premalo časa za uspešno šolanje(ki ti v primeru da dokončaš faks po tvojem okusu kasneje poplača z veliko plačo), ker moraš doma delati in zaslužiti (manjši uspeh v šoli, mogoče ravno toliko da se prebijaš in celo manj dela, ki bi ti prineslo več denarja in manj skrbi). Vsaj to veš. ;) To je nek smotan začaran krog. (jaz sn ga nekak k sreči predrl)

rovtar:

-ker se mi zdi da enostavno izkoriščate svoje starše.. ker do 25 leta žepnino prejemat je res mal huda.. se ti en zdi?
-zdej boš reku da se cele dneve učiš al ka? ne prosm bluzit
< Preberi si odgovor o štipendiji. Če dobiš finančno pomoč, se ji lahko samo zahvališ in čimprej doštudiraš ter s tem osrečiš starše, saj si ravno z njuno pomočjo doštudiral v hitrem postopku.( ter te v rit bincneta iz bajte vun pa ajde, marš v širni svet. :D :D )

(če si priden, bi mogo doštudirat na faksu do 23-24 leta, brez padanja, itd. Tak da neka finančna pomoč teoretično do 24 leta. ) :)

rovtar:
no očitno smo normalni ludje čudni
< Nič nisi čudn. V bistvu smo itak vsi čudni na svoj način. Ne moremo pa vsiljevati svojga razmišljanja vsem ostalim, ki ne razmišljajo enako. Super, da lahk ima vsak svoje mnenje. Kar pa ti počneš v tej temi, pa je že prepričevanje. Mogoče tega sploh ne opaziš. ;) (s tem pa ravno načenjaš kregarijo, ki si jo povzročil... če dobro prebereš, celo opaziš, da se _marko kar konkretno razburil.) :\

Tak, napisano bolj iz perspektive opazovalca. ;) Pa veselo kreganje/prepričevanje drug drugega še naprej. :D :D
@ Pusti soncu v srce... @

gfighter ::

Samo kot opomba, tale VSŠ v MS od Firestorma je še krajši (in verjetno tudi lažji) od FRI VSŠ, ker gre za dvoletno _višjo_ strokovno šolo in ne triletni _visoko_ strokovni študij. Velika razlika med tema dvema. FRI UNI pa je, kot praviš, še precej težji od FRI VSŠ.


Sicer se strinjam s tem, da kdor ima možnost študija, brez da vmes dela zanj, naj jo izkoristi, saj je to bonus, ki ga redki dobijo in je prav da ga čimbolj izkoristijo (po možnosti tako, da čimprej končajo s študijem). Spotaknil bi se le ob to, da je delati VSŠ ali UNI ob delu kaj drugače. Za oba študija je potrebno vložiti precej truda in volje, razlika v ravni snovi relativno ni tako velika da bi ta trud kaj bistveno zmanjšala, tako da respect vsakomur, ki se tega loti.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako do statusa študenta ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13827068 (10673) BCSman
»

Študenti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9410895 (7293) para!
»

Jast študent, hočem pa luksuz za majhen denar. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14618800 (15352) Tear_DR0P
»

Zoisova štipendija (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
808703 (6855) alum
»

Študentsko delo obdavčeno v amen ? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20012343 (8066) gGiF

Več podobnih tem