» »

Kateri LCD?

Kateri LCD?

AnWar ::

Prosim če mi svetujete kateri je najboljši LCD monitor 17", naj ima dobro osveževalno frekvenco, za ceno okrog 250.000 SIT
Lp

YoYo ::

Ekhm...
Doseganje visokih frekvenc osveževanja, ki so pri CRTjih obvezne za dobro kakovost slike, je pri LCDjih skoraj nepomembno, saj se prikaz na zaslonu ne osvežuje ampak samo elektronika skrbi za prižiganje in ugašanje pik.
Čim večja je frekvenca osveževanja, teže se elektronika prilagodi signalu, zato je slika pri LCDjih lepša, če je frekvenca osveževanja nižja.

Lahko pa rečeš, da iščeš LCD s čimboljšim odzivnim časom (response time), ki pove, koliko pika rabi da se prižge in ugasne. Pri navajanju tega podatka pa je itak ena velika zbrka (beri: vsak po svoje)

Kateri monitor je najboljši je težko reči. Vsi imajo +e in -e. Poglej kakšna je kaj ponudba 17'', njihove lastnosti, preberi kakšen test...
Mislim pa, da imaš za ta denar kar pestro izbiro.

M

SLOWWWeb.net ::

Sam sem izbiral med večimi modeli v BIGBANGu in izbral sem si 17" SAmsunga, naslednji bi bil hansol,...compaq pa je sicer bil lep ampak slika :\\ .
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

AnWar ::

Npr.. kakšne so slabosti pri LCD? Na kja moreš gledati, kaj je full pomembno.

BigHugo ::

DeeYeey: Najprej povej, zakaj bi LCD monitor uporabljal (za delo ali za špile) oz. kakšne so tvoje zahteve.
Če ne veš prednosti in slabosti LCD monitorjev, si prosim poglej nekaj člankov na internetu, da se boš kasneje lažje odločil za nakup LCDja.
Idi v trgovino, poglej par modelov in primerjaj sliko med LCD in CRT tehnologijo. Če ti bo LCD všeč in imaš dovolj $$$ ga kupi, v nasprotnem buli v CRT.

LP BigHugo

P.S. Sam imam 17" LCD (prej 15" LCD) in ti povem, da ga ne zamenjam za noben CRT monitor.
LP BigHugo

YoYo ::

Če misliš nabijat igre, potem je odzivni čas pomemben. Če je predolg, lahko pri hitrih sekvencah pride do 'zamazanja' ali redkeje preskakovanja slike. Večinoma so pa vsi odzivni časi že sprejemljivo dobri (gibljejo se nekje med 25-50 ms). Če se da, naj ti v trgovini kako demo igro zarolajo, ali morda film na DVDju.

Poglej kakšna je kotna vidljivost, kontrastnost, svetlost (te podatke vedno navajajo, kotno vidljivost pa vzemi z rezervo). Več je navadno boljše. S prikazom temne slike lahko preveriš kakšna je enakomernost osvetlitve (pogosto so robovi ali vogali svetlejši), kar pa je v trgovini težko izvedljivo (ker je presvetlo).

Poglej ali ima monitor vgrajen napajalnik (večinoma ne), ali ima poleg analognega tudi DVI (digitalni) vhod. Preko analognega lahko pri prikazu drobnih vzorcev (npr.: slika pred zaustavitvijo windowsou) opaziš 'sneženje' (pri nekaterih bolj, pri drugih manj).

Morda preveri premičnost monitorja. Nekatere lahko rolaš križem kražem, večino pa samo gor-dol. Nekateri imajo tudi vgrajene zvočnike (po večini so za en k....).

Vprašaj koliko pik mora biti crknjenih, da lahko koristiš reklamacijo (navadno so to 4 pike). Morda te zanima življenska doba žarnice...

Če pogosto spreminjaš resolucijo, potem LCD ni ravno zate. V ločljivosti manjši od priporočene, je slika največkrat slabša (ker je na silo raztegnjena). Nekateri premorejo različne 'smoothinge', kar stvar izboljša.

Mene osebno moti 'utripanje' slike, ki se pojavi ob počasnem premikanju drsika z miško. Ampak to je hiba vseh LCDjev. Če uporabljaš kolešček ni problemov.

To je pa vse, kar se trenutno spomnim... Pa na internetu je en kup testov, primerjav, razlag in podobne šare. Malo preglej, ane...

Osebno sem se odločil za LCD zaradi oči. In ni mi žal.
M

SLOWWWeb.net ::

Sam toliko bi dodal glede pik: v praksi je od 10-15 mrtvih točk oz. pik, da lahko pri poblaščenem uvozniku in ta nato pri proizvajalcu uveljavi reklamacijo, ti pa dobiš nov izdelek.

Če ga misliš imeti za igre, raje kupi navaden 19" monitor, jaz ga imam za igre, čeprav bi bilo zgrešeno govoriti, da LCDji niso za gledanje DVDFjov in igranje iger. Resnica je, da so za to početje predragi. Sicer pa kot sem v neki reviji bral, je navadnim monitorjem odklenkalo. Marsi kje so jih že nehali delat. Iz tega lahko povzamemo, da so LCDji prihodnost [to itak] in da se bo s tem tudi začela zniževati cena in odpravljena marsikatera hiba-tehnologija gre naprej.
Če se ti ne mudi, kupi navaden monitor, a če se želiš predpostavljati pred prijateljim kupi LCD >:D .
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

AnWar ::

Kaj pravite na tega Samsung 770TFT LCD?
[Asus ROG Strix SCAR III]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AnWar ()

BigHugo ::

Daj poglej na netu kaj pišejo drugi. Žal je na tem S-T forumu bolj malo ljudi, ki imajo LCD monitorje. En izmed mnogih linkov imaš tu.

LP BigHugo

BTW: Odličen monitor ti je ta Samsung 770TFT LCD, vendar že dokaj zastarel.
LP BigHugo

AnWar ::

Tnx Hugo.
[Asus ROG Strix SCAR III]

bili_39 ::

He he, daj BigHugo raje povej katerega si ti kupil in prihrani iskanje drugim

BigHugo ::

Prvi je bil Hercules ProphetView 720 (15"), drugi pa 17" LiteOn U170ATA.
Žal je po dveh tednih delovanja šel Hercules rakom žvižgat (po domače je crknil) tako, da imam sedaj LiteOna.
Pomembno pri nakupu LCDja je tudi hiter servis (beri zamenjava). Po primerjavi slike in vseh ostalih karakteristik se žal opevani Hercules ne more niti približno kosati z LiteOnom. Še za tiste, ki mislite da je LiteOn poceni slaba firma: LiteOn je eden največjih OEM izdelovalcev LCD panelov, med drugim pa je v partnerstvu s HPjem.
Dobra izbira pri LCD monitorjih je tudi Philips (žal predrag) in pa 18,1" Samsung (cca 300 jurjev).
Za vse, ki mislite kupit LCD monitor: prepričajte se o kvaliteti slike, poglejte reklamacijske pogoje in seveda ne pretiravajte s ceno. Po podatkih bi naj v letu dni 17" LCDji padli na sedanjo ceno 15", CRT monitorji pa so že zgodovina (večina največjih proizvajalcev CRTov na daljnem vzhodu je že zaprla tovarne oz. jih predelala za izdelavo LCD panelov - trenutno jih je cca. 35 proizvajalcev LCD panelov na daljnem vzhodu).
Odločitev za nakup pa je seveda v vaših rokah.

LP BigHugo
LP BigHugo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri 17 lcd monitor?

Oddelek: Kaj kupiti
352523 (1873) Wolverine
»

LitePanel 170 - LCD? ima kdo?

Oddelek: Kaj kupiti
231633 (1252) freakolowsky
»

kater CRT monitor nabavit, ali celo LCD? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
573863 (2741) MViper
»

pomoč pri nakupu LCD monitorja

Oddelek: Kaj kupiti
281841 (1230) zenaj
»

umivanje LCDja

Oddelek: Pomoč in nasveti
9927 (696) dr.J

Več podobnih tem