» »

pomoč pri nakupu LCD monitorja

pomoč pri nakupu LCD monitorja

veljanov ::

Ker preždim precej časa za PCjem, nameravam kupit 15" LCD monitor za internet, igre, filme in občasno delo z grafiko (minimalno). Kako ustrezen je LCD monitor za filme in igre in ali gre za boljši nakup kot npr 19" navaden monitor? Cena do 130.00 SIT... ugledan pa Samsung Syncmaster 151s. Prosim za vaše mnenje in pomoč.

js ::

a mogoče veš kaka je razlika med samsungovima modeloma 151s 151BM?

veljanov ::

V bistvu ne (še). Bi pa tut jaz z veseljem izvedel, pa tut kateri 15" se dejansko najbolj splača kupit. Na ZDnetu svetujejo SM151s...

ender ::

jaz sem zadovoljen lastnik Hansol H530 15" LCD monitorja. kupljen pred 3 meseci, 129.900 SIT v BigBangu
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

veljanov ::

kako se pa obnese pri filmih in igrah (kot LCD, v primerjavi z navadnim monitorjem)?

ender ::

filme gledam brez problema, iger pa pravzaprav ne igram kaj dosti, tako da glede tega ne bi mogel komentirat. lahko pa ti rečem, da nazaj na običajen monitor ne grem več (in mi je prav muka ko grem h komu, ki ima običajen monitor)
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

tropinovec ::

hmmmm...
to tudi mene precej zanima8-O
ali res noben ne bi povedal kaj o tem...
tudi sam kupujem 17 LCD zaradi vsakodnevnega večurnega buljenja v monitor, vendar pa sinko hrabro špila igrice in ga ne bi rad prikrajšal za to veselje:))

morebiti kdo ve za kakšen dober link do testa 17 palčnih LCD-jev:|

BigHugo ::

Link 1
Link 2
Link 3
ali uporabi Googla. Testov je na internetu ko smetja in trave. Samo poiskati jih moraš.
Sam imam 17" LCD Liteona pa se v igrah obnese zelo dobro. Glede cena/performanca je zelo dober nakup.

LP BigHugo
LP BigHugo

tropinovec ::

HUGO, kako pa se obnese spreminjanje ločljivosti - so tu kakšni problemi, ki jih omenja LUNI v članku o LCD monitorjih v novem JOKERJU8-O
pa napiši še kakšne so po tvojem slabosti tega monitorja - če sploh so>:D
se pri hitrih igrah tudi dobro obnese:| :|

Zgodovina sprememb…

windy ::

brez zamere, ampak tisti ki je kupil hansola ali liteona in karkoli od tega hvali, pac ne ve kaj je dober LCD. Ce ste "visually challenged" (hehe), potem si pa poglejte vsaj tovarniske specifikacije koliko ms ima zadeva zamika oz. "reakcijskega casa". Pri navadnem office delu vam je za to lahko vseeno, ce pa vsaj kdaj igrate 3D igre in imate spodobno 3D kartico, je imet tak monitor neumnost. Posebej se glede na cene....

osebno izredno priporocam karkoli samsungovega, tipi so poleg LG/Philipsa menda najvecji izdelovalci teh zadev in obvladajo. 15" so itak vsi isti paneli, razlikujejo se edino v barvi (npr. 151s je silver, BM je pa multimedijski z proti drugimi LCDji dokaj kvalitetnimi zvocniki ce se ne motim)

in samsung niti ni grozno drazji od podna (najbolj poden je itak Gericom pa IPC, za odtenek boljsi so Hansol/LiteOn/IIyama)

sicer je pa vseskup itak samo moje mnenje, vsake oci imajo svojega malarja (in oci lastnikov Gericomov svojga okulista ;9

pa brez zamer ;)

veljanov ::

Je torej Samsung SM151 ustrezen monitor za igranje npr Return To Castle Wolfenstein, Quake3, Serious Sam in podobnih stvari z grafično kartico Ge Force 4?

windy ::

prej sem imel nekaj na ravni Gericoma, pri kolegu sem gledal in sprobal IIyamo in Hansola, in razlika med tem in SM151s ki ga imam zdaj je kot noc in dan... Vsa cast Samsungo za monitor ki ima 2x boljsi odzivni cas kot drugi (SM ima ca. 20-25ms proti 45ms in vec drugih)

z temi <25ms ni za igre/filme nobenega problema.. bodo pa verjetno zagrizeni 3D igralci se zmeraj imeli pripombe ;9

ender ::

windy: po specifikacijah je moj 25 ms, slika pa je boljša kot na enem 15" samsungu (ga ma prijatelj) - eden boljših preizkusov je, da v IE ali Operi klikneš z srednjo tipko/koleščkom ter premakneš miš navzdol, da se začne stran gladko scrollat

aja, še ena stvar: kaže, da Hansol uporablja samsungove panele - na monitorju imam nalepko "Better vision through - wise v!ew - samsung tft-lcd"
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ender ()

BigHugo ::

Tropinovec: Karakteristike 17" LCD Liteona si poglej na njihovi strani Liteona. Sam sem imel pred tem Herculesa 15" LCD pa je žal crknil. Sem ga zamenjal za 17" Liteona, glede slike pa je tako: napram 15" je neprimerno boljši, primerjava glede na Iljamo ni bistvenih razlik (mislim da le liteon boljši), seveda pa je Samsung in Philips boljši (saj to, kar sem imel priložnost sprobat). Žal pa je cena teh monitorjev neprimerno višja. 17" LCDji imajo običajno naravno velikost 1280×1024, interpolacija je pač taka kot je. Sicer nisem neki gamer, ampak v Wolfsteinu ni nobenih problemov, prav tako lahko gledaš filme brez problemov. Važen pa je seveda response time, ki mora biti < 25ms.

Windy: Če še slučajno ne veš, je Liteon en največjih OEM proizvajalcev LCD panelov na svetu. Med drugim zalaga tudi Hpja. Meni osebno ni pomemben proizvajalec, ampak kvaliteta izdelave, slike in seveda servis (v primeru, da crkne, seveda želim takojšnjo zamenjavo) pa seveda cena.
Edino kar lahko z zagotovostjo rečem, da 15" ne bi več kupil, ker razlika med 17" in 15" je očitna v prid 17".

Se pa strinjam, da je cena vseh LCD monitorjev previsoka. Če večino časa preživiš za računalnikom, ker ti je to služba, je v tem primeru LCD prava izbira. Vid v tem primeru odtehta višjo ceno. Pa še to: v službi imam 19" CRT, pa mi je kar težko delat na njem. Po nekaj urah me začne bolet glava, pri LCDju tega ni.

Moje mnenje je, če veliko časa preživiš za PCjem, potem kupi LCD, v nasprotnem rajši kvalitetnejši CRT.

LP BigHugo
LP BigHugo

tropinovec ::

torej ima LITEON odzivni čas 40 ms, če sem prav razumel ta članek KLIK

evo še tehnični podatki za liteon:KLIK

če torej seštejemo responce time od liteona dobimo tr: 15 ms in tf:25ms
skupaj 40 ms :'(
za igre pa bi bilo dobro vsaj 30ms ali še bolje manj...8-)



:\

Zgodovina sprememb…

windy ::

Samsung JE definitivno najvecji svetovni proizvajalec TFT panelov (ca. 17% trga). Njihove panele uporablja (vgrajuje) cel kup drugih firm ki nimajo svoje proizvodnje panelov (Samsung ima svoje ti. "glass smelting" fabrike). Ce bi bili paneli slabi jih zagotov ne bi uporabljal cel kup drugih uglednih firm..


Kar se tice Samsungovih panelov pod drugimi firmami monitorjev, je treba vedeti da imajo trenutno za 15" kar tri tipe zaslonov, eden je v uporabi v 151 serijah, druge pa OEM prodajajo drugim proizvajalcem oz. mislim da bo kmal na voljo en model 15" z 1280x1024..... Pocheckirajte www.samsungelectronics.com/semiconducto...

BigHugo: Kar se tice LiteOna oni delajo marsikaj za OEM, za HP, za compaq in se kaj, ampak nihce ni rekel da oni sami vse naredijo. Panele verjetno vgrajujejo od drugih proizvajalcev ker LiteOna ni med prvimi petnajstimi proizvajalci na svetu..


Drgac tkole vsaj Samsung zaradi omejenih zmogljivosti proizvodnje napoveduje vecjo proizvodno bolj dobickonosnih 17" panelov pa se utegnejo ti pocenit naproti 15"....

checkirajte www.digitimes.com pa spekulirajte ;)

BigHugo ::

Glede na moje podatke je še vedno največji proizvajalec LCD panelov LG/Philips. Mogoče pa se motim. Je pa res, da nikoli ne veš kako so sploh proizvajalci LCD panelov v Tajvanu sploh povezani.
Edino kar mi je jasno, da mi moj 17" LiteOn trenutno zelo dobro služi namenu. Nikoli pa nisem trdil, da je to najboljši LCD monitor. Če bi imel malo več pod palcem bi vsekakor kupil 18.1" Samsunga (ali večjega).

LP BigHugo
LP BigHugo

js ::

a ma samsung 151s digitalni vhod?
151BM ga menda ma.

BigAl ::

Niti 151s niti 151BM nimata možnosti DVI priklopa. DVI podpirajo modeli s končnico D, Dual input (DVI in VGA) pa imajo modeli s končnico T.Kolko vem pa so v SLO samo T modeli. BM model ima samo eno posebnost - zvočniki. Je pa tudi zelo veliko kombinacij z podstavki, barvami, ohišji...
Vprašanje samo kateri so dobavljivi. Klasika za SLO - smo pač mali mali. Za večje modele 17,18'' pa za določena ohišja obstajajo lični zvočniki, ki se pritdrijo na stranice monitorja. Zanimivi so pa tudi multimedijski MP modeli.

KontraCepec ::

Kaj pa mislite o Hercules Prophetview 720?

BigHugo ::

15" igrača.

LP BigHugo
LP BigHugo

KontraCepec ::

Kaj misliš s tem igrača? Ni v redu? Na tomu je dobro ocenjen.

zenaj ::

Pozdrav!
se pridružujem teli temi, ker tut jst kupujem LCD. Nucal bi v večini za office, internet. Izbiram med 15'' in 17'', rajši bi sicer 17'', samo nevem, čemu tolikšna razlika v ceni - gledal sem Philips 15-ko za 130k sit, 17-ko za 240k sit. Je pa še ena varjanta Relisys 17'' za 170k sit.
Dobrodošla kakršnakoli pametna informacija, nasvet, izkušnja...

lp, J
:\

BigHugo ::

KontraCepec: za malo denarja malo slike. Meni je že prvi teden crknil. Potem sem nabavil 17", ki pa dela ko urica. Mislim, da za kakšno resno delo je 15" LCD premajhen, zato sem rekel, da je to igrača.

LP BigHugo
LP BigHugo

tha_man ::

Jaz imam že kako leto Hansol 520F in sem zelo zadovoljen (CRT nikoli več). Malce slabši odzivni čas v primerjavi s CRT se opazi pri gladkem skrolanju teksta (recimo v IE), v filmih in igrah pa čisto nič, sprobal v kupu 3D streljačin in nekaj dirkačinah). Slika je boljša kot na Acerju in IIyami. Novi modeli Hansolov (530 recimo) pa itak uporabljajo Samsungov ekran, tako da mi ne bluzit kako so zanič Samsung pa zakon :\ Isto sranje, drugo pakovanje (in menuji za nastavitve ;) ).

(c) 1982 Sinclair Research Ltd

matter ::

Jst mam Eizo L365. Zadeva je super. Slika je v primerjavi s crt
neprimerljiva v pozitivni smeri za lcd. Igre, filmi ni problema,
sem 3d shoter manijak (bil), sedaj samo še velike naslove špilam.
Sicer ma response time 25 ms. In priporočam, da
v pri nakupu pogledaš RESPONSE TIME, ki naj bo
30 ali nižji, čeprav tut 45 ni problem, kakor sem
jaz slišu.

čau
Grem basket pa bom neloke metal

ender ::

kot sem rekel, imam hansola h530, ki ima response time 25ms. verjemi mi, da se opazi razlika med 45ms in 25ms
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

tx-z ::

jst nameravam kupt Samsung SyncMaster 151BM 15" LCD, za 147kSIT pa me zanima če ga kdo ma, pa kako kej zgleda če igraš igrce na manjši rezoluciji kot je priporočen..
pa opazu sm, da 15" lcd ni enak 17" crt..je po diagonali za 1cm manjši..:)
tx-z

zenaj ::

a kdo kaj ve, kako je kaj z garancijo pri različnih proizvajalcih (trgovcih) z LCDji. Mislim predvsem na crknjene piksle. Menda je to zlo različno, eni ti monitor zamenajo prec, pr drugih pa morjo crknt skor vsi piksli (no ja).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lcd Samsung 152T ali 172T

Oddelek: Kaj kupiti
462358 (1597) tropinovec
»

Poceni graficna z DVI izhodom?

Oddelek: Kaj kupiti
13964 (737) Big_Al
»

LCD? Ja al ne? Katerga?

Oddelek: Kaj kupiti
172350 (1829) zigadr
»

15" LCD

Oddelek: Kaj kupiti
6836 (662) tha_man
»

Kateri LCD

Oddelek: Kaj kupiti
341556 (1098) Tr0n

Več podobnih tem