» »

Kup vprašanj o serverjih in routerjih

Kup vprašanj o serverjih in routerjih

sword ::

Torej imam en velik kup vprašanj, nekatera osnovna, nekatera mal bl podrobna, pa bi vas prosu, če lahko po najbolsih moceh odgovorite .. :)

1. Če mam jst dodeljen recimo 1 IP od ponudnika in uporabljam router, kako vpliva na router priljučen server? Kako je z varnostjo v tem primeru in ali je sploh praktično? Poleg tega bi povezavo uporabljal še za druge zadeve (net ...), a širina povezave ni problem. Obstaja kakšna formula, ki zračuna glede na promet spletne strani/gaming serverja, kašno povezavo potrebuješ?

2. Kakšen bi moral recimo biti en dedicated gaming server, da bi laufav za enih 20 playerjev (cod2, 4 al pa CS:S ...)? Kakšna povezava bi bla pravzaprav potrebna, da bi to delal? Vem, da je priporočljivo najet server pr kaksni firmi, a uporabljal bi ga še za kup drugih reči (FTP, Web hosting ...) in bi nekako rad mel vse pristojnosti nad njim.

3. Na obstoječi T2-jev usmerjevalnik bi priklopil en Wireless router. Zanima me, preden to zadevo kupim, če bi še imel doseg 2 nadstopji nižje, čez 2 betonski plošči (mreža (luknje) 15×15 cm, 8-12 mm debelina žice, enojna plast mreže) ter nekaj zidov? Zračna razdalja je okoli 10-12 m max. Uporabljal bi 802.11g z 2,4 GHz radijskimi valovi. Kakšen router/kako kvaliteten bi potreboval za dotični primer?

4. Je možna povezava zunanjega trdega diska direktno na router (s tem da ta nima direktne povezave) ali je to možno le prek računalnika?

Najlepša hvala za vse odgovore.

edit: še eno vprašanje
  • spremenil: sword ()

Pimoz ::

3. wrt54gl ne nese vsaj men ne sm šou lihkar probat
4. da možno je

Matko88 ::

2. ja glede večih stvari ki bi jih ti rad mel na serverju je en problem. če boš mel server samo za igre je za 20 playerov potrebno nekje(hmmm... da preračunam... cod2: 15kb-gor, 15kb-dol krat 20 je to nekje 300kb-gor in 300kb-dol) , ja optika bo potrebna kar pa verjamem da maš. optika ima sicer večji ul in dl samo je problem, če boš imel gor še spletno stran, ki bo malo bolj obiskana kot pa je število kolegov, ki jih lahko prepričaš da jo obiščejo ob istem času+20 igralcev v igri, ker bo ping prevelik.

upam da ti je to kaj pomagalo...

Ice-Heki ::

1. Ti imaš en IP - ta IP dobi router. Potem pa imaš lahko na ruter priključeno X št. računalnikov (x je odvisen od routerja). Na routerju lahko nastaviš, katere domene, vrata so kam preusmerjene (npr. vrata 80 - spletne strani lahko narediš, da pripadajo serverju1, vrata 21 - ftp lahko pripada serverju2 ...) - mislim, da danes to znajo več ali manj že vsi routerji.

sword ::

Hmm ...

za 4.: kako pa je možno?

2. :O 15 kb? Si mislu 15 Kb/s? al 15 Mb/s? Prvi se mi zdi mal premal, drugi pa precej preveč :P Za spletno stran se ni treba bat, da bo preveč obiskana :D. Preedvsem sem ga mislu uorabljat še za FTP, tak da bi mel kakšne zadeve povsod dostopne.

Poleg povezave pa me zanimajo tud komponente. Verjetn more bit kr precej good server za take zadeve?

sword ::

@ Ice-Heki: Aha. Torej če prov razumm, kle ne pride do izraza IP, ampak router pošilja zadeve predvsem glede na porte.

Ice-Heki ::

Router sprejme zahtevek, ki se nanaša na tvoj IP, potem pa ga glede na ustrezno konfiguracijo posreduje določenemu računalniku in ta podatek obdela ter ga vrne routerju ta pa ga preko ISPa pošlje nazaj do uporabnika.

Porti (80,21,2222), so bili pač zgolj primer - lahko narediš tudi tako, da imaš 3 domene (www.prva.com, druga.com, tretja.si) in vse kažejo na tvoj IP, routerju pa potem poveš, da je prva.com na enem računalniku, druga.com na drugem, tretja.si pa zopet na prvem računalniku (tukaj gre povsod za isti port - :80)
Glede na to, da boš imel game server + FTP server, predvidevam, da bosta to ločeni mašini - ena bo za FTP (in še kaj), druga pa samo game server, right? Potem pač na routerju naštimaš, da se vsi zahtevki za "gemblanje" posredujejo game serverju, zahtevki po vratih 21 na računalnik s FTP serverjem, zahtevki za spletno stran pa tja, kjer bo spletna stran :)

sword ::

No fajn. Pol s tem ni problemov.

Kakšna povezava pa potem mora bit recimo na playerja? Pa kolk zmoglijv server?

Mavrik ::

Glej, pasovna širina ni neka kriza, ker igre ne prenašajo velike količine podatkov. Kar je važno so latence (ali "pingi" po kmečko). Za to, da boš ti lahko obenem laufal game serverje in vse ostalo, boš rabo en router, ki podpira podrobno nastavljanje QoS.

Kar se pa tiče diska na routerju... pač rabiš router z USB porti, ki ma pač ustrezne servise. Zavedaj pa se, da ima večina routerjev še vedno USB1.1, kar pomeni da so prenosi izjemno počasni.
The truth is rarely pure and never simple.

Pyr0Beast ::

QoS pri dobri pasovni širini odpade po dolgem in počez .. je več težav z obdelovanjem teh paketkov, kakor dejanski ping ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

sword ::

Pol pa kul to. Verjetn je te zadeve še najlažji nastavlat s kakšnim Tomatom al pa dd-wrt ... Mašine morjo bit pa verjtn precej drage, da kej tazga nesejo? Grafične verjtn ne rabjo lih posebne, procesor pa ram pa more bit dobr dobr?

sword ::

Zanima me namreč, če se lahko uporab en star računalnik al je treba met prvovrstno mašino?

Ice-Heki ::

Točno tako - zadnja stvar ki jo router / server mašina nuca je grafična kartica; ponavadi tak računalnik sploh nima svojega ekrana 8-)

Ice-Heki ::

Ja fino je, če je dovolj močan procesor z dovolj RAMa
Kakšna pa je ta tvoja stara mašina? Lahko probaš priključit - pa če ne bo delal veš, da bo treba naštimat novejšo

KOSOVIR ::

zdravo!

jst mam pa en problem!
zasledil sem da obstaja router ki nosi do razdalje 30 km zračne linije sedaj pa bi en prijatelj rad imel internet preko mene in me zanima če bom jaz na svojem imel manši prenos oz hitrost interneta?

lp

Pyr0Beast ::

Ma ja, mašine za take stvari so ponavadi konkretno drage in temu primerno tudi zmogljive.
stvar je taka, da kakšen X2 4600+ in 2G rama niti približno ne bo primeren.
za take namene je P1 166Mhz in kakšnih 64M rama vrh glave :D
m0n0wall
Super stvarca, ko se jo naučiš uporabljat :)

30km zračne linije je milorečeno iluzija z 'navadnimi' ruterji. Kakšnih 5km se še da dobiti, več pa že težko. Pa tudi, če bi, dokler bi bila linija neizkoriščena, se ti na hitrosti nebi poznalo, ko bi jo prijatelj obremenil bi se pa delila.
Drugače je pa Ronja super stvar za doseg kakšnega kilometra razdalje, jo pa megla 'ubije'.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

sword ::

Uhh zdej pa ne vem, če sm tole razumel ...? Hočš rečt, da lahka eno staro kišto za to uporabm? Kolkr sem razumel je Monowall software za firewall?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sword ()

Ice-Heki ::

Prov si razumel

Pyr0Beast ::

M0n0wall je linux distribucija, ki je namenjena prav temu; samostojen sistem, ki teče na vsem kar ima vsaj 100MHz in nekaj rama ..
Naložiš image na CD in inštaliraš, disk pa magari, da ma 1G, več ne rabiš oz. ga sploh ne, če ti bo nastavitve na disketo pisal.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

mihec87 ::

Fantje ustavte mal konje sword govori o serverju na katerem bi laufal cod4 itd vi pa govorite o masini za router..

Pyr0Beast ::

Aja .. woops :D
Kakšen AXP 1800+ in 512M rama bi z veseljem premlela CoD4 konzolo ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

sword ::

Kul. Pol ni tolk zahtevna zadeva. Ampak za zdej bo mogla mal pocakat. Sem na en star računalnik dal FTP pa Web server :). Pa dela! :P


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PC kot Ruter in še malo pomoči, pri postavitvi

Oddelek: Omrežja in internet
7968 (779) Wisor
»

Nakup routerja - 300 uporabnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1309667 (6696) Spock83
»

za ceno starega PCja, profi router/ m0n0wall project

Oddelek: Omrežja in internet
131920 (1557) Tomay
»

Kateri router bi mi priporočali?

Oddelek: Omrežja in internet
261997 (1381) Yacksy
»

Nov router

Oddelek: Omrežja in internet
221831 (1192) jurre

Več podobnih tem