» »

kako ugodno utisati PCja

kako ugodno utisati PCja

xandros ::

imam E2160 proc, kr hladilnik, ki je bil zraven.
Notri so se 3 diski, ohisje je eno GMC
Pa napajalnik je LC 550W LC6550 120.

Kako naj utisam PCja?(pa da ne bom dal za vse skupaj se par sto evrov)

kixs ::

Ene par tem ze obstaja na to temo... prebrskaj.

Na hitro pa takole:

Ali zamenjas cel hladilnik+ventilator za kaj boljsega, se posebej, ce navijas ali pa menjas samo ventilator za kaksnega 12cm in ga nekako prilagodis hladilniku. Seveda vzames nekega z cca 2000 obrati in ga potem kontroliras preko BIOS-a. Hitrost ventilatorja glede na temperaturo CPU-ja. Od nizkih 900 obratov, pa potem glede na temperaturo tudi do max obratov. Naceloma pa je vedno zelo tiho - razen, ko dodatno mucis CPU s kaksno igro ali programom.

Napajalnik pusti pri miru - razen, ce piska (nekateri piskajo).

Glede diskov. Odvisno katere imas zdaj. Naceloma so zelo tihi (ob vrtenju in ne ob delovanju glave) Samsung T166 in WD Green Power serija. Vsi ostali so dosti glasnejsi. Zakaj je to pomembno, ker IDLE zvoka diska ne mores zmanjsat, razen s posebnimi noise-blocker ohisji - ki pa dodatno kosta. Glasnost glave (branje/pisanje) lahko zmanjsas na racun pocasnejsega seek casa z AAM nastavitvami, pa se to on-the-fly, ce in ko zelis tisino.

Tako lahko spravis glasnost na precej nizko raven. Js lahko ob svojem nemoteno spim (razdalja od glave do ohisja cca 2m).

lp

kixs, sem malo prebrskal
bom pustil napajlnik pri miru
kateri cel hladnilnik+ventilator predlagas?
sistem se ne bo navijal
kako kontroliram obrate?
ali kaj pomagajo obloge na ohisje?

ali ponoci, ko racunalnik skoraj nic ne dela (razen torrent) ugasnes diske recimo
pa kot si predlagal, enga green wd samo za torrente

El Nino ::

Kar se tiče trdih diskov, imam jaz na našem starem compu (athlon 900mhz,...:| ) poštimano na verjetno najbolj poceni način kar se da. Lahko, da se mi bo kdo smejal:8) , vendar za tišanje sem reskiral ene par kemikov, jih razdrl, pobral iz njih vzmeti in jih pritrdil na disk, in z drugim koncem natanko tja, kamor se sicer pritrdi HDD. Vzmeti so prožne in izničijo skoraj vse vibracije.>:D >:D >:D Bolj poceni kot tako...
Potem napajalnik: če si bolj diy (do it yourself) tip, ti bo prav prišlo tole.
Kar se tiče pa ventilatorjev, v kolikor ima nekaj elektronika v sebi kupi nekaj potenciometrov (odvisno od števila ventilatorjev) in jih pricini pred ventilator in jih montiraj na ohišje. Potenciometri so smešno poceni in jih dobiš tukaj.
Pa še zaradi proca: lahko kupiš nov hladilnik ali pa že montiranemu zmanjšaš obrate in montiraš dodatno še kaka stara hladilna rebra gor (fajn da so bakrena -> baker dobro prevaja toploto).
Podrobno si preberi posebej tisti članek, katerega link sem ti dal navrhu,. Je notri kar nekaj uporabnih nasvetov.

V upanju, da sem s postom kaj pomagal,

Luka

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: El Nino ()

Kaksen drugi hladilnik ti naj kdo drug predlaga, ker nisem ravno na tekocem, se posebej na C2D sistemih. Morda kaj taksnega in kot receno, kontrola preko BIOS-a.

Novejse plate imajo moznost kontrole obrtov preko BIOS-a. To moras na svoji preverit. Enostavno dolocis temperaturna obmocja in kako hitro v % se naj vrti ventilator - to moras seveda prej skalibrirat, da je res tako kot zelis. Recimo ene 10 minut dela.

Obloge verjetno neki pomagajo. Osebno pa nisem imel nekih dobrih rezultatov.

Ponoci nastavim sistem na PowerNow in da se neuporabljeni diski sami ugasnejo po treh minutah. Naceloma potem deluje samo sistemski disk, ki ima tudi Download namen. Trenutno imam kot sistemski disk WD500GB AAKS, ki je dokaj tih, glede na ostale, vendar precej glasnejsi od Samsunga in GP serije. Tako bom verjetno v prihodnosti to malo zamenjal.

lp

hvala obema
ohisje ne mislim rezat pa to , kot je na prilozenem linku
torej, izklopil sem vse ventilatorje, samo na procu in napajalnik se se vrti
sistem ni nic kaj navit, in tudi ne bo, itak proc skoraj nic ne dela :)
bom probal namestiti drug disk, green
pa kixs, mi je vsec tisti hladilnik za ventilaror
bom probal tudi fedrce na diske montirat hehe

kje imajo ugodno tisti green WD?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: xandros ()

Prej bos po moje dobil Samsunga T166 500GB in se za bolj ugoden denar. Po glasnosti sta pa enaka. GP sicer imajo nekje ze na cenikih, verjetno bodo pocasi prikapljali v Slovenijo.

lp

Tomson ::

WD GreenPower je pri nas dobavljiv v 1 tednu, tako mi je zatrdil uvoznik. Za Samsunga pa se splača še malo počakat na 640GB F1 diske. Še tišji od T166, skoraj tihi kot GP serija, ampak 30% hitrejši.

Je pa popolnoma res da so diski najglasnejši faktor v računalniku.

Sam sem si pravkar sestavil nov računalnik ki je praktično neslišen. Na 1m ni nobenega zvoka. RAZEN, diskov, imam 4x Seagate, ki so glasni ko hudič, tudi na idle. Bom počakal na Samsung F1 serijo in se odločil med temi in WD GP.
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trdi disk 500GB

Oddelek: Kaj kupiti
493762 (1989) Deflector
»

Ker trdi disk nej kupm! (strani: 1 2 3 )

14910586 (6759) kmetek
»

Nakup tihega sistema

162229 (1861) Rešpetlin
»

Tih trdi disk za domači strežnik, morda najraje 2.5" notebook?

192026 (1717) Fizikalko
»

Tih in zmogljiv računalnik

142480 (2238) bate

Več podobnih tem