» »

[fizika] naloga

[fizika] naloga

tx-z ::

Pr eni (vsaj tko se mi zdi) čist lahki nalogi se mi je ustavl....
V glavnm čudn se mi zdi zakaj bi se sploh hitrost spremenila če pač en predmet rakosaš na 2 dela.. Če pa že recimo delam z razmerji pa se ne izide...

A se da komu na hitrco razložit tole nalogo kko se reš?

Vesoljska ladja z maso 200 ton potuje z ugasnjenimi motorji po breztežnem prostoru s hitrostjo 8 km/s. V nekem trenutku hidravlični sistem loči ladjo na dva dela, z masama 140 ton in 60 ton. Relativna hitrost enega dela glede na drugega je po ločitvi 1 km/s, gibljeta pa se v isti smeri, kot se je gibala ladja. Kolikšni sta hitrosti obeh delov glede na težiščni sistem ladje (v katerem je ladja pred ločitvijo delov mirovala)? Kolikšni sta hitrosti delov glede na mirujoči sistem (glede na katerega se je ladja gibala s hitrostjo 8 km/s)?

Pa hvala! ;)
tx-z

McHusch ::

Postavimo naše izhodišče v opazovalni sistem gledalca, ki se giblje s hitrostjo 0. Potem je gibalna količina ladje na začetku

G = mv = 200 000 kg * 8 000 m / s =1 600 000 000 kgm/s.

Po ločitvi dobiš dva dela, ki se oba gibljeta v isto smer kot ladja, samo da se en za 1 km/s hitreje od drugega. Njuni hitrosti sta torej v* in v* + 1 km/s, gibalna količina celote pa se ohrani

mv = m1v* + m2(v*+1)

Od tod dobiš v* in v* + 1. To sta relativni hitrosti glede na mirujočega opazovalca. Relativni hitrosti glede na težišče dobiš tako, da odšteješ 8 km/s od obeh, ker se težišče še vedno giblje premo enakomerno naprej (notranje sile ne morejo spremeniti pospeška težišča).

Domačna naloga: Izračunaj kinetično energijo ladje na začetku in obeh kosov na koncu. Zakaj pride do tega?

Sam tole lahko dobiš 2 rešitvi pol? Odvisn kaj uzamš za m1 pa m2, ne? ena je v1=7700,v2=8700 m/s...Druga pa v1=7300,v2=8300 m/s...

Wk_zač = 6,4 * 10^12
Wk_kon_1 = 6,421 * 10^12
ali(če je tist zgori res da sta dve možnosti) ...V vsakm primeru je energija ista
Wk_kon_2 = 6,421 * 10^12

Odgovor: pojma nimam. Zto k je blo potrebno dat neki energije da je šu ta sistem na dva dela? Pa se pol pozna pr kinetični energiji? :\
tx-z

Hmm, tlele mi pa tut ni neki jasno..

V simulaciji 2. Newtonovega zakona vzamemo voziček z maso M na vodoravni podlagi. Na njega je privezana vrvica, ki je napeljana preko škripca na robu podlage, na drugem koncu vrvice pa visi utež z maso m, tako da vleče voziček. Napeta vrvica med vozičkom in škripcem je vodoravna. Trenje je zanemarljivo. Izpeljite splošen izraz za pospešek vozička in uteži v odvisnosti od obeh mas. Izberite si neko maso M vozička in pri tej masi tri različne mase m uteži ter izračunajte konkretne 3 vrednosti pospeška. Pri izbrani masi M (npr. 1 kg) narišite graf, kako se pospešek vozička spreminja z maso m. Napišite še splošni izraz za pospešek, če moramo upoštevati tudi maso škripca mŠ (škripec ima obliko valja). Komentirajte, zakaj sila vrvice na voziček ni kar enaka sili teže uteži.

Tle mi ni jasno zakaj sila vrvice na voziček ne bi bla enaka sili teže uteži? Kr k sm se spravu rešvat nalogo pa predn sm jo prebrau do konca sm lih to predpostavu :\ Al je to mišlen samo kadar upoštevamo še pač škripc zravn...?
tx-z

gzibret ::

> Tle mi ni jasno zakaj sila vrvice na voziček ne bi bla enaka sili teže uteži?

Če upoštevaš še škripec, moraš od sile teže uteži odšteti še silo, ki je potrebna za (pospešeno) rotacijo škripca (vrtilna količina, kotni pospešek pa to...). Če škripca ne upoštevaš, je Fvrvice = Fg
Vse je za neki dobr!

bili_39 ::

Tle mi ni jasno zakaj sila vrvice na voziček ne bi bla enaka sili teže uteži?

Bi bila, če se voziček ne bi premikal (pospešeno).

Sila teže (uteži) pospešuje voziček in utež.

gzibret ::

Jah, bili, maš prav.

Sicer pa to za rešitev naloge sploh ni pomembno. F=m*a; m*g=(m+M)*a => a=.... (brez upoštevanja škripca)
Vse je za neki dobr!

bili_39 ::

Kako ni pomembno? Saj imaš to v postopku rešitve prav napisamo (a*(m+M)=g*m)

Aha, no torej če ne upoštevaš škripca je tko pol prau da je Fv=Fg(uteži) ?
Če pa upoštevaš škripec je pa sledeče:

..{morm še ugotovit kako}.. :))
tx-z

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fizika pomoč

Oddelek: Šola
194935 (1074) parisjan
»

Toshiba z novim 2,5" diskom