Forum » Šola » [fizika] nekaj vprašanj
[fizika] nekaj vprašanj
kokodak ::
Zelo bi bil hvaležen, če mi nekdo, ki fiziko malo bolj obvlada pomaga.
Torej, sledečo nalogo sem skoraj rešil:
Zatakne se mi edino pri tem delu: Komentirajte značilnosti grafa. Z računom natančno ugotovite, pri katerem x ima graf maksimum in kolikšna je maksimalna frekvenca.
Graf je tak, da do neke točke frekvenca nihanja narašča, potem pa začne strmo padati. Kaj lahko tu komentiram?
Predvsem pa ne vem, kako lahko ugotovim pri katerem x ima graf maksimum in kolikšna je maksimalna frekvenca.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pri naslednji nalogi pa ne vem točno kako se naj lotim zadeve.
Narisal sem si mrežo in nekje v sredini izbral pozitiven naboj. Kako lahko dobim zdaj tisti k? Vem, da je treba nekaj seštevati in odštevati, kaj več pa ne...
Torej, sledečo nalogo sem skoraj rešil:
Fizikalno nihalo je 1 m dolga tanka homogena palica, tako da je os vrtenja nekje med krajiščem in sredino palice. Razdaljo med krajiščem palice in osjo vrtenja označimo z x. Narišite graf odvisnosti frekvence nihanja od razdalje x, če je 0 < x < L/2 (L = dolžina palice). Vzemite dovolj točk (vsaj 10), da bo graf lepa krivulja. Komentirajte značilnosti grafa. Z računom natančno ugotovite, pri katerem x ima graf maksimum in kolikšna je maksimalna frekvenca.
Zatakne se mi edino pri tem delu: Komentirajte značilnosti grafa. Z računom natančno ugotovite, pri katerem x ima graf maksimum in kolikšna je maksimalna frekvenca.
Graf je tak, da do neke točke frekvenca nihanja narašča, potem pa začne strmo padati. Kaj lahko tu komentiram?
Predvsem pa ne vem, kako lahko ugotovim pri katerem x ima graf maksimum in kolikšna je maksimalna frekvenca.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pri naslednji nalogi pa ne vem točno kako se naj lotim zadeve.
2-dimenzionalni kristal si predstavljamo kot neskončno kvadratno mrežo, kjer je osnovna celica kvadrat s stranico a. V ogliščih kvadratov so razporejeni ioni, ki imajo električne naboje ±e0 (e0 = osnovni naboj). Predznaki nabojev alternirajo, tako da ima vsak pozitivni naboj 4 negativne naboje kot najbližje sosede, in nasprotno. Izberite si pozitivni naboj nekje v mreži. Izrazite skupno električno potencialno energijo med tem nabojem in vsemi preostalimi naboji v mreži. Izraz naj bo v obliki: We = k (e02/4 pi eps0 a), kjer je cilj naloge čim natančneje ugotoviti konstanto k. Ker je nemogoče upoštevati teoretično neskončno členov potencialne energije, jih vzemite čim več. Poglejte, kako hitro vrednost konstante k konvergira h končni vrednosti z dodajanjem novih členov in se na tej osnovi odločite, kje boste prekinili proceduro dodajanja vedno bolj oddaljenih sosedov. Narišite skico, iz katere je jasno razvidno dodajanje členov potencialni energiji.
Narisal sem si mrežo in nekje v sredini izbral pozitiven naboj. Kako lahko dobim zdaj tisti k? Vem, da je treba nekaj seštevati in odštevati, kaj več pa ne...
Thomas ::
Problem fizikalnega nihala je v tem, da ni zgornje meje za čas nihanja. Lahko je poljubno velik. To jim sigurno povej, ker tile tega kakor da še niso slišal.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Thomas ::
> Narisal sem si mrežo in nekje v sredini izbral pozitiven naboj. Kako lahko dobim zdaj tisti k? Vem, da je treba nekaj seštevati in odštevati, kaj več pa ne...
Jah sej ni več treba kot seštet. No, integrirat, fancy rečeno.
Jah sej ni več treba kot seštet. No, integrirat, fancy rečeno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
McHusch ::
K prvi:
Najprej pointegriraš vztrajnostni moment palice dolžine l, ki je vpeta v razdalji x od konca (ali pa uporabiš Steinerjev izrek). Potem nastaviš sistem enačb za pospešeno telo, odkoder izluščiš krožno frekvenco. Njen odvod na x ti dá, po mojih izračunih, xmax = 0.2113248654 m.
Rezultat za frekvenco pride pa neka solata...
Najprej pointegriraš vztrajnostni moment palice dolžine l, ki je vpeta v razdalji x od konca (ali pa uporabiš Steinerjev izrek). Potem nastaviš sistem enačb za pospešeno telo, odkoder izluščiš krožno frekvenco. Njen odvod na x ti dá, po mojih izračunih, xmax = 0.2113248654 m.
Rezultat za frekvenco pride pa neka solata...
leinad ::
Problem fizikalnega nihala je v tem, da ni zgornje meje za čas nihanja. Lahko je poljubno velik. To jim sigurno povej, ker tile tega kakor da še niso slišal.
stvar se kljub temu, da komot izračunat.
Integriranje je "seštevanje" zvezno porazdeljenih objektov, tukaj kot vidim se gre za čisto diskretno porazdelitev in običajno sešteješ.
marnit ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | E*dsOddelek: Šola | 2078 (1428) | Unilseptij |
» | Nobelova nagrada za fiziko 2014Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 8181 (6908) | jype |
» | fizikaOddelek: Šola | 881 (728) | aaaaa93 |
» | Naloga iz verjetnostiOddelek: Šola | 1118 (996) | ]Fusion[ |
» | Fizika - elektricno poljeOddelek: Šola | 2186 (1960) | ghostkop |