MrStein - ja, dobiš ja, ampak za koliko prometa?
Sicer pa - tole sem napovedal že pred časom. P2P paranoja je najprej povzročila, da so proizvajalci P2P softwera v svoje programe vgradili šifriranje.
Rezultat: lani je bilo kriptiranih torrentov le 4 odstotke, letos pa že
preko 40.
Vendar pa je problem drugje. Kriptiranje problem reši le začasno in v omejenem obsegu. Rešitev "prostega P2P pretoka" je anonimizacija.
Tole je samo prvi korak. Drugi korak bo, da bodo P2P odjemalci pričeli uporabljati anonimizirano izmenjavo datotek. To pa je najbolj elegantno rešljivo preko Tor omrežja ali pa s spremenjenim P2P protokolom ala Freenet.
Zdaj pa tisto najlepše: če povprečnemu uporabniku skušaš razložiti zakaj sta pomembna šifriranje in anonimizacija se lahko trudiš nekaj ur, pa človek verjetno ne bo dojel.
Če bo že dojel moralno poanto, mu lahko še nekaj ur razlagaš kako si tehnično omogoči širiranje in anonimizacijo, česar pa že ne bo več dojel.
Tudi če mu rečeš, da so anonimizacijski strežniki pomembni zato, ker tako tudi drugim omogočiš svobodo na internetu - se bo morda načeloma strinjal, je pa prelen ali preboječ, da bi si tak strežnik postavil. poleg tega pa - zakaj hudiča bi jaz pomagal drugim, jaz vendar samo kradem, za druge me pa ne briga.
V prihodnosti pa bo imel uporabnik P2P programov dve kljukici: omogoči šifriranje torrentov (oziroma bo uporabljen bolj prijazen izraz ala "obfuscation", da se uporabnika ne prestraši) ter omogoči anonimizacijo (oziroma: "omogoči P2P krajo tako, da te ne morejo dobiti").
Ko bo povprečna P2P [======] kliknila na to drugo kljukico, se bo vključila v Tor omrežje, hkrati pa se ji bo postavil tudi Tor server.
P2P [======] bo nato veselo kradla dalje, hkrati pa bo svoj bandwith donirala ostalim odjemalcem Tor omrežja.
Med drugim tudi meni, ki bom potem lahko veliko hitreje anonimno surfal.
edit - brez omenjanja določenih vrst primatov prosim.