»

Deluge z anonimnim brskalnikom

Slashdot - Odprtokodni Bittorrent odjemalec Deluge zdaj vključuje tudi anonimni brskalnik. Z brskanjem po le-tem se bo uporabnik zavaroval pred zlobnimi ponudniki interneta, ki sledijo, kateri uporabniki zahajajo na strani, ki so v zvezi z Bittorrent protokolom. Razvijalci namreč menijo, "da je to narobe in neetično, saj obstaja veliko legalnih načinov za uporabo tega protokola".

Izvorna novica in changelog za Deluge 0.5.8RC1.

14 komentarjev

TorrentSpy onemogočil možnost iskanja za Američane

Slashdot - Iskanje na dobro znani torrent strani je onemogočeno za vse ameriške IPje. Če se s takšnim IP naslovom poskusimo povezati, dobimo kot rezultat tole stran skupaj s sporočilom da je iskanje po torrentih onemogočeno.

Do zapore pa, zanimivo, ni prišlo zaradi kakršnekoli sodne prepovedi, kot se to pogosto dogaja. Avtorji so stran, vsaj trdijo tako, delno zaprli zaradi protesta, ki ga je sprožilo negotovo stanje z zasebnostjo povezane zakonodaje v ZDA ter napetosti med Ameriko in Evropsko unijo na tem področju.

Izvorna novica.

49 komentarjev

Google poražen

Slashdot - Slashdot poroča, da je Google s svojo storitvijo Gmail utrpel še en udarec na Stari celini. Zatem, ko je bil Google že predlani prisiljen umakniti svojo znamko z britanskega trga in uporabnikom ponuditi elektronske naslove na domeni googlemail.com, je izgubil tudi podobno bitko v Evropi.

Nemški podjetnik Daniel Giersch je namreč že dobil proces proti Googlu v Nemčiji, saj naj bi bila njihova znamka preveč podobna že uveljavljeni storitvi Gmail.de, ki jo trži Giersch, zato so tudi Nemci obsojeni na googlemail.com. Sedaj pa je Giersch vse skupaj poslal v španski Alicante, kjer je Evropski urad za harmonizacijo na notranjem trgu ugodil njegovi pritožbi. Google se še vedno lahko pritoži, a kot vse kaže, bo v Evropski uniji Google Mail namesto Gmaila.

48 komentarjev

Prvi HD-DVD film na BitTorrentu

Ars Technica - HD-DVD predvajalniki so trenutno zelo redka vrsta, še posebej modeli za vgradnjo v osebne računalnike. Zaradi astronomskih cen si mnogi še nekaj časa ne nameravajo kupiti tovrstne naprave, tisti, ki pa so z njimi že opremljeni, pa so večinoma z malo hekanja usposobili enote, izvorno namenjene Xboxu 360. Navsezadnje je tako ali tako na voljo zgolj peščica filmov, kljub vsemu pa nobeno od naštetih dejstev ne omejuje...

93 komentarjev

BBC bo ponudil svoje vsebine skozi nov distribucijski kanal: BitTorrent

BBC - BBC oznanja, da bo v prihodnje ponujal (s pomočjo partnerja Azureus, s katerim je podpisal pogodbo) svoje vsebine skozi BitTorrent protokol. Cenovna politika je še skrivnost, a možnost uporabe poceni distribucijskega kanala je očitno postala dovolj zanimiva tudi za večje ponudnike "klasičnih" vsebin. Tako bodo uporabniki lahko dostopali do nekaterih priljubljenih serij BBCja, za začetek Red Dwarf in Dr. Who.

Ker je te dni to zelo moderno, bodo posnetki zaščitene s programsko opremo za digitalno upravljanje s pravicami (DRM). Za predvajanje vsebin boste verjetno potrebovali poseben program ali vsaj flash predvajalnik, vseeno pa bodo izdelki BBCja bistveno dostopnejše vsem. Na oddaje bo mogoče v blog zapisati povezavo, vsak posnetek pa bo mogoče tudi ocenjevati in komentirati ter seveda priporočati kolegom.

Bo enostaven dostop in nizka cena resnično dovolj, da bo masovno kršenje avtorskih pravic izginilo iz internetne folklore?

8 komentarjev

BitTorrent pohrustal μTorrent

Slo-Tech - Odjemalec lahko kategorije za BitTorrent protokol, μTorrent, je po novem v rokah podjetja BitTorrent. Nakup gotovo ne preseneča, saj je bil omenjeni odjemalec med uporabniki zelo priljubljen zaradi svoje enostavnosti, predvsem pa zaradi nepožrešnosti sistemskih sredstev, tako procesorjevih ciklov, kot delovnega pomnilnika, skratka čisto nasprotje uradnega odjemalca.

Te dni pa se je na forumu pojavilo obvestilo, ki sta ga spisala Bram Cohen, avtor BitTorrent protokola in Ludvig Strigeus, avtor priljubljenega odjemalca. Oznanila sta, da bodo s to potezo združili prednosti μTorrenta (hitrost, nezahtevnost) in BitTorrentovo znanje na področju protokolov. Sklepamo torej lahko, da bomo (nekoč) dobili še izvrstnejšega odjemalca. Zaenkrat kanijo kodo uporabiti v zaprtih sistemih, kot so TV-ji, prenosni telefoni…

V tem trenutku pretresov ne pričakujte. μTorrent se bo še naprej razvijal, spletne strani (še) ne bodo ugasnili.

Kaj pa na dolgi rok?

91 komentarjev