» »

simobilov internet

simobilov internet

aya* ::

Najprej se opravičujem, če bom kakorkoli ustrelila mimo, saj nisem ravno napreden uporabnik.
Kljub temu pa si ne predstavljam več življenja brez interneta. Ker pa se imam namen seliti v hišo, kjer ni možnosti priključka za internet, niti stacionarnega telefona, niti naj se ne bi kakorkoli posegalo vanjo, pa če je to le en kabel. Jaz bi pa net vseeno imela.
Do zdaj izglda najprimernejša ponudba simobila tule simobil paket plus.
Ob tem pa imam še nakej vprašanj, nekaj sem jih sicer že naslovila na simobil, pa bi bilo fino, če izvem kaj več še od vas, ki se bolj spoznate. Pa še čakala ne bi prav dolgo na odgovore, saj se moram kar hitro odločiti, brez teh informacij pa ne bo šlo.
Torej:
Koliko znese 1 giga podatkov v realnosti, ob predpostavki, da net uporabljam za iskanje informacij, surfanje, novice. V glavnem za nezahtevne stvari. Za koliko ur na mesec zaleže cca 1 giga? Lahko kje preverim, koliko porabim zdaj na kabelskem? In ali lahko, ko bi že imela dotični paket, kje preverim, koliko še lahko porabim, koliko sem že porabila?
Net bi uporabljala za povezavo na starejši hišni računalnik, nisem prepričana, če ima usb2 izhod. Kje to pogledam, bi to šlo? Moram vedeti karkoli drugega?
Ker je hiša bolj v rovtah: ali zadostuje za tak net le simobilov signal, ali je potrebno še kakšno drugo omrežje, ali kaj jaz vem kaj?

Obstaja za net "brez kablov" še kakšna druga alternativa - brez sosedov, ki pomagajo? Pa tudi kakršnekoli dodatne informacije, ki bi jih morala vedeti, so dobordošle, saj morda nisem pomislila na kaj pomembnega, a bi morala.

Najlepša hvala.

Ice-Heki ::

Torej odgovori so tukaj:

Torej tole je čudna hiša ... brez vseh priključkov, ampak OK.
Za simobilov internet potrebuješ njihov signal oz. nekje v bližini mora biti bazna postaja. Kaj to pomeni? To pomeni, da lahko v tej hiši telefoniraš preko mobitela, ki je ali Halo ali pa Simobilov naročnik.
Če to ne gre ... potem pozabi na simobilov internet - in poskusi mobitelovega!

1giga podatkov v realnosti znese 1 gb :) joke ... znese toliko, da meni ob pregledovanju info strani (st, poljub ...), ftp prenosih, pregledu pošte, MSN ostane kak MB ali 2 odveč ... skratka da se preživet, se je pa treba malo paziti ... tako da priporočam, da si izmeriš trenutno porabo.
Ko imaš ta paket je zraven programska oprema ,kjer se ti non stop šteje koliko porabiš.

Sedaj, ko pa nimaš tega programa pa ti svetujem 30 dnevno uporabo programčka "DU meter", ki ti bo štel tudi prenos preko kabelskega interneta in potem boš na koncu videla, ali je to veliko ali malo.
Za nazaj pomoje tvoji ISPji nimajo izpiska tvoje porabe ... ali pač? Mogoče bo kdo drug vedel kako je s temi stvarmi oz. še bolje - pokliči svojega operaterja in ga povprašaj!
Še tole: Prenos filmov, muske , poslušanje radia pri 1 GB internetu odpade ... boš takoj pokurla ves prenos!

Kje pogledaš če ima star računalnik usb2? Hm, imaš pri hiši kakšen MP3, ključek USB ... če ga lahko vklopiš v računalnik potem ima verjetno usb2, sicer pa si brez usbjev ...

Obstaja pa še en internet - satelitski , za katerega mislim, da niso več potrebni kabli (včasih je bilo tako, da je bila ena povezava preko telefona, druga pa preko satelita ...) o tem pa ti bo moral povedati več kdo drug ... je pa to strašno draga zadeva in zelo odvisna od vremena.

Če imaš še kakšna vprašanja pa le na dan z besedo

Lp, iH

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ice-Heki ()

aya* ::

Najlepša hvala za izčrpne podatke.
Mah, hiša ni nič čudna, le tisti del, ki ga bom uporabljala nima nič, nočem pa težiti najemodajalcem za kaj več, saj so mi že tako šli dosti na roko ;) Torej, če lahko priklopim običajen usb ključek, potem je izhod ok?
Tega, da ne bo nič s filmi, musko, se zavedam in to je čisto ok. Najbolj bi mi bilo žal za informacijami, saj jih ne znam več poiskati na drugačen način. Samo surf in pošta, nič dolvleke, nič čveka. Pa malo forumov. Razen če bi mi ob koncu ostalo kaj viška, ampak to je že nenujen luksuz.

Eeeee, dragih stvari pa nočem. Kljub temu bom malo poguglala za satelitskim, da vidim, kaj to sploh je.

Mislim, da si mi razložil bolj ali manj vse najpomembnejše stvari. Če ima kdo še kakšen dodatek pa kar.

Edit: Pa še vprašanje glede programčka. Za porabo se verjetno šteje seštevek incoming/outgoing?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: aya* ()

Ice-Heki ::

Aha najeta hiša - druga zgodba.

Sem sedajle gleda seznam zadnjih 24 ur in sem se spomnil na še eno tehnologijo, ki pa jo še ni. Imenovala se bo WiMAX, Telekom in Tok komunikacije pa mislim, da sta podpisala pogodbo, da morata v nekaj letih pokriti nevem koliko slovenskega prebivalstva .... se je o tem pisalo že pred nekaj meseci, tako da to omenjam samo v vednost, ker uporabjlati se tega itak še ne da.

Ja - za USB načeloma ja. Sicer je res, da obstaja dvoje vrst vrat (USB 1.0 in USB 2.0), razlika je v tem, da je 2ka hitrejša.

Jap, za porabo seštej out in in promet - če boš program uporabljala / oz. ti kaj ne bo jasno, mi pa piši ZS

aya* ::

Ja, sem pa videla, da tudi t-2 nekaj takšnega pripravlja. O tem, kaj prihaja, trenutno zame pride bolj malo v poštev, saj se zna zgoditi, da bom po kakem mesecu brez spletnih informacij videla bele miške, bežala pred ščurki in se tresla kot moker pes:D

Glede na to, da imam telefon, ki ima le ir povezavo, bluetootha pa ne, bom morala menjati tudi telefon, če se odločim za mobilni net?
Satelitski pa je drag kot s.... Sploh oprema.

Programček zaenrat kar razumem, ob mojem trenutnem udejstvovanju mi je predvidel 1,5 giga projected pod weekly. Ponižno upam, da se je zmotil in da to pomeni predvidevanje na mesec. Ali pa, da bo vsaj zmanjšal predvidevanja zdaj, ko grem med rjuhe :)) Res pa, da nisem nič pazila, kaj počnem, kar pa ob plačevanju porabe vsekakor bi.

Uros!no ::

Glede na to da običajna stran brez večjega števila fotk "zasede" nad 200KB veš kje si.
Preostane ti brskanje brez prikaza fotk in odvečnih web aplikacij ala flash.

A ne ponujajo slovenski operaterji že nekaj časa unmetered povezave?

Sputnik59 ::

jaz že 3 mesec uporabljam mobitelov giga paket in ti lahko zagotovim da je 1GB dovolj za kakovostno surfunje, recimo da se omejujes servisov ala youtube, za vse ostalo pa je dovolj in verjemi se ostane kak MB, v vsakem primeru velja poskusiti,

Person ::

1 GB je dovolj ja.
Let's make something useful!

todman74 ::

Ker nimam nobene šanse za širokopasovni internet, tudi jaz uporabljam Mobitelov mega prenos podatkov(1 GB), ki ga kombiniram z enosmernim satelitskim.Slednji je še daleč od kakšnega ADSl ali kabla...ampak boljše kot nič.Praktično "dobim" dol na mesec od 5 do 7 GB podatkov za ceno okrog 30 do 35 EUR.Pa to še ni vse:D ......moja Sky Star 2 kartica mi omogoča (z motorčkom) sprejem okoli 2000 tv programov...8-)

aya* ::

Najprej se spet zahvaljujem za odzive.
Bolj ali manj sem se že odločila, da sprobam, kako bo šlo z mobilnim. Dokler imam pa še kabel, bom zvlekla dol pol neta :D

Kljub temu pa ne bo odveč, če vem še za dodatne možnosti. Tale kombinacija s satelitskim mi je kar všeč, saj tudi na tv nimam bogvekaj programov. Za razmislit je. Ampak za to verjetno potrebujem krožnik?

Pa še 1x vprašam, če je kdo spregledal: ali potrebujem telefon z bluetoothom ali je morda infrardeča povezava dovolj za mobilnega?

Ice-Heki ::

Za dostop do mobilnega interneta potrebuješ mobilni telefon z modemom + bluetooth / IR / kabel - če imaš na telefonu bluetooth ga mora imeti pa še računalnik, da se lahko povežeta :)
V kolikor nimaš takega računalnika / telefona, se lahko telefon na računalnik poveže preko kabla (ne pa vedno). Če nimaš tudi takega telefona, ti pri mobilnem operaterju z veseljem prodajo modem za enih 10 € z vezavo za 24 mesecev (oz. za 400 € ~ 500 € ga lahko kupiš v prosti prodaji).

Jakka ::

Kaj pa alternativa, Mobitelov Instant internet?
10GB prenosa na mesec za 42€. Ali pa 1GB za 20€. Pač kolikor rabiš.
Satelitski internet se ti pomoje ne izplača, saj je to le enosmerna povezava, do tebe, torej še vedno rabiš nekaj pdoobnega instant internetu. Obstaja tudi dvosmerni satelitski internet, a je njegova slabost visoka cena, veliko plačaš, za malo.

Jaz bi na tvojem mestu vzel ali Mobitelov Instant internet ali podobno zadevo pri simobilu. Pri obeh dobiš ali pcmcia ali usb modem, tako da za povezavo ne rabiš telefona. Pazi le, da je na tvoji lokaciji pokritost z edge ali umts signalom, da internet dela spodobno hitro. Vzameš pač tisto, kar ti bolj odgovarja, so boljši pogoji, cenovno ugodneje.
Kateri paket izbrati, glede količine prenosa, pa kot so že povedali, sedajle izmeri in videla boš, koliko potrebuješ. Z 1GB bo pomoje šlo kar na tesno, če več filmčkov gledaš, recimo na youtube. 30MB na dan se hitro porabi. z 10GB je pa zadeva bolj naizi in se ni treba toliko obremenjevati s porabo. Pa v teh 10 ali 1GB se šteje tako prenos do tebe in od tebe, ne samo download pa upload posebej.
S takšnim internetom posledično odpade razno dljanje muzike, filmov, boš prehitro pokurila teh 10GB. Pač najdeš nekoga, ki ti bo dobavljal te zadeve. :)

Wimax-a pa še nekaj časa ne bo, raje ne čakat nanj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jakka ()

todman74 ::

10 GB premalo.....vse odvisno od hitrosti.Če je pokritost z EDGE ali UMTS potem jih bo lahko res hitr "pokurla", samo z GPRS pa verjem men da ne.Pri GPRS je realna hitrost od 30 do 40 Kb/s , včasih pa še manj, potem pa računaj......pri nas v rovtah, kaj drugega kot GPRS ne laufa, do širokopasovne povezave ne pridem (splet nesrečnih okoliščin), zato si pomagam z GPRS+SAT kombinacijo.....filmi niso problem, muzika tudi ne, občasno tudi "mula" laufa, edino kakšne "igre".....eh se te pa prjatli zrihtajo:D

Sputnik59 ::

jaz predlagam da za prenos podatkov uporabljas kabel USB z možnostjo polnjenja baterije, sicer moras imet pri roki še polnilec telefona, ker se baterija pri UMTS/HSDPA signalu hitro porabi.

Jan987 ::

Zdaj ima mobitel 10 giga z ~30€ kar se mi zdi zelo ugodno. Poleg tega ima mobitel tudi malo boljšo pokritost s signalom kot simobil in imaš tudi v ''rovtah'' možnost za večjo hitrost. Pri simobilu bo težko kaj več kot GPRS.

Ice-Heki ::

Od kdaj ima mobitel 30 € za 10 GB?

Tyrion ::

Od 1.1.08. To je precej ugodno po mojem mnenju.

Itak bodo pa cene še padle..

Ice-Heki ::

A to piše kje na njihovi spletni strani?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

4G v pogonu na Severu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
364994 (3329) Alexius Heristalski
»

Mobitel-ITAK poceni internet (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
5210996 (8606) bf4ed
»

T.Neomej.Klicni vs. T.Isdn vs. M.Inst.Paket

Oddelek: Omrežja in internet
192684 (2341) jerriho
»

Dial-up obupanec

Oddelek: Omrežja in internet
462878 (2002) Pesimist
»

Mobitel UMTS ali Simobil Vodafone

Oddelek: Mobilne tehnologije
243576 (2885) flipflop

Več podobnih tem