» »

Kako povečati particijo na delujočem sistemu

Kako povečati particijo na delujočem sistemu

BlackHole ::

Disk imam razdeljen na dve particiji. In ta prva, na kateri je sistem je postala rahlo premala (okrog 4-5 Gb). Se da kako povečati to particijo z raznimi particijskimi programi. Nekaj sem že poskušal, pa je bilo brez uspeha. Obstaja kak trik, brez da bi moral sitem (XP) na novo naložit?
LP Marko

solatko ::

Osebno uporabljam Acronis directory suite. Naredil sem si boot disk, z njim startam sistem, požene mi partition expert in z njem lahko delaš kar hočeš - širiš, krčiš, formatiraš, obnavljaš, na splošno disk utillity program, pri katerem ne izgubiš nobenega podatka (razen če daš delete partition ali format, vendar te za vsako stvar vsaj dvakrat vpraša, če misliš resno). Piši na ZS.

pecavar34 ::

Pozdravljen

Po slučaju sem zašel na to temo, ker bi tudi meni prišla prou! naredil sem to kar je rekel Solatko in je zadeva res fajn. prej sm meu partition magic 8 pa je ta zadeva delala sam srajne na disku, da ne rečem da mi je enkrt use zbrisal iz diska pa nism reku da nej. zdj sm si pa s tem programom uspeu nardit 2 particije brez problemov!!!

Solatko dobr program si priporočil!!!
Asus ROG G751JY

PcPodpora ::

Acronis Disk Director Suite izgleda ok, sam z Nortonovim Partition magic nikoli nisem imel težav. tudi Paragonov Partition Manager bi moral delovati ok.
Računalniški servis in podpora na domu
www.pcpodpora.si

Zgodovina sprememb…

pecavar34 ::

moti me edino to da zdj sm uspeu končno naridt še eno particijo 50gb, sam mam problem ko sm pa hotu da bi dodau še kakih 25 gb pa nikakor ne napiše da je maksimalna velikost particije 50 gb!
mugoče kdo kej ve o tem????

hvala
Asus ROG G751JY

solatko ::

Reciva da imaš 400 GB disk in na njemu dve particiji po 200GB, sedaj pa hočeš npr. paticijo C razširt še za 100GB. Postopek je popolnoma enostaven - poženeš disk partition in ti lepo grafično pokaže obe particije in nelociranih 8,16 ali 24 MB predpomnilnik diska (zeleno pobarvan del diska) - klikneš na drugo particijo (spodaj ti jo označi rdeče) - desni miškin gumb in iz menija izbereš razširjanje - odpre ti okno kjer imaš celo polje, katerega lahko spreminjaš spodaj na oštevilčenih okencih ali pa z levo tipko miške primeš začetek in jo vlečeš do željene velikosti - daš enter in na grafiki vidiš zeleno polje med particijama (če je na koncu ponoviš in celo paticijo zvlečeš skrajno desno) - klikneš štartno zastavico na vrhu (črno bela) in počakaš da program konča opravilo. Nato klikneš prvo particijo in ponoviš postopek (paziti moraš da ti pred obema particijama ostane nelociran prostor, ki ga uporablja disk - ko širiš particijo vidiš tri okenca
sprednja stran(v tej mora biti toliko prostora, kot ima tvoj disk predpomnilnika),
sredina (napisano imaš velikost particije),
zadnja stran (ta mora biti na nič(če je notri številka, je to nedoločen prazen prostor)

Če ne veš koliko predpomnilnika ima tvoj disk, razširiš particijo c na celotnem prostoru, potem pa enkrat klikneš na puščico v srednjem okencu in ti bo pravo številko poslalo v zgornje okno.
Potem daš enter pohodiš štartno zastavico, počakaš na konec in particije so narejene. To delaš ob normalno instaliranih programih. Koliko pa greš lahko v minus je na nastavitvenih okencih malo potemnjeno in pod to ne moreš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

pecavar34 ::

pozdravljen!

Hvala tvoji napotki so bli ful koristni in mi je ratal še za 30 gb povečat particijo! namreč jest sm pred časom uporabil partition magic 8.0, k sm hotu nardit 3 particije ko sem že imel 2 narejeni. in končen razultat je biu da sm biu zdj pou leta sam z eno particijo ker mi je unedve obe formatiral in nato še sprawil wse v eno partcijo!!

najlepša hvala solatko za pomoč!

Lp

Matjaž
Asus ROG G751JY


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Naredil novo particijo... racunalnik se ne zazene vec

Oddelek: Operacijski sistemi
131842 (1314) solatko
»

Kako narediti particije?

Oddelek: Programska oprema
195629 (4900) linuxdady
»

Premajhna sistemska particija

Oddelek: Pomoč in nasveti
212549 (2077) joze67
»

[Windows] Kako odstraniti Linux particijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
627791 (6875) buneech
»

problem particije

Oddelek: Pomoč in nasveti
181901 (1767) Izi

Več podobnih tem