Forum » Strojna oprema » Kaj bi lahko bilo narobe, da se racunalnik ne zazene?
Kaj bi lahko bilo narobe, da se racunalnik ne zazene?
OmaDesala ::
Sistem:
Osnovna plsoca ABIT BE7, procesor Celeron 1200Mhz, 512MB Pc2700 RAMa, Graficna Inno 3D nvidia, sistem kupljen leta 2003
Iznenada je sitem prenehal delovati (se do vceraj je delal). Ko prizgem sistem, se ne slisi nobenega piska, lucka za napajanje sveti, ventilator na CPU hladilniku se vrti, enako na graficni. PC lahko izklopim preko power gumba (drzim par sekund). Do boota ne pridem, pa tudi nobenega piska ne slisim.
Zamenjal sem ze graficno in napajalnik, pa nic. Odstranil sem HDD in RAM ter poskusil brez obeh, pa nic. Sistem se preprosto ne postavi, pa tudi nobenega zvoka ne spravi od sebe.
Rahlo mi zmanjkuje idej, kaj bi lahko bilo narobe. Ima kdo kako idejo kaj naj se poskusim?
Osnovna plsoca ABIT BE7, procesor Celeron 1200Mhz, 512MB Pc2700 RAMa, Graficna Inno 3D nvidia, sistem kupljen leta 2003
Iznenada je sitem prenehal delovati (se do vceraj je delal). Ko prizgem sistem, se ne slisi nobenega piska, lucka za napajanje sveti, ventilator na CPU hladilniku se vrti, enako na graficni. PC lahko izklopim preko power gumba (drzim par sekund). Do boota ne pridem, pa tudi nobenega piska ne slisim.
Zamenjal sem ze graficno in napajalnik, pa nic. Odstranil sem HDD in RAM ter poskusil brez obeh, pa nic. Sistem se preprosto ne postavi, pa tudi nobenega zvoka ne spravi od sebe.
Rahlo mi zmanjkuje idej, kaj bi lahko bilo narobe. Ima kdo kako idejo kaj naj se poskusim?
solatko ::
Poizkusi z drugim RAM-om. Lahko je DVD, HDD, lahko se ti je sesul bios. Moral boš na izločanje. Najprej flashaj bios (vzameš ven baterijo za cca 10 minut, prej vse izklopiš). Če se še ne bo zbudil, poizkusi na disketo z drugega računalnika razpakirat nov bios in vstaviš disketo v flopy in potem startaš PC. Poizkusi zagnat brez DVD in CD enote. Odklopi HDD in boš videl če bo šel do bios-a. Da ni zvoka imaš verjetno v biosu nastavljeno brez, zato ti ne zapiska, ko poizkušaš brez RAM-ov. Če ne bo nič pomagalo, si boš moral omislit drugo plato.
Najprej bi poskusil z restom biosa, nato pa odstranil vse kar ne rabim (hdd, cd, RAM, ...). Katere komponente so minimalno zahtevane, da se sitem zboota (do biosa oziroma prikaza da manjka sistemski disk)?
Prosi moderatorja, da prestavi to temo v "pomoc in nasveti"... mislim da tema bolj pase tja.
Prosi moderatorja, da prestavi to temo v "pomoc in nasveti"... mislim da tema bolj pase tja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OmaDesala ()
Za botat do sistema rabiš CPU, vsaj en RAM - velikost ni važna, grafiko, če ni integrirana na MB, tipkovnico.
opeter ::
Če napajalnik ni kriv, potem matična ali CPU.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
jperc21 ::
Mislim, da je šla matična rakom žvižgat.
LP
LP
Keep your head up, even when the world is hard, never give up!
Firebat ::
Matična je krivec, to pa preveriš če odpreš računalnik in vidiš take sodčaste kondenzatorje izbočene (morali bi biti pa ravni na vrhu). Temu se reče napihnjeni konderzatorji, ki pa ne dajejo več prave napetosti za matično ploščo in ta zato ne dela.
Plosca izgleda v redu - napihnjenih kondenzatorjev ni videti.
Zanimivo je, da kjub resetu BIOSA plosca od sebe ne da nobenega piska. Ventilatorji (CPU, VGA) se vrte, ledici na osnovni plosci gorita (ena zeleno ob prikljucitvi na 220V, rdece pa druga zasveti ko vklopim power tipko).
Mislim da sem zadevo lociral na dve stvari: okvarjena je osnovna plosca ali pa CPU. Bom poskusil najti kako zamenjavo oziroma poskusiti CPU nekje drugje.
Ce ima se kdo kak nasvet kako naj tocneje ugotovim kaj je narobe (brez menjave komponent) naj se javi.
Zanimivo je, da kjub resetu BIOSA plosca od sebe ne da nobenega piska. Ventilatorji (CPU, VGA) se vrte, ledici na osnovni plosci gorita (ena zeleno ob prikljucitvi na 220V, rdece pa druga zasveti ko vklopim power tipko).
Mislim da sem zadevo lociral na dve stvari: okvarjena je osnovna plosca ali pa CPU. Bom poskusil najti kako zamenjavo oziroma poskusiti CPU nekje drugje.
Ce ima se kdo kak nasvet kako naj tocneje ugotovim kaj je narobe (brez menjave komponent) naj se javi.
Težko je svetovat takole po forumu, saj nihče ne vidi kaj počneš. CPU zelo redko crkne, razen če ga skur kakšna nevihta, nepravilna nasilna montaža - zvite nogice.. ali če ga skuriš. Kondenzatorji ni treba da so napihnjeni, lahko se tudi posušijo, za to, da si siguren jih je treba zmirt - če poznaš kakšnega serviserja ali elektronika. Najlaže se stvari, ki na pogled niso skurjene, testira z zamenjavo na drugo napravo, ali sigurno bp napravo na tej "pokvarjeni" plošči. Če ti delajo ventilatorji in lučke, je lahko tudi ram zanič. Pravim da je težko tako na pamet svetovati. Zadevo je treba stestirat in potem pocajtat.
glinik ::
Tudi moj glas gre matični :)
Vem, da so imeli EPOXI lepo "ledice" ki so kazale na stanje procesa. Zelo fina stvar.
Lp
Vem, da so imeli EPOXI lepo "ledice" ki so kazale na stanje procesa. Zelo fina stvar.
Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: glinik ()
V obupu, sem odstranil procesor, ocistil vso nesnago z njega (tudi staro pasto) ter namazal novo pasto ter montiral... in zadeva je zacela delati.
Bomo videl kako dolgo.
Hvala vsem za pomoc!
Bomo videl kako dolgo.
Hvala vsem za pomoc!
To je znak, da procesor in hladilnik nista imela pravega stika, ko si odstranjeval hladilnik, ti je ta enostavno ostal v roki - ni bil vsaj malo priliman na procesorju. Ko sestavljaš PC moraš preverit ležišče za hladilnik, saj so originalna podnožja dosti krat slabo pritrjena in, ko pritrdiš hladilnik, podnožje dvigne za kakšen milimeter in hladilnik se ne prilega procesorju, prenos toplote je prekinjen in CPU se krepko pregreva (dobro da ti ga ni skurl - eden redkih načinov za uničit CPU). A si preveru lego in pritrjenost hladilnika?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Računalnik se ne prižgeOddelek: Pomoč in nasveti | 17845 (13968) | G_mAn |
» | PC ugasnil in po ponovnem zagonu ne deluje več.Oddelek: Strojna oprema | 1986 (1725) | francek1 |
» | PC se ne zazene po BSODOddelek: Pomoč in nasveti | 1016 (902) | paljer |
» | Racunalnik se ne zazeneOddelek: Strojna oprema | 1931 (1725) | B0rg |
» | PC se ne zaženeOddelek: Pomoč in nasveti | 1445 (1297) | reef00 |