» »

Nokia N95 - kaj sploh še ostane velikim?

1
2
3 4 5

Gregor P ::

"Mar smo res postali takšni odvisneži od tehnike, da moramo celoten računalnik (v malem) vsepovsod nesti s sabo in prečekirati elekotronsko pošto vsakih 4.5 sekund?"

jaz da:8) ... no mogoče ne ravno na 4,5 sekund>:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

bbf ::

MitjaP, jes že poganjam vse kar hočem na symbianu, ne rabim zato ukazne vrstice LOL! kak telefon je to, da moraš OS drug gor dat, da ti poganja "vse kar hočeš", ne me smejat, pa niso vsi geeki, haha!

MitjaP ::

@bbf: predvsem tak telefon, ki ti omogoča, da LAHKO daš drug OS gor :)
Nisem imel vse v mislih, samo tebe pač, ki govoriš o razširljivosti. In tu je kvaliteta Appla, ki se pokaže. Apple iPhone dejansko funkcionira kot mali računalnik, ki je prilagodljiv čisto od zasnove navzgor. Drugi telefoni pa to niso.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MitjaP ()

OmegaBlue ::

Ahm, moj predragi symbian poganja tudi DOS in python shell mu ni tuj. ;)
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Mavrik ::

Ne vem v keri luknji ti živiš, da si zamudo vse poskuse Appla, da bi preprečil inštaliranje kakšne druge programske opreme na iPhone. Saj je lepo da si navdušen nad njim, samo ni pa si treba zmišljevati stvari.
The truth is rarely pure and never simple.

MasterBlaster ::

Sej za commandline ne rabiš linux-a gor devat. iPhone že ima gor Darwina, ki je portan FreeBSD. Me je pa je že ukazna vrstica rešila, ko se na telefonu po modifikaciji ene sistemske datoteke, po rebootu ni prikazal uporabniški vmesnik, tudi rebootati se ni dal. Tako sem se lahko preko SFTP povezal gor preko WiFi povezave. Obnovil datoteko z backupa in preko SSH z ukazom rebootal OS.

No drugače mi pa ni žal niti za en cent, ki sem ga dal zanj. To dejansko je najbolj impresivni gadget, ki sem ga kdarkoli dražal v roki. Pa čeprav je hardwarsko malo podhranjem v primerjavi z konkurenco. Blesti pa v softwerkih režitvah. Tu pa je praktično brez konkurence. Delo z elektonsko pošto je užitek, surfanje po internetu je na njem je dejansko uporabno. Vgrajeni fotoaparat zadostuje za delanje priložnostnih fotografij (za kaj več imam fotoaparat). Ko hočem zagnati kak program, mi ni treba čakati tudi do deset sekund, da se mi prikaže meni, kot se dogaja na symbian telefonih. Da multimedijskih funkcionalnosti sploh ne omenjam.
Tk je pa pika .

krho ::

Nokia 6310i FTW. Ko bo kaj temu primernega po trajanju baterije (po 5ih letih še vedno spoštljivih 6dni) in bo zadeva praktično neuničljiva, se pa oglasite.

edit: typo
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

Gorky ::

Bog pomagaj lorenzu in podobnim. N95 je svetlobna leta pred ostalimi mobilniki in Nokia drži to prevlado že kar nekaj let in jo bo najbrž še lep čas. Enako je s telefonskim in tudi tonamenskim PC softwerom.

iPhone je seveda dobra stvar, za tiste, ki bi radi imeli nekaj več pa ta telefon ni. Je za tisti srednji, povprečni razred.

lp
Jutri pa je že nov dan.

MitjaP ::

@OmegaBlue: ja, ampak operacijskega sistema pa ne moreš zamenjati :)

@Mavrik: si tako zelo prepričan? Jaz sem dobro obveščen glede tega. Apple je v verziji 1.1.2 vse pustil pri miru. Ni se več spuščal v "popravljanje" odklenjenih telefonov. Tako rekoč se je tokrat vdal (v prihodnje ne vemo). Vse, kar je popravil, je bil TIFF exploit, kar ima tudi drugo varnostno ozadje, in ne le Jailbreak. So pa medtem ljudje iznašli že nov način Jailbreakanja (Jailbreak 1.1.2 je že zunaj lep čas, bil je na voljo naslednji dan). Nenazadnje o tem, da Apple ni ničesar več poskušal, pravi dejstvo, da se da odkleniti tudi 1.1.2, vendar z malo napora, prav tako z malo napora ostaja 1.1.1 odklenjen po nadgradnji na 1.1.2. Enostaven način obojega početja pa je že na poti (delajo na tem).

Zanimivo je tudi, da je Apple z 1.1.2 povišal frekvenco ARM procesorju in sistemskemu vodilu na telefonu in je hkrati dosegel zmanjšanje porabe z bolj učinkovitim upravljanjem z energijo. In to na istem hardware-u, kot si ga kupil lahko že julija.

Kaj takega pa na drugih telefonih ne boste nikoli doživeli. Tudi zato je iPhone edinstven. Je računalnik v malem. Zakaj njegovo funkcionalnost apple omejuje v svojem OS X, je pa tudi dobro znana zgodba, ki je ne gre posebej razlagati, ker je na internetu dovolj materiala o tem. Pa tudi to se spreminja, ker februarja izida SDK za pisanje nativnih aplikacij za iPhone OSX.

@Gorky: kako prazne so tvoje besede. Neargumentirano brez primere.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MitjaP ()

PrimozR ::

iPhone nima UMTSa/HDSPAja... Toliko o hardwerski naprednosti. TO ima še moja 100 e vredna 6120 Classic.

MitjaP ::

In ti zdrži celih 16 ur standby, če imaš to vključeno. UMTS je trenutno neuporaben, ker je preveč energetsko požrešen. Njegov čas še pride. Ima pa iPhone alternativo temu. Z njo se zelo dobro shaja. Če imaš pa UMTS, kot navaden uporabnik ne pridobiš dosti. Vse to je preveč drago za navadnega uporabnika, da bi uporabljal dnevno. Tolk o nepotrebni navlaki. Dokler zadeva ne bo normalno in vedno uporabljiva, je taka funkcija, kot je UMTS, namenjena samo postavljanju mladih nebogljencev. Druga reč so UMTS modemi za prenosnike. Tisti so mogoče še koristni, ampak v poslovnem svetu.

OmegaBlue ::

The words of a true fanboy. UMTS ni "nepotrebna navlaka" je nova generacija omrežja pač 3G. Po tvoji logiki so vsi GSM mobiteli preveč požrešni in nepotrebni, saj imamo čisto dobro NMT omrežje, ki še boljše pokriva neravne terene! Veš koliko moja stara NMT motorola na svinčenih akumulatorjih zdrži.. phe se skrijejo vsi ostali lahko.


Poleg tega UMTS stane čisto enako kot tvoj bogi EDGE na iphone.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Looooooka ::

amazingly bi vecina ljudi rajs mela linux al pa windowse gor kot pa symbiana...*g* i wonder why?
mogoce zato ker se da za obe omenjeni zadevi brez karksnih kol problemov spisat programe.Oz laufat tisto kar ze laufas na desktop masini? =)

PrimozR ::

MitjaP UMTS niso samo video pogovir. Daleč od tega. Dvomim da bom to sploh kdaj uporabljal. UMTS oz. HDSPA je uporaben zaradi prenosov. 2 dni imam mobitel pa sem že kar nekaj presurfal. Nekaj kot preizkušnja, nekaj kot iskanje podatkov med debato, nekaj pa sem gledal urnike na strani šole (pač je bilo najhitreje in najlažje, brez da bi hodil 4 štuke nižje, pri roki ga pa ni imel nihče). je res tudi da je to večinoma zaradi 1 GB zastonj podatkov do (žal samo) konca leta.

MitjaP ::

@P|P|: me zanima, koliko boš srfal, ko bo spet plačljivo na študentskem paketu ali pa ko boš ostal brez študentskega paketa. Iz tega razloga je za normalnega uporabnika neuporaben prenos podatkov na telefonu. Finančno gledano je nepotreben in odvečna obremenitev proračuna. Wlan je druga zgodba. Tam je zadeva brezplačna, če le imaš kakšno omrežje blizu.

@OmegaBlue: tkole razmišlja slovenska politika, kot sedaj ti, zato pa doživljajo take travme. GSM je dodelan. Energetsko je postal sprejemljiv. UMTS je šele na začetku. Dnevno popolnoma neuporaben za povprečneža. Datarates so preveč dragi, da bi se splačal zadevo uporabljati. Seveda pa fanboy nisem jaz, ki navajam argumente.Pač pa prej tisti, ki izjavi: "UMTS ni "nepotrebna navlaka" je nova generacija omrežja pač 3G." Po tej logiki je vse, kar je novega absolutno superiorno staremu. Torej: kar je novo je potrebno imeti. A true words of a geeky fanboy. Brez kakršnegakoli smisla za objektivnost in kritičnost.

Stane že enako. Ampak jaz tudi EDGE sploh ne uporabljam oz. zelo minimalno (16 MB sem prenesel - toliko, da sem ga preizkusil). Uporabljam samo Wlan. In to tudi na terenu, ne samo doma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MitjaP ()

Cveto ::

No, tud jest imam N95, v bistvu sem bil med prvimi ki smo imeli ta telefon, tako da lahko zdaj napišem tudi že nekaj bolj realnih vtisov:

-UMTS imam vedno vklopljen, tako da niti ne vem koliko bi baterija zdržala brez tega, mi pa vedno zdrži vsaj en dan, in to ob dokaj intenzivni (poslovni) uporabi, čez vikend ko nanj govorim pa tud 2-3 dni, na morju tudi 4 dni. Je pa umts vsaj zame precej uporabna zadeva, ker naredi net na telefonu vsaj približno uporaben (skupaj z landscape načinom) cene pa tud niso več tko visoke, 100MB prenosa dobiš že za 7€ al nekaj takega (firma plačuje račun pa ne vem)

-kamera je uporabna, razlika med to kamero in 2MP ki sem jo imel prej na K750i je kar precejšnja, je pa res, da je precej počasna

-GPS dela po zadnjem updateu zelo dobro, poveže se hitro in tudi vgrajena aplikacija zemljevidi je za osnovno rabo čisto ok.

-WiFi začneš ceniti ko si kje v tujini v kakšnem hotelu, takrat pride tudi vgrajeni podcast klient zelo prav.

V bistvu me najbolj moti počasnost telefona in občasno zmrzovanje, glede tega dam nekaterim prav da je telefon "polizdelek". Meni telefon tudi tak kot je zelo ustreza.

OmegaBlue ::

MitjaP, malo si že smešen. UMTS je daleč od novega in ja JE superioren GSM standardu (in tudi EDGE). Zanimivo kako zagovarjaš stvari:
Torej: kar je novo je potrebno imeti. A true words of a geeky fanboy.

Torej.. imaš iPhone ne? Je nov in ga je potrebno imet? Torej če imaš ti "novo" je dobro.. če kdo drug pa slabo.. kul logika.

Poglavitna zadeva in glavna tarča marketinga iPhona je ravno povezljivost na splet, youtube, email, iTunes NA TELEFONU, google maps, opevani full page browser... do i need to go on? In wi-fi ni na voljo za vsakim vogalom in večino stvari dela preko EDGE, ravno zaradi tega ga prodajajo skupaj z unlimited data planom in kako je potem to drugače če jest doplačam 20€ za data paket? UMTS in EDGE prenos pri nam nimata razlike v ceni - računa se samo na prenešen KB.

Če si ga kupil 600€ (za toliko so ga pri nam prodajali) in ne uporabljaš internetnega dela, imaš zelo drago opeko ki zna klicati, vrteti musko in ni zmožna poslati mms sporočila..

Dobra kupčija res.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Gregor P ::

Sam UMTS uporabljam dnevno (predvsem za brskanje po spletu in uporabo določenih spletnih storitev) ter prenašanje slik ipd. na omrežje, če je nujno); ampak ne pa za dl filmov seveda:P ... seveda pa z veseljem uporabljam tudi WLAN, kjer je to sploh mogoče (na letališčih, izobraževalnih ustanovah itn.) ... tudi GPS mi je že večkrat prav prišel (predvsem v velikih mestih, ko je treba zelo hitro najti neko lokacijo).

Tako da je za mene danes UMTS eden od poglavitnih razlogov, zakaj nikoli ne bi kupil iPhona (ali podobne mobilne naprave).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

PrimozR ::

Pri 0,00042 €/kB to nanese na 42 centov na MB. Oz. 4,2 € za 10 MB. Za primerjavo, frend SMSe večinoma pošilja prek eKlape. Prek interneta na mobitelu. Le-to je ceneje od običajnih SMSov. Večino računa pa plača za podatke, pogovorov ima izredno malo.

MitjaP ::

@OmegaBlue: vidim, da si na sredini notri padel. 600 EUR jaz nikoli ne bi dal zanj. UMTS je nov. Pos vetu ni razširjen. Energetsko je slabše učinkovit kot EDGE. Če uporabljaš iPhone še zdaleč ne uporabljaš prenosa podatkov. Za to moraš poklicati potrebo zmogljivost iPhone. In ja, preberi si, zakaj sem si sploh kupil iPhone.

Kljub peripetijam okoli EDGE in UMTS pa to ne spremeni dejstva, da je koncept iPhone totalno drugačen kot ostalih telefonov. iPhone ima potencial za razvoj, lahko zamenjaš OS ipd. Medtem ko so telefoni "trotl zihr" zadeve. Torej, kaj je bolj za povprečne in navadene ljudi?

Se pa prosim oglasi nazaj, ko boš iPhone držal vsaj en dan v roki in se z njim ukvarjal in ga raziskal do potankosti :)

Da ne omenjam, da mi ta zasnova iPhone-a, o kateri sem govoril, omogoča, da ga tudi modificiram. Kar je pri programski zasnovi telefonov zelo težko. Praktično ne moreš posegati v file system in popravljati datotek. na iPhone lahko zamenjaš vse pisave. Na katerem rugem telefonu še lahko to storiš? res je iPhone računalnik v malem. In ne neka terminalna naprava, kar ostali telefoni so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MitjaP ()

OmegaBlue ::

UMTS je razširjen po svetu, evropa in azija (oz. oni grejo že na 4G) ga veselo uporabljata.. američani seveda tega "nimajo" ker je njihovo mobilno omrežje tam kamor niti sonce ne posveti. Sicer pa toliko o nerazširjenosti.

Čudna pojava si ti, na čase daješ vtis navdušenca nad tech opremo in kako jo lahko prehekaš a takoj za tem spet preklopiš na fanboy način in pljuvaš po vsem ostalem in podajaš čudne izgovore da pomiriš svoj jesus phone ego, ko ti nekdo sesuje vse tvoje argumente.

In ko ravno govoriš o "modificiranju", jest lahko šarim po FS mojega telefona in spreminjam tudi sistemske datoteke in za to ne rabim hekati z dvomljivimi metodami in tvegati da stvar spremenim v opeko. Lahko zamenjaš OS.. super pokaži mi enega obstoječega, jaz imam SDK za moj telefon tako za java kot symbian.. aja sej res iphone ne podpira jave, pa še svojih aplikacij ne moreš nalagat. Ja res vredna naložba :D
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Jst ::

Jaz imam eno bedno Nokio, za katero sem dal 14ksit. 61XX. Ne vem točne oznake.

Zanima me pa naslednje. Telefon ima v nastavitvah možnost izbire vrste omrežja. GSM, Dual Mode in UMTS.

Izbrana nastavitev GSM. Pri skoraj ničnem telefoniranju (dopust, nekaj deset minut na dan) telefon zdrži več kot 7 dni.

Izbrana nastavitev "Dual Mode" ali pa "UMTS". Pri ničnem telefoniranju (spet, dopust, nekaj deset minut na dan) brez brskanja po internetu, brez video klicov (ki jih sploh ne omogoča), brez pošiljanja MMSov,... torej telefon v ruzaku, pozabljen... Baterija pri tej nastavitvi zdrži dva polna dni, tretji dan potrebuje polnenje.

Kolega ima SE, dal 120EU. Spet, če ima izbran GSM, mu zdrži mnogo več časa, kot če ima izbran UMTS.

Zakaj UMTS baterijo tako hitro požre? Ali pa je to samo pri meni in kolegu? (signal je večinoma poln)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Tear_DR0P ::

touchscreeni in taksni veliki zasloni so tko fajn, k so premazani z usesnim maslom in znojem... ;>

aja a tipk pa ne mores tko popacat? oziroma jih mnogo lazje ocistis? :D
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

kriko1 ::

@Tear_DR0P: ti držiš tipke pri ušesu? :D
Drugače nimam touchscreena, ampak se mi dvigajo dlake pri takih napravah ko se zapacajo ravno zaradi šlatanja. Zaslon je narejen za vizualen kontakt.

MitjaP ::

@OmegaBlue: Vidiš, tule si pa pokazal, da pojma nimaš, pa si vseeno dovoliš govoriti o tem. iPhone se ne da spremeniti v opeko! Sploh se ga ne da. Vedno je možno kaj spremenit in popravit. Samo tisti, ki si upajo, potem ko se pa ne premakne od boot zaslona, pa javkajo, da jim ne dela več, pomagati si ne znajo, govorijo, da ga lahko spremeniš v drago opeko. Tudi sam sem bil v tej situaciji,pa je datotečni sistem še vedno lepo dosegljiv prek Wi-fi in lahko delaš, vse, kar te je volja. V skrajnem primeru pa preprosto restore-aš file system. Pa poglje vredu, kaj prilepiš. 3G je v svetu ja, ampak ne vsepovsod tam, kjer je označeno na tvoji strani. Najbolj prisoten je v koreji, na japonskem in v evropi. Drugje ga skoraj ni ali pa je pokritost tako partikularna, da je prav smešna.

Svoje aplikacije pa lahko nalagaš na iPhone. Tako kot to počneš ti in nič težje :) Pa ni nič sumljivega, kot si zdaj zmišljuješ. Vse je zelo nenaporno in brez kakršnihkoli tveganj. Poleg tega pa: kdo pravi, da jave ne bo na mobile OSX? Nokia je tudi ni imela na prvih različicah. Pa ima malo več let razvoja telefonije za sabo. Enako SE. To, kar jima zdaj dela iPhone z enoletno starostjo, jima je lahko v sramoto. Apple je naredil njima konkurenčen izdelek iz nič, brez izkušenj. Sladko je spanje na lovorikah. Ne pozabimo pa: uspeh se tako ali tako v ekonomiji na koncu meri v številkah prodanih enot in v dobičku. In Applu sploh ne kaže slabo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MitjaP ()

bbf ::

>>uspeh se tako ali tako v ekonomiji na koncu meri v številkah prodanih enot in v dobičku.
To NIKAKOR ni zagotovilo, da imaš v roki najboljši aparat na svetu. si pa lohk zihr, da znajo veliko ljudi prepričat v to! LOL

OmegaBlue ::

Mah karkoli ti bom napisal ne bo šlo v tvojo fanboy glavo. UMTS je pri nas (v sloveniji) prisoten od leta 2003 (to so štiri leta, če imaš probleme), izredno nova stvar ne? Vsi UMTS telefoni furajo tudi edge in gsm kar je na voljo, vse tiste države na zeljevidu imajo umts, s pokritostjo države pa smo slovenci izredno razvajeni, v indiji na primer so mobilna omrežja na splošno dosegljiva ob večjih prometnih cestah in mestih drugje, kot pri nas sredi triglavskega narodnega parka, signala enostavno ni. ZDA je malo bolj pokrita a vseeno je zelo veliko območji kjer enostavno ni signala.

Ja na iphone lahko nalagaš software a ne brez modifikacij in izgube garancije (kar ti je itak šla po gobe ko si ga odklenil).

Vse je zelo nenaporno in brez kakršnihkoli tveganj.


Aja.. zato se se ob prvem software updejtu spremenili telefoni v opeke ker je to povsem varno. Zdaj mi pa povej koliko lastnikov iPhona zna naložiti custom aplikacije, in koliko jih zna klikniti install application na telefonu in pritisniti OK(symbian, windows mobile...)?

kdo pravi, da jave ne bo na mobile OSX?


Je nima, kaj bo imel me prav malo zanima če kupujem telefon zdaj.

To, kar jima zdaj dela iPhone z enoletno starostjo, jima je lahko v sramoto.


Zakaj točno?

  • Ker ne moreš nameščati svojih aplikacij ali napisati svoje?

  • Ker nima neposrednega sporočanja?

  • Ker ne more snemati videa?

  • Ker nemore pošiljati MMS sporočil?

  • Ker ne moreš sam zamenjati baterije?

  • Ker ne moreš nadgraditi spomina?

  • Ker nima glasovnega klicanja?

  • Ker ne more snemati glasu/pogovorov?

  • Ker ne pozna copy&paste fukncije?

  • Ker ne podpira Exchange ali Office dokumentov?

  • Ker nima sinhronizacije ali prenosa dokumentov preko wifi? (WM in symbian ima sambo oz. SMB protokol)


Pustimo zdaj modificirane modele, ki crknejo ob prvem uradnem updejtu.

Za tako ceno kot se zadeva prodaja in stvari, ki jih je zadeva sposobna je sramota.

Marketing FTW ne..
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Luka Percic ::

Pozabil si na invalidski bluetooth- ki ne omogoča niti stereo oddajanja zvoka(glazbeni predvajalnik brez tega!), kaj šele sinhronizacijo, pošiljanje, modem funkcijo...
BT deluje le toliko, da lahko zraven prodajo svojo bt slušalko...

Tudi mi ni jasno kaj so se matrali tlačit wifi notri, bi raje dali umts; ob neomejenem data planu, je to veliko boljša naložba. Wifi je velik, srka največ baterije, je siten za nastavit, se ga neda uporabljat za navadne klice...

Za povezavo z računalnikom pa bi lahko bil bt.

Ta wi-fi pride prav le, če nimaš možnosti nemejenega prenašanja podatkov, in tako šparaš- pri uradnem iphonu(z sklenjeno pogodbo) torej nič.


Ima pa uporabniški vmesniki fajn, in bo prisilil še druge sisteme, da naredijo pametne fatfinger UI-je.

Kot tak, pa je iphone za pozdravit.

Gorky ::

MitjaP: Niti se mi ne ljubi argumentirat svoje izjave, to dobro počne OmegaBlue in vsi ostali, ki premorejo malce zdrave pameti, niti se ne mislim spuščati v to, saj je potrebno zgolj objektivno pogledati na celotno reč.

Vem kje je iPhone dober in kje popuši in enako vem za Nokio in ostale telefone. iPhone je bil preprosto narejen za Američane, kjer je dojemanje telefona drugačno kot pri nas v Evropi. Enako so drugačne zahteve kupcev. In gola resnica je, da to kar je iPhone prinesel v Evropo imamo mi že vsaj nekaj let. Jaz druge favoritne iPhone stvari kot je touch-screen, ki je dejansko dober na iPhonu, ne poznam. Večji del funkcij, ki jih ponuja iPhone sem jaz imel, če dobro pomislim že v Nokii 7650, ko sem jo kupil tam nekje pred štirimi/petimi leti, ko je večji del populacije okoli hodil še z zelenimi displayi.

Tako da, če ne bi bilo Apple imena na telefonu in zelo dobrega marketinga, bi telefon že zdavnej izginil v povprečju, UI in touchscreen gor ali dol...

lp
Jutri pa je že nov dan.

Trdi ::

eni bi radi funkcije, eni pa izgled eni pa uporabnost


Eni bi pa radi znamko Apple. iPhone je samo ime, ne spada verjetno v top 10 telefonov v nobeni izmed kategorij:
- funkcije
- izgled
- inovativnost
- cena/kvaliteta
Trdota d.o.o.

Calligulla ::

Ce bi radi razumeli koliko je iPone dejansko vreden samo pogledate ceno klona, ki ni nic slabsi. Ne ardwersko ne drugace.

So od 150 Eurov naprej novi, pri nas.

KLIK

iPone je gadget, ki postane nezanimiv ze po 2 tedni, ker v bistvu nic ne more. Sam ype and no substance. N 95 tudi ni ravno nekaj posebnega. Bi si pa morali nekateri tu, ki mislite, da sta to najboljsa pametna telefona malo ogledat kake kitajske pametne telefone z Linuxom. Nekateri imajo celo TV tuner z odlicno TV sliko in se pri nas dobijo po 250 Eurov brez kake vezave,.. na ebayu pa se za manj.

Tam vsaj dobis za kar si placal.

MitjaP ::

Hahahahaha :) Namen dosežen (+en moj zbrisan post vmes, ki je kazal OmegaBlu, da je prav hecen z gorečnostjo proti iPhone in čisto drugih nagibov, kot je tehnična pomanjkljivost, pač pa iz čistega gneva šele postfestum, ko se že zaplete v debato, išče argumente). Sive lase boste imeli od iPhone-a :)
Komentiral pa sploh ne bom več, ker tako ne razumete :) Govorite samo o tem, kaj ima iPone slabega in kaj ima N95 in podobni dobrega. Druge plati medalje pa ne vidite :) In to, kar poudarjate, da ima slabega, je v praksi popolnoma brez bolečin mogoče skompenzirati :)

Saj naštevati znate. Od tega, da bi znali pa logično in racionalno razmišljati, se pa še dosti oddaleni.

@Calligulla: da ne bom počil od smeha. Kakšne neumnosti se eni dovolijo klatiti.

@Mehki: spada pa v eno bolj pomembno kategorijo: top 6 prodajanih telefonov :)

Res ste pravi tehniki. Dejmo vse funkcije, ki se jih le da spomnit, nametat v en izdelek, saj ni važno, kakšna bo izvedba, važno, da bodo funkcije kolikor toliko uporabljive pa da bodo v eni stvari, potem bomo pa to prodajali. Žal takšen način razmišljanja ni primeren. Zato pa tehniki ponavadi niso dobri menedžerji, ker ne znajo oceniti razmer na trgu. Oni so zato, da delajo in da so izkoriščani. Menedžerji so sicer lahko tudi tehniki, vendar morajo imeti nekaj več, kot le tehnično znanje, nekaj bolj svetovljanskega.

Zdaj se pa repenčite in si dajte duška :) Over and out.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MitjaP ()

kriko1 ::

@MitjaP: no, pa pokaži nam kako se lahko te manjkajoče zadeve skompenzira :P

OmegaBlue je čisto lepo argumentirano repliciral, edini goreči fanboy ki ga tukaj vidimo si ti. Čaki malo.... nisem edini? To bo že nekaj pomenilo....
Enostavno Iphone nima stvari ki jih rabim ter stvari s katerimi sem se razvadil. Je pač dobro oglašana draga šminka.

MrStein ::

Točno tak. Enako kot mercedes. Mislim, kaj lahko narediš z mercedesom, kar ne bi mogel z jugotom ? Razen hvaljenja, seveda.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

A.J. ::

MrStein: a razlike med opremo pri omenjenih avtomobilih tudi ni?

Isto je tudi IP, vendar je ravno obratno: IP (kao mercedes) ima nekako manj opreme kot vecina novejsih telefonov vseh ostalih proizvajalcev (kao jugoti in kaksne stoenke).

In to je problem, IP je za pogledat mercedes (zunaji izgled - karoserija, notranji - user interface), pod pokrovom je pa jugo, brez klime, brez ABSa in airbaga, le PELJES se lahko in v njem izgledas super, v resnici pa se potis kot hudic ker ti je vroce in si brez klime, ter te skrbi kako se bos brez ABSa na hitro ustavil, da se ne bos zaletel v koga.

Edit: malo popravil napake

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A.J. ()

opeter ::

Že pred leti (desetletjem) smo imeli na voljo razne KIA, Suzuki ipd. znamke avtomobilov, ki so za malo denarja (torej namenjeni povprečnim smrtnikom) ponujali relativno kvaliteto, sploh pa izredno bogato dodatno opremo, kar za tekmece ni veljalo. Avtomobili družb Mercedes, BMW itn. pa se še vedno prodajajo... hmm, kako pa to?

Da ne bo pomote: v mojem primeru zgoraj omenjeni KIA je mišljen kot (nad)povprečni modeli telefonov družb Nokia, SonyEricsson, Benq Siemens ipd., Mercedes, BMW pa za Applove telefon.

MitjaP ::

Kaj vam ni jasno? iPhone ni klasični telefon! iPhone = internet device + iPod + telefon. Poleg tega pa je njegova zasnova taka, da gre za popolni računalnik in zelo veliko prilagodljivost hardware-a. Če bi to šlo z nokijami, bi se že zdavnaj kdo lotil portanja linuxa na Nokio ali SE, pa se ni. Pa daleč od tega, da je Symbian tako uporaben, da ne bi bilo treba alternativ.

iPhone ima veliko več, kar drugi nimajo, hkrati pa nima nekaj reči, ki jih drugi imajo. Smešno je samo, kako eni iz grenokobe svojega življenjskega vsakdana poskušajo iphone potisniti v blato in ga kategorično zanikati (OmegaBlue). To bolj kaže na kakšne pisoheze pišočih, kot pa resnična dejstva. Citirajte pa mi, kjer sem jaz tiščal N95 v blato. Samo racionaliziral sem stanje (kamera, velikost telefona, vmesnik, način in logika programske opreme, ne najbolj življenjska uporabljivost določenih strojnih dodatkov). Mislim, da mi trezni ne morete oporekati, da imam prav.

UMTS lahko skompenziraš. Ni potrebe - to sem poskušal prikazati. In trzni so me razumeli. So takoj ugotovili, da je energijsko preveč požrešen.

A.J. preveč poenostavljaš. Dejansko tako banaliziraš, da je tvoja izjava že preveč nenormalna. Privlečena za lase. In to ob dejstvu, da telefona nisi držal v rokah.

Smešno namreč je, da vsi, ki toliko govorite čez iPhone, tega še niti blizu niste videli. In to se da razbrati že iz vaših komentarjev, ki so povprečni, banalni, nerealni. Preveč površinski. Sploh ni težko uganiti, kdo se spreneveda in kdo primerja objektivno na podlagi izkušenj. Prosil bi vas zatorej samo tole: dokler ga ne boste držali v rokah in se igrali z njim, utihnite. Niste kvalificirani dajati izjav. Kažete samo, da nimate početi česa boljšega.

Moje izkušnje so, da je stik s tem telefonom spreobrnil 95% ljudi. Okoli mene že cela družina željno čaka, da mogoče dobim še kakšnega, za njih.

@kriko1: ti si pa tako v posmeh človeštvu s takimi izjavami :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MitjaP ()

Gregor P ::

... po kakšni logiki pa ti sklepaš, da ga nekateri nismo držali v rokah oz. da ga celo od blizu še videli nismo?!? Kdo pa misliš, da smo člani foruma in s čim vse se ukvarjamo (ne samo privatno tudi poklicno)?!? Kakšno podcenjevanje sočlanov foruma:'(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

OmegaBlue ::

Gremo se eno igrico, ki se ji reče "argumntiraj svoje izjave" tako kot vsi ostali razen ti tukaj.

Za začetek:
iPhone ima veliko več, kar drugi nimajo


Kaj točno? (OK multitouch je super zadeva samo.. a v iphone ne izkoristi svojega polnega potenciala)

V nasprotju s popularnim prepričanjem nimam nič proti iPhonu je nifty zadeva, če veš da zadostuje tvojim potrebam, a ne prenašam njegovega gorečega fankluba, ki ga poveličujejo da je nekaj najboljšega po narezanem kruhu in se ne bodo sprijaznili da enostavno ni superioren.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

A.J. ::

Zgoraj sem pac podal, kako celotno stvar vidim jaz. V primeru, da bi si lastil IP, me recimo pomanjkanje UMTS ne bi prevec motilo glede na to, da ima EDGE. Bi me pa grozno motilo, da se ne bi mogel s prenosnikom povezati na internet preko modema, ker ga pac nima. MMS, dobro, bi ze potrpel brez njega. Za bluetooth recimo bi me spet motilo, da nebi mogel podtkov prenasati na racunalnik in nazaj lepo brezzicno, kot to pocnem s svojo motorolo a1000. Ki ima celo vgrajen GPS. Z IP sploh ne mores uporabljati nobene BT GPS naprave. Spet en minus. In to so stvari, ki jih velika vecina danasnjih telefonov brez problemov podpira. In zaradi teh pomanjklivosti osebno IP nebi nikoli imel.

Ce pa pogledamo uporabniski vmesnik, ki pa je vec kot cudovit (ze to kar sem videl na razlicnih posnetkih, kako je sele v prvi osebi), pa je IP superioren vsem ostalim mobilnim telefonom. Zaradi vmesnika bi ga pa takoj imel, ker mi je zelo vsec.

Ampak tukaj je pac tako, da me tudi cudovit uporabniski vmesnik ne more prepricati v nakup, ce uporabnost ni na nivoju mojih potreb (oziroma zahtev). Iz tega izhaja moje zgornje pisanje.

Naj se povem, da sem se od zacetka, ko ga je Apple napovedal, nad IP zelo navdusil, in sem mislil, da bodo dali ven nekaj, kar bo lahko brez problemov nadomestilo mojo a1000. Vendar se je kasneje na zalost izkazalo, da pac ne bo tako. Zato sem ostal pri sedanjem telefonu, in cakam, da Apple izda novo razlicico, ki bo te pomanjklivosti odpravila.
Ali pa na kaksno drugo firmo, ki bo dodelala uporabniski vmesnik na nivo IPhone-ovega.

opeter ::

[edit - odstranjen del, ki se je nanašal na brisan post]

Mi lahko kdo napiše seznam modelov in proizvajalcev, o katerih se ve, da bodo delali kopije (beri: po podobnem principu) iPhone-a oz. njegovega vmesnika? HTC in LG-ja vem, kaj pa ostali? Kolega razmišlja o takem telefonu, pa mu nisem znal svetovati. iPhone mu je dejansko všeč, vendar bi napravo želel kupiti izključno v Sloveniji. Tam okoli pomladi 2008. Denarja bo cca. 400 EUR, morda malce več.

Torej, če kdo ve o kakih najavljenih modelih, le hrabro!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

nodes ::

Sem se "ustrašil", da sem kaj zamudil, pa vidim iPhone sploh ni zame, itak ves nosim prenosnik in še tam nimam Linuxa..tole ni ne miš ne tič

asgard2.0 ::

čez 2 leti , kraj : trgovina z telefoni !

Prodajalec : Dober dan !
Stranka : Dober dan !

Prodajalec : želite ?

Stranka : telefon seveda !

Prodajalec : Veste ta ima umts , touchscreen , 10 tera kartico , 2 giga procesor , mp10 pa še kaj. Stane bogih 200 evrov ! Če pa plačate še 100 evrov pa boste lahko tudi klicali z njega


Bljak vsa ta tehnološka navlaka. Počasi nas bo požrla. Aja btw Iphone and you hacked ! you get Ibrick !!!!


SE je zakon !
Šiht, CPU , Hrana, Spanje, Šiht ....

darkolord ::

opeter: HTC Touch je bil pred iP

RejZoR ::

iPhone = internet device + iPod + telefon


Zanimivo da je vse to lahko ena navadna Nokia 3110c za 130 evrov. Ajde, manjka ji WLAN, vse ostalo je na voljo. Pač slikc ne povečuješ z drkanjem po ekranu ampak s knofi. Apple je znamka in nič drugega.
Samo za primer vzemte kaj se zgodi če te en vpraša ker MP3 player imaš. Če boš odvrnil Philips al pa Sandisk se bo pogovor hitro zaključil, če pa rečeš da maš iPod-a pa prec vsi ful navdušeni kot da so ne vem kaj.
Isto tle. Nokia bo veljala za funkcionalno zadevo v obliki telefona, iPhone bo fancy gadget za šmekanje naokoli. Po funkcijah enaka (oz če ne celo preseženo s strani Nokie) pa bo iPhone vseeno deležen več pozornosti. zakaj? Zato ker je od Appla in je oh in sploh že samo zarad tega. Tko pač je.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

driver_x ::

iPhone nima ne vem koliko funkcij, ampak tiste ki jih pa ima, pa delujejo popolno. Sam sem do prek kratkim uporabljal telefon s Symbianom. To je bila moja prva in edina naprava s tem OS-om, saj ga niti na daleč ne povoham več. Pri nakupu novega sem se odločal med IP in nekaj z WM, ker pač potrebujem telefon + dlančnik (pošta, koledar, adresar + še kaj za kratkočasenje). Ker sem tehnični človek in si na svoje naprave rad namestim še 1001 programček sem se odločil za napravo z WM 6 (ki je bila tudi bistveno dražja od IP-ja). Mi pač ni problem malo potrpeti ob uporabi Windows Mobile-a. Od IP-ja me je odvrnila tudi zadeva z zaklepanjem, saj ne želim imeti kakšnih problemov. Če pa bi telefon takega ranga kupoval za ženo, bi pa definitivno izbral IP.

V-i-p ::

IP je inovativen, tu ni nič spornega... vendar za svoj denar ponuja premalo, oz. je na voljo dosti izdelkov, ki ga prekašajo... IP je lušten, to je pa tudi vse.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

nekikr ::

Preden sem kupil nov telefon sem imel priložnost testirati in N95 in Iphone. Po parih dneh testiranja je bila odločitev jasna. Sedaj, po enem mesecu uporabe, pa lahko rečem samo tole: "Iphone uber alles!"

BigWhale ::

nekikr, mi das telefonsko, da ti en hecn MMS posljem?

... aja... ;>

nekikr ::

Od sedmega razreda ko sem dobil prvi telefon pa do zdej nisem poslal niti enega mmsja.....tko da če tega nima....pa kaj. Superioren N95 (meni) je zaradi drugih stvari.

Ne pravim da je Iphone najboljši telefon, ker to varira od posameznika in njegovih potreb. Meni osebno je pač neprimerno boljši od vseh ostalih telefonov. Če je pa kdo obseden z mmsji pa Iphone seveda ni zanj.
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple popravil napačen prikaz jakosti signala v iPhonu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
8826740 (23956) noraguta
»

Naredite multitouch "škatlo"

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
327289 (4906) bluefish
»

Apple načrtuje cenejši iPhone

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
174080 (3388) smash
»

Naredi si svoj iphone iz papirja

Oddelek: Loža
182575 (1501) dronyx
»

Upravljanje prenosnika z udarci

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
154295 (3370) opeter

Več podobnih tem