» »

VoIP preko UMTS omrežja

VoIP preko UMTS omrežja

shock ::

Ne ne ni IMS še zdaleč od tega, ampak je neka vrste mobilne fiksne telefonije. Ta rešitev, ki jo bom zdaj na hitro opisal oziroma predstavil idejo, je 100% delujoča.

Danes ko sem gledal malo po mobitelovih straneh sem se slučajno spomnil, da vsi uporabniki ITAK paketa vsebujejo 1 GB prenos podatkov na mesec zastonj. No če smo iskreni ta 1GB je mal premalo za brskanje po netu, kajti jaz toliko naredim v 3 dneh. Ampak sem se spomnil, če bi to uporabljal za kaj drugega kot je npr. VoIP, je stvar fantastična. Samo tako če malo na hitro pogledamo koliko porabi VoIP telefonija s primernim kodekom (recimo vsi kodeki razen ulaw ali alaw): porabijo max 5kB/s (samo v eno smer, v obe skupaj pa 10kB/s). Če pa na hitro izračunamo lahko vidimo, da 1GB podatkov nam ponuja fantastičnih 100 000s ali približno 28 ur pogovora!

Da ni lih ostala samo ideja, sem tudi tako stvar realiziral. Inštaliral sem si eno softwarsko pbx centralo, naredil trunk do SiOLove telefonije, kreiranje userje, ki se lahko skonektajo gor na mojo centralo in seveda potreboval sem tudi posebni umts telefon, ki ima gor VoIP clienta.

glinik ::

Pri digitalni telefonije prenos še zdaleč ni 5kB/s. Nekje 100-120, pa tudi do 150kB/s je bolj realno, za full duplex način ;)

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Jinto ::

8-O

glinik od kje ti te bedarije?

mainman ::

Si uporabil asterisk?

Problem je, da je 1GB prenosa samo v promocijskem obdobju, torej do konca leta. Vsaj tako sem slišal. Če imaš mobilnik, ki podpira wlan, potem lahko zadevo uporabljaš doma. Vse kar je potrebno je, da namontiraš malo močnejšo wlan anteno, da pokriješ okolico hiše.

glinik ::

To je meni znano ...

Se opravilujem, če širim dezinformacije.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Jinto ::

Prenos je predvsem odvisen od uporabe kodeka. Najbolj požrešni uporabljajo okoli 80kbit, oziroma 10kB/s v vsako smer(kar je pa preveč za navaden gprs). Seveda pa obstajajo kodeki, ki porabijo precej manj pasovne širine. 150kB/s prenosa pa še ADSL 1mbit nima, kaj šele GPRS.

shock ::

Kodeki kot so speex, ilbc, G.729 porabijo okoli 30kbit/s. Tako da preko UMTS omrežja se da prenašat podatke brez problema brez zakasnitve.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Simobil unlimited - omejena hitrost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
12518493 (12561) ZdravkoČolič
»

Filitriranje prometa pri ISP-jih

Oddelek: Omrežja in internet
423033 (2428) BlazP
»

Simobilov internet unlimited preko gprs-ja se splača

Oddelek: Omrežja in internet
293634 (2599) tictac
»

Podrazanje inpulzov in alternativa!

Oddelek: Omrežja in internet
211848 (1492) Mitch
»

Porast števila širokopasovnih povezav v ZDA (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
11310245 (8524) CaqKa

Več podobnih tem