» »

Trdi disk izdahnil - dokončno izgubljeni podatki?

Trdi disk izdahnil - dokončno izgubljeni podatki?

Goldee ::

V enem letu starosti nas je zapustil Hitachi 250GB, na osnovno ploščo povezan preko vodila sata2. Vzrok mi je neznan, saj je bil lepo vzdrževan in hlajen, je pa res, da je bila mašina prižgana skorajda 24/7, vseh teh 365 dni. Vendar ni nikoli spuščal sumljivih glasov, ampak danes okoli 21:00 preprosto crknil. Ko se je računalnik resetiral me je pozdravil črn zaslon z napisom:"DISK BOOT FAILURE!"
So tile Hitachiji res tako slabi ali sem nemara imel le jaz nesrečno roko, ko sem izbiral model na polici v prodajalni? No, saj to skorajda ni tako važno, kot pa vprašanje ali so moji podatki na tem disku dokončno izgubljeni? Na njem sem imel veliko stvari, katere bi rad nazaj. Je to sploh možno? Obstaja kakšen program, ki ga uporabljajo v CSI, ko iz vode potegnejo na pol uničen disk, iz katerega potem obnovijo 84% podatkov? Resno, ne šalim se - ali obstaja kakšen tool, ki bi nekako oživil tiste bajte?

No, pa še to me zanima - kateri disk naj kupim sedaj? Kaj mi priporočate? Velikost naj bo kar 250GB, mogoče 320. Več ne potrebujem. Bi bilo pa fino, če bi imel 16MB predpomnilnika. Cena pa seveda pod 100€. Anyone?


Že vnaprej hvala za pomoč in nasvete.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

bluefish ::

hja, najprej bi bilo dobro vedeti, kaj je sploh crknilo. Torej, kupi nov disk (priporočam WD ali Seagate ali Samsung za tišino), starega pa se medtem skoraj dobesedno ne dotikaj. Ko boš na novega namestil OS priklopi še pokvarjenega in potem s pomočjo kakega programa poskusi obnoviti podatke.

| Pred tem lahko poskusiš še z win CD-jem, zaženi recovery mode in vnesi ukaza fixboot in fixmbr - morda bo že to zadosti, če se je pokvarila zagonska tabela. |

Goldee ::

Mislim, da se disk sploh ne zavrti več, po zvoku sodeč 8-).

Ko je crknil se je slišal en glasen klik, kot takrat, ko vgasneš računalnik, če to kaj pomaga.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Goldee ()

Saladin ::

Preden resnično obupaš nad podatki in misliš zavreči disk, imaš še en poizkus v sili:
Naredi kot zgoraj opisano (instaliraj drugi disk - imej vse pripravljeno za priklop starega zraven),
potem pa močno primi stari disk ter ga z široko ploskvijo z vso močno enkrat (samo enkrat) udari po leseni podlagi.

Z malo sreče se bi moral mehanizem "losat", plošče zavrtet in delovat dovolj dolgo, da na novi disk preneseš podatke.

Imaš samo en poizkus, ni nobenih garancij in s tem posledično definitivno uničiš disk - ampak morda ga lahko obudiš k življenju za tistih nekaj minut.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

bluefish ::

V tem primeru je lahko šla elektronika ali pa kak notranji del. Hm, stvari ne poznam najbolje in tople vode raje ne bom izumljal. Počakaj še na kakšen odgovor.
Načeloma pa lahko disk s pokvarjeno elektroniko popraviš tako, da najdeš disk iz iste serije in ga oskubiš elektronskega vezja, tega pa potem daš na okvarjenega. Seveda pa ne vem, ali to pride prav v tvojem primeru.

Sicer so tudi podjetja, ki se profesionalno ukvarjajo s tem. Seveda pa cene storitev niso najbolj ugodne in se splačajo le v primeru, da imaš na disku pomembne/vredne... podatke.

edit: videl saladinov post. Lahko poskusiš tudi to, seveda pa je potem veliko večja verjetnost, da boš resnično izgubil podatke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Goldee ::

Najprej hvala za pomoč.

Saladin, tvoj nasvet bom upošteval kot zadnjo možnost. :-/

blueFish - podatki imajo zgolj sentimentalno vrednost, jaz pa, smotan kot sem, nisem naredil niti enega backupa v desetih mesecih. Kupim pepel za posipanje, 2 kg.

Preden sem šel odpirati tole temo sem seveda tudi pogooglav, našel pa le nasvete ala daj disk v hladilnik za 8 ur in ga potem odmrzni, dodaj mleto meso in polno začimb... ok, tole zadnje je hec, ampak tisto s hladilnikom pa drži. Poizkusil bom vse, da obnovim vsaj kakšen delček. Preveril sem tudi, če je disk fizično okvarjen/polomljen - vzel sem ga iz ohišja ter narahlo premikal, če bi se mogoče slišalo kako se kakšen košček premika sem in tja. Disk je še vedno cel.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

bluefish ::

Malo sem bral prvih nekaj komentarjev tega članka. Eden izmed njih recimo:

I've tried this as well, twice actually. The first time happend pretty much as you describe with windows loading and crashing.
The second time I was a bit smarter and used the ultimate boot cd to load upto a promp and copy the files I really needed over to a new drive as quick as possible.

Torej ne glede, kako boš disk pripravil do življenja je dobro uporabiti sekundaren disk, kot sem omenil v mojem prejšnjem postu, ali pa uporabi zgoraj omenjeni ultimate boot cd (najdi na netu) ali pa kaj podobnega.

edit 2: je pa tole kar zanimivo branje, še posebno komentarji. Očitno je veliko ljudem že uspelo in si tako to velja zapomniti. Nisem pa siguren, ali bo pomagalo tudi v tvojem primeru. Bi pa vseeno poskusil preden uporabiš saladinovo metodo :D .

edit 3: nekdo pa se je tega lotil le z uporabo 12 cm ventilatorja tik ob disku. Menda uspešno za kratke cikle delovanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Goldee ::

Mi lahko še svetujete kateri program je najboljši za vzdrževanje diska, kot npr. odkrivanje bad sectorjev, defragmentacije in podobnih administrativnih opravil?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

kiros ::

jaz ne vem kako bi se dalo obnovit podatkov če se disk ne zavrti, to je enako kot bi hotel poslušati muziko iz cd plejerja ne da bi se cd v njem vrtel.....

tisto kar počnejo v CSI je mogoče, vendar niti ti ni treba pomislit da boš doma prišel do teh podatkov z "zdravilnimi nasveti stare mame"
kiros

roli ::

Podobno se je zgodilo enkrat z mojim trdim diskom!
Bil je Hitachi 200GB - enkrat je stvar samo crknila. Oziroma sekundo prej (ob zagonu) sem dobil SMART error,sem pritisnil reset in disk ni nikoli več delal. BIOS ga ni zaznal tako, da je vsako reševanje podatkov praktično odpalo.
http://www.r00li.com

k4vz0024 ::

Žal se Hitachi ne obnese. Sam sem ga imel dva tedna, pa sem se igral z spreminjanjem velikosti particije. Pojavili so se bad sektorji...:D Takoj sem ga vrnil.;((

grex ::

Enake probleme sem jaz imel s Hitachijem, baje je pri njih pogosto crknil motor, ki vrti plošče.
Če sem uho prislonil na disk, sem slišal neko škrtanje (verjetno mehanizem, ki skuša zagnati plošče) - seveda ni delal. Ker sem imel neke srednje vredne podatke gor, pa sem ga vlapljal in izklapljal izmenično iz powerja in/ali SATA priključka. Kar naenkrat sem zaslišal zvok podoben vzletu Enterprisa, disk se je zagnal in začel delat. Delal 3 dni, potem pa spet isto (vendar so podatki že bili na novem disku).

Disk je deloval brez problem, kadar se je zagnal (SMART nič, vsi programi za diagnostiko nič). In hladilnik je bila opcija, ki je z največjo verjetnostjo delovala, da je disk zalaufal, če je spet crknil.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem z zunanjim diskom - POMOČ (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6111819 (10789) Jerry000
»

Izpad elektrike & Disk Boot Failure (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
505350 (4762) Damjan Jagar
»

Hdd problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
251791 (1124) BlueNik
»

Pokvarjen disk

Oddelek: Strojna oprema
142634 (2234) Pyr0Beast
»

Zamenjava elektronike na disku

Oddelek: Strojna oprema
211791 (1532) Azrael

Več podobnih tem