» »

Zamenjava elektronike na disku

Zamenjava elektronike na disku

IgorM ::

Imam težavo z Hitachi 80GB SATA diskom, pa me zanima če je možno zamenjati elektroniko, le toliko da si rešim podatke podatke???

Thor4 ::

Jest mam disk Hitachi 80GB ki sem ga kupil v comtronu, star je slaba 2 meseca. Kr naenkrat ga nisem imel pod raziskovalcem, zato sem preveril v biosu in bios ga zazna. Nato sem preveril v upravljalcu diskov, kjer mi piše da je disk nedosegljiv in me zanima, če imaš podobno težavo?

IgorM ::

Meni je med delom računalnik zmrznil. Sem ga resetiral ampak dlje od biosa nisem prišel. Disk se vklopi in zažene, bios ga prepozna, shranim nastavitve in po resetu ne gre dalje od biosa. Zato sem razmišljal, če se da zamenjati elektroniko iz takšnega diska, da si rešim podatke?

Thor4 ::

Pri meni bi bila ista težava, če mi imel OS gor.

IgorM ::

Zanima ne če je možno zamenjati elektroniko od hitachi 80gb sata z hitachi 80gb ata?

a13misko ::

Pomoje ne ker gre za različniva tipa diskov!;((

kabul1984 ::

zamenjal elektroniko na disku boš zelo težko. Če imaš zelo vredne podatke na tem disku (to so miljonski projekti in nekajletno delo), potem mi pošlji PM in verjetno lahko pomagam, v koliko pa imaš na disku 60 Gb robe iz emule oz. podobnega programa ga pa ker pozabi. Verjami da bo tako najbolje, ker v končni fazi boš imel na mizi dva uničena diska.


lp


ps pa kar lepo naprej, brez idej o prelotavnaju dela oz celotne plate HD-ja, ker to je v veliki večini premerov jalovo početje in se naredi več škode kot koristi

IgorM ::

Imam še eno težavo. Ko sem poskušal odklopit sata konektor, mi je v konektorju od kabla ostala plastika ko je nad pini in mi zaradi tega nočejo zamenjati diska kot garancijo zaradi mehasnke poškodbe diska. Zdaj pa razmišljam če bi uspel nekako zalepit plastiko nazaj, oz če bi nekje dobil plastiko okrog konektorjev od kakšnega pokvarjenega diska. Ima kdo mogoče podobne izkušnje glede sata konektorja??

kabul1984 ::

Predvidevam, da nisi spulil celega vložišča ampak samo zaščitno plastiko, kar bi lahko bilo odlomnjeno že poprej. Koliko je pa disk star in kje si ga kupil? Ali je prišel v OEM pakungi?

ps to ti namigujem da nesi disk nazaj v trgovino in jim pojamrej o tej napaki, kako je bilo tisto že odlomnjeno pa nisi imel za mari pol je pa crknu pa nej ti ga zamenajo za enga novga pa se oni jebejo na servisu! Če pa nujno rabiš dol podatke (spregledal sem dejstvo da ti bios spozna disk), ti jih jaz verjetno lahko pomagam dobit.

lp

Zgodovina sprememb…

IgorM ::

Ne, ni mi uspelo izpuliti kontaktov, samo zaščitno ploščico. Disk je bil kupljen 6.10.2004 v Jae v Mariboru. Pakiran je bil samo v vrečko iz srebrne folije.
Serviser v Jae mi je rekel, da je to fizična okvara in da mi žal ne more zamenjati diska, ker so mu tako sporočili iz Ljubljane. Je pa zanimivo, da imajo oni sami težavo s testnim diskom, da je brez zaščitne plastike oz ploščice, ampak njim za razliko od mojega dela.
Še vedno me mika, da bi zamenjal elektroniko iz diska iste serije kot je moj. Samo vprašanje kje dobit 2 leti stari disk, razen če bi kakšnemu lastniku jaz kupil novi disk, on pa da meni njegovega, če je kdo zainteresiran naj me kontaktira.

kabul1984 ::

Spoštujem vztrojnost, čeprav sem proti takim radikalnim metodam. Preden se lotiš menjave kontrolne plošče HD-ja (tu bo potrebno kar nekaj iznajdljivosti), probaj - glede na to da BIOS disk zazna ampak ga ne prečita predvidevam da je odneslo samo del vezja in ne celote - kakšen program, ki ti bo poskusil naresti sliko celotnega diska kot takega in boš videl koliko uporabnih podatkov dobiš iz tam ven. Če podatki niso zadovoljivi pa čaka razstavljanje. Svetujem ti da odstraniš kontrolno ploščo - zelo počasi in previdno, ter poskusiš locirati napako. Če je ne moreš locirati, vedi da je od tam naprej vse več ali manj tavanje v temi in potem delaš po principu poizkus napaka. Obveščaj o stanju, ker me res zanima kako se bo odvilo!!!


lp

Azrael ::

Poglej to temo, mogoče bo pomagalo, ni pa 100%.

Če ne bo pomagalo, pa rabiš disk iste velikosti in serije, najbolje z isto verzijo firmware-a.
Nekoč je bil Slo-tech.

IgorM ::

Po bootu s programom spinrite mi je uspelo v samem programu videt disk in delat z njim. Obstoja kakšnen program ki podobno deluje kot spinrite, da bi skopiral lahko podatke iz problematičnega diska na delujoječa?
Hvala že v naprej.

Azrael ::

Če spinrite vidi vsebino na disku je lahko le sesuta particija.

Obvezno rabiš še en disk, na katerega boš kopiral podatke. Poleg SpinRite mi na misel pridejo še Easy recovery, Get Data Back, včasih kdo rešuje to tudi z Live Linux CDji, mogoče bi šlo tudi z Ultimate Boot CD ali Emergency Boot CD, vendar v vsakem primeru rabiš še en prazen disk.
Nekoč je bil Slo-tech.

K0K0 ::

@kabul1984

Kakšna spretnost je potrebna pri menjavi elektronike?
Odklopiš kabel odviješ tistih par vijakov in montiraš drugo elektroniko.

IgorM ::

Super hvala, že iščem programe ki si jih naštel.
Torej če se je res sesula le particija, to poemni da je disk še uporaben in da pol lahko na novo nastavim particijo in bi naj delovalo naprej???

~Speed ::

Ej, nikar se ne "igrajte" z mehaniko in elektroniko diskov. Trdi diski so zelo natančne zadeve in pristop "sam svoj mojster" dejansko ni dobra ideja. Vsa čast serviserjem, ki se spuščajo v taka dela, res.
Praviloma se pa possegi v trde diske kaj klavrno končajo...

Desetinka milimetra premaknjene glave in že je kalibracija iz faze in adijo 100% možnost za reševanje vseh podatkov...
~~~~~~~~
www.resevanje-podatkov.net | www.icteam.info

~Speed ::

@ igorM,

ja, če imaš tabelo particij poškodovano je disk še vedno uporaben, le particij ne moreš na navaden način prebrati...
~~~~~~~~
www.resevanje-podatkov.net | www.icteam.info

IgorM ::

Ravno delam na tem, da bi uspel prebrati particiji. Mogoče kak namig s katerim programom bi lahko prebral?

~Speed ::

Mah, kaj naj ti rečem. Mi uporabljamo software, k ga ni v prosti prodaji, tko da...

Obstaja pa malo morje dobrih in mal-manj-dobirh programčkov, ki ti lahko olajšajo bivanje. Run a search...

Vsekakor pa ne naredi kšne prehitre odločitve. Počasi in preudarno.
~~~~~~~~
www.resevanje-podatkov.net | www.icteam.info

IgorM ::

Vseeno bi prosil za nasvet glede programa ker tega je res malo morje vsaj po zadetkih na googlu.
Do zdaj pa nisem nič fizično posegal v disk in zanekrat nimam namena.
Me še vedno muči to, da s programom spinrite lahko dostopam do diska, se vidita obe particiji, žal pa ne morem prekopirati podatkov na drug disk.

Azrael ::

Med temi programi za reševanje podatkov je precej razlik.

Niso vsi uporabni za vse možne napake. Lahko se zgodi, da nek program povsem odpove in ne more rešiti ničesar, medtem, ko lahko drug program zmedo na istem disku reši za šalo malo. Vredno je poskusiti z več različnimi programi. Ampak, dokler dokončno ne obupaš in rečeš podatkom adijo, niti pod razno ne poskušaj karkoli pisati na ta disk.

Še nekaj starejših tem z naslovi programov za reševanje podatkov:
1, 2, 3.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Recovery podatkov na trdem disku

Oddelek: Strojna oprema
462572 (2005) Pyr0Beast
»

Kako rešit podatke s trdega diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
91218 (1115) Dark Angel
»

crknil je IBM disk

Oddelek: Strojna oprema
91046 (820) marvin42
»

Reševanje podatkov z diska

Oddelek: Strojna oprema
354620 (3866) Spajky
»

Popravilo diska Hitachi Deskstar

Oddelek: Strojna oprema
61254 (1117) Han

Več podobnih tem