» »

Varnostnik do smrti pretepel 20-letnega obiskovalca Globala

Varnostnik do smrti pretepel 20-letnega obiskovalca Globala

imagodei ::

SuperSonic@ Če je verbalno nasilje ok, kaj bi storil v tem primeru, če bi tisti večer (ali kateri drugi) 99% gostov, verbalno ozmerjala varnostnika? Če je dovoljeno enemu, zakaj ne vsem? Zakaj vsi ne smetimo po mestih, se deremo v diskotekah, drogiramo na ulicah, zakaj vsi ne ozmerjamo: policaja, varnostnika, vojaka, reševalca, učitelja? Zakaj kar vsem ne pojebemo mame in haramo po mestih?

Ne vem, od kod ti ideja, da bi jaz slučajno zagovarjal verbalno nasilje. Še posebej sem povedal, da je tudi to narobe in da zaradi tega lahko plačaš ali odškodnino (civilna tožba), ali pa kazen (kazenska ovadba). Govorim pa, da če si ti tak dasa, da se ne dereš po diskotekah, ne drogiraš po ulicah in ne zmerjaš policajev, varnostnikov, vojakov, reševalcev, učiteljev - zakaj potem sploh debatiraš o tem, da je imel varnostnik nek konkreten povod, da se obnaša enako, kot se je Gorazd, oz. da je to mejo še 1000-kratno prestopil? Če ti nisi tak, da bi se drl po diskotekah, zakaj ti je kao samoumevno, da je varnostnik odreagiral tako, kot je? Bi ti tudi? Torej si hinavec - OK, ne provociraš, ampak, če pa ti nekdo stopi na mali prst, mu moraš pa vsaj komolec polomit, ali kako? Dokler te pustijo na miru, si pacifist, če te pa nekdo razjezi, pa "k vragu principi, razbijmo težaka ko kanto?"

OK, malo pretiravanja. Ampak resno - tako verbalno nasilje, kot tudi fizično nasilje sta prepovedana. Da ne bi sedaj o tem, da bi (v civiliziranih družbah) pričakoval, da je varnostnik vzor obiskovalcem... Ti in jaz v bistvu oba govoriva isto, samo na drugo stališče se postavljava. Ti meniš, da če nekdo izziva, jih je upravičen fasat po puklu. Jaz pa pravim, da to ni res. Ti bi se kot varnostnik primitivcu pustil speljati na njegov nivo. Jaz pa ne. V resnici je stvar taka, da če primitivca pustiš, da se izkašlja in zdere, se bo slej ko prej naveličal. Malo je takšnih pacientov, ki bodo 2 uri težili varnostniku, če se bo ta obnašal, kot da jih sploh ne sliši. Če se varnostnik ujame v to bebasto igrico žaljenja in prerivanja, se to brez problema dogaja 2 uri ali pa sprevrže v kaj hujšega. Na koncu pa najebe varnostnik - kar je povsem pravilno, če ni znal ustrezno reagirat, ko je bil čas za to.

Skratka - če se bi vsi obnašali na ta način (an eye for an eye), potem pridemo ravno v takšno situacijo, ki je ti ne bi rad videl. Vsi bi se drli po diskotekah, zmerjali, se pretepali... Če ne bi mi ravno začeli s prepirom, bi se pa z veseljem (kao upravičeno) spustili vanj, ko bi nas nekdo žalil. Sorči, samo to ni moralno in civilizirano. Ko te kdo užali, imaš možnost tožit. No, lahko pa ga tudi ubiješ, samo potem v očeh normalnih ljudi ne pričakuj sočutja. (Zaradi mene mu pa lahko pripelješ tudi dve okoli ušes, če se boš bolje počutil, ampak od dveh klofut še ni nihče umrl... See?)

"Do not argue with an idiot. He might drag you down to their level and defeat you with experience."
- Hoc est qui sumus -

Turtle ::

....varnostnik B ponavadi ne bi odregiral tak kot je, če ne bi bilo v kakem trenutku, ko je bil extra živčen zaradi kakih drugih težav.....


In kaj ma to veze....Aja ok, ker mu je mama doma nardila hot-dog namest polenovke in mu je ne neki reki, ga pa lahk kar fenta.... Varnostnik mora bit tako fizično, kot tudi psihično sposoben opravljat svoje delo.... Lahk bi ga sam nekam poslal in obrnil okoli....Ima to prednost, da ga ne spusti več v lokal, ter da je "moralni zmagovalec"...večinoma očitno ljudje tukaj to ne upoštevajo....(mal preveč GTA???!!).

Brane2 ::

Spet mi ti razlagaš "kaj bi moralo" in ne "kaj je lahko".

Prvo je primarno lahko takrat, ko ne gre za kaj bistvenega, kar bi te lahko ogrozilo ali ko gre za nekaj, kar lahko nadzoruješ.

Če gre za sstvari, ki lahko uidejo kontroli in povzročijo nesprejemljivo škodo, potem je IMHO racionalno postaviti "bi se lahko" pred "bi se moralo".
On the journey of life, I chose the psycho path.

TylerDurden ::

Če povzamem:

Demokratično je, če pijan zajebavaš Bosanca pred Globalom, on pa te ne sme na zobe. Dragi tepčki, vsak, ki ima kolikor toliko soli v glavi tega ne bo šel početi. Igra nekoliko spominja na rusko ruleto... Vsakemu, ki ne razume vzročne zveze med zbitimi zobmi in zajebavanjem gorile, privoščim eno lekcijo, da ne bo nadaljnih težav v življenju, ko po ponovno prišlo do soočenja z nekom, ki je v neki disciplini nadrejen nad tabo, pa naj si bo to šef v službi, varnostnik pred lokalom itd... Takšne lekcije smo jemali v mali šoli oz. vrtcu ne pa z varnostniki pri koncu pubertete.
Let\'s make some soap ...

Dr_M ::

no dragi (nekateri) neadnertalci, splaca se prebrati tudi tole.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Brane2 ::

Tip je zelo neprepričljiv IMHO.
On the journey of life, I chose the psycho path.

imagodei ::

@Brane2:

In to veš kako? Iz 10 vrstic teksta?
- Hoc est qui sumus -

Dr_M ::

jest tudi upam, da se bo iz tega kej vec razvilo, kot samo tisti 10 vrstic.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

podbevna ::

Kaj je sploh debata v tej temi?

Ali je normalno, da se bojiš nekoga, ki izgleda kot kreten? Ja, verjetno je?
Ali je to prav? Ne, ni.
Ali to pomeni, da si sam kriv, če te napade? Ne. Tudi, če se ga nisi "dovolj bal" nisi sam kriv.

Ali je prav, da se bojiš redarja?
NE.

Resni redarji so resni strici, ki so ustrezno usposobljeni (ponavadi izhajajo iz policije). Ti niso strašni in nimajo avtoritete zato, ker izgledajo in se obnašajo kot lik v Mazzinijevem Telesnem stražarju. Avtoriteto imajo zaradi uniforme (orožje sicer ne škodi :)). V primeru konflikta kličejo policijo in samo umirjajo situacijo do njihovega prihoda. To so redarji.

V konkretnem primeru niso problem redarji, temveč tolpe, ki so skušale legalizirati raketiring.

Brane2 ::

Kaj "vem iz 10 vrstic teksta" ?

Da je tip neprepričljiv ? To vem iz tistega pogovora na linku.

Kao tip je bil visok PRIBLIŽNO 180cm, NIČ VEČ IN NIČ MANJ. ( kaj zdaj, približno ali točno ? )

Pa še ene par takih raho čudnih izjav je blo not.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

imagodei ::

@TylerDurden:

Nihče tega ne trdi. To smo že prerasli.

Trdimo pa, da je bila reakcija varnostnika povsem nesorazmerna. Dileme, da bi tip (ali več njih) reagiral v afektu, tudi ni, ker je bil zločin storjen nekaj 10 metrov od Globala, torej, ko se je pokojnik že oddaljeval od lokala. Varnostnik je torej šel za njim in obračunal z njim _načrtno_.

Ravno tako je velika razlika med dvema vzgojnima "okrog ušes" - če imaš 75 kg in te zašamari 110 kil težka gorila, dve pljeske po betici povsem zadostujeta. ČE mu je že hotel dati lekcijo.

Razumem, da komu kdaj popustijo živci in da s težakom obračuna fizično. Sicer je to narobe in tega ne zagovarjam, je pa bistvena razlika, ali nekomu prebiješ ustnico, polomiš nos, mogoče izbiješ zob ali prebiješ arkado ter zaključiš z obračunavanjem, ko se človek usede na tla; in pa med fizičnim obračunom, kjer z bulerji v glavo brcaš nezavestnega nesrečnika oz. onesposobljenega nasprotnika "za dobro mero" udariš v zatilje.

O TEM TEČE BESEDA - pozabimo za hip, da je bil varnostnik profesionalec, ki bi pač moral znati zadržati čustva; dejstvo je, da natreniran, nabildan mojster borilne veščine lahko svoje telo spremeni v hladno orožje. Situacija je zato primerljiva npr. s tem, da bi obiskovalec podjebaval varnostnika, ta pa bi se po 2 urah naveličal, popustili bi mu živci, potegnil bi nož in zabodel obiskovalca. NESORAZMERNA REAKCIJA.

Še enkrat - stvar se ni odvila v vsega 15 sekundah. Varnostnik je imel na razpolago dovolj časa, da bi poklical policijo, da bi odstranila Gorazda, če je bil le-ta žaljiv. Varnostnik je imel možnost uporabiti "strokovne prijeme" in Gorazdu v hudi jezi (zaradi užaljenosti) polomiti roko. Imel je možnost udariti ga na gobec in ga pustiti, da bi obležal na pločniku.

Vse to bi toleriral in bi se strinjal s tistimi, ki trdite, da "če zajebavaš (Bosanca), je prav, da jih dobiš po pički." Ampak - uporabljena je bila močno prevelika sila. Od klofute ali udarca na gobec ljudje ne umirajo. Gorazd se je, po pričevanju očividcev, počasi pobiral iz tal, očitno onesposobljen, ko ga je varnostnik "za dobro mero" še enkrat udaril v zatilje. POZOR - ne brcnil pod rebra, v stegno, v rit - namenoma ga je udaril V ZATILJE.

To je to - pa for the sake of an argument smo sploh pozabili, da je bil tip VARNOSTNIK, ki je bil v službi in da Gorazd 10+ metrov stran od Globala ni ogrožal varnosti strank ali lokala samega.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@Brane2:

No, očitno bereva vsak svoj članek... V mojem teh izjav ni

EDIT: Ah, se opravičujem - nisem si zavrtel filmčka. No, po poslušanju res ne morem reči, da bi bil tip ali ful prepričljiv, ali ful neprepričljiv. Ne vem sicer, kakšen razog bi imel za laganje; tako da če govori resnico, bi kvečjemu rekel, da je precej pogumen, da upa pred kamere.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Dr_M ::

mogoce bi mogl pa use varnostnike kastrirat. potem bi bili bolj mirni in jim nebi hormoni zameglil presoje. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Turtle ::

Večina varnostnikov ni problem.....Napihnejeni ratajo, ko jih nastaviš da čuvajo "vrata"....ne vem zakaj sicer...

p.s. Dejte potem gledat tole mal drugače, če vas ta beseda varnostnik tako boli/moti....

Nekdo nekoga ubije, morilec na begu...hm....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Turtle ()

C_maniak ::

no, tale izjava ne pojasnjuje nicersar, ker govori dosti neumnosti. zadnjic na primer je ta oseba izjavla (spomnim se njegove leder jakne in govora v nekem drugem prispevku - če se motim, me popravite), da sicer ne ve kake barve majco je mel varnostnik, ker je bla tema, vendar kasneje eksplicitno odgovarja, da bi osebo lahko prepoznal. zdej celo pravi, da ne ve več. pravi, da ni blo nikakršnega konflikta. zakaj potem niso bili pretepeni in posledično (na žalost) ubiti še vsi ostali obiskovalci? nekaj je že blo. o to potem pojasni, da je varnostniku povedal, da to ni v redu disko, če ga ne spustijo not. dvomim, da je bilo tako v celofan zavito na licu mesca. tako da js ne bi preveč po tem povzemal, ker se mi zdi, da je tip samo vesel, da je na tv in ni videt preveč pretresen (čeprav poskuša to z dramatiziranjem ustvarit).
seveda nič ne opravičuje varnostnikovega ogabnega odziva in posledic, vendar je treba vedet, da v neki meri ma tudi Super Sonic prav. on je dal povod. varnostnik ne bi smel odreagirat tako v nobenem primeru, vendar če bi se on na zavrnitev obrnil in odšel iz stavbe, dvomim, da bi za njim priletela dva razjarjena varnostnika. sej je bil en lep primer kako ne moras racunat na to, da bodo vsi ostali delali prav in po pravilih, če že ti ne boš (o skakanju na cesto). sej zakaj pa ne bi, je ja jasno, da so ljudje 100% časa vožnje skoncentrirani, vozijo po omejitvah, niso pijani (kot bi naj ta varnostnik).
še en šolski primer recimo. ura matematike in si nenapovedano vprasan. ker nisi pripravljen, dobis negativno. kriv je seveda prof. če mu bos to rekel, ti bo odvrnil, da se moras zavedati moznosti negativne, če ne pripeš k uri z znanjem. sej lahko to obracamo, pa pridemo do absurdnih primerov, ko si si reicmo sam kriv, da te oropajo, ker si pač bil na tistem mestu od tistem času in si mel s sabo dost vrednih stvari.
seved ani vse tako črno belo in nočem s tem prelagat krivde na Gorazda. niti je ni hotel Super Sonic, ampak treba je bit bolj pazljiv v življenju in se ne spuščat v potencialno rizične situacije. js recimo včasih tudi ob zeleni luči pogledam levo, desno, ker pač vem, da obstaja na svetu dost manijakov, ki bi lahko skos rdečo s 100km/h prileteli v mene. ta nevarnost pa je pri varnostinku dost večja.
seveda vse spremeni dejstvo, da je bil pijan, na vrhuncu večera in moči in se mu je pač jebalo za varnost življenja, ampak to je spet že drug problem.
vem, da bi bilo to težko pojasnit njegovim svojcem (in ne spet pravit, kako lahko krivim njega, ker ga ne in je seveda varnostnik tisti, ki je zgubil nadzor (ki ga kot varnostnik res ne bi smel; če bi šlo za navadno osebo, bi se že lažje razumelo, ampak on ve, kaj ga tam čaka, ve kaj mora počet in je že navajen izgredov, torej bi moral ravnati razumnejše)), ampak recimo bobu bob in poglejmo na situacijo realno.

Keyser Soze ::

@C_maniak
ta nevarnost pa je pri varnostinku dost večja.

Hočeš reči, da je še večja nevarnost pri policistih, ki nosijo orožje in imajo celo možnost odvzeti življenje osebi, ki jih ne ogroža?
OM, F, G!

C_maniak ::

Ne, ker ima opravljen vsaj nek tečaj (tudi za tisto orožje, ki ga varnostniki zaradi tega nimajo), ker vem, da jih država najema (sicer vidimo kaj je tudi država tu povzročila) in vseeno mislim, da ji je nekaj do ugleda, ki ga rabi, če ne raja ni happy (v lokale pa vidimo, da ljudem ni težko it in se ne rabijo trudit s tem), ker so ponavadi varnostniki problematicni ljudje s socialnega dna in to vodi do novih problemov, če tak človek dobi vsaj neka pooblastila za izkazovanje nadvlade nad drugimi. Vsaka uniforma spremeni človeka in jo lahko začne zlorabljat, če nima v glavi razčiščeno, da je tam, da varuje, ne pa da bilda svoj ego. Nihče ni popoln in vsak izkoristi priloznost, da se izkaze, da je boljsi od drugih. Le da nekateri pri tem pretiravajo in grejo - dobesedno - over dead bodies. Verjetno je tudi res, da on v tistem prvem trenutku ni mel namena ubit človeka, vendar ga je moč opijanila in zapeljala do te mere, da je zadal še tist zadnji fatalni udarec, da potrdi, da je res glavni (sej ne da bi blo dost, da je clovek napol mrtev pred tabo :\, ampak takrat šele dobijo zagon, ko vidijo, da je oseba res nemočna in imajo pravico delat kar hočejo).
Da se vrnem nazaj. Sej na policaja se tud ne gre vsak spravljat, ker se zaveda, da so lahko posledice. Lahko dobis samo kazen za ugovarjanje policistu, lahko pa se mu pa odpelje in te na gobec al pa potegne pistolo in te ustreli. Zato tega ne gremo testirat, ker nocemo neke konfliktne situacije samo za dokazovanje svojega prav. Prav tako ne gremo tiscat prsta v ogenj, saj se zavedamo, da nas lahko opeče. To smo se naucili že pri parih letih, ne vem zakaj moramo imeti še s tem take probleme.
Vso to valjenje krivde na žrtev in očiščenje varnostnika, ki ga nekateri vidite, je samo pogled iz drugega (bolj sociološkega) zornega kota na situacijo. In žalostno je sploh, da se moramo o tem pogovarjat, da je stanje tako in da lahko umreš še na tak banalen način, ampak let's face it: tako pač je, to je realnost, v kateri živimo. Zdej se pa prilagodi, al pa umri.

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Primoz ()

Keyser Soze ::

Veliko uslugo bi naredil vsem nam, če bi uporabljal odstavke in velike začetnice. Pa če bi malo bolj razčlenil svoje povedi. Ker tole, tole je nemogoče brat.:(

In če sem prav dojel kar si napisal. Sure hope so.:\ Potem samo rečem, da je še premalo ekscesov s strani varnostnikov. Naj bo kakor je in to je to. Dokler večina ne bo začela razmišljati o dviganju standardov na vseh področjih bomo tam kjer smo. Da nam upravičeno pravijo da smo "balkanci".

P.S.: Na policaja se ne gre vsak spravljati? A si sploh kdaj imel vpogled v delo policista? Vsaj malo dlje kot traja en običajen postopek "kontrole prometa"? Sodeč po izjavah ljudi tule gor, njihovem dojemanju zasebnega varovanja ter varnostnikov samih po sebi lahko rečem samo to, da bi v VAŠEM svetu imeli vsak teden par mrtvih, ker se je zaradi provokacij skegljalo policajem. Unbelievable. 8-O
OM, F, G!

C_maniak ::

ja ja, ne gre mi še, sem se ravno zbudil.

v glavnem spet bereš narobe. ne pravim, da ni varnostnik kriv, ampak samo postavljam vpogled v drug način preprečevanja tega. spreminjanje zakonodaje itd., jih je že 50 prej omenilo (in s podpisom peticije potrdilo že koliko?). treba se je na več področjih izboljšat, če nočemo, da se to ponovi. je pa res, da je lažje (sploh na kratek rok) spremenit par zakonov, ki verjetno itak ničesar ne bojo spremenil.

Brane2 ::

A, sem mislu, da si "obfuscated C maniak"... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

C_maniak ::

se zgodi ob določenih trenutkih, žal. ;>


edit: P.S.: obljubim, da ne bom več pisal, dokler ne pridem do konca k sebi. :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: C_maniak ()

lufthammer ::

>>lahko dobis samo kazen za ugovarjanje policistu, lahko pa se mu pa odpelje in te na gobec al pa potegne pistolo in te ustreli.

A to v Mehiki?

Pravi mačo (menda so bili celo trije???) bi mulca položil na tla, se mu usedel na hrbet in v miru poklical 1+1=3, taplavi ga bi do streznitve pospravili in imel bi veliko časa za razmišljanje o smislu življenja.

Tak varnostnik bi dobil pri meni 10 točk.

Varnostnik, o katerem teče beseda pa je navaden kriminalec, zrel za dolgo zaporno kazen.

C_maniak ::

A to v Mehiki?

ne boš verjel, pri nas. TU se je varnostniku, ki nima pooblastil, da te ubije, strgalo. zakaj se ne bi enkrat še policistu, ki ima povrhu vsega še pištolo.


zdej me pa pusti pri miru, a ne vidiš, da že obljubo kršim.

Hammer123 ::

A se ni nekaj časa nazaj tudi v Domžalah zgodilo nekaj podobnega s strani policije(streli policista, eden ranjen v nogo,...)?

C_maniak ::

ma policisti se še med sabo streljajo na zabavah (Šentjur, poleti). k sreči so bli poškodovani samo avtomobili.

BigWhale ::

Po logiki nekaterih, bi morali v bistvu vsi biti nevidni. Samo zato, ker lahko enega varnostnika/policaja/neznanca na ulici s svojimi dejanji sprovociramo, ker so oni itak samo ljudje.

To, da je nek jezikavi pijanec sam kriv za svoj uboj je absurd. Kriv je tisti, ki ga je ubil. Bi se z manj jezikanja ognil dejanju? Verjetno bi se, ampak ne nujno.

Taksne debate so popolnoma brezplodne, ker to [da bi se lahko ognil] ve ze vsak, ki ima vsaj malo pameti. Celemu dogodku bi se ognil tudi ce bi bil doma in ne bi sel nikamor, mar ne? Kak kreten je, ker je ven hodil! Ce bi se mal zadrzal, ga varnostnik ne bi ubil, ker je itak samo clovek!

Ja, tudi jezikavi pijanec je samo clovek.... Clovek, ki se kdaj pa kdaj napije in jezika. Varnostnik je pa clovek, ki se mu kdaj pa kdaj scufa in nekoga ubije. Ker jezika.

C_maniak ::

saj si ni sam kriv, kriv je varnostnik. nikjer nisem trdil nasprotno. samo skozi napačna očala berete to drugo stališče.
zdej se pa umikam iz debate, ker je pointless razlagat to.

w00tnes ::

Mislim da C_maniak poskusa povedati tole (zdej nevem a mas tako stalisce, mozno da sem ga napacno zastopil):
- varnostnik je kriv in mora odgovarjati za svoja dejanja in prejeti tudi kazen za umor (po nesreci seveda) - saj njegova sluzba narekuje prenasanje pijane mularije
- da se varnostnikom cufa s(m)o delno odgovorni tudi mi kot gostje takih lokalov/klubov ker se nekateri obnasajo (se posebej v vinjenem stanju) tk da ze ni za nikamor - niso za to krive samo slabe place in pac njegove ljubezni do razbijanja glav

Tako kot se od varnostnika pricakuje da bo svoje delo opravljal skrajno resno (in seveda ohranil hladno kri tudi ob najhujsih verbalnih napadih) se tudi od gosta pricakuje da bo njegovo obnasanje na nivoju - ce ni naj se spoka domov...tako pac prihaja (nebi smelo) do raznih odstopanj...gost se obnasa kot najvecji car na ulici varnostniku pa prekipi pa ga nabije (na zalost v tem primeru celo ubije)
(in ne ne zagovarjam dejanja varnostnika, zalostno je da do tega sploh prihaja po drugi strani je pa tut obnasanje gostov pod podnom)

Lp

V-i-p ::

Jaz bom pa takole rekel. Kratko in jedernato.

Varnostnik JE KRIV za smrt fanta in vsekakor mora za to odgovarjat. Tako kot JE KRIV in mora ODGOVARJAT za svoja dejanja vsak varnostnik, ki se recimo s kom stepe in ta oseba utrpi poškodbe. Tu ni debate. Je pa še nekaj. KRIV pa JE tudi vsak obiskovalec, ki steguje jezik, zmerja, pljuva in grozi varnostnikom. Sem imel kar dosti poti recimo v Švico, Avstrijo in kjer koli smo bili, sem videl kako se tam dela. Tam se varnostnika UBOGA in SPOŠTUJE, tako kot bi se naj policaja in tam kar varnostnik reče, se to naredi. Ne pa kot pri nas, ko je vse po balkansko, on nekaj reče, en pameten študent mu pa jebe vse po spisku, češ kaj boš ti meni izobraženemu človeku ukazoval, ti si gnoj, bla, bla, bla. Zakaj se pa policaji ne tepejo in pobijajo na veliko vsak dan? Zato ker je malo takih, ki jezikajo, grozijo in se gredo pretepat s policajem. Tu je pri nas največji problem. Ko bo redar imel malo več "rešpekta" pri nas, ko se bo malo drugače delalo , se bo pa tudi število konfliktov zmanjšalo in s tem tudi zlomljenih kosti in smrti....
Kar lahko storiš danes ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

imagodei ::

Ja, w00tnes (& Co.)

nekateri se tega zavedamo že od začetka. Kar pravijo nekateri tukaj gor (ala SuperSonic), je vse res, dokler s tem ne začnemo mladeničeve smrti postavljat v nek kontekst in očitno ali prikrito opravičevat varnostnika.

Ko je varnostnik uporabil takšno silo, da je obiskovalca ubil, se vsakršen kontekst neha. In sicer iz preprostega razloga - ker za takšno nasilje in takšno silo ni bilo nobene potrebe, še manj nuje.

Tega dogodka ne moremo primerjati npr. z družino, kjer mož 15 let pretepa ženo; se ženi nekega dne utrga iz skrbi za otroka in fenta moža. Niti ne moremo primerjat dogodka z nekim vaškim pretepom, kjer se npr. dva mladca zapleteta okrog dekline, začneta drug drugega zmerjat, nato se zadeva eskalira do pretepa in do tega, da eden zabode drugega z vilam.

Ne, uporaba smrtne sile v tem primeru je bila totalni overreaction. Ja, res - varnostnik bi čisto zares moral znati žaljivke gostov prenašati stoično. Oz., če se zadeva eskalira preko vseh meja dobrega okusa, poklicat policijo in ovadit gobezdalo zaradi razžalitve. Če bi vsak varnostnik v SLO reagiral tako in bi v roku 2 let na ta račun obiskovalci plačali nekaj 10.000 ali celo 100.000 EUR odškodnine (vsi skupaj), bi obiskovalci hudo premislili, preden bi žalili varnostnika. Bili pijani ali trezni.

Skratka, umor lahko postavljamo v kontekst, ko sta oba (vsi) udeleženca enakovredna (v fizičnem ali psihološkem smislu), ali ko je situacija takšna, da je "ubijalec" čutil, da je to edini možni izhod iz situacije. V tej situaciji Gorazd sigurno ni bil v enakovredni poziciji, še manj v nadrejeni. Kaj je varnostnik nameraval doseči s svojim obnašanjem, je tudi težka zagonetka - dve vzgojni bi gotovo zadostovali; do uporabe smrtno nevarnih udarcev je pa tudi še daleč. Med možnimi reakcijami bi bil tudi klic na 113.

Zato prosim, ne postavljajmo Gorazdove smrti v noben kontekst in ne razpravljajmo o tem, da so varnostniki tudi ljudje. Hudiča, jaz sem tudi človek, pa nisem še nikogar ubil - period; še toliko manj zaradi bedastega spora. Nebivedu je bil tudi varnostnik, pa je imel očitno zelo dober pristop, menda tudi ni nikogar ubil.

Problem tukaj ni gobezdav mladenič, ampak stekli pes, ki je delal kot varnostnik. Takoj, ko mi nekdo ustrezno utemelji, kako lahko gobezdanje v KAKRŠENKOLI KONTEKST postavi uboj, se pa tudi jaz pridružim tej drugi skupini. Tega pa seveda ne morete storiti, ker je dejstvo, da se je varnostnik kljub obilici drugačnih možnosti/odločitev odločil za uporabo ekstremne nesorazmerne sile z namenom povzročitve hudih poškodb. Problem je torej dejansko stekli pes v vlogi varnostnika, zato nehajmo iskati vzroke na drugi strani.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

Vip@ Varnostnik JE KRIV za smrt fanta in vsekakor mora za to odgovarjat. Tako kot JE KRIV in mora ODGOVARJAT za svoja dejanja vsak varnostnik, ki se recimo s kom stepe in ta oseba utrpi poškodbe. Tu ni debate. Je pa še nekaj. KRIV pa JE tudi vsak obiskovalec, ki steguje jezik, zmerja, pljuva in grozi varnostnikom.

Ne, se enostavno ne strinjam, dvomim tudi, da se strinja zakon. Vse OK, dokler nasilje izpolnjuje par pogojev:
1.) oba udeleženca sta civilista
2.) oba udeleženca v pretepu sta po moči in statusu približno enakovredna
3.) nasilje se konča z lažjimi posledicami
4.) povod za nasilje je kolikor toliko opravičljiv
...

Če bi se zgodil tak pretep, danes ne bi nihče govoril o tem. Tako pa govorimo, da je bil eden od udeležencev profesionalec in uniformirana oseba, da je bil Gorazd verjetno pijan, verjetno bistveno šibkejši od natreniranega varnostnika (oziroma KAR DVEH!!) in, KAR JE NAJPOMEMBNEJŠE, nasilje se ni končalo z lažjimi posledicami. In seveda, povod za nasilje sploh ni bil opravičljiv, vsekakor ne 10+ metrov od Globala.

Če za hip pozabimo, da ne gre za dva civilista, ki sta se skregala glede razbitega kozarca: zakon nedvomno predvideva tudi deljeno kazen, če bi pri obeh udeležencih šlo za sorazmerno silo oz. če bi šlo pri vsej stvari samo za kaljenje javnega reda in miru. Gotovo bi bila oba kaznovana. Obojestranska odgovornost odpade takoj, ko govorimo o težkih poškodbah ali smrti. Na žalost tistih, ki zagovarjate "krvnu osvetu", ne živimo več v času, ko bi bili dvoboji do smrti zaradi časti dovoljeni. V civilizirani in pravni državi (vsaj pretvarjajmo se, da to smo), se razne psihološke travme zaradi razžalitve rešuje preko sodišč, ne pa na urgenci in v mrtvašnicah.

Vip@ Sem imel kar dosti poti recimo v Švico, Avstrijo in kjer koli smo bili, sem videl kako se tam dela. Tam se varnostnika UBOGA in SPOŠTUJE, tako kot bi se naj policaja in tam kar varnostnik reče, se to naredi. Ne pa kot pri nas, ko je vse po balkansko, on nekaj reče, en pameten študent mu pa jebe vse po spisku, češ kaj boš ti meni izobraženemu človeku ukazoval, ti si gnoj, bla, bla, bla.

Moja rešitev je preprosta - vsakokrat, ko gost preseže mejo dobrega okusa, se pokliče policijo, ki bo razgreto gobezdalo do streznitve odpeljala v pripor. Plačal bo kazen za javni red in mir, sodne stroške, poleg tega ga pa varnostnik lahko še zasebno toži zaradi razžalitve. Dokazno gradivo so lahko posnetki varnostnih kamer. Ko bo kakih 100 troublemakerjev plačalo prijetno visoke denarce, se bo stanje na vhodih v nočne lokale spremenilo.

Vip@ Zakaj se pa policaji ne tepejo in pobijajo na veliko vsak dan? Zato ker je malo takih, ki jezikajo, grozijo in se gredo pretepat s policajem. Tu je pri nas največji problem. Ko bo redar imel malo več "rešpekta" pri nas, ko se bo malo drugače delalo , se bo pa tudi število konfliktov zmanjšalo in s tem tudi zlomljenih kosti in smrti....

Rešpekta ne pridobiš s pobijanjem in lomljenjem kosti, pač pa s tem, da svoji službi daš težo. Zgoraj sem pravkar opisal enega izmed načinov.
- Hoc est qui sumus -

PaX_MaN ::

Ajde, če bi ga varnostnik začel lomit pred vstopom v dvigalo oz. _medtem_, ko naj bi ga mladenič žalil, bi lahko _mogoče_ celo takole, po ovinkih opravičevanje varnostnika požrl. A ga ne morem, ker ga je varnostnik napadel _po_ žaljenju, par 10 metrov od delovnega mesta in po času verjetno vsaj pol minute po izrečenih besedah (da se pijan človek s pijano družbo premakne za nekaj 10 metrov tudi traja). Me zanima, zakaj je rabil varnostnik toliko časa, da mu je dojadilo...

AndrejS ::

Morda je tako dolgo rabil zaradi svojih malih možganov, ki so tako dolgo potrebovali , da so sprocesirali in razumeli žalitve.
Morda je celo koga vprašal za razlago, kaj mu je mladenič povedal.

Hammer123 ::

"rešpekt"=> glede na to da so varnostniki v večini(pri nas) prepotentneži, bi jim ta rešpekt še dodatno stopil v glavo.

lufthammer ::

>>se tudi od gosta pričakuje da bo njegovo obnašanje na nivoju..

Zakaj hudiča potem varnostniki? Ravno zaradi gostov, ki jim popusti koncentracija.

Ena resnična iz Londona (tudi tam dogaja, ne se bat):

Pijanemu gostu zleti vrček iz roke proti sosednji mizi češ, da ga grdo gledajo. Pristopita dva lepo oblečena gospoda, ga vljudno ogovorita, on pa nazaj rafal psovk, vseh še poznal nisem do takrat. Gospoda ga mirno primeta vsak pod eno roko in ga dobesedno odneseta proti vratom.

Medtem je že pel telefon in v parih minutah je bila pred lokalom kibla. Gostu psovk v vsem času čakanja ni zmanjkalo, varnostnika je celo brcal, dokler mu ta ni stopil na nogo in nič drugega, nobenih nepotrebnih besed. Pijanca so odpeljali, varnostnika pa sta mirno odšla, kot sta prišla. Profesionalizem, da bi mu zaploskal.

C_maniak ::

ampak tu pač nimamo izšolanih ljudi in nekateri mogoče niti ne pozajo pravega pristopa, ker so pač bli vzgojeni v duhu udari najprej, potem sprašuj. in jim zgleda do zdej ni blo treba, vendar na žalost so prestopili linijo smrti (ki je bila itak samo še vprašanje časa - že prej so se dogajale svinjarije pa smo si samo zatiskali oči, zdej je pa logično vsem popustilo) in imamo cel halo.

Tic ::

Vse OK, dokler nasilje izpolnjuje par pogojev

UGH? Že tu se mi zatakne.
persona civitas ;>

imagodei ::

Tic,

ja, imaš prav. Nerodno se mi je zapisalo. Seveda ni "vse OK". Razumem pa, da v določenih primerih lahko človeku "film poči". Čeprav tega ne podpiram.

Hočem reči, da se v primeru, da bi bili izpolnjeni ti pogoji, ne bi takole oglašal in verjetno bi v takšnem primeru itak to bil samo še en izmed gostilniških pretepov, za katerega sploh ne bi slišali. Se pač pripetijo; če ni trajnih poškodb, potem njihovo pojavnost v določeni meri razumem. Nikakor pa ne podpiram.
- Hoc est qui sumus -

Gr0unD Zer0 ::

se nekak strinjam z imagodei-em...

če je nasprotnik na tleh, je to znak da mu je dovolj :\

[SkA] ::

Eno je, da nekdo nekoga spsuje in ga on zato z neko zdravo mero samokontrole pritegne nazaj. V takem primeru bi verjetno res veliko veliko več ljudi še nekak ostalih hladnih in dejalo, da tudi mladenič ni bil vzor in da je sam pripomogel k "kazni". Čeprav ne eno ne drugo ni zaželjen vzorec obnašanja v družbi.

Drugo je da nekdo nekoga spsuje in ga tisti zato prebuta "kot kanto", čigar posledica so trajne - bodisi invalidske, bodisi celo smrtne. Da se nekomu zaradi izrečenih besed sploh pustiš tako sprovocirati, da si v tistem momentu na njem pripravljen pusti zares trajne telesne posledice, potem si zrel za psihiatra. Oziroma si zrel za celico, če se po krajšem premisleku še vedno nisi pomiril - ogrožaš namreč zdravje drugih.

Da se pri nas očitno lahko kot varnostnik zaposli popolnoma neprimerna oseba (tako izobrazbeno, kot tudi psihološko) in nekateri s tem ne vidijo nič narobe, oziroma veselo razlagajo, da naj bi se tega ostali zavedali in se temu primerno tudi obnašali? Kakšno nalogo potem ta varnostnik, sploh opravlja, če je dejansko ni sposoben pravilno opravljati? Zato, da je klub lahko odprt in ustreza zakonskim merilom? Tu je nekaj hudo narobe. V zdravih firmah je za zaposlene vzpostavljen nek pričakovan vzorec obnašanja in kdorkoli temu vzorcu ne sledi, kaj hitro odslovljen. Klubi očitno niso dolžni preverjati ustreznosti delovanja svojih zaposlenih, pa čeprav gre za "outsourcing"? Vsako normalno podjetje bi ob anomalijah tudi zunanjih sodelavcev tako ustrezno ukrepalo. Zakaj so klubi torej nekakšen socialen primer, kot da so najhujša ogrožena vrsta? Verjamem pa, da imajo precej postopkov in preverjanj, da preprečijo krajo denarja in blaga s strani zaposlenih. Torej tu so pripravljeni preverjati, kontrolirati in zagotavljati ustrezno delovanje? Pa naj jih zakon prisili še v kaj več, če sami ne želijo.

Policist, če sem prav poučen, mora imeti dokončano srednješolsko izobrazbo in opraviti 18 mesečno šolanje. Res je, varnostnik ni policaj in jasno je da se od potencialnih policistov normalno zahteva več, ampak med tem se pri naših varnostnih službah govori celo o zaposlovanju na črno - več kot očitno prevelika razlika za osebo, ki se bo v svojem službenem času večkrat in redno znašla v stresnih in neprijetnih situacijah in slednje ni nič manj podobno situacijam, v katerih se prepogosto znajde tudi policist.

Jezikanje mladeniča je nerelavantno, varnostnik bi moral biti na tovrsten "stres" v službi pripravljen ali pa biti označen kot neprimeren. Vse do takrat, ko zakon tega tako ali drugače ne bo uredil, se bodo podobne situacije še naprej ponavljale in ne do takrat ko se bo "naša mladina spametovala". Mladina v tujini je lahko tudi še hujša, o angleških huliganih v vsakem tretjem dokumentarnem filmu niti ni potrebno izgubljati besed, da o ameriških tolpah niti ne govorimo. Pa imajo tam res toliko rednih ubojev strank s strani varnostnih služb? Kar seveda ne pomeni, da je prav - ampak za tovrstno neprimerno obnašanje imamo zakone na podlagi katerih lahko policisti ob ustreznem nadzoru, še preden pride do prevelike škode, ustrezno tudi ukrepajo. V primeru varnostnikov tega nadzora več kot očitno ni, saj po osmih pritožbah čez varnostno službo VIP slednja še vedno veselo opravlja svoje poslanstvo, klub Global pa se čudim da še obstaja, če se v vsem tem času ne zaveda kakšne poslovne partnerje ima (pa da bo jasno, da govorim ironično - ne dvomim, da jih niti malo ni zanimalo. Samo da je njihovo imetje varno in da lahko odprejo vrata in služijo denar).

Srčno upam, da bodo mediji vsaj še nekaj časa uspešno gonili zadevo v ospredju in tako ljudi opominjali, zakaj naj - če ne drugega iz spoštovanja do umorjenega, vsaj za krajši čas ne obiščejo več Globala. Srčno upam, da bo vsaj za ta kratek čas njihova poslovna izguba tako velika, da si v prihodnje vsaj en poslovni subjekt ne bo več dovolil tako retardiranega zaposlovanja, kot si ga je privoščil. Vsaka poslovna šola nekaj stane, upam da ta konkretno stane.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

lufthammer ::

>>ampak tu pač nimamo izšolanih ljudi in nekateri mogoče niti ne pozajo pravega pristopa...

To ne more biti olajševalna okoliščina za firmo, ki nudi varovanje, prej obratno.

Osebi, ki skrbi za varnost, v nobenem primeru NE SME "počiti film"! Skregano z nazivom, če je taka oseba nevarna.

Kuharji v šolskih kuhinjah morajo na pol leta k zdravniku na pregled. Naj hodijo varnostniki na pol leta k psihologu! Če firma tega ne zmore, naj raje z gorilami razvaža krompir po državi.

In ker en VIP tega ni sposoben, brezpogojno odvzeti licenco in lastnikom prepovedati opravljanje take dejavnosti.

Ni opravičila za umor, pa če je bil mulc nesramen do amena. NI!

Keyser Soze ::

ampak tu pač nimamo izšolanih ljudi in nekateri mogoče niti ne pozajo pravega pristopa, ker so pač bli vzgojeni v duhu udari najprej, potem sprašuj. in jim zgleda do zdej ni blo treba, vendar na žalost so prestopili linijo smrti (ki je bila itak samo še vprašanje časa - že prej so se dogajale svinjarije pa smo si samo zatiskali oči, zdej je pa logično vsem popustilo) in imamo cel halo.

Vidiš, zato smo slovenci eni običajni "balkanci". Nič več. Ker nimam standardov. Nimamo nivoja. Praktično bi nas lahko zaprli v svinjak, pa bi plačali toliko, kot da smo v hotelu s 5 zvezdicami. Če bi pa kdo slučajno kaj bleknil, bi ga pa zabili nazaj, češ naj bo tiho da imamo vsaj to.

Na en način žalostno. Samo kaj čmo. Nismo še čisto "out of" Yugoslavia. Ta ostaja z nami.:\

P.S.: Aja, pa najbrž bi morali kakšne hrbtenice nabavit.
OM, F, G!

V-i-p ::

No, še ena informacija, ker vidim, da marsikdo ne ve. Že nekaj časa mora po zakonu tudi pri nas imeti varnostnik VSAJ srednjo šolo, da lahko sploh zaprosi za licenco... ni več tako, kot je bilo včasih, tako da bi vsaj malo pa morali biti izobraženi, a ne?
Kar lahko storiš danes ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

perci ::

Pa sej a so tejle varnostniki sploh imeli licenco? Močno dvomim.

Brane2 ::

lufthammer:

Ob teh vaših svetlih primerih iz tujine povej tudi to, da je tam povprečna plača na nivoju naše direktorske ali čez in da najbrž ti izšolani varnostniki niso bili plačani povprečno ali podpovprečno.

Potem pa te cifre interpoliraj na 2€/uro in poglej rezultat...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

imagodei ::

Brane2,

narobe gledaš. Ponudba - povpraševanje je tukaj glavna stvar.

Dokler:
1.) je vsak ološ lahko varnostnik,
2.) skoraj vsak lahko odpre svojo varnostno firmo in zaposluje ljudi iz točke 1.
3.) bo zakon dopuščal takšno stanje

tako dolgo bo ogromno ponudbe - to znižuje ceno.

In dokler:
4.) ne bodo lastniki lokalov obligirani zaposlovati strokovno usposobljenih ljudi
5.) ne bo zakonodaja omogočala hitrega kaznovanja lokalov v prekršku
6.) ne bo zakonodaja omogočala hitrega kaznovanja varnostnikov, ki bodo reagirali nestrokovno
7.) ne bo zakonodaja od lastnikov lokalov ali varnostnih služb zahtevala periodičnega preverjanja usposobljenosti varnostnikov

toliko časa bo malo povpraševanja po kvalitetnih varnostnikih. Kar spet znižuje ceno VSEM varnostnikom.

Če varnostnik namesto vzpostavljanja reda in zagotavljanja varnosti obiskovalcev dela ravno nasprotno, je tudi plača 2 EUR na uro bistveno previsoka.
- Hoc est qui sumus -

Brane2 ::

Ja, in vse to, bo dvignilo ceno vstopnic in povečalo kontrolo, s tem pa tudi glavni razlog zakaj gre folk v take beznice.

Folk bo skisano ugotovil, da je ap to že preveč in da pravzaprav hočejo svoje beznice in se bo obrnil drugam- mogoče na kake večje "domače" žurke ali kaj tretjega.

Ja, povpraševanje lahko ustvari ponudbo ampak ravno zaradi tega povprapševanja cene ne bodo ostale nizke, pravzaprav bodo verjetno skočile v nebo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

imagodei ::

To bo že trg reguliral, nič bat.

Po eni strani sicer ne vem, kaj naj bi 15-letniki brez lastnih dohodkov počeli v diskačih ala Global. 20-letniki, ki imajo štipendijo, so zaposleni ali delajo preko št. servisa, naj se pa sami odločijo, kam bodo nosili denar.

Če bo zaradi visokih cen vstopnin in pijače (na račun varovanja) bistveno upadel obisk, se bodo najbrž lastniki lokalov odzvali z nižanjem cen. Če pa ne bo upada obiska, potem pa trg spet deluje.

Tako je to. Simpl.
- Hoc est qui sumus -

Brane2 ::

Po enaki logiki ne rabiš nadzora nad delom zdravnikov in medicinskega osebja.

Zakaj bi to urejal z zakoni, če to lahko uredi trg ?

Folk bo spremljal koliko ljudi je crknilo v kateri bolnišnici in se odločal za svojo bolnišnico na podlagi tega. :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

perci ::

Brane2, NE, po enaki logiki moraš zdravnike zelo dobro regulirat, kar se tiče kvalitete dela, ceno bo pa trg v okviru tega zreguliral.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Identifikacija varnostnika (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18717426 (11997) krneki0001
»

Profesionalni borec v striptiz klubu brutalno pretepel štiri moške (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15421310 (15304) Avenger
»

Brutalni pretep v Cirkusu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9212729 (8821) Looooooka
»

KMŠ (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
919034 (4519) jrtjtejtt
»

Kako spravit prepotentnega tipčka, da bi čimbolj nasrkal? :-) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
816445 (4085) leinad

Več podobnih tem