» »

Poraba ojačevalca (baterije)

Poraba ojačevalca (baterije)

flasha ::

Pozdrav,

Sestavil sem reberjev ojačevalec: TDA1562Q, deloval bi naj na 12V, sedaj pa me zanima kolk je kaj poraba tega ojačevalca, namreč nameravam kupiti akumulator pa si neznam predstavljat kolk ah potrebujem:P

zanima me približno kako dolgo bi zdržal 4ah in 7 ah?

LP Nejc

[Popravil tipkarsko napakico v naslovu, Azrael]
  • spremenil: Azrael ()

A. Smith ::

Izračunal bom za 1 kanal. Ojačevalci v AB razredu imajo izkoristek okrog 55%, ker pa TDA1562Q umetno dviga napetost, je verjetno izkoristek nekoliko manjši - vzel bom 0,5 (izkoristek v datasheetu ni podan). Torej, če boš vezje gonil pri polni moči, bo njegova izhodna moč 50W, poraba (enega kanala!) pa 100W.

Pa izračunajmo, koliko energije je v 7Ah bateriji: 7Ah*12V=84Wh (W=P*t=U*I*t , vatna ura - enota za energijo)

P=100W, W=84Wh, t=W/P=0'84h=~50min

Če gre za 2 kanala (stereo), se poraba podvoji, čas delovanja pa razpolovi.

edit-typo
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

Azrael ::

Za tiste, ki ne vedo za kateri ojačevalec sprašuješ, opis.

Prvo kot prvo, aku ni prava stvar za tak ojačevalec, saj z njim nujno rabiš še polnilec, saj bo drugače tudi povsem poln aku omagal najpozneje po nekaj urah, odvisno kakšno glasnosti hočeš.

70W po kanalu pomeni v idealnem primeru okoli 7A, samo v praksi računaj kar na 14A, po kanalu, manjša moč seveda ustrezno manj. Za polno obremenitev, sta oba izbrana akumulatorja premalo, sploh za stereo verzijo. Kaj manj kot 14Ah za mono verzijo ne pride v poštev, stereo pa kar 28Ah. Namreč gel akumulatorji imajo podano kapaciteto za 20 urno praznenje, pri hitrejših praznjenjih se kapaciteta drastično manjša.

Priporočil bi, da raje zgradiš še ustrezen usmernik, recimo kaj takega.

Moraš se zavedati, da danes pri gradnji ojačevalcev ne predstavlja največjega stroška sama izhodna stopnja, ampak ustrezno močan usmernik. hladilna telesa in vgradnja v ohišje, več.

Če imaš mono ojačevalnik in ga _res nikoli_ ne boš gnal do konca, bo stvar mogoče delovala celo s predelanim računalniškim napajalnikom, klik.
Nekoč je bil Slo-tech.

flasha ::

aha obema tanx za odgovor, sedaj sem opazil da sem zgoraj pozabil omenit da bi naredo prensi ojačevalec (namreč 19. gremo v Munchen pa da nebi blo dolg cajt na busi:D), no vglavnem, doma mam tale ojačevalnik prkloplen na en "polnilec" (za skener se mi zdi), in mi pri "šopanju" do konca do zdaj še ni crkno.

Azrael ::

Hmm, kakšen zvočnik imaš priklopljen na ta ojačevalec? Upornost, dimenzije, moč, mogoče tip?

Napajalniki od scanerjev imajo 12V in nekje 1 do 1.5A Če tvoj paše v ta rang in ti dela z njim povsem normalno, ojačevalec zelo šparaš in iz njega vlečeš do 5W ali malo več (kar je BTW za normalno sobo več kot preveč, če niso zvočniki z izjemno slabim izkoristkom).

Če boš na isti način fural tudi na izletu, bo 7Ah aku zadoščal za kakšnih 7, mogoče celo 10 ur. 4Ah pa kakšni 2 do 4h, sunki basov mu uteghnejo hito izpiti energijo.. Za zmogljivost napajalnika sem uporabil podatke na svojih dve, poglej še na svojega, kolikšen je naveden tok v A.
Nekoč je bil Slo-tech.

flasha ::

uporablam zvočnik je od stolpa nikjer ni nobenih podatkov, spomnim pa se da je na stolpu pisalo 2X180W (neka nalepka je bla gor), zaj pa ne vem če je tak ojačevalec al zvočnik - je že dost let od tega ko sn ga kupo

Vrjetno bom uporabo pa en drug zvočnik (ki ga pa trenutno še nimam)
Obremenljivost RMS / maksimalno 120 / 300 W Impedanca 4 ohme Frekvenčno območje od 50 do 20.000 Hz Zvočni tlak 94 dB Velikost (Š x V x G): 300 x 390 x 200 mm (kos)

Am moj napajalnik (to besedo sn v zgornem postu iskal pa se nisn spomno), sn zaj šol pogledat na input je: 0.15A output pa 0.75A

LP Nejc

A. Smith ::

Azrael je lepo povedal, da je tistih 50 min nekakšen minimum delovanja. Če boš gnal vezje na minimalni moči, lahko deluje bistveno dlje.

no vglavnem, doma mam tale ojačevalnik prkloplen na en "polnilec" (za skener se mi zdi), in mi pri "šopanju" do konca do zdaj še ni crkno.


Se pravi, napajal si ga SAMO z adapterjem za skener? Verjetno si zaznal kako gretje?

Če takšen napajalnik preobremeniš, se napajalna napetost sesede. Posledično nisi "šopal" na maksimalni moči, ampak na manj kot 10% nje, kot je že povedal Azrael.

Tale tvoja omarica izgleda nekoliko majhna za 120W rms, verjeti pa gre, da jih bo preživela 50. V takem režimu delovanja bo tvoj ojačevalec bistveno požrešnejši, zato boš moral biti previden z glasnostjo, če bi rad, da zadeva igra nek dogleden čas.

Predlagam, da ojačevalec najprej priključiš na akumulator in preizkušaš nekaj minut. Po vsej verjetnosti bo bistveno bolj glasen.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

flasha ::

No da se ponovno javim...sedaj sem dobil akumulator (12V - 7,2Ah), zadeva šplia podobno kot z napajalnikom od skanerja. Zmero sn tud porabo ojačevalca, in je v povprečju okrog 0.30A (0,11 - 1.00 se giblje sam je večkrat pod 30 kot pa nad), potemtakem bi naj zdržal akumulator nekje 24h?

No sedaj pa imam še eno vprašanje, doma mam nekje en polnilec za avto akumulatorje (uporablamo za traktor), pa me zanima če bi se dal tud da akumulator napolnt? (je res da ga morš punit z max. 250mA?) - bom jutri poiskal tale polnilec pa bom vido če se da nastavit tak nizko.

Sporočim ko bom našel :D

Azrael ::

Prazen 7.2Ah gel akumulator lahko vsake brez škode polniš s tokom 720mA 12ur, enako kot vse svinčeve akumulatorje. Če je tok za kratek čas (za čas meritve) večji ne bo odpovedal.

To verjetno veš plus pol akumulatorja gre na plus pol polnilca, enako velja tudi za minus, če zamenjaš bo nekaj odpovedalo.

Če boš pri polnenju ugotovil, da je tok polnjenja večji, kot bi smel biti, veži v en vod med akumulatorjem in polnilcem neko avtomobilsko žarnico (koliko W boš ugotovil s poskušanjem) in spet kontroliral tok. Ko bo tok polnjenja nekje v rangu od 700 do 750mA bo izbrana žarnica primerna.

Edino ne pozabi akumulatorja priklopljenega na polnilcu! Napetosti polnjenja preko 15.5V zelo skrajšujejo življensko dobo takega akumulatorja.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TDA1562Q

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
132321 (1608) crayz43
»

Ojecevalec 2×50

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61118 (953) zaposlena
»

Ojačevalnik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
81630 (1393) flasha
»

Iz zvočne direktno v zvočnike?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
221870 (1440) Pyr0Beast
»

Polnjenje svinčenega akumulatorja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
166768 (6503) Trancedeejay

Več podobnih tem