» »

Potrebujem nasvet pri nakupu diska

Potrebujem nasvet pri nakupu diska

highroad ::

Najprej lep pozdrav vsem na forumu. Registriral sem se na to stran zaradi mojega vprašanja, za katerega sem bil prepričan, da mi boste znali pomagati.

Problem imam namreč pri disku. Sedajšnji je že malo v letih in svojih 120gb kapacitete težko prebavlja, veliko napak je na njem, poškodovanih sektorjev, počasnega zapisovanja, in raznoraznih napak, zaradi katerih ne morem kopirati npr. enega filma iz ene particije na drugo. Zato sem se odločil, da bom nabavil nov disk da se znebim teh živcev trgajočih težav.

Problem se pa pojavi, ko sem na netu nešel disk, ki je po mojih predsodkih dovolj dober zame, vendar, ta "nov" disk temelji na SATA2 tehnologiji (al kako nj temu rečem), moj sedajšnji disk pa ima PATA kabelj in tudi priključek na disku je takšen.

Sedaj me pa zanima, če bom jaz lahko uporabljal ta SATA2 disk (ko ga bom kupil), ali ga nebom mogel priklopiti na matično?! No uglavnem, če se kdo spozna na to malo bolj kot jaz, mi naj prosim malo razloži kako te stvari delujejo.

Najlepša hvala in lep pozdrav.

Tadej :)

marsovcek ::

Kot si že pravilno ugotovil, je razlika med PATA in SATA v priključku. Ali bo možen priklop SATA je odvisno le od osnovne plošče (ki mora imeti ustrezen vtič), zatorej bo potrebno nekaj od sledečega:

- pogledati navodila od matične
- tukaj objaviti njen tip
- odpret & pogledat, priključek je takšen:

MadMax ::

Če priključka na osnovni plošči ni, se da dokupit kontroler-kartico na PCI vodilu, na katero pa potem lahko priklopiš SATA disk.
Težava je le ta, da ti to podraži zadevo za 20÷30EUR...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

jan01 ::

highroad ::

Bom kr prlepu sliko in mislim da je prava kategorija :D

jan01 to pomeni, da če jaz nimam SATA priključka na plati, lahko imam vseeno s pomočjo tega adapterja vseeno disk s SATA priključki in kabli pa to?

Oz. bom raje drugače vprašal, kaj mi predlagate? :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: highroad ()

MadMax ::

Hm, zanimive tele zadevščne, ki jih je jan01 prlepil.
Čeprav sem za prvega dokaj nesiguren, da gre v pravo smer... IDE disk na SATA plato je stara zadeva, tole pa... Ne recem da ni, ampak po napisu s CDja bi rekel da je prevod naroben, seveda pa se lahko motim.
Z dvosmernim pa mi je dokazal, da nisem na tekočem z hardware sceno :8)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

marsovcek ::

Na shrani.si se mi ne poveže, tako da ne vidim slike. Prednost sata diska je teoretično hitrejši prenos podatkov in praktično tanjši kabel.

Maksimalna hitrost prenosa pri SATA 1 je 150 MB/s, SATA 2 300 MB/s, za primerjavo PATA (star priključek) pa 133 MB/s. Zdaj, če se uporabi adapter iz SATA na PATA, bo le-ta priključek najožje grlo in edina prednost bo manj kablov -> boljši pretok zraka :D .

Moj nasvet bi bil: če plošča podpira SATA, nabavi tak disk. Če ne podpira, tudi (+ adapter), ker bo v primeru bodoče nadgradnje računalnika tak disk bolj uporaben; razen če bo precej dražji. V tem primeru (ali pa če se abakus nikoli ne bo nadgradil) bo pa več kot dober star pata.

Upam, da je vsaj malo razumljivo

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel Little Valley (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
8311834 (5694) Pyr0Beast
»

PATA ---> SATA pretvornik

Oddelek: Strojna oprema
51284 (1284) PrimozR