Forum » Pomoč in nasveti » Računalo se ne prižge
Računalo se ne prižge
Cessna ::
Torej, zgodovina: nekajkrat je bilo treba kišto izklopit iz štroma, ker se WinXPji niso znali shutdownat. Zadnjega pol leta, ko sem to ca. 1× na teden naredil, se je po ponovnem vklopu v električno omrežje, prižgala lučka, ki načeloma kaže, da je računalnik vklopljen (t.i. "on" dioda), ostala prižgana nekaj minut, računalo pa se v tem času ni odzivalo na pritiskanje gumba za vklop. Nikakršnega zvoka, nič, le prazno klikanje gumba za vklop. Ko se je po nekaj minutah ta lučka ugasnila, se je računalnik normalno prižgal (s čimer je seveda ponovno zasvetila lučka ki sveti, ko je vklopljen:). Ob tovrstnih izklopih se je to dogajalo vedno. Sam od sebe tudi nikoli ni crknil ali se ugasnil.
Po zadnji od tovrstnih prigod se je lučka, ki načeloma signalizira vžganost računala, ponovno prižgala, tokrat pa se ne ugasne več in od tedaj naprej signalizira le to, da se računalo ne želi več prižgat. Kaj zaboga se dogaja?
Aja, tega ne morem povezat z ničemer, kar bi novega naredil. Računalnik je isti že nekaj let, BIOSa nisem spreminjal, novih komponent ni. Če bi se računalnik pustil vedno normalno shutdownat, problema očitno ne bi niti opazil, težava je nastala le ob popolnem odklopu iz elektrike.
Sistem - AMD64 3000+, MSI neo platinum plata, LC Power 420W (glavni osumljenec). Če ima kdo kako idejo, hvala vnaprej, da jo bo delil z mano. Sicer gre kišta pač na servis.
Po zadnji od tovrstnih prigod se je lučka, ki načeloma signalizira vžganost računala, ponovno prižgala, tokrat pa se ne ugasne več in od tedaj naprej signalizira le to, da se računalo ne želi več prižgat. Kaj zaboga se dogaja?
Aja, tega ne morem povezat z ničemer, kar bi novega naredil. Računalnik je isti že nekaj let, BIOSa nisem spreminjal, novih komponent ni. Če bi se računalnik pustil vedno normalno shutdownat, problema očitno ne bi niti opazil, težava je nastala le ob popolnem odklopu iz elektrike.
Sistem - AMD64 3000+, MSI neo platinum plata, LC Power 420W (glavni osumljenec). Če ima kdo kako idejo, hvala vnaprej, da jo bo delil z mano. Sicer gre kišta pač na servis.
Azrael ::
Kot si sam ugotovil, menjaj napajalnik, lahko si pred nakupom izposodiš delujočega, da boš ziher. LC420 imajo vgrajene zelo nekvalitetne kondenzatorje in je življenska doba tega napajalnika brez, da menjaš kondenzatorje, le okoli 2 leti.
Nekoč je bil Slo-tech.
All ::
Tut men je tkole pred kratkim izdahnu 550W LC..simptomi...najprej ga je medl med tem ko je bil v pripravljenosti, nakar s eni hotu pržigat (kljub temu da je na plati svetla lučka...)..odprem, zamenjam 2 kondenzatoja...pa ni nč pomagal (druge napake ni blo vidt)....
največji hec je pa v tem da se napajalnik lepo pržge in dela , če ga prklopm v drugo kišto...
očitno je moja p4p800DLX mal zbirčna, saj se z enim drugim napajalnikom lepo pržge, pa na uno foro da skleneš kontakte tut upali.
Uglavnem..kaj vzet?..saj mi ni glih prijetno poslušat turbine v kišti :-)
v mislih mam tegale LC-ja..za svoj denar se mi zdi ok. predlogi???
največji hec je pa v tem da se napajalnik lepo pržge in dela , če ga prklopm v drugo kišto...
očitno je moja p4p800DLX mal zbirčna, saj se z enim drugim napajalnikom lepo pržge, pa na uno foro da skleneš kontakte tut upali.
Uglavnem..kaj vzet?..saj mi ni glih prijetno poslušat turbine v kišti :-)
v mislih mam tegale LC-ja..za svoj denar se mi zdi ok. predlogi???
Azrael - hvala za odgovor. Podvprašanje: glede na to, da bom napajalnik menjal in glede na to, da imaš o stvari očitno nekaj pojma - so novi LC420, varianta greenpower 2.0 (v smislu tistega, do katerega je link v predhodnem sporočilu) tud podobno zanič, pa naj raje vzamem kaj drugega, da ne bom spet kupoval le za dve leti? Sicer so cenovno ugodni, več moči pa načeloma tud ne rabim.
Lp.
Lp.
Azrael ::
Vem, da s tem odgovorom tvegam flamewar, ampak naj bo.
Moje izkušnje so take in tudi kar spremljam spletne forume, da menim, da LC napajalniki prihajajo iz različnih tovarn. Nekateri so zelo v redu in vsekakor vredni svojega denarja, drugi z istimi oznakami in izgledom pa so rahlo do pretežno žalost (premalo moči, nestabilne napetosti (in pri tem uničujejo diske), piskajo, (pre)kratka življenska doba itd).
Po moje so loterija, če boš dobil dobrega, se boš čudil zakaj nekateri odštejejo bistveno več denarja za napajalnik, če boš imel smolo, boš rekel kaj mi je bilo, da sem šparal pri napajalniku.
Za ilustracijo, slabega pol leta nazaj sem dobil 2komada LC420W, eden je šel v ognjemet po 2sekundah 130W obremenitve, drugi dela brezhibno, res pa sem pri obeh menjal kondenzatorje, stara pa sta bila takrat manj kot 2 leti.
Ampak v končni fazi lahko crkne katerikoli napajalnik ali ostale komponente. Zato pa imamo garancijo. Tveganje, da kaj ne bo delalo brezhibno, vedno obstaja.
Moje izkušnje so take in tudi kar spremljam spletne forume, da menim, da LC napajalniki prihajajo iz različnih tovarn. Nekateri so zelo v redu in vsekakor vredni svojega denarja, drugi z istimi oznakami in izgledom pa so rahlo do pretežno žalost (premalo moči, nestabilne napetosti (in pri tem uničujejo diske), piskajo, (pre)kratka življenska doba itd).
Po moje so loterija, če boš dobil dobrega, se boš čudil zakaj nekateri odštejejo bistveno več denarja za napajalnik, če boš imel smolo, boš rekel kaj mi je bilo, da sem šparal pri napajalniku.
Za ilustracijo, slabega pol leta nazaj sem dobil 2komada LC420W, eden je šel v ognjemet po 2sekundah 130W obremenitve, drugi dela brezhibno, res pa sem pri obeh menjal kondenzatorje, stara pa sta bila takrat manj kot 2 leti.
Ampak v končni fazi lahko crkne katerikoli napajalnik ali ostale komponente. Zato pa imamo garancijo. Tveganje, da kaj ne bo delalo brezhibno, vedno obstaja.
Nekoč je bil Slo-tech.
Follow up: res je bil kriv napajalnik. Zamenjal, noter je sedaj LC Power 550W GreenPower (kar kao pomeni, da ima visok izkoristek in žre v standby-ju manj kot 1W, na kar se Cessna otročje pali). Računalo se vnovič prižge. Hvala za komentar-ja.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Računalnika ne boota, rabim nov PSU, kateri?Oddelek: Kaj kupiti | 1634 (1251) | Infusion |
» | Slabi napajalniki?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1096 (885) | Janac |
» | Računalnik se noče zagnatiOddelek: Pomoč in nasveti | 6324 (5674) | Uporabnik-6 |
» | Recenzija poceni napajalnika kaže vse pomanjkljivosti (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Matične plošče | 40931 (36039) | amigo_no1 |
» | Napajalnik crkuje - kaj narediti ?Oddelek: Strojna oprema | 1574 (1297) | tomaz321 |