Forum » Loža » Kaj se dogaja s "kvaliteto" mletega mesa?
Kaj se dogaja s "kvaliteto" mletega mesa?
andrejka100 ::
Jaz sem vegetarijanka in nimam problemov s slabo kvaliteto mesa, me pa ne čudi da je vedno slabše saj se dela samo na kvantiteti in ne na kvaliteti, vsak kmet hrani krave s kostno moko čeprav je prepovedano...
imagodei ::
andrejka100> "vsak kmet hrani krave s kostno moko čeprav je prepovedano... "
Od kod ti ta podatek? A si že kdaj bila na kakšni kmetiji, ali se to samo s prijatelji vegetarijanci pogovarjate? urlpls.
Od kod ti ta podatek? A si že kdaj bila na kakšni kmetiji, ali se to samo s prijatelji vegetarijanci pogovarjate? urlpls.
- Hoc est qui sumus -
andrejka100 ::
Sem iz podeželja in vem dosti stvari, sicer pa gotovo obstajajo tudi takšni ki se držijo pravil, ampak vseeno bom ostala vegetarijanka. Če koga zanima kako pa poteka pridelava na veliko v Ameriki si naj pogleda film fast food nation.
Wasted ::
Je pa treba dodat, da je peka na odprtem ognju precej rakotvorna. Je plosca vseeno dobra zadeva. Pa tudi na plinu se da se vedno dobre cevape spect. Da pa open fire res nek drugacen okus in od casa do casa je treba.
Rakotvorno? Lahko to malo razložiš? Kolikor vem so najboljši čevapi ravno na odprtem ognju... oz. v kaminu.
When I'm done there will be nothing left of you...
BadB0y ::
:) Čevapi so pravi biznis v tem letnem času zato lahko pričakujete to kaj ze sami ugotavljate --> slabo kvaliteto, okus itd. Meni osebno so najboljši od Košakov in od Mesarije Nikl iz MB.
BW
Ce bos delal cevape tako kot si ti rekel malo onega mesa mi zmelji in malo onega boš na koncu imel al razpadajoče čevape ali pa čisto brez okusa.
V čevape se zraven mesa in špeha dodaja soja katera vpije določeno maščobo in čevapi ostanejo sočni. Prav tako eni pretiravajo in v čevape dodajajo preveč veziva in posledica so gumjasti čevapi. Sicer pa ce poznate Grill Ranco iz MB imajo zelo dobre pleskavice in to samo z enim razlogom uporabljajo najslabšo kvaliteto mesa.. za čevape je značilno slabše meso je bolj so sočni.. :)
BW
Ce bos delal cevape tako kot si ti rekel malo onega mesa mi zmelji in malo onega boš na koncu imel al razpadajoče čevape ali pa čisto brez okusa.
V čevape se zraven mesa in špeha dodaja soja katera vpije določeno maščobo in čevapi ostanejo sočni. Prav tako eni pretiravajo in v čevape dodajajo preveč veziva in posledica so gumjasti čevapi. Sicer pa ce poznate Grill Ranco iz MB imajo zelo dobre pleskavice in to samo z enim razlogom uporabljajo najslabšo kvaliteto mesa.. za čevape je značilno slabše meso je bolj so sočni.. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BadB0y ()
harvey ::
Rakotvorno? Lahko to malo razložiš?
Debata na to temo je potekala tule na forumu.
Ce bos delal cevape tako kot si ti rekel malo onega mesa mi zmelji in malo onega boš na koncu imel al razpadajoče čevape ali pa čisto brez okusa.
Ne vem od kod ideja o razpadajočem čevapu, če je iz več vrst mesa?
V čevape se zraven mesa in špeha dodaja soja katera vpije določeno maščobo in čevapi ostanejo sočni.
Čevapi so osnova kvalitetno mleto junečje meso različnih delov in pika. Soja in ostali dodatki so pa ADIJO pamet in ne razumem ljudi, ki kupujejo že mleto meso. Kupi se kos mesa in se ga posebej zmelje.
Steinkauz ::
Ja se strinjam, da najbolše meso še ne bo dalo najboljših čevapov.
Ta sam narest čevape pa men ni glih neki ratvalo, oziroma smo jih enkrat in so pol razpadal bolj kot ne.
Raj kupim že narjeno, ker nekje dobiš čist dobro maso
Peka pa obvezno na žerjavici z mrežo.
Mmmmm
Ta sam narest čevape pa men ni glih neki ratvalo, oziroma smo jih enkrat in so pol razpadal bolj kot ne.
Raj kupim že narjeno, ker nekje dobiš čist dobro maso
Peka pa obvezno na žerjavici z mrežo.
Mmmmm
RazzorX ::
andrejka100 je izjavil:
Sem iz podeželja in vem dosti stvari, sicer pa gotovo obstajajo tudi takšni ki se držijo pravil, ampak vseeno bom ostala vegetarijanka. Če koga zanima kako pa poteka pridelava na veliko v Ameriki si naj pogleda film fast food nation.
Redek primer, iz podeželja pa vegetarijanka. Nekako ne gre skupaj.
BadB0y ::
k4harvey
Dručace pa soja je skoraj v vseh mesnih izdelkih katere ješ!. Od šunke, hrenovke, posebne,pariške,mortadele,..... in to ti sedaj iz prve roke govorim :D
Dručace pa soja je skoraj v vseh mesnih izdelkih katere ješ!. Od šunke, hrenovke, posebne,pariške,mortadele,..... in to ti sedaj iz prve roke govorim :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BadB0y ()
PacificBlue ::
andrejka100 je izjavil:
Sem iz podeželja in vem dosti stvari, sicer pa gotovo obstajajo tudi takšni ki se držijo pravil, ampak vseeno bom ostala vegetarijanka. Če koga zanima kako pa poteka pridelava na veliko v Ameriki si naj pogleda film fast food nation.
Redek primer, iz podeželja pa vegetarijanka. Nekako ne gre skupaj.
Niti ni redek primer, jaz sem tud vegi pa sem iz kmetov doma:)
Se pa ne strinjam s tem, da večina kmetov se uporablja kostno moko, daleč od tega...
I’m out.
:3
:3
Gandalfar ::
Torej meso je zanic vendar razen subjektivnega ankedoticnega mnenja pa se niste ugotovili kako to merit/potrdit?
RazzorX ::
Večina kmetov pač ne hrani živali s kostno moko, to je bull*hit. Sploh ne vem od kje vam to.
dzinks63 ::
Kvaliteta mesa je odvisna od same prehrane katero živali jedo. Npr. govedina pitana z silažno krmo ima popolnoma drugačen (beti skabši) okus, kot govedo krmljeno po starem z pašo in suhim senom. Prašiči pitani z pomijami iz gostiln, sirotko, kruhom proti prašičem hranjenim z kuhano krmno peso in kolerabo prav tako ni primerjave. Kokoši na zunanji reji proti baterijski reji je prav tako občutna razlika. Enako pri ribah, pitana postrv v ribogojnici proti divji postrvi v potoku. Plus tega, da se pri vsem tem še gleda na profit, kaj drugega kot slabo meso v trgovini itak ne moreš kupiti. Zelo dobro meso lahko dobiš le od kmeta katerega zelo dobro poznaš, da ti od živali za lastno prehrano odproda kakšen kg.
Okapi ::
Kvaliteta mesa je odvisna od same prehrane katero živali jedo.Kakovost mesa je v resnici najbolj odvisna od pasme goveda/prašiča ... Vpliva tudi hrana, ampak ne tako, kot si ljudje običajno predstavljajo (planinski pašnik dobro, krmila na farmi slabo). Če govedo krmiš s pravimi krmili, bo okus boljši kot če se pase na travniku. Na okus vpliva tudi dejavnost živali (koliko se gibljejo in ni vedno več bolje), kar se prav tako da regulirati na farmah. Na okus seveda vpliva tudi starost živali.
Na splošno pa je izbira pri nas nikakva, kar ve vsakdo, ki je že kdaj bil v kakšni pravi delikatesni mesnici v recimo Londonu ali Parizu ali Tokiu.
O.
BigWhale ::
Saj ne razpadajo zaradi vec vrst mesa. Neko vezivo more bit zraven ki veže meso med sabo!
Ma nehi no. To je ena fama, ki je zrastla na nevem cigavem zelniku. Vezivo je mascoba. Svinjina ima dovolj mascobe, da se sama drzi skupaj. Govedina je ima precej manj, se manj je ima perutnina.
A vseeno, cevapi, ki jih jaz sam nardim ne razpadajo, pa ceprav so samo iz govedine. Prav tako niso razpadali cevapi, ki so mi jih v egiptu dali za jest beduini sredi puscave. A mis da so dajal not vezivo na osnovi soje? ;>
madmitch ::
Saj ne razpadajo zaradi vec vrst mesa. Neko vezivo more bit zraven ki veže meso med sabo!
Ti pa še nisi ćevapov al pa pleskavic sam delal aneda. Tole ti tko, teoretski malo?
Drugače pa, če se mudi al pa lenoba prevlada, za Ljubljano - Mercator masa (un v Šiški, za drugje ne vem) in čisto mešano mleto meso, v razmerju 2/1, ratajo odlični ćevapi al pa pleske.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody
imagodei ::
andrejka100 je izjavil:
Sem iz podeželja in vem dosti stvari, sicer pa gotovo obstajajo tudi takšni ki se držijo pravil, ampak vseeno bom ostala vegetarijanka. Če koga zanima kako pa poteka pridelava na veliko v Ameriki si naj pogleda film fast food nation.
Še enkrat - prosim da podpreš svoje trditve z viri. Zanima me, kolikšen procent npr. slovenskih kmetov krmi govedo in/ali prašiče s kostno moko in kdo je izvajal raziskavo.
"Rekla kazala" glede mesa je dost mainstream med vegetarianci. Jaz sicer nisem s podeželja doma, sem pa imel že kot otrok in tudi sedaj dovolj stika s kmečkim okoljem in poznam kar nekaj kmetov. Krmljenje s kostno moko je bluz. Mogoče se dogaja v majhnem procentu, ampak kostne moke (ki je prepovedana, remember) ne more kmet kar doma naredit iz kosti prašičev in krav. To se dela v posebnih obratih, kjer predelujejo ostanke zaklanih živali. Ne moreš je kar kupit v kmetijskih zadrugah.
Skratka, posebnega divjega klanja (goveda) v Sloveniji ni. Kostno moko se zažiga v TEŠ in še nekaterih industrijskih obratih. Vsaka krava je temeljito pregledana za BSE, ravnanje z odpadnimi živalskimi beljakovinami in kostno moko pa strogo nadzorovano.
IOW, če mi razen ideološko opranega bluzenja, ki si ga v zgražanju nad zlobnimi jedci živalskih trupel pripovedujete med sabo vegetarianci, ne moreš ponudit nič drugega, prosim da nehaš strašit ljudi.
- Hoc est qui sumus -
BadB0y ::
Bigw in madmitch
Ne govorita na pamet. Ce nebi delali v tej stroki nebi pisal v to temo nič( sicer delam na informatiki samo recepture tudi znam pogledat :) ). Zato sem vama napisal kako se sedaj dela. Vezivo in soja nimata nič skupnega.. Vezivo sestavlja dekstroza in se dva fosfata. Sojo pa se dodaja kot nadomestek mesa! + tega pa še naredi meso bolj sočno.
Ce grema pa tak doma ce naredis iz govedine in svinjine pleskavice čevape... se dajo ponavadi zraven droptine in imajo podobno vlogo kot vezivo.
Da pa ne grema se bolj podrobno kako se dan danes "sestavljaja" čevape pa raje nočeš vedet, ker jih boš nehaj jesti. Vsaj kupljenih ne.
:) In ta masa je že začinjena ? Mi poves od koga je ? Menda maso v Merkator prodajajo Košaki. Če ja povej ti povem kaj je vse se zraven razen 2/1 kot ti govoriš :)
Ne govorita na pamet. Ce nebi delali v tej stroki nebi pisal v to temo nič( sicer delam na informatiki samo recepture tudi znam pogledat :) ). Zato sem vama napisal kako se sedaj dela. Vezivo in soja nimata nič skupnega.. Vezivo sestavlja dekstroza in se dva fosfata. Sojo pa se dodaja kot nadomestek mesa! + tega pa še naredi meso bolj sočno.
Ce grema pa tak doma ce naredis iz govedine in svinjine pleskavice čevape... se dajo ponavadi zraven droptine in imajo podobno vlogo kot vezivo.
Da pa ne grema se bolj podrobno kako se dan danes "sestavljaja" čevape pa raje nočeš vedet, ker jih boš nehaj jesti. Vsaj kupljenih ne.
Saj ne razpadajo zaradi vec vrst mesa. Neko vezivo more bit zraven ki veže meso med sabo!
Ti pa še nisi ćevapov al pa pleskavic sam delal aneda. Tole ti tko, teoretski malo?
Drugače pa, če se mudi al pa lenoba prevlada, za Ljubljano - Mercator masa (un v Šiški, za drugje ne vem) in čisto mešano mleto meso, v razmerju 2/1, ratajo odlični ćevapi al pa pleske.
:) In ta masa je že začinjena ? Mi poves od koga je ? Menda maso v Merkator prodajajo Košaki. Če ja povej ti povem kaj je vse se zraven razen 2/1 kot ti govoriš :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BadB0y ()
madmitch ::
BadBoy, ne, to maso dela mesar sam v Mercatorju, zato sem napisal, da ne vem, kako je drugje. Ne mislim tiste pakirane, tisto je šrot. Saj sem vedel, da si teoretik.
Ne, tudi doma se v čevape ne da nobenega veziva, sploh pa ne droBtin, lepo te prosim. Bolj je važno, kakšno je meso, kako je zmleto, kako je zgneteno, kot pa kaj drugega. Meso je že samo po sebi dovolj vezljivo, da pri peki ne potrebuje prav nobenih veziv. Tko po približno 200-300 kilah zgnetenih in spečenih čevapih in pleskavicah boš lahko govoril, da si mogoče vajenec iz foha, da znaš recepturo prebrati pa pomeni le to, da si pismen.
Drobtine v ćevape, da ne bi res.
Ne, tudi doma se v čevape ne da nobenega veziva, sploh pa ne droBtin, lepo te prosim. Bolj je važno, kakšno je meso, kako je zmleto, kako je zgneteno, kot pa kaj drugega. Meso je že samo po sebi dovolj vezljivo, da pri peki ne potrebuje prav nobenih veziv. Tko po približno 200-300 kilah zgnetenih in spečenih čevapih in pleskavicah boš lahko govoril, da si mogoče vajenec iz foha, da znaš recepturo prebrati pa pomeni le to, da si pismen.
Drobtine v ćevape, da ne bi res.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody
Pyr0Beast ::
Krmljenje s kostno moko je bluz.
Mogoče s šrotom, zdrobljeno koruzo ? Sam tisto nema kaj bit.
Vsaka krava je temeljito pregledana za BSE, ravnanje z odpadnimi živalskimi beljakovinami in kostno moko pa strogo nadzorovano.
Afaik se za BSE ne pregleduje ker se kolje preden se bolezen uspe razviti, pod 2 leti.
Odpadna čreva in ostala drobovina se s strani kmetov odlaga v smetnjake. Kako je s klavnicami, ne vem.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
imagodei ::
> "Afaik se za BSE ne pregleduje ker se kolje preden se bolezen uspe razviti, pod 2 leti."
Ja, my bad, tle sem malo površno povedal. Za BSE se pregleduje vso govedino, starejšo od 24 mesecev, namenjeno prehrani ljudi. Plus vso govedino, pri kateri se že pri kmetu ali šele v klavnici opazi znake BSE, ne glede na starost. Čeprav je velik del zaklane govedi res mlajši od 24 mesecev, pa precejšen delež predstavljajo tudi goveda nad 24 mesecev.
> "Odpadna čreva in ostala drobovina se s strani kmetov odlaga v smetnjake. Kako je s klavnicami, ne vem. "
No, tole enostavno ne bo držalo. Goveda itak ne smeš več klati doma. Pri drobnici sicer ne vem, kako je, tako da v tem delu imaš morda prav. Za svinjino, ki pa jo ta hip še vedno lahko kolješ doma, pa ti lahko povem, da se za prehrano ljudi uporablja praktično v celoti. Z izjemo dreka, ki ga iztisnejo iz črev, srca in pljuč, gre za prehrano praktično vse.
Ja, my bad, tle sem malo površno povedal. Za BSE se pregleduje vso govedino, starejšo od 24 mesecev, namenjeno prehrani ljudi. Plus vso govedino, pri kateri se že pri kmetu ali šele v klavnici opazi znake BSE, ne glede na starost. Čeprav je velik del zaklane govedi res mlajši od 24 mesecev, pa precejšen delež predstavljajo tudi goveda nad 24 mesecev.
> "Odpadna čreva in ostala drobovina se s strani kmetov odlaga v smetnjake. Kako je s klavnicami, ne vem. "
No, tole enostavno ne bo držalo. Goveda itak ne smeš več klati doma. Pri drobnici sicer ne vem, kako je, tako da v tem delu imaš morda prav. Za svinjino, ki pa jo ta hip še vedno lahko kolješ doma, pa ti lahko povem, da se za prehrano ljudi uporablja praktično v celoti. Z izjemo dreka, ki ga iztisnejo iz črev, srca in pljuč, gre za prehrano praktično vse.
- Hoc est qui sumus -
;-) ::
Čevapi v Merkatorju so zanič zadnje dni, jih lahko kar nazaj nesete jaz sem neso nazaj in so priznali da je bilo preveč soje umešane in dobil še par paketov po vrhu.
Najbolše mleto meso pa je itak jagnje in telečje
Najbolše mleto meso pa je itak jagnje in telečje
letmein ::
andrejka100 je izjavil:
Jaz sem vegetarijanka in nimam problemov s slabo kvaliteto mesa, me pa ne čudi da je vedno slabše saj se dela samo na kvantiteti in ne na kvaliteti, vsak kmet hrani krave s kostno moko čeprav je prepovedano...
Kje si pa to prebrala? To so delali večinoma na državnih farmah in veliki kmetje, ki imajo veze na ministrstvu. Navaden kmet nima jajc.
Glede kvalitete mesa so odgovorne same štacune, ki uporabijo slabe kose mesa, po želji po čim višjem dobičku. Kmetu pa za kilo žive teže plačajo drobiž s tem in potem mesnice jambrajo da nimajo dela in zvišujejo cene, posledično seveda sledijo zvišanja tudi v štacunah in ljudje jambrajo kolko so kmeti podražili.
harvey ::
@BadB0y
Ja, zato pa tega sranja ne jem, ne boš verjel Soja ni vezivo temveč se dodaja, zato da se pridobi na deležu dušika v mesnih izdelkih, z drugo besedo, da je več "mesa" v izdelku. Vezivo je bolj fosfat (voda in podobni triki).
Se pa tudi strinjam, da meso samo po sebi še ne naredi čevapa.
edit: vidim, da si že odgovoril na temo soje, zakaj jo dodajajo.
Dručace pa soja je skoraj v vseh mesnih izdelkih katere ješ!. Od šunke, hrenovke, posebne,pariške,mortadele,..... in to ti sedaj iz prve roke govorim :D
Ja, zato pa tega sranja ne jem, ne boš verjel Soja ni vezivo temveč se dodaja, zato da se pridobi na deležu dušika v mesnih izdelkih, z drugo besedo, da je več "mesa" v izdelku. Vezivo je bolj fosfat (voda in podobni triki).
Se pa tudi strinjam, da meso samo po sebi še ne naredi čevapa.
edit: vidim, da si že odgovoril na temo soje, zakaj jo dodajajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: harvey ()
BigWhale ::
Bigw in madmitch
Ne govorita na pamet. Ce nebi delali v tej stroki nebi pisal v to temo nič( sicer delam na informatiki samo recepture tudi znam pogledat :) ). Zato sem vama napisal kako se sedaj dela. Vezivo in soja nimata nič skupnega.. Vezivo sestavlja dekstroza in se dva fosfata. Sojo pa se dodaja kot nadomestek mesa! + tega pa še naredi meso bolj sočno.
Ce ne bi zaklal ze ene 20 prasicev in imel fotra, ki dela v mesnici im mi obcasno tudi dobavlja cevape, ki jih sam dela in v bistvu sestavlja recepture tudi jaz ne bi nic pametnega povedal.
Jaz doma se nikoli nisem dal drobtin v cevape, pa mi se nikoli niso razpadli. Bemti no... A mis da si kr zmisljujem stvari al kaj? :))
jRk0 ::
kaj pa je v tistih AVE iz spara not? ker meni so ful dobri na zaru:D zato pa vidite, da je boljse pertunicke jest marinirane fino =D
You fuck up once, you loose two teeth.
m0LN4r ::
Ma+er kakšne mate... Greš v trgovino, pa poveš prodajalcu naj ti zmelje kilo mesa, katerega ti hočeš. Pa ga lepo odneseš domov in nardiš takšne čvaščiče kakše hočeš.
Če pa neveš, kk se delajo pa si si sam kriv! :D
Če pa neveš, kk se delajo pa si si sam kriv! :D
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Pyr0Beast ::
No, tole enostavno ne bo držalo. Goveda itak ne smeš več klati doma. Pri drobnici sicer ne vem, kako je, tako da v tem delu imaš morda prav. Za svinjino, ki pa jo ta hip še vedno lahko kolješ doma, pa ti lahko povem, da se za prehrano ljudi uporablja praktično v celoti. Z izjemo dreka, ki ga iztisnejo iz črev, srca in pljuč, gre za prehrano praktično vse.
Da, za packe. V glavnem ko so smetarji to pobirali so dobili že marsikatero packarijo po sebi. Na enega se je ta vsebina lepo izlila. :)
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Daren ::
Ajoj, ajoj.
BigWhale ima prav. Ne rabiš nikakršne soje,60:40, svinjina in govedina, izbereš pa že naravno mastne kose in tako ni potrebe po naknadnem dodajanju špeha.
Sam sem eksperimentiral z dodajanjem drobtin v maso in posledica je večja rahlost (!) ampak bilo je preveč vpliva na okus tako, da res ne vem po kateri logiki je to "vezivo" niti kako bi vplivalo na sočnost.
andrejka100: Ni živi v iluziji, da prehrambena industrija pri mesu forsira kvaliteto pri rastlinah pa kvantiteto.
Okapi: Kvaliteta mesa je odvisna od prehrane, veliko bolj kot od pasme. Ne da se mi v točne podrobnosti ampak vrednosti vitaminov in razmerja Omega 3/6 maščob so suvereno v koristi živali iz pasniške reje. En profesor iz Biotehniške fakultete kar dosti piše o tem in če te zanimajo podrobne številke, Google saves. In to velja od rib, do kokoši, do goveda, ...
p.s. Wagy? je izjema, ki potrjuje pravilo :)
BigWhale ima prav. Ne rabiš nikakršne soje,60:40, svinjina in govedina, izbereš pa že naravno mastne kose in tako ni potrebe po naknadnem dodajanju špeha.
Sam sem eksperimentiral z dodajanjem drobtin v maso in posledica je večja rahlost (!) ampak bilo je preveč vpliva na okus tako, da res ne vem po kateri logiki je to "vezivo" niti kako bi vplivalo na sočnost.
andrejka100: Ni živi v iluziji, da prehrambena industrija pri mesu forsira kvaliteto pri rastlinah pa kvantiteto.
Okapi: Kvaliteta mesa je odvisna od prehrane, veliko bolj kot od pasme. Ne da se mi v točne podrobnosti ampak vrednosti vitaminov in razmerja Omega 3/6 maščob so suvereno v koristi živali iz pasniške reje. En profesor iz Biotehniške fakultete kar dosti piše o tem in če te zanimajo podrobne številke, Google saves. In to velja od rib, do kokoši, do goveda, ...
p.s. Wagy? je izjema, ki potrjuje pravilo :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daren ()
BigWhale ::
Okapi ::
Ne da se mi v točne podrobnosti ampak vrednosti vitaminov in razmerja Omega 3/6 maščob so suvereno v koristi živali iz pasniške reje.Jaz govorim o okusu, ne o vitaminih. Če ti ješ meso zaradi vitaminov, potem nekaj narobe delaš:-)
O.
Bananovec ::
Kvaliteta mesa je odvisna od same prehrane katero živali jedo.Kakovost mesa je v resnici najbolj odvisna od pasme goveda/prašiča ... Vpliva tudi hrana,....
O.
Če boš ti krmil neko žival z neko slabo hrano, jo boš krmil recimo 100% več časa kot z namensko hrano.
Če namesto treh mesec rediš npr. svinje 8 mesecev, dobiš staro + neokusno meso.
Te kršitve glede kostne moke se pri večjih kmetijah, kjer je potreben večji nadzor, ne dogajajo. Problem so IMO bolj mali kmetje.
Odpadna čreva in ostala drobovina se s strani kmetov odlaga v smetnjake. Kako je s klavnicami, ne vem.
Nope, ni res. Pride mrhovinar, naloži in odpelje.
Za klanje svinj pa potrebuješ za to namenske prostore. Brez tega ne smeš klat.
alexa-lol ::
no če kupuješ v Lidlu, Hoferju ne moreš kaj veliko pričakovati... v drugih malo bolj normalnih trgovinskih centrih se pa da najti dobro maso...
BigWhale ::
Daren ::
Ne da se mi v točne podrobnosti ampak vrednosti vitaminov in razmerja Omega 3/6 maščob so suvereno v koristi živali iz pasniške reje.Jaz govorim o okusu, ne o vitaminih. Če ti ješ meso zaradi vitaminov, potem nekaj narobe delaš:-)
O.
Če ciljaš na to, da meso ni dober vir vitaminov, si v zmoti. Goveja jetra so prvovrsten dokaz :). Če hrano zbiraš zgolj glede na okus imaš potencial, da boš umrl zaradi takega načina prehranjevanja.
Strinjam se, da je za najboljše meso pasma pomembna (izhajam iz tega, da so vse "najboljše" govedina iz povečinoma iz neke določene pasme) toda, da je prehrana z krmili lahko boljša od pasniške reje ? Če imaš argument za tole, svaka čast, če ne pa pšššt ;)
15-edit: Zakaj točno Hofer in Lidl nista "normalna trgovska centra" ? Pomanjkanje vrst ? :P
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daren ()
Okapi ::
da je prehrana z krmili lahko boljša od pasniške reje ? Če imaš argument za tole, svaka čast, če ne pa pššštSeveda imam argumente. Če krmiš s krmili, lahko natanko določiš, kaj bo žival jedla, do zadnjega vitamina in minerala. Tule pa si lahko prebereš, kako krmijo na Japonskem govedo za najdražjo govedino na svetu. A je tudi najboljša je seveda stvar okusa.
http://www.luciesfarm.com/artman/publis...
Pašnikov te krave ne vidijo.
O.
Daren ::
Zanimivo bi bilo pogledati kakšen je režim te vrste goveda tam kjer so pašniki na voljo npr. v Argentini. Glede na to, da sem začel debato bom malo poiskal čez vikend.
Kajti kakor razberem iz članka se oni ogibajo pašnikov zaradi praktičnih razlogov in ne vpliva na kvaliteto mesa.
In Japan, grazing is relatively rare even with tethering. Grazing areas are only available on mountain sides and in other remote areas where rice and other crops cannot be grown. Also, as each Wagyu beast is extremely valuable and the herds so small, owners do not wish to risk the physical dangers associated with grazing.
Kajti kakor razberem iz članka se oni ogibajo pašnikov zaradi praktičnih razlogov in ne vpliva na kvaliteto mesa.
In Japan, grazing is relatively rare even with tethering. Grazing areas are only available on mountain sides and in other remote areas where rice and other crops cannot be grown. Also, as each Wagyu beast is extremely valuable and the herds so small, owners do not wish to risk the physical dangers associated with grazing.
Okapi ::
deliberate restriction of exercise to prevent muscle toughness.To je AFAIK glavni razlog. Če bi s pašnjo dobili boljši okus mesa, bi nedvomno tudi to počeli, tudi če imajo malo pašnikov.
O.
xyxyxyxy ::
Nikoli ne kupujte predpripravljenega mletega mesa. Sem nedolgo nazaj poslušal človeka, ki dela v Mercatorju, kaj vse zmečejo notri, vse mogoče ostanke mesa. Vedno naj meso zmeljejo pred vašimi očmi.
Okapi ::
Drugače je pa tole original recept za leskovačke čevape.
RECEPT ZA CEVAPI:
Ako nemas merak na jedenje,
ne se pipaj oko cevapi.
Cevapi su za ljudi.
Od meljeno meso od plecku,
od siju na bika i od paflaku.
Kad se ubavoi izmesi,
turi se na led, da prespie.
Ujutro se izmelje jos jed'n put.
Kad meso odvugne - turi se na zar.
Cumur mora da je iz planinu.
Domacica da je ubava.
Domacin da ne e budala.
Kad se toj udesi,
cevap san ripne na coveka, u tanjir.
Takvi cevapi praviv se
samo u Leskovac i u Kumbaru.
RECEPT ZA CEVAPI:
Ako nemas merak na jedenje,
ne se pipaj oko cevapi.
Cevapi su za ljudi.
Od meljeno meso od plecku,
od siju na bika i od paflaku.
Kad se ubavoi izmesi,
turi se na led, da prespie.
Ujutro se izmelje jos jed'n put.
Kad meso odvugne - turi se na zar.
Cumur mora da je iz planinu.
Domacica da je ubava.
Domacin da ne e budala.
Kad se toj udesi,
cevap san ripne na coveka, u tanjir.
Takvi cevapi praviv se
samo u Leskovac i u Kumbaru.
BigWhale ::
Kaj je narobe z zadnjih 200g nekega kosa mesa, ki ga nihce ne kupi, ker je premajhen za zrezek? :>
Sicer pa se od enega prasica/krave skoraj vse poje in je vse uzitno. :)
Sicer pa se od enega prasica/krave skoraj vse poje in je vse uzitno. :)
Okapi ::
Kaj je narobe z zadnjih 200g nekega kosa mesa, ki ga nihce ne kupi, ker je premajhen za zrezekSamo po sebi nič, ampak če ne poznaš mesarja, nikoli ne veš, kaj vse je še zraven.
O.
fosil ::
Pravilo GIGO - Garbage In, Garbage Out ne velja samo v računalništvu.
Torej če žival futraš s sranjem ne moreš pričakovat dobrega mesa.
Ravno tako kot ne moreš dobit dobrega faširanega mesa, če notri zmečeš sranje.
Torej če žival futraš s sranjem ne moreš pričakovat dobrega mesa.
Ravno tako kot ne moreš dobit dobrega faširanega mesa, če notri zmečeš sranje.
Tako je!
andrejka100 ::
andrejka100 je izjavil:
Sem iz podeželja in vem dosti stvari, sicer pa gotovo obstajajo tudi takšni ki se držijo pravil, ampak vseeno bom ostala vegetarijanka. Če koga zanima kako pa poteka pridelava na veliko v Ameriki si naj pogleda film fast food nation.
Še enkrat - prosim da podpreš svoje trditve z viri. Zanima me, kolikšen procent npr. slovenskih kmetov krmi govedo in/ali prašiče s kostno moko in kdo je izvajal raziskavo.
"Rekla kazala" glede mesa je dost mainstream med vegetarianci. Jaz sicer nisem s podeželja doma, sem pa imel že kot otrok in tudi sedaj dovolj stika s kmečkim okoljem in poznam kar nekaj kmetov. Krmljenje s kostno moko je bluz. Mogoče se dogaja v majhnem procentu, ampak kostne moke (ki je prepovedana, remember) ne more kmet kar doma naredit iz kosti prašičev in krav. To se dela v posebnih obratih, kjer predelujejo ostanke zaklanih živali. Ne moreš je kar kupit v kmetijskih zadrugah.
Skratka, posebnega divjega klanja (goveda) v Sloveniji ni. Kostno moko se zažiga v TEŠ in še nekaterih industrijskih obratih. Vsaka krava je temeljito pregledana za BSE, ravnanje z odpadnimi živalskimi beljakovinami in kostno moko pa strogo nadzorovano.
IOW, če mi razen ideološko opranega bluzenja, ki si ga v zgražanju nad zlobnimi jedci živalskih trupel pripovedujete med sabo vegetarianci, ne moreš ponudit nič drugega, prosim da nehaš strašit ljudi.
V mojem postu ni bilo nobenega zgražanja nad nevegetarijanci za razliko od tebe menim, da ma vsak pravico do izbire in se lahko odloči, nobene strašne ideologije ni v mojem postu, dejstvo je, da večina krav v sloveniji preživi življenje privezana v štali brez da bi vidla kdaj pašo, to pa zato ker krava ki se ne giblje je bolj debela in je posledično večji zaslužek, kostna moka pa je prisotna, v kakšnem % pa ni možno ugotovit natančno ker se to ugotovi samo ko inšpekcija najde nepravilnosti. Da ne govorimo o razmerah v kakšnih krave živijo na velikih kmetijah ( več tisoč glav goveda, celo življenje vdihujejo amonijak, dobivajo preventivne antibiotike (bolj razširjeno pri prašičereji) seveda o neki kvalitetni prehrani živali na takih velikih farmah ni možno govorit. Obstajajo raziskave kako stres prašičev in nezdravo okolje vplivata na ljudi ki jejo to meso, kakorkoli seveda obstajajo ekološke kmetije kjer se krave pasejo in živijo dostojno življenje, ampak bio mesa v velikih trgovinah praktično ni, kvaliteta mesa ki ga povprečen potrošnik je, je zelo slaba seveda je v okviru standarov ki jih zahtevajo predpisi ampak to ne zagotavlja kvalitetnega mesa.
Ogromno je napisanega o tem, vsak ki si želi razširit obzorja si naj objektivno prebere sam, literature je ogromno..
Pyr0Beast ::
Nope, ni res. Pride mrhovinar, naloži in odpelje.
Za klanje svinj pa potrebuješ za to namenske prostore. Brez tega ne smeš klat.
V idealnem primeru, na vasi se dela to drugače.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Super Sonic ::
"V mojem postu ni bilo nobenega zgražanja nad nevegetarijanci za razliko od tebe menim, da ma vsak pravico do izbire in se lahko odloči,"
Oh, kakšna patetika. Imagodei imaš moj podpis.
Za vas sem izvozil in naložil na link "test kakovosti mletega mesa na našem tržišču", sicer iz leta '08.
Link: http://pdfcast.org/pdf/kakovost-mletega...
Oh, kakšna patetika. Imagodei imaš moj podpis.
Za vas sem izvozil in naložil na link "test kakovosti mletega mesa na našem tržišču", sicer iz leta '08.
Link: http://pdfcast.org/pdf/kakovost-mletega...
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share
Daren ::
andrejka100: Daj prilimaj te študije, don't be vague.
Pa mislim, da se ne bo nihče preveč razburjal, če se boš pri oceni uporabe kostne moke zmotila za 10%, tako da povej nam okvirno številko.
Glede raziskave, koliko točna je trditev, da kvaliteta mesa narašča z vsebnostjo misičnih beljakovin ?
Pa mislim, da se ne bo nihče preveč razburjal, če se boš pri oceni uporabe kostne moke zmotila za 10%, tako da povej nam okvirno številko.
Glede raziskave, koliko točna je trditev, da kvaliteta mesa narašča z vsebnostjo misičnih beljakovin ?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dober hamburger v centru Ljubljane (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33426 (2150) | tikitoki |
» | Kakšna mešanica za perfektne čevapčiče/pleskavice?Oddelek: Loža | 22955 (2354) | nejcek74 |
» | Peka na žaru (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22700 (20937) | Alec999 |
» | Sarajevski čevapčiči-kje v Lj z okolico so najokusnejši? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20089 (17359) | [D]emon |
» | Hrenovke - škodljive? Da ali Ne? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 29964 (26649) | mojsterleo |