» »

Zalman 9700 led kontrola ventilatorja

Zalman 9700 led kontrola ventilatorja

pozitron ::

Imam zgoraj naveden cpu hladilnik, zraven je priložen fanmate za regulacijo obrato, ker nemaram imeti veliko kablov v kišti, sem probal če kontrola ventilatorja deluje s pomočjo matične. Priključek ventilatorja je 3 pinski na matičbni pa 4 pinski (intel). V matični sem dal nastavitev za kontrolo ventilatorja legacy in ventilator lepo deluje oz. se večajo obrati z temperaturo. Sedaj me zanima kako je to mogoče če ni priključek na ventilatorju 4 pinski pa vseeno regulacija dela? In ali lahko to škoduje ventilatorju, če pač mogoče ni bil namenjen temu?

5er--> ::

Ventilator za delovanje rabi samo 2 pina (+ in -). Tretji je "sense", ki zaznava hitrost vrtenja. Matična nato glede na hitrost vrtenja ventilatorja uravnava napetost na prvih dveh pinih (+ in -) ter s tem obrate. 4. pin pa je tam v bistvu brez veze (mogoče dodaten GND oz. -)
Ventilatorju lahko škoduje le,če je napetost z matične previsoka (je bil mišljen za manjše napetosti).[Glej članek Overclockanje ventilatorja.:D] IMO ni panike, ker je tisti vent na grafični itq delal na 12V.

pozitron ::

Najlepša hvala za pojasnila.

balocom ::

4. pin je kao nov standard od intela, fora je pa da s 4. pinom krmiliš tranzistor, vgrajen v ventu. Očitno so tako pametno nardil da je backward kompatibilno.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

pozitron ::

Hvala bogu. Zmedlo me je to, ko sem bral razlike med zalman 9700led in 9700 NT, in pravijo, da naj bi mel NT izpopolnjen ventilator, ki omogoča nadzor obratov prek matične plošče, Ventilator naj bi bil 4 pinski in mel PWM control. Skrbel me je, da tega 3 pinskega ne bi skuru, čeprav se mi je zdel logično, da če lahko upravljaš obrate z fanmate, ki sklepam, da deluje isto s spreminjanjem voltaže, bi potem lahko tudi z matično. Tko, da sem probal in je šlo, čeprav zdaj minimalni obrati zdele k je mrzlo samo 1000rpm u specifikacijah pa piše min. 1350. U glavnem ko se temperatura dviguje se tudi rpm-ji.

AapocalypseE ::

Jaz mam na plati štiri pinski priključek, zalman pa ima tri pinski in sem fan mate dal vstran in sem direktno dal na plato. Na plati sem samo mogo nastavit na 3 pinski priključek, da pravilno dela. Je pa čudno da mi z fan matom gre na max 2500rpm, preko matične pa celih 2800rpm.

5er--> ::

Verjetno ima fan-mate tudi na najvišji nastavitvi še vedno neko upornost->manjša napetost->nižji obrati.

pozitron ::

ja streetracer men je tut šlo z fanmate-om največ na 2550 rpm. Sam škoda, ko ga-965p-ds3 nima direktnega uravnavanja obratov, da bi lahko naprimer mel vedno fiksno 2000 rpm ne glede na temperaturo. Imam lahko samo to linearno naraščanje obratov z temperaturo. Al pa ne najdem nastavitev.

AapocalypseE ::

ja sej jaz pri moji plati tud ne najdem direktnega uravnavanja. Največ lahko dam da mi skozi dela na 1400 ali 1700 pol pa če bi prišla temperatura nad 70 se spremeni na 2800 kar pa tako niti nikol blizu ne pride :D Možnost mam tudi da skozi dela na max, to pa je tud vse.

Zgodovina sprememb…

pozitron ::

Na 2800 js skor mal preglasn, tja do 1800-2000 je pa kr vzdržjivo. Pri 1200 ga pa sploh ne slišim.

zlobcek ::

Cakte se prav, da je tisti 4 pinski konektor na platah bolj ali ne za okras...

Če zvežem navadni 3 pinski ventilator tja gor nej bi spreminjanje obratov ravno tako delalo?

To moram pa nujno probat.
Ker sem namreč naredil svoj krmilnik ventilatorjev na potenciometre lih zato, ker nisem niti pomislil, da bi probal,če dela z navadnimi venti tisto.

Hudo.

AapocalypseE ::

Seveda dela samo na plati spremeni na 3pinski priklop. :)

KeXX ::

Imam Asus P5N32-E SLI Plus plato nabavil sem zalmana 9700 LED in imam ta 3 pinski priključek plata pa ima 4 pin priklop. Zalmanov 3pin gre gor in vse samo Q-fan ne regulira vrtljajev sploh če dam na duty cycle mode se tud ne spremeni vedno je stvar na 2800 vrtljajih ok sicer je CPU overclockan in je temp 55°C vsaj tako hardware monitor pravi samo na začetku ko se računalo vklopi je zalman kar takoj na 2800 vrtljajih :\

AapocalypseE ::

Ja na MAX je zato, ker maš na plati oz. biosu izbran 4 pinski priključek in ne regulira pravilno Zalmana.

KeXX ::

Uhh ? Kje v BIOSu pa bi lahko to bilo jaz namreč ne najdem nobenih nastavitev glede izbire 3 ali 4 pinskega priključka dejansko za CPU Fan Control sta samo dve možnosti v biosu in to je opcija za q-fan in duty cycle mode z procenti od 60% do 100% na plati pa ne vidim nič ali pač? V User manualu za plato to tudi ni nikjer dokumentirano :\. Dejansko bi bil presrečen, če bi mi kdo znal povedat kako to spremenit, ker drugače bom v kakšni oddaljeni prihodnosti moral zamenjat tega 9700 LED za 9700NT ki ima 4 pin priklop kar pa nebi preveč rad naredil...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po dolgem času nov test ventilatorjev na Silent PC Review (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Hlajenje in navijanje
6012363 (8507) BladE_
»

3 pin to 4 pin CPU connector

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
183324 (2149) Miha20
»

Temperatura procesorja med 55 in 68 stop. C

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
462747 (1912) IvoJan
»

Zalman cooler in temperature

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
191253 (1001) b4ssk1ller
»

Problem regulacije CPU ventilatorja z matično ploščo

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
131676 (1370) SHORTEE

Več podobnih tem