» »

Nadzor nezvestih, pardon, nevestnih voznikov v ZDA

Nadzor nezvestih, pardon, nevestnih voznikov v ZDA

Schneier.com - Te dni je ameriška zvezna vlada mestu New York dodelila 354 milijonov dolarjev kot pomoč pri izgradnji sistema za nazdor prometa in samodejno obračunavanje vstopnine v poslovni del Manhattna. Sistem bo omogočal samodejno razpoznavo registrskih tablic vozil in posledično samodejno ugotavljanje kdaj in kje je neko vozilo vstopilo v poslovni del mesta, kar bo omogočilo samodejno zaračunavanje vstopnine. Z novo tehnologijo naj bi New York tako zmanjšal prometno gnečo in stopnjo onesnaženja.

A podobno zgodbo poznamo tudi iz Londona. Tudi tam so uvedli podoben sistem z namenom urejanja prometa in zmanjšanja onesnaženja. A sistem so kasneje začeli uporabljati tudi za sledenje vozilom zaradi boja proti terorizmu, kmalu za tem pa je v javnost po pomoti pricurljal dokument o pripravi sprememb zakonodaje, ki naj bi omogočale uporabo sistema tudi za boj proti običajnemu kriminalu.

Lahko enako lahko pričakujemo tudi v ZDA?

Pravzaprav ne. Glede na to, da so bili podatki iz podobnega sistema ( E-ZPass) v ZDA že večkrat uporabljeni tudi v ločitvenih postopkih (z njimi so odvetniki prevaranega partnerja na sodišču dokazovali, kje se je nahajal nezvesti partner), lahko pričakujemo, da bodo šli Američani pri uporabi sistema še dlje od Britancev.

Morda pa nas kmalu čaka krasni novi svet, kjer bodo podatki o našem gibanju dostopni ne samo policiji in tajnim službam, pač pa tudi marketinškim organizacijam. V kakšni Banana Republiki pa bi sistem zagotovo lahko uporabili tudi za odkrivanje zadostne količine notranjega sovražnika (ki nikoli ne počiva)...

25 komentarjev

asgard2.0 ::

Kreteni kaj čmo. Kmalu bodo svojim državljanom še napopal na zadnjo senzor ki bo kontroliral če naserje dosti da mu lahko dajo davk na sranje. Mislim bedarije. Kam gre ta svet ? Nobene zasebnosti več. V gozdu se itak ne sexa že dolgo cajta ka ma vsak gobar telefon z fotkičem. GRRRRRRRRRRRRRR >:D
Šiht, CPU , Hrana, Spanje, Šiht ....

suntrace1 ::

Jupi, nadzor na vsakem koraku v EU in ZDA - Osama bin Laden pa ga še naprej žura s Bushom, kjerkoli že je :D

edge540 ::

Lepo lepo. Tu nekje je bila Nemčija tam okoli 1934.

What is next? Požig kongresa? Anschluss kakšne ''zlobne'' države?

:\

Gregor P ::

A v Sloveniji pa totalnega nadzora nismo poznali kaj?!?:\
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Barakuda1 ::

A v Sloveniji pa totalnega nadzora nismo poznali kaj?!?


Zakaj pa misliš, da je pravilna raba v pretekliku?

dzinks63 ::

:)) Za amerikance bi rekel , nič novega, še več bo tega.
Za pri nas je tudi planiran nadzor na avtocestah. So neke dve variante. Trenutno se nič kaj ne govori o tem.
Na koncu meseca pa naj bi dobil račun za uporabo avtoceste z točno prevoženimi km. To bo tudi neke vrste nadzor, v začetku le za avtoceste, kaj poznej pa mogoče celo za parkiranje po modrih conah ali pa še kaj tretjega se bo našlo.
V glavnem nadzora bo vedno več. Sedaj ti lahko sledijo po mobitelu , po vsaki bančni transakciji, pa kajsivedi s čim še .
Kamer je pa itak že na vsakem koraku vsepovsod dost in če te bodo lahko zamarkiral , ti bodo sledili kolikor jim bo pasalo , elektronika pa itak že sedaj zna opraviti marsikaj.

Luka Percic ::

Tko napamet, bi reku da se zadeva lahko uporablja za kriminalna dejanja (z sicer pohitrenim in lažjem dobivanjem sodniških dovoljenj), ter razna avtomatska beleženja (parkirnina, prehitra vožnja, obračanje na cesti,..).
Mogoče še spremljanje v živo (s strani policije), brez možnosti snemanja, ter dokazovanja za male prekrške (če pride do kriminala, se dobi od sodnika poblastilo, da se posnetek pregleda).

Vse ostalo je preveč, ter IMO škodljivo.

christooss ::

What is next? Požig kongresa? Anschluss kakšne ''zlobne'' države?

You must be kidding :) 9/11, Irak, Afganistan?????
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

LedStorm+++ ::

Američani so ko mravlje deloholne, se ne ustavjo. Ni in ni konca dela >:D.
Pingvin :-)

IceIceBaby ::

Morda pa nas kmalu čaka krasni novi svet, kjer bodo podatki o našem gibanju dostopni ne samo policiji in tajnim službam, pač pa tudi marketinškim organizacijam.


To bi bilo kul. Manj spama pa bolj ciljane (relevante) oglase bi lahko pošiljali. Jaz sem za :)

madmitch ::

A v Sloveniji pa totalnega nadzora nismo poznali kaj?!?:\


Pravzaprav niti ne. Vsaj tako temeljitega, kot ga uvajata najsvobodnejši državi na svetu, ne. Vsaj jaz se ga ne spomnim.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

nastyboy ::

kst: tvoje mišljenje v tej stvari glede oglasov naj bo le tvoje. Če si tako želiš ciljne oglase se naroči na vse liste, RSS-e in na razne forume. Pa boš vsak dan dobil v mail to kar te zanima. Ne pa da bi kar vsi dobivali namenske oglase.... enim to ni všeč.

Ja glede nadzora avtocest naj bi res nekaj ven prišlo. Vsak avto bo moral imeti neko škatlico ala ABC in ti bo začela avtomatsko računat tam kjer si šel gor in kjer greš dol. Sistem naj bi potem v parih letih nadgradili za celo slovenijo in sicer da naj bi se namesto cestnin (pri registraciji) obračunali dejanski kilometri... ki jih prevoziš. Po eni strani fer, po drugi pa je zadeva takšna. Bencin že ima noter davek-- torej več kot prevoziš več bencina pokuriš več prispevaš v državno blagajno.. kaj jim je treba še tega nadzora...

Dobra novica, Matthai


LP

cekr ::

Celotna cestnina bi bila lahko pobrana s trošarino na bencin. S tem bi obdavčili tudi tujce, ki se vozijo po naših cestah. Glede nadzora pri nas je pa tako ali tako, da so povsod kamere. Poleg tega se moraš pa še povsod identificirati s karitcami. Recimo tisti, ki ste pravi paranojiki, bi se morali odpovedati mobitelu, ker to je najbolj osebni nadzor. Sam zase vem, da ne počnem nič takšnega, da bi se moral obrememnjevat s tem, če je kje kaj napisano, kje sem bil.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

BluPhenix ::

Voh voh, hmmm tole zadnje pa diši po: "če nimate nič za skrivati in ste pošteni se nimate kaj bati nadzora".

Resno preberi še enkrat vse o tem po malo, pa boš videl kam stvar hitro zapelje, žal. Danes se ne pogovarjaš nič takega. Ko boš naslednjič omenil prijatelju: "ej ta irak je totalna j***, zakaj se že ne umaknejo, mislim, da je ta terorizem samo še ena vlika farsa" in te bodo pred stanovanjem pričakali gospodje, ki bodo rekli: "gospod prosimo če nam sledite v imenu državne varnosti" bo pa problem. A takrat bo že prepozno.

Lahko si ogledaš V for Vendetta, ki sicer ni na nivoju nekaterih knjig ki to obravnavajo, ampak lepo prikaže možno in zelo verjetno pot. Še posebno v delu, kjer je Ivy zaprta ...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

jype ::

Kolikor vem pri nas DARS 24/7 snema avtoceste, bolj ali manj vse zanimive dele tras in zagotovo vse uvoze/izvoze. What gives?

gzibret ::

Tukaj je seznam kamer na slovenskih cestah. Vem pa, da obstaja spletna stran, kjer se da dobit slike boljše ločljivosti (imam bookmark v službi, trenutno pa ne najdem).
Vse je za neki dobr!

madviper ::

@gzibret
A misliš na ta link?
I'd like to do something crazy!

1fris ::

pred časom so ustrelili madžarskega voznika tovornjaka na slovenski avtocesti.
čez nekaj dni so aretirali domnevnega storilca na podlagi posnetka DARS 8-)

paranojiki vseh vrst - zajemte sapo in ne trapajte neumnosti 8-O

Matevžk ::

Če se pa žena hoče ločt od mene, ker me je na unih javno dostopnih slikcah vidla z napačno blondinko, sem si pa IMO tud zaslužu to.
Seveda je težava, ker se vsaka taka reč lahko hipotetično uporabi proti "političnim nasprotnikom", ampak tiste se da loviti in pobijati tudi brez te tehnologije. Moramo v kali zatreti take politične poskuse, ne pa tehnologije ...
Enakomerno, fer in brezskrbno cestninjenje po celi EU je pa res nekaj dobrega ... in tisti Emergency transmitterji, ki nas čakajo, tudi.
lp, Matevžk

kekz ::

Nadzor je pri nas očitno kar na visokem nivoju.
Pred nekaj časa se je en moj znanec vrnil iz ene od bližnjevzhodnih arabskih držav. Drugi dan zjutraj mu je pozvonil telefon in se je najavil en "gestapovec", da bi se oglasil na en kratek razgovor. 8-O

Mu ni bilo niče kaj jasno, od kod so dobili podatek o njegovem potepanju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

BluPhenix ::

1fris ... bravo.

Pri nas so okradli eno podjetje, storilci so se odpeljali po avtocesti proti ljubljani. Policisti so od darsa zahtevali posnetke, najprej posnetkov niso našli, nato pa so ugotovili, da so neuporabni, ker se storilcev ni videlo.

Toliko o uporabnosti darsovih posnetkov za boj proti kriminialu ... tudi ti ne trapljaj neumnosti.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

CaqKa ::

a ni tak da v sloveniji video posnetek ni dokazno gradivo?

BluPhenix ::

Um, od kje pa to tebi? Kolikor je meni znano je vprašljivo dokazno gradivo, če je vprašljiva njegova legalnost, drugače pa je čisto cool.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Azrael ::

Baje samo, če storilec ni obveščen, da bo sneman. Iz tega razloga so na vseh uvozih na AC opozorilo o snemanju.

Drugače pa mi je prav žal, da kamer ni več. Se lepo vidi , tam kjer cestni banditi naivnežem ponujajo kovino zlate barve, kamer ziher ni.

O novici. Če nekdo počne kaznivo dejanje, v vidnem polju kamer, naj ga lepo zašijejo. Jamranje bo smiselno takrat, ko bo kamera imela šibrovko, ki bio brihto in še par mimoidočih odpihnila v večna lovišča.
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

Preden se usuje plaz kritik, da nimam prav.

To kar se sedaj dogaja ni drugega, kot samo legalizacija zatečenega stanja.

Ves ta nadzor na javnih mestih se je dogajal že od takrat, ko je tehnologija to prvič omogočila. Zakonodaja je ostala zadaj. Sedaj z veliko zamudo poskuša slediti še zakonodaja. Recimo približno uspešno.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadzor prometa ali boj proti terorizmu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
508055 (6570) imagodei
»

Imajo ZDA dostop do bančnih podatkov in večino ameriškega interneta?

Oddelek: Novice / Zasebnost
315597 (4390) Keyser Soze
»

Domače branje: "Slatalla, Michele in Quittner, Joshua. 1995. Masters of Deception : T

Oddelek: Novice / Domače branje
73431 (3074) darkolord
»

Google ponovno napada.

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
174170 (4170) madmitch

Več podobnih tem