»

Mobilni skenerji registrskih tablic v ZDA

Washingtonpost - Ameriška policija je pred kratkim pričela uporabljati mobilne skenerje registrskih tablic. Gre za naprave, sestavljene iz kamere v velikosti teniške žogice in računalnika, ki skrbi za prepoznavanje registrskih tablic. Cena? 25.000 USD.

Naprave so nameščene v policijskih avtomobilih in neprestano skenirajo mimovozeče avtomobile, v primeru, da najdejo registrsko tablico iz "seznama", pa policista na to opozorijo z vidnim in zvočnim signalom. Kljub temu, da je bila tehnologija razvita za iskanje ukradenih vozil, pa Washington Post poroča, da jo je policija pričela uporabljati tudi za druge namene - iskanje prekrškarjev, vozil, ki jim je poteklo zavarovanje ali pa tistih, ki niso opravili pregleda izpusta toplogrednih plinov.

Film Minority Report si bo v ZDA kmalu mogoče ogledati v živo...

29 komentarjev

Veliki Brat bo poleg očes v Pekingu dobil še možgane

New York Times - Kot pišejo v New York Timesu, naj bi IBM za potrebe varovanja olimpijskih iger v Pekingu prihodnje leto razvil poseben sistem videonadzora.

Gre za sistem Smart Surveillance System (S3), ki ga je mogoče priključiti na obstoječe videonadzorne kamere, sistem pa s pomočjo različnih analitičnih orodij obdeluje video posnetke ter išče vzorce sumljivega obnašanja.

Sistem zna zaznati oz. razpoznati gibanje (vključno s smerjo gibanja), odvržene predmete, izginotje (krajo) predmetov, onesposobitev varnostne kamere, itd. Seveda zna sistem tudi arhivirati posnetke in iskati po njih, kar je mogoče kombinirati tudi z npr. iskanjem obrazov in lociranjem posameznikov, ki so se v preteklosti pojavili na videonadzorovanem območju.

Formalni razlog za uvedbo sistema v Pekingu je seveda strah pred terorističnimi napadi v času olimpijskih iger. A ko bo olimpijskih iger konec (in teroristične nevarnosti ne bo več), Kitajska sistema zagotovo ne bo prenehala uporabljati.

IBM podoben sistem razvija za...

23 komentarjev

Drago zdravilo za kriminal, ki ponuja le stranske učinke

Slashdot - Članek v This Is London poroča o strahotni neučinkovitosti videonadzora v Londonu. Mesto z neverjetno pokritostjo s CCTV kamerami - samo z državnim denarjem se je postavilo prek 10.000 kamer - beleži v svojih okrožjih, ki so praktično brez video nadzora, približno enako ali celo višjo učinkovitost kazenskega pregona storilcev relevantnih kaznivih dejanj kot v okrožjih, katerih video nadzor že presega orwellovsko nočno moro.

Avtor se v članku sprašuje tudi o ekonomskih smotrih in učinkih: ali ne bi bilo bolje, da bi 200 milijonov funtov (pribl. 285 miliijonov evrov) porabili za bolje osvetljene mestne površine ali več bolje usposobljenega policijskega osebja, ki statistično dokazano precej bolj pripomore k zmanjševanju nasilja in kriminala?

Da je video nadzor neučinkovit pri dejanskem pregonu ugotavlja tudi San Francisco. Komu na čast se torej kamere postavlja? Kdo nadzira? Koga nadzira?

Quis custodiet ipsos custodes?

33 komentarjev

Nadzor nezvestih, pardon, nevestnih voznikov v ZDA

Schneier.com - Te dni je ameriška zvezna vlada mestu New York dodelila 354 milijonov dolarjev kot pomoč pri izgradnji sistema za nazdor prometa in samodejno obračunavanje vstopnine v poslovni del Manhattna. Sistem bo omogočal samodejno razpoznavo registrskih tablic vozil in posledično samodejno ugotavljanje kdaj in kje je neko vozilo vstopilo v poslovni del mesta, kar bo omogočilo samodejno zaračunavanje vstopnine. Z novo tehnologijo naj bi New York tako zmanjšal prometno gnečo in stopnjo onesnaženja.

A podobno zgodbo poznamo tudi iz Londona. Tudi tam so uvedli podoben sistem z namenom urejanja prometa in zmanjšanja onesnaženja. A sistem so kasneje začeli uporabljati tudi za sledenje vozilom zaradi boja proti terorizmu, kmalu za tem pa je v javnost po pomoti pricurljal dokument o pripravi sprememb zakonodaje, ki naj bi omogočale uporabo sistema tudi za boj proti običajnemu kriminalu.

Lahko enako lahko pričakujemo tudi v ZDA?

Pravzaprav ne. Glede na to, da so bili podatki iz podobnega...

25 komentarjev

Nadzor prometa ali boj proti terorizmu?

BBC - Mesto London je znano po velikem številu kamer za nadzor prometa. S pomočjo teh kamer je namreč mogoče učinkovitejše usmerjanje prometa, uporabljajo pa se tudi za zaračunavanje vstopov v strogi center mesta (tim. voznina), saj tehnologija omogoča samodejno razpoznavo registrske tablice vozila.

Seveda je posnetke iz kamer mogoče uporabiti tudi za namene boja proti kriminalu. Policija je do sedaj do posnetkov lahko dostopala na podlagi konkretne preiskave, za dostop pa je morala zaprositi za vsak primer posebej. Rutinsko in pavšalno dostopanje do posnetkov torej ni bilo mogoče.

A v dobi terorizma takšne omejitve ne trajajo prav dolgo in to se je pokazalo tudi v Londonu. Britanska vlada se je namreč odločila, da bo uvedla izjemo od do sedaj uveljavljene prakse. Tako bodo po novem lahko policisti iz protiterorističnega oddelka do posnetkov in ostalih podatkov (samodejno zabeležen čas, datum in lokacija vozila) dostopali v realnem času in brez dosedanjih omejitev.

Britansko notranje...

50 komentarjev

Windows Vista, podrobnosti nove licenčne pogodbe in datum izida

Slashdot - Windows Vista Team so na svojem Blogu objavili podrobnosti nove licence za Windows Vista.

Med drugim bomo lahko prenesli licenco novih Windows-e na drug računalnik samo enkrat (pomnimo, da že menjava matične plošče pomeni nov računalnk). Dosedanja licenca Windows XP home in professional nam dovoljuje neomejeno menjavo, v kolikor smo sistem prej odstranili iz naprave kjer je bil prej nameščen.

V nadaljevanju tudi pravijo, da bo sistem vsake toliko časa preko Windows Update preverjal, če so upoštevani pogoji licence, prav tako lahko sistem zahteva da si potegnemo najnovejšo različico programa za preverjanje in podobno. V kolikor tem pogojem ne bo zadoščeno bo program omejil določeno funkcionalnost operacijskega sistema.

Tako kot pri ostalih Microsoftovih izdelkih pa bodo raztegnili garancijo iz dosedanjih 90 dni na celo leto.

Zadnja pomembna novost pa je tako imenovana "Software Protection Platform"-a, ki v primeru, da program ugotovi, da je naša kopija operacijskega sistema...

253 komentarjev

Stres povzroča 300 milijard dolarjev stroškov letno

Slashdot - Večina današnjih delavcev ima pri sebi mobilni telefon, prenosnik ali kakšno drugo elektronsko napravo, ki jih večino časa povezuje s službo. A, kot poroča New York Times, prav te elekronske naprave, ki so nam sicer olajšale življenje, povzročijo za 300 milijard dolarjev škode na leto samo v ZDA, zaradi bolezni, povezanih s stresom. Različne srčne bolezni, pomankanje spanja, oslabljen imunski sistem, RSI, če jih naštejem le nekaj, tako povzročijo vse prej kot majhne izdatke zdravstvenim sistemom, ki pa denar prejema od zaposlenih. Smo torej zašli v začarni krog?

Problem pa ni izoliran samo na ZDA, ki s povprečno 1800 delovnimi urami letno vodijo, sledi pa Japonska z le malenkost manj delovnimi urami, vendar se podaljšani delovniki širijo tudi po Evropi. Z mobilnimi telefoni in računalniki pa se začne služba vmešavati tudi v zasebno življenje in prosti čas, ki bi naj bila namenjena počitku od dela in sprostitvi, a se tako spremenita v bolj ali manj stresno obdobje dneva. Kar je...

10 komentarjev

Sledenje z GPS samo s sodnim nalogom

boston.com - Po poročanju Boston.com je washingtonsko vrhovno sodišče prepovedalo uporabo GPS pri zasledovanju osumljencev kaznivih dejanj brez sodnega naloga. Po mnenju sodnice Barbare Madsen je "uporaba GPS sledilnih naprav še posebej invazivna metoda nadzora, ki omogoča zbiranje ogromnih količin podatkov o posameznikih, ki se ne zavedajo, da lahko vlada zabeleži vsako vožnjo z vozilom in trajanje vsakega postanka".
Po mnenju predstavnika ACLU (American Civil Liberties Union) gre za prvo tovrstno odločitev v ZDA, ta odločitev pa bo verjetno imela posledice tudi na uporabo možnosti sledenja mobilnim telefonom.

9 komentarjev