Forum » Strojna oprema » Presibek napajalnik?
Presibek napajalnik?
simplem ::
Pozdravljeni!
Kako lahko preverim, ce je vzrok mojih problemov res presibek napajalnik? Zanimivo je, da mi naslednji "kalkulatorji" vsi izracunajo vrednost vecjo od 200W (230W in naprej) - so te strani/podatki sploh uporabni?
http://www.schrockinnovations.com/power...
http://www.vbutils.com/power.asp
http://www.journeysystems.com/?powercalc
Kako lahko preverim, ce je vzrok mojih problemov res presibek napajalnik? Zanimivo je, da mi naslednji "kalkulatorji" vsi izracunajo vrednost vecjo od 200W (230W in naprej) - so te strani/podatki sploh uporabni?
http://www.schrockinnovations.com/power...
http://www.vbutils.com/power.asp
http://www.journeysystems.com/?powercalc
Sistem je tak...osnovna plosca QDI Advance 10T, procesor Tualatin 1300MHz (+hladilnik), 3 palcke RAMa (vse PC133), 2 mrezni kartici, zvocna kartica, graficna na AGP (Radeon 7200), dva diska (hitrosti zal ne vem, en je 10GB - drug pa 40GB), en CD-RW, en DVD-RW in disketnik - nic kar je integriranega na maticni ne uporabljam (zvocna) - napajalnik je pa 200W. Aja pa dva USB - v enega bi imel vklopljen USB podaljsek (brez stalnega porabnika), v drugega pa tiskalnik. Na racunalnik je priklopljen tudi ISDN modem na serial port - vendar ima svoj, zunanji napajalnik. In se mis in tipkovnica...
Problem je v tem da se racunalnik kar sam od sebe restarta - vcasih pride do WIN, drugic do nalaganja WIN, tretjic se restarta ze takoj na zacetku - skratka, nakjlucno. To se pa dogaja od takrat ko je nanj vse zgoraj nasteto priklopljeno - kak mesec nazaj sem menjal procesor in osnovno plosco in racunalnik je na "testiranju" na "delovni" mizi delal normalno (prikljucene so bile pac samo osnovne stvari). BIOS na maticni sem posodobil, kondenzatorji tudi izgledajo v redu (so bili pa ze menjani), moznost je tudi napake pri moji menjavi (procesor in osnovna plosca)...no sedaj v bistvu sumim napajalnik. Vsak nasvet bo dobrodosel ...
Problem je v tem da se racunalnik kar sam od sebe restarta - vcasih pride do WIN, drugic do nalaganja WIN, tretjic se restarta ze takoj na zacetku - skratka, nakjlucno. To se pa dogaja od takrat ko je nanj vse zgoraj nasteto priklopljeno - kak mesec nazaj sem menjal procesor in osnovno plosco in racunalnik je na "testiranju" na "delovni" mizi delal normalno (prikljucene so bile pac samo osnovne stvari). BIOS na maticni sem posodobil, kondenzatorji tudi izgledajo v redu (so bili pa ze menjani), moznost je tudi napake pri moji menjavi (procesor in osnovna plosca)...no sedaj v bistvu sumim napajalnik. Vsak nasvet bo dobrodosel ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: simplem ()
jperc21 ::
Možno da je napajalnik. Odklopi kako stvar pa boš videl če se še isto obnaša ali je boljše.
LP
LP
Keep your head up, even when the world is hard, never give up!
Azrael ::
200W napajalnik je drugače več kot dovolj močan, še 150W napajalnik bi tole poganjal brez nadaljnega. Pod 100W pa bi utegnili biti problemi. Kalkulatorji na netu so kup pretiravanja in se nanje ni zanašati.
Ne vem kakšne probleme imaš s tem računalnikom in vse moje pisanje v nadaljevanju stoji na predpostavki, da se ti PC resetira, zmrzuje, se noče vklopiti in podobno.
V tem primeru je problem najbrž v tem, da je verjetno tvoj napajalnik iz istega časa, kot ostala vsebina problematičnega PCja. Napajalniki sčasoma izgubijo na moči in istočasno tudi začnejo napetosti iz njega bolj nihati, kot ostala elektronika še tolerira (kondenzatorji v njem izgubijo kapaciteto).
Torej izposodi si drug napajalnik ali kupi novega, najcenejši za 15€ bo dovolj dober za tvoje potrebe.
Drug pogost problem so napihnjeni kondenzatorji na matični plošči ali drugih komponentah.
Če ni nič od tega, mogoče bi bilo to najbolj smiselno narediti takoj, preveri RAM z Memtest86 ali Memtest+. Mnoge matične plošče imajo probleme, ko so vsi RAM sloti zapolnjeni, sploh če so RAM moduli različnih proizvajalcev ali kapacitete.
Ne vem kakšne probleme imaš s tem računalnikom in vse moje pisanje v nadaljevanju stoji na predpostavki, da se ti PC resetira, zmrzuje, se noče vklopiti in podobno.
V tem primeru je problem najbrž v tem, da je verjetno tvoj napajalnik iz istega časa, kot ostala vsebina problematičnega PCja. Napajalniki sčasoma izgubijo na moči in istočasno tudi začnejo napetosti iz njega bolj nihati, kot ostala elektronika še tolerira (kondenzatorji v njem izgubijo kapaciteto).
Torej izposodi si drug napajalnik ali kupi novega, najcenejši za 15€ bo dovolj dober za tvoje potrebe.
Drug pogost problem so napihnjeni kondenzatorji na matični plošči ali drugih komponentah.
Če ni nič od tega, mogoče bi bilo to najbolj smiselno narediti takoj, preveri RAM z Memtest86 ali Memtest+. Mnoge matične plošče imajo probleme, ko so vsi RAM sloti zapolnjeni, sploh če so RAM moduli različnih proizvajalcev ali kapacitete.
Nekoč je bil Slo-tech.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Azrael ()
DominusSLO ::
Tiste 3 palčke rama bi lahko bile problem...
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment
AapocalypseE ::
Bi lahko dal kdo prosim gor link od strani kjer si zmeriš kolk močn napajalnik rabiš? En dober link je že na slo-techu ampak ga ne najdem več
Kot prvo, hvala za vse nasvete...napajalnik je star vsaj ene 5-6 let (za sabo ima kar veliko "delovnih ur" - racunalnik je bil prizgan kar dosti casa), RAM palcke so pa 128, 64 in 256MB - se pravi vse razlicne kapacitete, verjetno tudi razlicnih proizvajalcev.
No malo sem testiral zadevo - priklopil sem samo monitor, "napajanje" in tipkovnico+mis - racunalnik je delal normalno, sprobal sem pognat video, zvok, igro - vse je bilo OK ("laufal" je ene 3 ure). Glede RAMa - testiral sem z DocMemory - vse OK, GoldMemory - vse OK, najdlje pa z Memtest86+ (v 1.70) - ni naslo nobenih napak - imel pa sem "problem" z Memtest86+ (ne vem, ce ni to nek splosen "bug"), in sicer se je ustavil sredi testiranja (najveckrat pri pass2 (razlicni procenti), enkrat ze pri pass1, trenutno pa je prisel do pass6), "rdec plus" zraven napisa je utripal, tipkovnica pa se ni odzivala, tako da sem moral sistem resetirat.
Drugace se glede mojih tezav - problem je samo v nakljucnem restartanju - ni zmrzoval ali da se ne bi vklopil - vcasih takoj na zacetku, vcesih pri nalaganju WIN, vcasih pa ze v WIN - zgodilo se je tudi, da se je restartal in na zaslonu nic - lucka za HDD pa non-stop prizgana. No sedaj bom probal se vse priklopiti - kupil pa sem tudi nov napajalnik, pa bom sprobal se to...
Kondenzatorji na osnovni plosci izgledajo OK - na katerih komponentah pa naj bi se se preverili?
No malo sem testiral zadevo - priklopil sem samo monitor, "napajanje" in tipkovnico+mis - racunalnik je delal normalno, sprobal sem pognat video, zvok, igro - vse je bilo OK ("laufal" je ene 3 ure). Glede RAMa - testiral sem z DocMemory - vse OK, GoldMemory - vse OK, najdlje pa z Memtest86+ (v 1.70) - ni naslo nobenih napak - imel pa sem "problem" z Memtest86+ (ne vem, ce ni to nek splosen "bug"), in sicer se je ustavil sredi testiranja (najveckrat pri pass2 (razlicni procenti), enkrat ze pri pass1, trenutno pa je prisel do pass6), "rdec plus" zraven napisa je utripal, tipkovnica pa se ni odzivala, tako da sem moral sistem resetirat.
Drugace se glede mojih tezav - problem je samo v nakljucnem restartanju - ni zmrzoval ali da se ne bi vklopil - vcasih takoj na zacetku, vcesih pri nalaganju WIN, vcasih pa ze v WIN - zgodilo se je tudi, da se je restartal in na zaslonu nic - lucka za HDD pa non-stop prizgana. No sedaj bom probal se vse priklopiti - kupil pa sem tudi nov napajalnik, pa bom sprobal se to...
Kondenzatorji na osnovni plosci izgledajo OK - na katerih komponentah pa naj bi se se preverili?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: simplem ()
Grafična kartica in napajalnik, samo boš slednjega kot praviš menjal.
Nekoč je bil Slo-tech.
AngelOfDeath ::
Napajalnik je res najceneje menjat še posebej če je stari :)
Mogoče ti je ventilator v njem odpovedal.
@dzinks63
Na strani za moj comp piše: Recommended PSU Wattage: 333W
Zanimivo da moj sistem rabi 150W ob max obremenitvi :)
Mogoče ti je ventilator v njem odpovedal.
@dzinks63
Na strani za moj comp piše: Recommended PSU Wattage: 333W
Zanimivo da moj sistem rabi 150W ob max obremenitvi :)
edit: Slovnica
>imel pa sem "problem" z Memtest86+ (ne vem, ce ni to nek splosen "bug"), in sicer se je ustavil sredi testiranja (najveckrat pri pass2 (razlicni procenti), enkrat ze pri pass1, trenutno pa je prisel do pass6), "rdec plus" zraven napisa je utripal, tipkovnica pa se ni odzivala, tako da sem moral sistem resetirat.
Lahko je vseeno problem z različnimi RAM moduli.
Testiraj to verzijo memtest še na kakšnem drugem mlinčku. Če bo delovalo brez težav, potem iz problematične kište poberi ven 2 RAM modula in ponovno testiraj. Najbolje, če stestiraš vsak RAM zase. Če bodo testi šli skozi normalno, je tvoj problem neujemanje RAM modulov med seboj.
Lahko je vseeno problem z različnimi RAM moduli.
Testiraj to verzijo memtest še na kakšnem drugem mlinčku. Če bo delovalo brez težav, potem iz problematične kište poberi ven 2 RAM modula in ponovno testiraj. Najbolje, če stestiraš vsak RAM zase. Če bodo testi šli skozi normalno, je tvoj problem neujemanje RAM modulov med seboj.
Nekoč je bil Slo-tech.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Win 7 Ultimate "Blue screen" vzrok?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1314 (926) | rk7254 |
» | RAM problem - Memtest86+Oddelek: Strojna oprema | 1952 (1738) | Duhec |
» | Downlovdam in vsakič drugačen checksum - fenomenalno (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 5904 (4433) | StarMafijec |
» | Pokvarjeni RAM ali????Oddelek: Strojna oprema | 3407 (2119) | Nesta |
» | Memtest86 pokaze napako.. Ali moram RAM vreci stran?Oddelek: Strojna oprema | 2034 (1512) | Paramedic |