» »

Apple naznanil novega iMaca

1 2
3
»

thezerox ::

Macbook Pro 15" 2.2: m-store - 1.899 EUR
solo.si - 1.958 EUR
grid.de - 1.765 EUR

dejanslo ::

grid.de:
Alle angegebenen Preise sind Netto-Preise und verstehen sich zzgl. gesetzlicher MwSt..


Dojč razumem tolko kot sem se naučil iz metro katalogov, ko sem bil mali, ampak zdi se mi, da če pomnožimo cene z 1,2, da smo nekje na istem?
There`s More Than One Way To Do It

roli ::

Mac po eni strani ni drag vendar je. Sam imam trenutno računalnik z AMD athlonom 64 (AM2), 1GB RAMa in Radeon x800GTO. Za ta računalnik sem dal 150.000 SIT pred enim letom. Pa se mi zdi, da je bil 19" monitor od samsunga v to ceno vključen. Comp sem sicer sestavil sam. Za ta denar pa ne dobiš niti mac Mini, ki pa je luštkan vendar precej nezmogljiv. Ker sem ter tja pa rad zaigram kako igro. Cene so toraj visoke, če kupuješ računalnik v nižjem cenovnem razedu (ker pač ne rabiš močnega stroja)., v primeru pa, da kupuješ kaj malo dražjega pa je cena Maca primerljiva z navadno PC mašinco. S tem, da dobiš pri Macu lepo oblikovanje in luštkan sistem (za mail, net, filme... je super - prav tako tudi za delo). Vendar jaz za nov računalnik ne dam več kot toliko kolikor sem dal. Ali je monitor všet ali ne nima veze. Če bi imel denar bi imel Maca, če ga nebi imel imam PC.

----------------------

Kar pa se OSXa tiče izgleda na prvi pogled super. In tudi je, ko in, če se ga navadiš. Kar je seveda lahko problem. Mene zelo moti, ker ne morem imeti dva menu bara ampak se naprimer od firefoxa meni integrira v sistem meni. Torej moraš skakat po menijih, da lahko prideš do menija drugae aplikacije. Meni je v glavnem zelo čudno to. Moti pa me tudi, da naprimer firefox ne prekrije docka.sicer lahko daš na autohide ampak tisto je pa po eni strani še bolj nadležno. No ja, če mi uspe usposobiti QE in CI na mojem sistemu bom tudi sam uporabljal OSX. Sicer na PCju ampak koga briga.
http://www.r00li.com

w00tnes ::

Meni osebno so tile maci na sliki "grdi" (ne maram bele barve), vendar se strinjam da ni pretirano drag...osebno maca nebi imel (pred leti sem imel iBooka, tk da sem OS X pa macos 9.x ze dal skozi :P), saj mi bolj odgovarja navaden PC...se posebej ker ga (kot sedaj) kombiniram v barvne kombinacije z ostalo periferijo (npr imam modro osvetljeno tipkovnico, modro osvetljeno misko in modre neonke v sexy skatli, vse je pa drgac v kombinaciji siva+crna). Pa ko se mi bo zdel 20" WS monitor premajhen (dasiravno je zame vec kot dovolj velik - Samsung 205BW), bom sel v stacuno in nabavil novega (kar mislim da pri teh macih ne mores narediti brez zamenjave celotnega racunalnika...seveda mozno da se motim, iMaca pac nikoli nisem ne videl ne uporabljal ^^)
Bom pa rekel, vsak naj si kupi kar njemu odgovarja, enim bolj pase dizajn appla, eni pa imamo radi bolj divje kombinacije, ki si jih sami izberemo, HW je pa tk vsepovsod isti (sam da pr applu dobis v lepsi skatli) :P

Lp

P.S. ceprav svoje ohisje takoj menjam za ohisje tiste applove G5 postaje al kere so ze ble...damn sexy :o

borchi ::

> meni osebno so tile maci na sliki "grdi" (ne maram bele barve)

Kwa?! Sej razumem, okusi so različni (čeprav človeku, ki štepa more ledice povsod glede tega ne bi ravno zaupal; poleg tega je črno-modra (povrhu še led! ) "barvna" kombinacija verjetno najgrša), ampak da te pa zmoti bela miška (ja, na imacu ni bele barve! ) pri novem imac-u, moraš biti pa res perfekcionist. Aja, pa kabelčka sta tudi bele barve... :d

Šalo na stran, jaz bi tudi rad videl, da bi apple naredil "navadnega" mac-a. Nekaj med mac mini in mac pro. Da lahko ponucam monitor in ostalo periferijo, ki jo pač že imam, sploh če lahko macbooka priklopim na ta monitor, ko pridem domov. In jaz imac-a verjetno nikoli ne bom kupil. Samo ne govorim okoli, da je imac slab/drag računalnik kar tako brezveze...
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

thezerox ::

Ne, cene so z davkom:

Macbook Pro

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thezerox ()

opeter ::

P.S. ceprav svoje ohisje takoj menjam za ohisje tiste applove G5 postaje al kere so ze ble...damn sexy :o


Mac Pro oz. PowerMac G5 ima ohišje (vsaj na zunanjost) nespremenjeno že cca. 5 let. In je res industrijsko-dizajnerski dosežek!
Pri Mac Pro-jih je novo to, da imajo dve reži za optične pogone (stari PowerMac-i G5 so imele le eno režo).
Pa v notranjosti lahko sedaj brez problemov zmontiraš 4 diske (brez 3rd party dodatkov, ker pri G5-kah to ni šlo tako enostavno).

Sicer pa, če dobro vem, je ravno TribesMan tisti, ki je modificiral G5 ohišje in v njega postavil normalno PC matično in komponente.

[MYTiX] ::

Mene zelo moti, ker ne morem imeti dva menu bara ampak se naprimer od firefoxa meni integrira v sistem meni. Torej moraš skakat po menijih, da lahko prideš do menija drugae aplikacije. Meni je v glavnem zelo čudno to.


Enako kot na windowsih, le da je meni v na vrhu zaslona, namesto v oknu. Zato so okna manjša in je prikazan samo meni trenutno izbranega okna. Ni treba nič skakat po menijih. A si že kdaj uporabljal mac os x?
podpis

w00tnes ::

@Borchi: nisem stepal nobenih ledic, vse sm nabavu "as it is" (dodal sem edino neonke v ohisje) - tipkovnca G15 (vgrajena osvetlitev - nima ledic ma 2 cevki modri not ^^) in miska razer diamondback plasma LE (isto ze vgrajena osvetlitev - le da tokrat visokosvetleca ledika...ohisje je pa iz temne plastike) :)
Meni svetle barve ne odgovarjajo (tega mnenja nobenmu ne vsiljujem da nau pomote) in taksne opreme pac nebi imel (razen ce jo kdo zastonj da, se vedno se da z mal barve poslihtat :D )

Lp

P.S. pri tej moji kombinaciji bi edino mogoce osvetlitev na zeleno spremenil sam je modra dost ql ^^

poweroff ::

No ja, TearDrop ni ravno nek računalniški neznalec.

Apple je pač sestavljen računalnik, z znanim hardwerom in lastnim OSom. Podobno kot DELL, HP, itd, ki imajo znani hardware, nimajo pa lastnega OSa. Dejstvo pa je, da je Apple bil vedno v špici tehnoloških inovacij.

Windows je pač za stare mame. Kdor hoče sledi razvoju uporablja Appla ali pa Linux.
sudo poweroff

MitjaP ::

@dejanslo: maš prav :) Pač ei so pol preenečeni, ko je treba plačat :)

MitjaP ::

@thezerox: ja, ampak še en catch je, da to ni uradna Apple cena v nemčiji. AppleStore pravi drugače.

TribesMan ::

Sicer pa, če dobro vem, je ravno TribesMan tisti, ki je modificiral G5 ohišje in v njega postavil normalno PC matično in komponente.


Ma ta tip pojma nima... sam neki skoz flejma :D

:)

Tle nekje je link... baje...
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

w00tnes ::

Windows je za stare mame pa gejmerje! :))
@TribesMan: se da dobiti taksno ohisje za kako normalno ceno? Me wants...:P

TribesMan ::

@TribesMan: se da dobiti taksno ohisje za kako normalno ceno? Me wants...:P


Tud če bi vedu ti nebi povedal :D Ker hočem najprej sam še enega.

Me wantz one in black!
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Kenpachi ::

"Podobno kot DELL, HP, itd, ki imajo znani hardware, nimajo pa lastnega OSa."

Mja, HP ima svoj OS (HP-UX), sam je več al manj usmerjen v Enterprise okolico. Čeprav je 1.31 že tudi nu malega workstation friendly. Mogoče bo kaki i4 ali pa i5 že kaka workstation/laptop varianta.
Zaraki Kenpachi.

MitjaP ::

PowerMac G5 ohišje: KLIK.

roli ::

Ja OSX sem uporabljal!
Problem je, da imam sam raje win stil kot pa to kar ima OSX.Glede menijev, ker je emni bolj všeč, da ima vsak program svojo menijsko vrstico, kot pa da uporabljaš samo eno.Ne vem no ampak ne morem se navaditi na to. Drugače pa je OSX super.
http://www.r00li.com

MasterBlaster ::

Glede usibility je OSX rešitev boljša, bo se je navadiš seveda. Če so meniji vedno na istem mestu, jih hitreje dosežeš. Menije na vrhu ekrana pa tudi hitreje dosežeš, ker jih ni treba z miško iskati(ciljati), ampak enostavno potehneš miško navzgor, in se ustavi na vrhu ekrana.

Ko začneš malo brati o teh stvareh, vidiš, da je OSX na tem področju res prava mojstrovina. Se ga pa je treba kot vsake nove stvari navaditi.
Tk je pa pika .

Matako ::

Menu na vrhu zaslona je po svoje res simpatičen. Butneš miško navzgor, dokler se kurzor ne ustavi in že izbiraš levo, desno - na koncu se ti zdi, da bi lahko skoraj na slepo. Menu na vrhu okna nekako združuje najslabše iz obeh svetov: po eni strani imaš dostikrat okna maksimizirana, se pravi je menu je pbl. enako velik in isto nekje pri vrhu, samo ker ni ravno na robu zaslona, moraš dejansko zadeti relativno ozek vodoraven pas. Drugače pa stvar okusa, itak. Razlika res ni tako bistvena, da bi bila moteča - ne en, ne drug sistem.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

bluefish ::

za neučakane je na Ars Technici že objavljen review novega iMac-a.

Za lene pa še Conclusion:

Cosmetically, the aluminum iMac represents the biggest change to the iMac line since the transition from the "iLamp" iMac G4 to the iMac G5. Although the general form factor of the iMac G5 is still with us today, the new iMacs look much different than their predecessors.

The new look takes some getting used to. With its aluminum case, glass-covered LCD, and black bezel, the new iMac is reminiscent of an LCD TV. The metal case and black bezel have grown on me as I've used the machine over the past day or so, but I still can't get used to the black Apple logo on the front.

My biggest areas of concern with the iMac going into this review were the new keyboard and glossy display. Both take some getting used to, but the adjustment period was brief—at least for me—and after a while the changes with the keyboard and monitor didn't really register with me. If I had my druthers, I'd still go with a matte LCD, but Apple doesn't offer that option with the iMac. If you really hate glossy screens, pass on the new iMacs. If you merely think you don't like them, but are open to having your mind changed, give it a shot... it's not as bad as I thought it would be.

As far as the keyboard goes, after spending the better part of a day using it, I think it's an improvement over the Apple Pro Keyboard. Part of that is personal preference: I like clickety, laptop-style keyboards and the Apple Pro Keyboard has always felt mushy to me. That said, I wish that keyboard had more of a slope to it. I also wish Apple had left the function keys alone instead of turning them into interface controls. If I want to activate Exposé, I'll squeeze my Mighty Mouse, thank you very much.

The only other thing I would like to see changed on the iMac is the number of ports. With USB 2.0 having become so prevalent (and predictions of FireWire being doomed to niche status being made), it would have been nice to have a couple more USB ports. Yes, I know that there are two ports on the keyboard, but one of those is taken up with the mouse—and who wants to plug a peripheral into a keyboard? I don't. If you have an iPod, USB printer, scanner, and digital camera, you're either going to have to engage in some port swapping or buy a USB hub. The addition of FireWire 800 across the entire iMac lineup is fantastic for the dozen or so people with FireWire 800 peripherals, but I would have rather had another pair of USB ports.

In terms of performance, the iMac acquits itself very well. For the most part, it outdid a MacBook Pro with an identical CPU and FSB in my testing, and it was more than competitive with a Mac Pro. The benchmark results also indicate how much of a difference the FSB can make, as the older Core 2 Duo iMac received a beatdown that wasn't indicative of the 570MHz difference in clock speed.

The 20" iMac is a solid machine. The 320GB hard drive is adequate—and you can always go with the build-to-order option and get a larger drive if you want. It would have been nice to have a full-fledged ATI Radeon 2600 XT video card instead of the PRO model, but Apple does not have a history of being generous with the default graphics configuration. (Come on, an NVIDIA GeForce 7300 GT in a dual-Xeon box?) At least those who need it will have full DirectX 10 support.

The Intel Macs are fast, the majority of apps have been released as Universal Binaries, and Apple's product line—including the new iMac—is in a good place. The iMac is also competitive on price with other all-in-one PCs, so if you absolutely love the all-in-one form factor, the iMac is one of lower-priced options available. If you've been holding on to your Power PC Mac and waiting for the right time to make the big switch to Intel, the appearance of the new iMac marks an excellent opportunity.

Pros

* Speed
* Solid build quality
* Built-in 802.11n support
* Solid industrial design, sleek-looking
* Decent value
* 1GB of RAM with a free slot
* Bright, vibrant display

Cons

* Keyboard takes some getting used to; not everyone will like it
* Mandatory glossy display
* Wireless performance suffers in aluminum case
* Lack of expandability aside from memory
* Graphics card could have been better
* Poor viewing angle vs. previous model

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

darkolord ::

Sam tole je pa prov grdo

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

LjubimPeezde ::

Poor viewing angle vs. previous model

Ja vgrajen LCD panel je isti kot pri tistmu Dellu zgoraj... ne me smejat no>:D

1GB of RAM with a free slot

>:D

Mavrik ::

Pri 20" panel ni enak, ampak je verjetno TN (vidni kot samo 168 stopinj). 24" pa verjetno majo Dellov panel ja.
The truth is rarely pure and never simple.

darkolord ::

Mavrik: 160, ne 168 :)

zos ::

20" model ima LGjev TN panel. 24" ima menda Samsung S-PVA.

roli ::

Hmmmm kdaj bo ta tipkovnica dobavljiva v SLO?
Ker kaj takega bi rad kupil, če usposobim osx86 do konca.
http://www.r00li.com

LjubimPeezde ::

A za navadno tipkovnico ne moreš pisat v osx86 ...>:D

ripmork ::

tale tipkovnica čist huda izgleda...kej takega bi bilo kul še za PC (če bi funkcioniralo ok) - mislim pa na navadno, ne na wireless.
Za razliko od vseh Logitech pa podobnih trademark kičastih debeluhastih "Extreme wannabe marketing style" tipkovnic ki so mi milorečeno grde se mi tale od Appla še daleč najbolj dopade.
Simpl, elegantna, tanka...+ tega eden redkih Applovih izdelkov, katerega si dejansko lahko privoščim:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

borchi ::

apple fani se bojo razjokali ob temle.*

* apple ne dela več najbolj precenjenih in najgrših all-in-one čarunalnikov :D
l'jga

dejanslo ::

$me se veseli novih macbookov :)
There`s More Than One Way To Do It

TribesMan ::

Katerih novih Macbookov?
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

dejanslo ::

tistih, ki pridejo ..čez en čas ;) naslednja generacija
There`s More Than One Way To Do It

ripmork ::

novi macbooki...imaš kak link, kake informacije/specifikacije?

Baje da bodo v novi generaciji že uporabljeni solid state diski (SSD), vsaj o tem se je govorilo nekaj časa nazaj.

root987 ::

Nič se še ne ve, vsaj ne kaj dokončnega. Tudi nobenih slik še ni blo.

To je ubistvu to.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applove novosti: iPad Air 2, iPad Mini 3, novi iMac z Retino, OS X 10.10, iOS 8.1 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
17456915 (49289) Nummy
»

Apple predstavil lep venček novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6127068 (23026) SkipEU
»

V novih iMacih je menjava diskov skoraj nemogoča (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Diski
17344756 (39411) Limit-sky
»

Applove novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5620218 (18746) Key Quest
»

Novi produkti iz Apple-ovih logov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
579749 (7943) BladE_

Več podobnih tem