» »

LCD TV - 15m od vira signala. Kabli? Ojacevalec?

LCD TV - 15m od vira signala. Kabli? Ojacevalec?

357M ::

Pred nekaj dnevi sem kupil Philips 37PFL7332, nisem pa ga še priklopil. Imam namrec manjsi problem, in sicer razdalja katero mora kabel prepotovati od lokacije kjer v stanovanje pride signal, pa do samega TVja. Ce zelim napeljati vse lepo po vogalih, le-ta namrec znese cca 15m (worst case scenario - 17m). Ker nisem kupil novega TVja, da bi gledal podpovprecno sliko, vas prosim za nasvet glede priklopa. Katere kable, kater ojacevalec in kar koli drugega kar mi lahko svetujete. Bojim se namrec, da se pri 94cm diagonale, vsaka napakica zelo pozna in glede na to da je SD signal v SLO tako ali tako ze sam po sebi precej slab, ga ne bi zelel po nepotrebenm se dodatno kvariti z izbiro napacnega kabla, za taksno razdaljo.

TOREJ:
- Kateri kabel mi priporocate za 15m?
- Kako bad je posiljati SD signal po 15m kabla?
- Kateri ojacevalec signala naj kupim?
- Koliko taksen ojacevalec dejansko pripomore k kvaliteti slike na taksni razdalji?
- Kakrsen koli drugi predlog, ki bi pripomogel k kvaliteti slike na TV.

PS: Trenutno dobivam TV signal od enega od ljubljanskih kabelskih providerjev (na to se vprasanja tudi navezujejo), cez cas pa znam preiti na T2. Cakam namrec da tudi nas blok koncno prikljucjo na optiko (Celovska cesta (ne znajo povedati kdaj)), saj mislim da mi se preko VDSLa ne splaca...

Najlepsa hvala za pomoc!

357M ::

Kaj res nihce ne more nic pomagati? :(

Izi ::

Verjetno ti ne bom kaj dosti pomagal, ampak nekaj svojih izkušenj lahko natrosim :D

Ne obstaja kakšen poseben kabel, ki bi bistveno podaljšal možno dolžino. Vseeno vzemi najdebelejšega, ki ga dobiš.
Antenski kabel deluje kot antena. In kot antena "lovi" vse možne signale, ki jih je dandanes hudo veliko okoli nas. Vsi ti signali gredo celo skozi stene in jih torej tistih par milimetrov izolacije okoli antenskega kabla nič kaj dosti ne ustavi.
Torej je bistvena dolžina in ne kvaliteta kabla.
Čim dalji je bolj bo signal ki potuje po kablu slabel, hkrati pa se bo z dolžino povečevalo še število novih motenj, ki jih sam kabel sprejema.
Na koncu kvaliteta pada skoraj eksponencialno z dolžino.

Jaz imam razdelilec, ki en signal razdeli na 3 signale brez ojačanja. Prvi TV rabi 1 meter kabla, drugi 5 metrov kabla, tretji pa 9 metrov kabla.
Za 5 metrov kabla lahko potrdim, da je slika še povsem brez napak in je slika enaka kot na tistem TV, kjer je samo 1 meter kabla.
9 metrov kabla pa je že hudo na meji gledljivega. Tistih nekaj najmočnejših programov deluje še dokaj v redu, polovica programov pa ima prisoten že tako močan šum, da jih raje ne gledam.
Po moje je kakšnih 8 metrov koksialnega kabla kar maximum če nimaš nobenega ojačevalca.

Glede ojačevalca pa ti ne morem nič pomagati, ker ga nikoli nisem uporabljal. Ga boš pa nujno rabil.
Pozanimaj se kam je ojačevalec sploh najbolje postaviti. Po moji logiki, bi moral ojačevalec biti na sredini kabla. Se pravi napelješ 7,5 metra kabla, nato daš ojačevalec in nato spet 7,5 metra kabla in na koncu TV ali pa morda še drugi ojačevalec na koncu pred TV.

Kakorkoli že, je spravljanje analognih signalov na razdalje daljše od 10 metrov precej utopično dejanje :D

Azrael ::

Tu gre za analogno kabelsko TV?

Takole, koaksialni kabel kupi za SAT antene. Raznih kablov za telekomunikacijska omrežja se izogibaj. So lahko par razredov boljši od SAT kablov, toda zaradi druge imepedance niso primerni za te namene. TV uporablja kable impedance 75 Ω, večina ostale robe pa kable impedance 50 Ω. Ta razlika, pravzaprav neprilagojenost impedance med 50 Ω kablom in TV povzroča hude izgube signala.

Glede ojačevalca. Prav noben ojačevalec ne more popraviti zanič slike iz analognega vira, lahko jo samo dodatno poslabša, kar se zgodi vedno. Razlika je samo ali je opazno ali ne.

Ojačevalec moraš postaviti čimbolj na začetek. Tako je signal še najmanj popačen in je tudi najmočnejši (njegov nivo je najvišje nad nivojem motenj). Vendar najprej kupi kabel ustrezne dolžine. To je mišljeno od tistega razdelilca od kabelske v tvoji hiši do TV (skratka kabel naj bo nov in v enem kosu. Če je signal zadosti močan, ne rabiš drugega. Ne pozabi na ustrezne konektorje!

Če bo slika slaba, potem šele kupuj ojačevalec. Za tvoj namen rabiš širokopasovni ojačevalec, ki ima približno 15dB ali malo več ojačanja, da pokrije izgube, ki nastanejo v kablu in konektorjih (Izgube v kablu so nekje 1dB/m, približno toliko prineseta še konektorja).

Mogoče si oglej spletni katalog Iskra antene. Obstajajo tudi drugi proizvajalci teh naprav, vendar vsaj pri priznanih proizvajalcih ni posebnih razlik v kakovosti.
Nekoč je bil Slo-tech.

357M ::

Najlepsa hvala obema! ;) Sedaj so mi stvari precej bolj jasne... Se vedno pa imam pra vprasanj. Azrael, ali torej taksen 15db ojacevalec, ki je postavljen takoj na zacetku (kjer pride signal v stanovanje), lahko kompenzira za 15m kabla, da posledicno ne pride do opaznih izgub v kakovosti signala, ali je to se vedno zgolj majhen obliz na rano?

PS: Kaj profitiram z digitalno TV preko T2 v tem primeru? Koliko je ta signal boljsi? Sem danes namrec klical in so mi rekli da se nahajam dobrih 400m vstran od vozlisca/centrale (?), in da bi mi se modem znal sinhronizirati na 20mbit. Kar pomeni, da si ob 8/1 internetni povezavi lahko se vedno (kljub temu da zaenkrat se ni moznosti optike) omislim tudi njihov TV signal. Se mi torej splaca, ali naj se malo pocakam?

Se enkrat resnicno hvala, sem ze mislil da se ne bo nasel junak... :8)

Izi ::

Če si oddaljen od centrale samo 400 metrov potem je to idealno za televizijo.
Čez nekaj let bo tako ali tako nujen prehod, ker bodo vse evropske države vključno z Slovenijo ukinile analogni signal.
Ker imaš možnost je torej pametno preiti na digitalno televizijo že zdaj.

Digitalni signal pa se prenaša enako kot internet in so torej kabli lahko dolgi do 100 metrov, brez najmanjše izgube.
V digitalni signal se tudi ne morejo vriniti dodatne motnje, digitalni signal je popoln, če pa se poslabša pa ga sploh ni več, pri analognem signalu pa imaš med popolnim in brez signala še vse vmesne možnosti slabega signala.

Moje mnenje je, da kar pokliči na T2 in naroči poleg interneta tudi televizijo. Predpogoj za digitalno televizijo je, da imaš pri istem ponudniku naročen tudi internet, ker gre televizijski signal v bistvu preko interneta.

TRIROG ::

pri nas kabelska od razdelilne omarice potuje po navadnem koaksialnem kablu do razdelilca ki pelje do 2 TVjev cca 25 metrov, potem pa od razdelilca do vsakega tvja potuje še vsaj 8 metrov ... pa je slika na 72 cm tvju čist lepa ... je pa uporabljen kabel za satelitsko anteno ...

Azrael ::

Ojačevalec ne kupuj dokler ne vidiš kakšno sliko dobiš samo s kablom.

Namreč, če je signal dovolj močan bo slika v redu. Naj bi bila v redu do dolžine 20m, samo je preveč ugank in neznank kakšno je kabelsko omrežje do tebe. Poznam primer, ko je folk na šverc potegnil kabelsko se k sosedom in ti še naprej in je šlo brez težav, dokler se potem peti v tej verigi ni pritožil kablarjem, da se en program pri njem slabo vidi... Ampak to je že druga zgodba, ki ne sodi sem.

Če bo slika brezhibna, bi jo z morebitnim ojačevalcem samo poslabšal. Signal v ojačevalec bo v tem primeru premočan in bo prevzbudil ojačevalnik, ki ne bo delal drugega kot generiral ogromno motenj. Posledica črna ali negativna slika z veliko bruma na vseh kanalih. Če imaš "srečo", bodo te motnje na ogled ne samo tebi, ampak tudi pri kakšnem bližnjem sosedu, ki uporablja zunanjo anteno. V tem primeru je nakup ojačevalca resnično preč vržen denar.

Če bo slika na koncu kabla slaba, pa rabiš ojačevalec, da skompenzira izgube v kablu.

Glede digitalne TV, če se ne motim, gledaš lahko samo 1 TV program naenkrat, torej če imaš 2 TV v hiši utegnejo biti problečki, kaj bo kdo gledal.
Nekoč je bil Slo-tech.

Izi ::

Glede digitalne TV, če se ne motim, gledaš lahko samo 1 TV program naenkrat, torej če imaš 2 TV v hiši utegnejo biti problečki, kaj bo kdo gledal.

Motiš se. Tudi z samo VDSL lahko gledaš do 3 različne kanale naenkrat.
"Uporabnik VDSL lahko naroči do tri neodvisne televizijske kanale standardne ločljivosti ali en kanal visoke ločljivosti (HDTV)."
Če imaš VDSL lahko gledaš samo en HD kanal naenkrat (za HDTV vmesnik moraš plačati dodatna 2 € na mesec)
SD kanale pa lahko naročiš do 3 za vsakega dodatnega plačuješ 2 € na mesec.

Če pa imaš optiko potem pa lahko naročiš neomejeno število HD ali SD kanalov za hkratno spremljanje, celo naročnina se nič ne dvigne, če naročiš dodatne kanale.

Tukaj piše, da so dodatni HDTV kanali brezplačni, seveda pa rabiš optiko za tako ekstravaganco :D

357M ::

Super, hvala vsem za spodbudne informacije. Moram reci, da se vedno bolj nagibam k digitalni resitvi preko T2, saj imam obcutek da je dolgorocno gledano to se najbolj smiselno, in da se mi morda vendarle ne splaca sedaj po stanovanju napeljevati kablov, da bi jih potem cez kako leto moral zopet menjati. Ce bo tako signal mocnejsi in cistejsi, se vsekakor ne bom pritozeval :)

Azrael: Zgodba o petem v verigi, ki se pritozi, mi je se kako znana :D komedija... Kar se pa digitalne TV preko T2 tice, pa lahko za doplacilo 2€ mesecno in s predpogojem, da ti bandwidth to omogoca, dobis dodaten "receiver" in tako sprejemas 2 signala, oz toliko kolikor "receiverjev" po 2€ pac zakupis.

Hvala! ;)

EDIT: Vidim da je ze odgovorjeno... Sem napisal odgovor ze zjutraj, le "poslji" pozabil pritisniti :D :8)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 357M ()

jjag3r ::

Imam en problem...kupil sem siol televizijo za 1 tv sprejemnik ker več sprejemnikov v mojih koncih ni možno ker sem predaleč od centrale pa je signal preslab...zj pa me zanima kak bi preko scart kabla povezal več televizorjev...v mislih imam še tri televizorje...torej vseskupi 4...dva sta oddaljena 10 m eden pa okol 20 m..obstaja kakšen razdelilec in ojačevalec za scart kable al bi mogu kupit pretvornik za v utp kabl pa pol ojačat vseskupi...hvala za odgovore..lp JagerMaister

Opkow ::

JagerMaister
Zal ne bo slo kot si zamislil. Ker je "filozofija" digitalnega signala je precej drugacna od analognega. Pri analognem signalu (kabelska) se hkrati prenasa vec kanalov, tudi ce jih ne gledas. Pri digitalnem signalu, pa se prenasa samo toliko kanalov, kolikor se jih gleda in s tem se tudi spreminja pasovna sirina. Se pravi za 1 kanal, ki se gleda na televiziji, je nekje 4 Mb/s. Ce hoces gledati na drugi televiziji drug program, je to spet dodatne 4 Mb/s in tako dalje. Koliko TV-jev oz razlicnih kanalov lahko gledas hkrati, je odvisno od tega koliksen prenos podatkov zdrzi tvoja linija.
V to moras vpostevati tudi internet paket, ki ga imas in pravtako zahteva svoj prostor na povezavi.

Na kratko, pri IP-TV storitvi na tvoji strani, ti ne pomaga noben scart kabel, ojacevalec, razdelilec,...

jjag3r ::

Killer najlepša hvala za informacijo (sicer žalostno :P )...hvala vseen :) lp

J.McLane ::

... še zmeraj pa lahko gledaš na vseh televizijah isti program


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave z digitalnim zemeljskim signalom

Oddelek: Zvok in slika
193641 (1554) AštiriL
»

Povezava s HDMI kablom

Oddelek: Zvok in slika
287838 (7214) ST-777
»

Digitalna televizija!

Oddelek: Pomoč in nasveti
286870 (5393) robotek87
»

Ojačevalec kabelskega TV signala

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2214034 (11371) boysta
»

Zunanja tv antena vprašanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
107645 (7236) alsl

Več podobnih tem