» »

Carina

Carina

Temo vidijo: vsi
««
22 / 90
»»

ZaMašek ::

Ali so res pošiljke pod 22€ oproščene carinskega postopka ali samo uvoznih dajatev? Če so oproščene carinskega postopka oz. pregleda, veste mogoče kje to piše?

Pravite, da tudi v drugih državah EU zaračunavajo stroške carinskega pregleda in da naj bi bili ti zneski različni?

Se strinjam, da je odvisno, kolko maš sreče, al ti bojo zaustavli paket al ne..

St235 ::

Kaj ko bi za začetek na primer prebral temo? Čisto vse kar si vprašal je bilo predebatirano v tej temi.

WaterBoy ::

Včeraj dobil domov paket v vrednosti 60$ + poštnina 26$

Uvozne dajatve sem plačal 18€, na paketu vse označeno kot mora biti. Sem mislil da bom plačal več

Vkun ::

Sedaj imajo nov portal https://carinska.posta.si, kjer naj bi s polnim imenom in PCP številko lahko predložil račun za ustavljen paket. Vsaj tako pise v danes prejetem obvestilu, zal stran meni ne deluje. :/

BC3 ::

13.5.14 sem naročil dvoje identičnih korekcijskih očal, ene v nemčijo ene v slovenijo, v vrednosti 19 evrov. pošiljki sta šli iz kitajske.
na naslov v nemčijo so prispele normalno nekje po 2 tednih, na naslov v sloveniji sem pa 3.6.14 dobil obvestilo, da je pošiljka predmet „uvoznih carinskih postopkov". še isti dan sem jim poslal povezavo do artikla in pdf računa. zaenkrat še brez odgovora...
a je kakšna sprememba po novem tudi pri osebnem prevzemu? včasih sem račune dostavil osebno na vič in potem vsaj poštnine ni bilo dodatne, je to še možno?

koyotee ::

Kakor vem ja.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

GrimReaper ::

Mater so težki, iz kje naj potegnem to.
Za carino potrebujem potrdilo o pošiljanju vaše ure v popravilo (CN23)+dopise servisa da bo popravilo fgarancijsko.

S Švico in Kitajsko vsekakor ne bom imel več opravka, ZDA pa samo če v EU res ne bo za dobit.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Okapi ::

Na Kitajskem itak kupuješ z vnaprejšnjo sprijaznjenostjo, da tja ne boš pošiljal na servis. Katero uro pa pošiljaš na servis?

O.

GrimReaper ::

Aramar, ne da pošiljam, ampak sem zdej drugič dobil nazaj, ker prvič niso nič popravili.
CN23 sem jim že povedal, da nimam, ker pač tega na pošti ne dobiš, ampak samo CN22. V LJ zaradi tega hodit se pa ne bo zgodilo.
Dopise servisa? Zadnjič vem da so bili vsi potrebni papirji za carino zraven. Sploh ne vem kakšne papirje zdaj hočejo od mene, saj nisem jest pošiljal iz Švice v SLO.
Zadnjič aprila sem potem nekako vseeno dobil, ampak zdaj so pa vmes začeli s temi CN22/23 obrazci.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Furbo ::

Ja če ne greš po CN23 obrazec pač veš, da boš potem plačal carino še 1x. Kar se ti bolj splača pač. :/
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

s6c-gEL ::

Okapi ::

Sploh ne vem kakšne papirje zdaj hočejo od mene, saj nisem jest pošiljal iz Švice v SLO.
Če si ti uro poslal v Švico na servis, si naredil napako, ker bi moral takrat narediti začasni izvoz. Sedaj lahko poskusiš dokazovati z računom, glede na to, da si jo kupil na Nizozemskem, če bodo hoteli še kaj od servisa, pa pač piši na servis, naj ti pošljejo kakšen mail o tem, da je bila ura v garanciji, ali pa na Aramar.

V skrajnem primeru lahko rečeš, da so uro poslali na napačen naslov, in naj jo pošljejo Aramarju na Nizozemsko, pa naj se oni ukvarjajo s carino.

O.

Danes dobil 3 knjige, skratka... DDV 3.87 EUR, dajatve vrli pošti pa 7.05 eura.

Qcube ::

Vkun je izjavil:

Danes dobil 3 knjige, skratka... DDV 3.87 EUR, dajatve vrli pošti pa 7.05 eura.

A ni to 21,46EUR? Se pravi pod 22EUR

Edit: edino če imajo knjige 8% ddv

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Qcube ()

knige imajo 9,5% DDV.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

To je sedaj novi cenik za carinske in špediterske storitve pošte btw:

http://www.posta.si/downloadfile.aspx?f...

niso mi pa racunali obvestila in tiskanja dokumentov zacuda. Bo treba dobit kilometrino kako bodo zdej racunal zadeve. Pa tudi ne dobis vec izracuna od carine ampak od poste, kjer so gor tudi njihove postavke.

Slavospev novemu sistemu pa je spisan tule in vkjučuje zimzelene besede kot so "med prvimi državami" itd.

http://www.posta.si/opis-storitve/1815/...

začuda je bolj efektivni sistem za končnega uporabnika... dražji.

Tomi ::

Vkun je izjavil:

To je sedaj novi cenik za carinske in špediterske storitve pošte btw:

http://www.posta.si/downloadfile.aspx?f...

niso mi pa racunali obvestila in tiskanja dokumentov zacuda. Bo treba dobit kilometrino kako bodo zdej racunal zadeve. Pa tudi ne dobis vec izracuna od carine ampak od poste, kjer so gor tudi njihove postavke.

Slavospev novemu sistemu pa je spisan tule in vkjučuje zimzelene besede kot so "med prvimi državami" itd.

http://www.posta.si/opis-storitve/1815/...

začuda je bolj efektivni sistem za končnega uporabnika... dražji.

Če se bodo tega držali, potem je konec naročanja z E-baya. Lepo je bilo, dokler je trajalo.
metrodusa.blogspot.com

mat3 ::

Tako je, ker lahko. Folk je tiho, sam po forumih bentimo. Lepo je bilo, dokler je trajalo je naš moto. Od kar so uvedli te "novosti" je carina katastrofa in še bolj inkasantska. Dobro da ostane vsaj še EU.
AMD Ryzen 7 3700X, 32 GB DDR4-3600 MHz G.Skill TridentZ Neo
500GB Samsung Evo Plus, Crucial P2 500GB, GTX 1660 Super, 4x 3TB HDD
http://www.bozic17.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mat3 ()

šernk ::

Skratka: če ti ustavijo paket pod 22€ z nepravilnim CN22/23 plačaš: 3+1,5+2€=6,5€ (2 € al kolk vzame še poštar ker ti mora dnar vzet al si vsaj tega oproščen?)

če ti pride pa paket za 23€ plačaš pa cca 15€ dodatnih stroškov z davkom vred, od tega je davek 4€??? Ni kaj dobra blokada kitajcev in iz principa ne kupim skoraj ene stvari več v Sloveniji! Tud najmanjši drek, ki sem ga doslej kupoval po naših trgovinah in 10x preplačal bom od slej naročal iz UK al DE pa čeprav ga 20x preplačam zaradi poštnine.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

erkgheoruugh ::

Narobe si zastopil.
Ne gre za pravilno ali nepravilno izpolnjen CN22.

Gre za to, da si je pošta omislila pravno podlago, na osnovi katere ti lahko zaračuna stroške, ki jih je imela s tem, da se je odločila odpreti tvoj paket, ker so "predvidevali", da bi bil lahko višje vrednosti od 22€. Ko ga odprejo, pa se izkaže, da temu ni tako. Se pravi so opravili neko delo/storitev brez veze, stroška pa niso mogli nikomur naprtit.

Ker je seveda folk to začel množično izkoriščat in naročat večinoma pakete manjše vrednosti, jim je to šlo v nos.
S temi dokumenti pa ti lahko mirno zaračunajo, če se odločijo odpreti paket ne glede na vrednost.

in zgleda, da so zdaj začeli še dodatno zajebavat. včeraj sem dobil drugo obvestilo o carinskih postopkih, čeprav sem jim poslal vse potrebne podatke, takoj po prejemu prvega. zdaj mi bodo seveda to pošljanje verjetno dvakrat zaračunali poleg vseh ostalih stroškov. za paket vreden 19 evrov, na katerem je dosedaj vrednost vedno bila jasno navedena...

šernk je izjavil:

Skratka: če ti ustavijo paket pod 22€ z nepravilnim CN22/23 plačaš: 3+1,5+2€=6,5€ (2 € al kolk vzame še poštar ker ti mora dnar vzet al si vsaj tega oproščen?)

Tisto za denar je en euro, kar je po ceniku pošte za plačilo obrazca, pač carina izda položnico, pošta pa jo zate plača :)

Kak sistem bodo pa sedaj mel kdaj bodo kej zaračunal pa bomo verjetno zvedl iz izkušenj. Zato je fajn, da vsak jasno napiše kaj in kako.

1.) Meni so poslal obvestilo za račun, mal sem se bockal z njimi pre mejla
2.) Paket so ocarinili in mi zaracunali: preprosto carinjenje + placilo UPN obrazca

To je moja izkusnja po novem sistemu.

6151 ::

Jaz sem 5 paketov dobil brez dodatnih stroškov, CN-22 obrazec je bil ampak ni bila na nobenem pravilna vrednost. Vse pošiljke pa so bile pod 20€
7900X3D | 32GB | 6800 | 4 TB

first_line ::

Jaz sem tudi dobil kake 3 večje pakete iz UK in ni bilo ne CN ne cene gor, pa mi niso nič računali. I kid, I kid!

Manjše paketke po mojih izkušnjah bolj redko odpirajo na carini in tudi večje ki so ćeško pakirani ne. Bolj gledajo ko je zadeva znotraj v trdi škatli, kar daje občutek da je vrednost paketa večja. To sklepam iz moje statistike, naj še kdo drug opiše kakšen je bil paket, ki so ga mu ociganili, pardon, ocarinili ;)

darkolord ::

Mislim, da gre kar čez rentgen...

CMpunk ::

Zanima me če nekaj naročim iz Velike britanije, ali bo šlo čez carino?

CMpunk
Ne, ker je UK znotraj Schengen območja.

first_line
Genialec, glej 3 vrstice gor.

Naj nekdo napiše, kako odpreš poštno ležeč naslov v AT, ker tam take ciganije ne izvajajo (te ocarinijo, pa če ima je vrednost več ali manj kot 22 eur).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: s6c-gEL ()

Pa kako, sem gledal na wikipediji in kaže da UK ni v schengen območju!?
Schengen Area @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: CMpunk ()

Se popravljam, UK je znotraj EU območja (tako kot Slo), tako na vmes ni carine.
Schengen je nekaj drugega.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: s6c-gEL ()

Ali lahko potem razložiš kaj je drugače pri državah ki so v schengenu v primerjavi z UK?

za poveprečnega uporabnika glede carine popolnoma nič.

tebe v bistvu zanima European Union Customs Union
European Union Customs Union @ Wikipedia

alex401 ::

Naročil izdelek za končni znesek 20,62€. Izveden je bil carinski postopek. Najprej OBVESTILO ! po pošti, takoj poslana dokazila o ceni na njihov elektronski naslov: 1004.ljubljana@posta.si, čez šest dni poštar prinese paketek z doplačilom malo manj kot 5€. Se pravi sedaj lahko odpirajo vsak paket in si za to uslugo jemljejo 5€. Potemtakem ni več brez davka, carine do 22 €.

darkolord ::

To ni davek ali carina.

mihor ::

darkolord je izjavil:

To ni davek ali carina.

Tehnično gledano je to popolnoma nezakonito lupljenje folka.

verjetno na pošiljki ni (pravilno) označena vrednost.
če je označeno (in ni neka absurdna vrednost), načeloma pride brez težav na naslov.
-:| athlon x2 5000->phenom fx-5000@3G, vapor-x 4890, aeneon xtune |:-

WaterBoy ::

POšta si je zamislila nove postavke in na teh služi na majhnih paketih. Tak pač je, GLS ali drugi so še dražji

mihor je izjavil:

darkolord je izjavil:

To ni davek ali carina.

kaj točno je nezakonitega na temu? Približno toliko kot to, da ti frizer zaračuna striženje.

WaterBoy je izjavil:

POšta si je zamislila nove postavke in na teh služi na majhnih paketih. Tak pač je, GLS ali drugi so še dražji

Saj je logično, ker je malih paketov pod 22 € najbrž ogromno. To pa itak zaradi tega, ker so na uvoz postavili drakonske dajatve, ki ne spadajo v 21. stoletje. :( They wanna have their cake and eat it, too.

To pa itak zaradi tega, ker so na uvoz postavili drakonske dajatve, ki ne spadajo v 21. stoletje.

DDV je za vse 22%/9,5%, ne vem kje so tukaj drakonske dajatve za uvoz?

In kot že 100x rečeno, nihče vas ne sili, da uporabljate storitve Pošte. Vam bo konkurenca enake storitve z veseljem zaračunala dvojno.

Zgodovina sprememb…

St235 je izjavil:

mihor je izjavil:

darkolord je izjavil:

To ni davek ali carina.

kaj točno je nezakonitega na temu? Približno toliko kot to, da ti frizer zaračuna striženje.

Ne, to je približno tako, kot da bi ti frizer zaračunal "pregled" frizure, ko bi se ti samo sprehodil mimo njegovega frizeraja. :) Je bilo že večkrat predebatirano v tej temi, da za te "storitve", ki to niso, nimajo nobene zakonske podlage, sploh pa je sama višina zneska čisto skregana z realnostjo. Pač striženje ovac, če povzamem tvojo analogijo.

St235 je izjavil:

To pa itak zaradi tega, ker so na uvoz postavili drakonske dajatve, ki ne spadajo v 21. stoletje.

DDV je za vse 22%/9,5%, ne vem kje so tukaj drakonske dajatve za uvoz?

In kot že 100x rečeno, nihče vas ne sili, da uporabljate storitve Pošte. Vam bo konkurenca enake storitve z veseljem zaračunala dvojno.

Že sam DDV je navadna rekurzivna kraja, če smo čisto natančni. ;) Perverzija današnje birokratske kleptokracije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mihor ()

mihor je izjavil:

Ne, to je približno tako, kot da bi ti frizer zaračunal "pregled" frizure, ko bi se ti samo sprehodil mimo njegovega frizeraja. :) Je bilo že večkrat predebatirano v tej temi, da za te "storitve", ki to niso, nimajo nobene zakonske podlage, sploh pa je sama višina zneska čisto skregana z realnostjo. Pač striženje ovac, če povzamem tvojo analogijo.
ne. oni morajo cariniti in zaračunati davek na „vse" pošiljke vredne več, kot 22 evrov. jasno, če vrednost ni označena jim kaj dosti drugega kot, da te kontaktirajo ne preostane. je pa postopek najbrž res predrag.

? kako točno nimajo zakonske podlage? Imajo enako kot kdorkoli, ki trži karšnekoli storitve. Če ti naročiš storitev jo plačaš. Nazadnje ko sem kaj naročal iz tujine me ni nihče silil v to.

Že sam DDV je navadna rekurzivna kraja, če smo čisto natančni. ;) Perverzija današnje birokratske kleptokracije.

pa tako povej, da vemo da s tabo nima smisla resno razpravljat.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: mihor ()

St235 je izjavil:

Nesramnosti se pa ne bomo šli! Če pa resno misliš, da je koncept DDV oziroma VAT kaj drugega kot navadna kraja, oziroma ponovno obdavčevanje že obdavčenega (po domače - rekurzija), potem se pač motiš. Pa nisi edini. :)

medenko ::

Lakotnik29: te storitve nihče ni naročil, če so na Poštni Carini nesposobni, naj vsi dajo odpoved.

alex401 ::

Z te spremembe od 1.6.2014 dalje nisem vedel. Če bi nekdo artikel, ki je bil naročen samo preveril na Ebay, bi dobil podatek in ceno. Na paketku oz. nalepljeni deklaraciji je prava cena, samo oni pač temu niso verjeli in so opravili preverjanje. Niso ne računali carine, ne davka. Ko sem jim poslal točen izpisek plačila za omenjeni artikel, pa so si za svoje "delo" zaračunali stroške. Pregled, pošta, še enkreat pošta. "Kitajc" je meni plačal poštnino do doma.

Zanima me, če so takšni postopki tudi v ostalih državah članicah EU. Kot je nekdo zapisal zgoraj, enak artikel v Nemčijo b.p. v Slovenijo pregled in stroški. Če je to naša iznajdba je potem to le onemogočanje prostega pretoka blaga do 22EUR. Ker bodo lahko "pregledovali" tudi artikle za 1EUR in si zaračunavali svoje "stroške".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alex401 ()

medenko je izjavil:

Lakotnik29: te storitve nihče ni naročil, če so na Poštni Carini nesposobni, naj vsi dajo odpoved.

Kako točno? A si ti naročil artikel izven EU ali ga je nekdo tretji? Če si ga ti potem se moraš tudi zavedat da si dolžan poskrbet za ustrezne deklaracije oziroma pokrit stroški, ki nastanejo zaradi manjkajoče/neustrezne dokumentacije?

mihor je izjavil:

St235 je izjavil:

Nesramnosti se pa ne bomo šli! Če pa resno misliš, da je koncept DDV oziroma VAT kaj drugega kot navadna kraja, oziroma ponovno obdavčevanje že obdavčenega (po domače - rekurzija), potem se pač motiš. Pa nisi edini. :)

Daj poglej si temo in pusti oftopic. Če bi rad filozofiral o smiselnosti DDV potem za to odpri drugo temo.

Zgodovina sprememb…

alex401 je izjavil:

Z te spremembe od 1.6.2014 dalje nisem vedel. Če bi nekdo artikel, ki je bil naročen samo preveril na Ebay, bi dobil podatek in ceno. Na paketku oz. nalepljeni deklaraciji je prava cena, samo oni pač temu niso verjeli in so opravili preverjanje. Niso ne računali carine, ne davka. Ko sem jim poslal točen izpisek plačila za omenjeni artikel, pa so si za svoje "delo" zaračunali stroške. Pregled, pošta, še enkreat pošta. "Kitajc" je meni plačal poštnino do doma.

Zanima me, če so takšni postopki tudi v ostalih državah članicah EU. Kot je nekdo zapisal zgoraj, enak artikel v Nemčijo b.p. v Slovenijo pregled in stroški. Če je to naša iznajdba je potem to le onemogočanje prostega pretoka blaga do 22EUR. Ker bodo lahko "pregledovali" tudi artikle za 1EUR in si zaračunavali svoje "stroške".

Če bi prebral vsaj to temo potem bi vedel, da to velja kadar je deklaracija nepravilno/pomankljivo izpolnjena. Osebno mi še nobenega paketa, ki je imel OK obrazec niso dodatno zaračunali, tako da težko sodim o temu, da bi nategovali tja v tri dni. Če pa seveda imaš kakšne drugačne dokaze pa na planono z njimi.

Konkretno za nemčijo ne vem, Avstrija računa za carinski postopek okol 10EUR, nisem pa še nikoli imel pri njih opravka s paketom, ki je opravičen plačila.

Imam še izkušnje z Italijo, ki se jih najlažje opiše kot loterijo. Dobil sem zaračunano vse od 25EUR za dva dni ležarine, ki jo pošta zaračuna v skladu z regionalnim odlokom južne tirolske (paketek velikosti pisma), do tega da so mimo spustili 400$ skoraj pol kubika velik paket z vsemi pravilno izpolnjenimi papirji.

Zgodovina sprememb…

Tomi ::

Glede na izkušnje iz prejšnjih pogovorov znotraj teme priporočam vsem novim udeležencem, da ne začenjajo debate o upravičenosti zaračunavanja dodatnih stroškov. S tem si bodo prihranili nekaj pogovorov, ki spominjajo na metanje peska v tank.
metrodusa.blogspot.com

Furbo ::

Jap, nekateri tukaj so očitno zaposleni v JU.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Pithlit ::

Kaj ima javna uprava z zaračunavanjem teh stroškov?
Life is as complicated as we make it...
««
22 / 90
»»