Forum » Loža » Carina
Carina
Temo vidijo: vsi
St235 ::
Torej pošta Slovenije neposredno in nedvoumno krši ratificiran mednarodni sporazum in razen jamranja na forumu, ni druge reakcije na to?
Okapi ::
Konvencija torej ne predvideva zaračunavanja manipulativnih stroškov?Predvideva, ampak pošiljatelju, ne prejemniku. To je v bistvu 170 let staro osnovno načelo poštnine oziroma poštne znamke. Da vse stroške plača pošiljatelj in prejemnik pošiljko dobi brezplačno (oziroma, drugače povedano, da so vsi stroški znani vnaprej, že pri pošiljanju).
Torej pošta Slovenije neposredno in nedvoumno krši ratificiran mednarodni sporazum in razen jamranja na forumu, ni druge reakcije na to?Glede reakcije oziroma njene odsotnosti - to dodatno zaračunavanje carine oproščenih pošiljk je nov pojav - do nedavnega nihče ni nič plačal za pošiljke, za katere se je v carinskem postopku izkazalo, da so pod 22 evri, tudi če je pošta dostavila obvestilo in se ukvarjala s carinskim postopkom.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
koyotee ::
Res je. Torej bo nekdo napisal prijazno pismo pošti slovenije, ali bo treba nasloviti kar na eu?
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Furbo ::
Verjetno je potrebno najprej doma izčrpati vse pravne možnosti, šele na to se gre na EU sodišča..
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Furbo ::
Hja v slovenistanu je ponavadi potrebno iti do tja, če našim kaka prevara prinaša preveč profita.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
me pa res zanima katero evropsko sodišče je pristojno za spor med fizično osebo in pošto glede plačila storitev.
turk1990 ::
Kaj ve kdo kakšna je procent carine za naprimer ekrane telefonov ali ostale elektronske stvari? Enemu prijatelju so prejšnjic ustavili in je plačal okoli enega evra.
WaterBoy ::
Iz modelarskega foruma:
V glavnem jaz iz prakse pred kratkim vem, da so mi za izdelek, ki je z vsemi stroški vključno s poštnino prišel v Slovenijo za 59€ nabili 19€ dodatnih dajatev kar je krepko preko tega kar znaša davek, ob tem da sem izdelek prišel prevzet direktno k njim na pošto. Nisem pa siguren, ali sem s tem dobil paket kak evro ceneje, ali bi mi za točno isti denar paket prinesel poštar domov, ker tudi direkt na carinski pošti, ti(med drugim) zaračunajo neko vročitev
Pa pojdimo pogledat zadevo od bliže: razen zakonsko predpisanih obveznosti v znesku 12,51€, sem plačal še -Vpl.UPN do 98,00€ 1kos-1,05€
-predložitev pošiljke 1 kos-3,05€
-obvesrtilo uporabniku 1 kos-1,28€
-tiskanje dokumentov 1 kos-1,02€
Skupaj 6,40€ ali v tem konkretnem primeru rahlo čez 50% več kot znašajo zakonsko predpisane obveznosti.
Spodaj pa zahvala za nakup in reklama za neko podjetje, ki izdelke ponuja s 15% popusta #-o da dol padeš... in to na računu carinske pošte.
igor0203 ::
Nič novega...jaz sem nazadnje pri nakupu iz HK dal za dajatve cca. 8€ in zraven še teh ~7€.
mailer ::
Udarna novica bi bila, če bi pošiljatelji tožili pošto za zaračunavanje poštnine, ki je že plačana
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
k3k3tz ::
@mailer: nihče ti ne zaračunava poštnine
@m4vr1c3k: čim si naročil blago izven EU, si naročil pri državi tudi pregled le-tega
@Waterboy: carina nabija stroške po predpisih, katerih nepoznavanje te ne odvezuje od plačila dajatev
@m4vr1c3k: čim si naročil blago izven EU, si naročil pri državi tudi pregled le-tega
@Waterboy: carina nabija stroške po predpisih, katerih nepoznavanje te ne odvezuje od plačila dajatev
http://www.carina.gov.si/si/carinski_po...
torej tu ni nikakršnih postavk, ki jih mi plačujemo, aka 2,30€. To je nateg!!!!!!!!!!!!!!
torej tu ni nikakršnih postavk, ki jih mi plačujemo, aka 2,30€. To je nateg!!!!!!!!!!!!!!
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Carinska pošta je eno, zakaj bi ločeval?
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Tody ::
Ja bravo! Država je samo zato da vas jebe naredila celo novo pošto... ČE bi kliknu nalink bi mogoče celo našel cenik od uh glej glej POŠTE SLOVENIJE! Če pa to ni zarota...
Daliborg ::
Jah pač zaračunavajo, saj je carina skinila s k*** arhiviranje. Kdo ti pa danes 10 let hrani dokumente zastonj?
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_
Carinska pošta je eno, zakaj bi ločeval?
Za vso manipulacijo s pošiljkami, ki so v carinskem postopku (skladiščenje, odpiranje, zapiranje in dostava pošiljk po zaključku carinskih formalnosti), je pristojna in odgovorna Pošta Slovenije.
Konvencija torej ne predvideva zaračunavanja manipulativnih stroškov?Predvideva, ampak pošiljatelju, ne prejemniku. To je v bistvu 170 let staro osnovno načelo poštnine oziroma poštne znamke. Da vse stroške plača pošiljatelj in prejemnik pošiljko dobi brezplačno (oziroma, drugače povedano, da so vsi stroški znani vnaprej, že pri pošiljanju).
Torej pošta Slovenije neposredno in nedvoumno krši ratificiran mednarodni sporazum in razen jamranja na forumu, ni druge reakcije na to?Glede reakcije oziroma njene odsotnosti - to dodatno zaračunavanje carine oproščenih pošiljk je nov pojav - do nedavnega nihče ni nič plačal za pošiljke, za katere se je v carinskem postopku izkazalo, da so pod 22 evri, tudi če je pošta dostavila obvestilo in se ukvarjala s carinskim postopkom.
Tody ::
In vsi ki tumbate da to ni na ceniku :) Je na ceniku Predložitev pošiljke v carinski pregled - uvoz 3,05 2,5000. Vse šepdicjiske službe zaračunavajo to a pošta slovenije bo pa izjema? Zakaj že?
...to dodatno zaračunavanje carine oproščenih pošiljk je nov pojav - do nedavnega nihče ni nič plačal za pošiljke, za katere se je v carinskem postopku izkazalo, da so pod 22 evri, tudi če je pošta dostavila obvestilo in se ukvarjala s carinskim postopkom.
In vsi ki tumbate da to ni na ceniku :) Je na ceniku Predložitev pošiljke v carinski pregled - uvoz 3,05 2,5000. Vse šepdicjiske službe zaračunavajo to a pošta slovenije bo pa izjema? Zakaj že?
Ni moj problem, če so oni napačno pošiljko odprli, ker so upali da me bojo opalili še za ddv in/ali carino. Pol naj pa dajo možnost da jih jaz predčasno obvestim, da pričakujem paket.
Rear DVD collector!
JTD power!
JTD power!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: koyotee ()
kot so pismeni lahko že sami večkrat ugotovili, postavka je že ves čas na ceniku, do sedaj se za pošiljke, ki niso bile predmet plačila uvoznih dajatev ni zaračunaval. Sedaj je pošta (po vsej verjetnosti zaradi mase takih paketkov) to začela zaračunavat.
Prosim nehaj govorit neumnosti. Pri uvozu blaga v državo je seveda dolžnost naročnika/prejemnika, da poskrbi, da je takšna pošiljka ustrezno označena in opremljena s potrebno dokumentacijo oziroma v kolikor ni je njegova dolžnost, da to dokumentacijo dostavi in seveda nosi vse stroške takšnega postopka. To je pač riziko, ki ga nase prevzameš ko delaž z kitjaskimi šalabajzerji, ki na vse pišejo gift in 10$. Za pakete s strani amazona, se še ni zgodilo, da bi mi karkoli po nepotrebnem odpirali.
Ni moj problem, če so oni napačno pošiljko odprli, ker so opali da me bojo opalili še za ddv in/ali carino. Pol naj pa dajo možnost da jih jaz predčasno obvestim, da pričakujem paket.
Prosim nehaj govorit neumnosti. Pri uvozu blaga v državo je seveda dolžnost naročnika/prejemnika, da poskrbi, da je takšna pošiljka ustrezno označena in opremljena s potrebno dokumentacijo oziroma v kolikor ni je njegova dolžnost, da to dokumentacijo dostavi in seveda nosi vse stroške takšnega postopka. To je pač riziko, ki ga nase prevzameš ko delaž z kitjaskimi šalabajzerji, ki na vse pišejo gift in 10$. Za pakete s strani amazona, se še ni zgodilo, da bi mi karkoli po nepotrebnem odpirali.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Mhm...list papirja in kuverta stane koliko?? Aja saj res...treba je upravičit nadomestilo za sevanje fotokopirnih strojev
me res zanima kje delaš, če se strankam zaračuna samo materialne stroške, pa še to po nabavni ceni.
Dam roko v ogenj da pek ne porabi toliko moke in vode, kot stane kruh, da baraba slučajno ne zaračunava sevanja peči. Da o frizerju sploh ne govorimo, jaz dam roko v ogenj, da se glavnik, škarje in mašinca niso obrabile za 20EUR, kolikor je stalo striženje.
Dam roko v ogenj da pek ne porabi toliko moke in vode, kot stane kruh, da baraba slučajno ne zaračunava sevanja peči. Da o frizerju sploh ne govorimo, jaz dam roko v ogenj, da se glavnik, škarje in mašinca niso obrabile za 20EUR, kolikor je stalo striženje.
Zgodovina sprememb…
Pek tudi zaračuna tiskanje računa? Bom pogledal naslednjič na računu, mogoče se presenetim.
Seveda ga, pa blagajno s katero ga natisne tudi, pa črnilo, pa papir, pa to da od 3 do šestih drema v pekarni ko se kruh peče tudi.
Magic1 ::
Se kar moram strinjat s Lakotnikom. Smo se kar razpasli s temi naročili s Kitajske in oni "morajo" vse te pakete pregledat/ocenit in to stane. Problem je ker Kitajci res napišejo en BS na pošiljko in je zato kar dela s vsem skupaj. Imamo pa srečo, da kar natančno ocenijo izdelke pod 20EUR in v večini primerov sploh ne zahtevajo računa.
Od 100 pošiljk, so mi jih odprli le ene par in zahtevali račun le za enega, ki pa je bil telefon za 150$.
Od 100 pošiljk, so mi jih odprli le ene par in zahtevali račun le za enega, ki pa je bil telefon za 150$.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
OK.d ::
kot so pismeni lahko že sami večkrat ugotovili, postavka je že ves čas na ceniku, do sedaj se za pošiljke, ki niso bile predmet plačila uvoznih dajatev ni zaračunaval. Sedaj je pošta (po vsej verjetnosti zaradi mase takih paketkov) to začela zaračunavat.
Ni moj problem, če so oni napačno pošiljko odprli, ker so opali da me bojo opalili še za ddv in/ali carino. Pol naj pa dajo možnost da jih jaz predčasno obvestim, da pričakujem paket.
Ne zavajaj, da je postavka že ves čas na ceniku, slika star vs nov cenik
LPOK.d
hvala za informacijo, sicer pa sem govoril na splošno o dodatnih stroških pri carinjenju torej tistih 2,28€ stroškov o katerih je tukaj govora. En del tega je že ves čas na ceniku, tisk dokumentov pa je res dodan naknadno.
darkolord ::
Smo se kar razpasli s temi naročili s Kitajske in oni "morajo" vse te pakete pregledat/ocenit in to stane.Seveda stane, zato pa pošiljatelj plača POŠTNINO, ki vključuje ta strošek.
Vse šepdicjiske službe zaračunavajo to a pošta slovenije bo pa izjema? Zakaj že?Recimo, ker je Pošta Slovenije edini izvajalec univerzalne poštne storitve in je podrvžena spoštovanju aktov svetovne poštne zveze?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Alhambra1 ::
Oj,
mene pa zanima če ima kdo izkušnjo s tem...da si nekaj pozabil v državi, ki je žal izven EU (ZDA). In zdaj bi rada, da mi kolegica to pošlje...a mi bodo tudi na tako pošiljko obračunali DDV/carino? Računov jasno ni, ker ni nič kupljeno. Butasto bi se mi pa zdelo plačevat neke davke za nekaj, kar je moje in ki je pač na žalost tudi v trgovini zelo drago (ma goretex...).
Any idea? Hvala.
mene pa zanima če ima kdo izkušnjo s tem...da si nekaj pozabil v državi, ki je žal izven EU (ZDA). In zdaj bi rada, da mi kolegica to pošlje...a mi bodo tudi na tako pošiljko obračunali DDV/carino? Računov jasno ni, ker ni nič kupljeno. Butasto bi se mi pa zdelo plačevat neke davke za nekaj, kar je moje in ki je pač na žalost tudi v trgovini zelo drago (ma goretex...).
Any idea? Hvala.
Daliborg ::
Izjavo o osebnih predmetih boš potreboval ampak mora biti vrednost vseeno pisana. Potrebuješ osebno in žal, ne boš sicer plačal carine ne ddv ampak špeditersko storitev, če ti bo to špediter delal ( katerim carina lažje zaupa )
lp.
lp.
Format life:
...:TOMI:... ::
Najbolje bo, da kupiš nov kos oblačila v EU, tistega pa naj kolegica proda v tujini. Ali pa ti prinese s sabo, ko bo prišla na obisk. Najceneje in najlažje.
Tomi
Okapi ::
Carini lahko pošlješ izjavo, da je blago brezplačno darilo, vredno xxx evrov. Če je vrednost do 45 evrov, ne plačaš nič. Kako preverjajo vrednost rabljenih oblačil pa ne vem.
O.
O.
Smo se kar razpasli s temi naročili s Kitajske in oni "morajo" vse te pakete pregledat/ocenit in to stane.Seveda stane, zato pa pošiljatelj plača POŠTNINO, ki vključuje ta strošek.
Nope, poštnina ne krije dodatnih storitev kot je izvedba carinskega postopka in s tem povezani stroški.
mailer ::
Nope, poštnina ne krije dodatnih storitev kot je izvedba carinskega postopka in s tem povezani stroški.Zakaj potem pošta zaračunava carinski postopek, saj ga niso izvajali sami? Naj ga zaračuna carinska uprava. Pošta je samo dodaten vsiljen strošek. Kolikor sem sam razumel se nad 22€ plača davek, kar je nad 150€ pa poleg davka še carinski postopek. kakšna je sploh razlika med carino in carinskim postopkom? Eno plačaš vse kar je nad 22€ drugo pa še dodatno če je cena paketa nad 150€.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
Bali ::
Zdravo
Imam eno vprašanje:
Na tole zadevo so mi sedaj zaračunali še 14,77 eur zraven, torej te obdavčijo tudi na poštnino?
Hvala za odgovor
Imam eno vprašanje:
Na tole zadevo so mi sedaj zaračunali še 14,77 eur zraven, torej te obdavčijo tudi na poštnino?
Hvala za odgovor
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bali ()
Alamar ::
Carina ima pravico do pregleda ne glede na vrednost posiljke.
Kolikor je videti je glavni problem v tem, da je vecina deklaracij prirejenih in mnogo posiljk brez prilozenega (pravilnega) racuna. Na komu je, da to uredi? Bi rekel, da na strani kupca, da sporoci prodajalcu, naj prilozi pravilne racune in deklaracijo. Posledično lahko zaracunajo pridobivanje ustreznih informacij s strani kupca, ne glede na to, ali bo v koncni fazi posiljka ocarinjena ali ne. Osebno se nisel dobil tega stroska, a odkar sem zasledil tale problem, od prodajalcev striktno zahtevam prilozen pravilen racun. Zaenkrat deluje, res pa je, da sem prenehal z narocanjem iz Kitajske, seveda zaradi drugih, vsem znanih, razlogov.
Kolikor je videti je glavni problem v tem, da je vecina deklaracij prirejenih in mnogo posiljk brez prilozenega (pravilnega) racuna. Na komu je, da to uredi? Bi rekel, da na strani kupca, da sporoci prodajalcu, naj prilozi pravilne racune in deklaracijo. Posledično lahko zaracunajo pridobivanje ustreznih informacij s strani kupca, ne glede na to, ali bo v koncni fazi posiljka ocarinjena ali ne. Osebno se nisel dobil tega stroska, a odkar sem zasledil tale problem, od prodajalcev striktno zahtevam prilozen pravilen racun. Zaenkrat deluje, res pa je, da sem prenehal z narocanjem iz Kitajske, seveda zaradi drugih, vsem znanih, razlogov.
k3k3tz ::
@OK.d: če pošiljatelj priloži vse potrebne dokumente, da je jasno razvidna vrednost pošiljke, pol nimaš problemov
@mailer: Pošta prenaša pošiljke naokrog in jih, po potrebi, predloži carini v postopek. Zaračuna ti dodatno delo s tvojo pošiljko (in ne carinskega postopka), ki ni pokrito s poštnino, s katero ja plačan samo prenos od A do B. Carina ti pač zaračuna uvozne dajatve (DDV, carina, trošarina) in ti plačaš oboje poštarju.
@mailer: Pošta prenaša pošiljke naokrog in jih, po potrebi, predloži carini v postopek. Zaračuna ti dodatno delo s tvojo pošiljko (in ne carinskega postopka), ki ni pokrito s poštnino, s katero ja plačan samo prenos od A do B. Carina ti pač zaračuna uvozne dajatve (DDV, carina, trošarina) in ti plačaš oboje poštarju.
Seveda, če je carinski postopek upravičen nad -> 22EUR, če pa ni pa tega stroška ni
od kje si pa zdaj to potegnil?
22EUR je meja za to, da je potrebno plačat DDV, ne pa za to ali je carinski postopek upravičen ali neupravičen. Carinski postopek je potreben in upravičen pri vsakem uvozu blaga iz tretjih držav. Gre samo zato, da je do sedaj za blago, ki je bilo oproščeno carinskih dajatev strošek postopka odpadel na carino in pošto. Zdaj je pa pošta začela svoj del zaračunavat. Neupravičen carinski postopek bi bil, če bi pregledali blago poslano znotraj EU, ne pa če pregledajo blago, kjer vrednost ne presega 22EUR
Zdravo
Imam eno vprašanje:
Hvala za odgovor
daj preberi temo, če vrednost blaga presega 22EUR potem se DDV zaračuna celotno vrednost pošiljke (blago, poštnina, zavarovanje...). Ne vm od kje ideja, da se storitev ne sme obdavčit.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Naročanje preko Aliexpress (strani: 1 2 3 4 … 194 195 196 197 )Oddelek: Loža | 1786725 (618) | milifina |
» | Pošta Slovenija - Carina in nateg (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 24236 (391) | no comment |
» | Kaj se zadnje čase dogaja s carino? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 27609 (3440) | fikus_ |
» | Carinska pošta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 104319 (59180) | Mare2 |
» | Kako carina ve vrednost izdelka? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32917 (29485) | Fritz |