» »

Carina

Carina

Temo vidijo: vsi
««
33 / 90
»»

koyotee ::

Tečaj velja na dan nakupa!
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

turk1990 ::

Danes sem prejel 6 obvestil in še 2 paketa sta na carini(bo verjetno jutri prislo obvestilo). So tudi ostalim vse ustavli?..:D

darkolord ::

Tipičena demnostracija, kako se naši organi borijo za to državo in pozabljajo da jih elita ne bo vzela s sabo, ko bojo pakirali za na samotni otok.
Tipična demonstracija, kako ljudje ne razumejo, kako zadeve funkcionirajo.

"Organi" se ne odločajo, ali ti bojo DDV zaračunali, ampak če te bodo OPROSTILI plačila DDV. To, da DDVja včasih ne plačaš, je izjema, ne obratno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

matobeli ::

No, kdaj DDVja ne plačamo oziroma smo oproščeni plačila je čisto lepo napisano.

V primeru pa da CN22 obrazec ni vsaj 3/4 pravilno izpolnjen oziroma ga sploh ni pa se lahko poračuna dodatne storitve, kljub temu da se ne računa DDVja (v kolikor je vrednost nizka).

Če je na CN22 samo cena narobe napisana (torej, hobby parts 1$) ga uslužbenc potehta, če je večji paket celo odpre in se na podlagi tega odloči če sploh pošlje obvestilo rpejemniku.

GTX970 ::

Siegreicher je izjavil:

Sem dobil za plačat ddv in druge subvencije za 20,8EUR vreden izdelek.
Hec je, ker sem toliko plačal ob nakupu, sedaj ko pa je evro strmoglavil sem očitno presegel mejo. In ja, ko sem jim posredoval račun je bil v USD, a sem zraven dodal tudi izsek od bremenitve kreditne v EUR :(

Tipičena demnostracija, kako se naši organi borijo za to državo in pozabljajo da jih elita ne bo vzela s sabo, ko bojo pakirali za na samotni otok.

Spiši pritožbo, če velja napisano https://slo-tech.com/forum/t276516/p468... .

Hmm, tu piše da ne:
http://www.carina.gov.si/si/carina/cari...
Kadar so elementi za določanje carinske vrednosti izraženi v tuji valuti, se v postopku ugotavljanja carinske vrednosti uporabi za preračun zneskov v domačo valuto tečajna lista Banke Slovenije.
V koledarskem mesecu se za preračun vrednosti upošteva srednji tečaj Banke Slovenije, ki velja predzadnjo sredo v preteklem mesecu in je javno objavljen na ta ali naslednji dan.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: GTX970 ()

Siegreicher ::

Kakorkoli že hočete modrovati. Zaračunali so mi DDV, za izdelek za katerega sem plačal manj od tistih magičnih 22€ evrov. Pa sem jim podal izpisek kreditne (ne ni bil overjen pri notarju).

GTX970 ::

Na prejšnjem linku imaš uradne tečaje BS po mesecih.

1 eur = 1,2535 usd za 12/2014.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: GTX970 ()

perci ::

Siegreicher je izjavil:

Kakorkoli že hočete modrovati. Zaračunali so mi DDV, za izdelek za katerega sem plačal manj od tistih magičnih 22€ evrov. Pa sem jim podal izpisek kreditne (ne ni bil overjen pri notarju).

Hmmm. No, tole se pa tudi meni ne zdi fer. Vrednost izdelka za carinske namene bi morala biti toliko, kolikor si plačal zanj.

Okapi ::

Samo ni. Izdelek lahko dobiš brezplačno, kot darilo, ali kot zadetek na srečelovo, in boš vseeno plačal DDV in carino (če presega največjo dovoljeno vrednost, da je kot darilo oproščeno uvoznih dajatev). Carino (in dacarje nasploh) v resnici bolj kot tisto, kar si ti plačal, zanima dejanska vrednost/cena izdelka (ali storitve).

O.

Okapi je izjavil:

Samo ni. Izdelek lahko dobiš brezplačno, kot darilo, ali kot zadetek na srečelovo, in boš vseeno plačal DDV in carino (če presega največjo dovoljeno vrednost, da je kot darilo oproščeno uvoznih dajatev). Carino (in dacarje nasploh) v resnici bolj kot tisto, kar si ti plačal, zanima dejanska vrednost/cena izdelka (ali storitve).

O.

Ma kakšno darilo in kaj sedaj bluziš. Jaz sem plačal za izdelek manj kot je nivo za obdavčenje, toliko je bil vreden.

Po tvoji logiki bi moral sedaj plačati DDV za nazaj za vse izdelke ki sem jih kupil v času ko je bil 1€ 1,5$.

k3k3tz ::

Edini relevanten je datum predložitve oz. datum prestopa meje. Če si plačal v USD, je to tvoja banka pretvorila po njenem trenutnem tečaju. Za dajatve pa velja, kar je GTX970 napisal par postov nazaj.

k3k3tz je izjavil:

Edini relevanten je datum predložitve oz. datum prestopa meje. Če si plačal v USD, je to tvoja banka pretvorila po njenem trenutnem tečaju. Za dajatve pa velja, kar je GTX970 napisal par postov nazaj.

Aja? Kaj ima veze kdaj prestopi mejo, če so mi pa v Evrih trgali iz mojega računa? Čudno da še inflacije ne upoštevajo zraven.

Spock83 ::

Poštnina je vračunana v ceno ali posebej? Carina vse vračuna tudi poštnino.

20,8€ je pisalo na izpisku za kreditno. Toliko je stal izdelek+ptt+koverta+pakiranje... toliko sem zanj v evrih plačal!

Spock83 ::

Ponavadi, ko grem na pošto po paket mi da račun da pogledam in če imam kakšno pripombo oz pritožbo.

Prodajalec ti je zaračunal v tuji valuti. Konverzijo ti je naredila banka. Za dajatve je važno, kaj ti je zaračunal trgovec in ne, kakšen tečaj ma banka na tisti dan.

k3k3tz je izjavil:

Prodajalec ti je zaračunal v tuji valuti. Konverzijo ti je naredila banka. Za dajatve je važno, kaj ti je zaračunal trgovec in ne, kakšen tečaj ma banka na tisti dan.

Super, torej če vzamem nekaj na obroke iz tujine, bom moral vsak mesec plačati carino, glede na tečaj valute tisti dan?

Dobri ste slovenci za srtiženje, ni čudno da ne moreš nič doseši proti sistemu, ko pa vodje dobro vejo da bo za vsako pritožbo odzadaj 20 ljudi, ki se bojo proti...

Pithlit ::

Dejte nehat bluzit pa dejte mal več brat. Je GTX970 citiral pa link prilepil:

Kadar so elementi za določanje carinske vrednosti izraženi v tuji valuti, se v postopku ugotavljanja carinske vrednosti uporabi za preračun zneskov v domačo valuto tečajna lista Banke Slovenije. V koledarskem mesecu se za preračun vrednosti upošteva srednji tečaj Banke Slovenije, ki velja predzadnjo sredo v preteklem mesecu in je javno objavljen na ta ali naslednji dan.

To edino velja.

Spock83 je izjavil:

To je tudi blo predebatirano po dolgem in počez... večkrat. Za prag 22€ se poštnina ne gleda. Ko gre izdelek čez ta prag pa upoštevajo za carinjenje tudi poštnino.

Torej:
izdelek 21€ + poštnina 2€ = ne plačaš DDV (zato ker izdelek ni bil več kot 22€).
izdelek 23€ + poštnina 3€ = plačaš DDV na izdelek+poštnino (ker je izdelek šel čez 22€)
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

Siegreicher je izjavil:

Dobri ste slovenci za srtiženje

Nisi naš? Kaj pol pizdiš?

A tole s poštnino res drži? Imam namreč v spominu da sm enkrat ravno malo presegel magično mejo pa sem že plačal. Od zneska 23€ je bilo cca 6-7€ poštnine.

koyotee ::

Pithlit je izjavil:

Dejte nehat bluzit pa dejte mal več brat. Je GTX970 citiral pa link prilepil:

Kadar so elementi za določanje carinske vrednosti izraženi v tuji valuti, se v postopku ugotavljanja carinske vrednosti uporabi za preračun zneskov v domačo valuto tečajna lista Banke Slovenije. V koledarskem mesecu se za preračun vrednosti upošteva srednji tečaj Banke Slovenije, ki velja predzadnjo sredo v preteklem mesecu in je javno objavljen na ta ali naslednji dan.

To edino velja.

Spock83 je izjavil:

To je tudi blo predebatirano po dolgem in počez... večkrat. Za prag 22€ se poštnina ne gleda. Ko gre izdelek čez ta prag pa upoštevajo za carinjenje tudi poštnino.

Torej:
izdelek 21€ + poštnina 2€ = ne plačaš DDV (zato ker izdelek ni bil več kot 22€).
izdelek 23€ + poštnina 3€ = plačaš DDV na izdelek+poštnino (ker je izdelek šel čez 22€)

Ni res, postnina je del tistih 22€, ktnx.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

St235 ::

Kaj ko bi preden napišeš takšno neumnost vsaj prebral vsaj prvi post te teme?

Ker bi izpadel pol manjši bedak, pa ne bi rabili že 100tič razlagat istih stvari.

koyotee je izjavil:

Ni res, postnina je del tistih 22€, ktnx.

Je...zus... pa ste res nekateri popolnoma nepismeni no...

St235 je izjavil:

Kaj ko bi preden napišeš takšno neumnost vsaj prebral vsaj prvi post te teme?
Ker bi izpadel pol manjši bedak, pa ne bi rabili že 100tič razlagat istih stvari.

Hura za "polnopismene" ljudi.
V prvem postu te teme je omenjeno samo to da se plača DDV na celoten nakup (vključno z poštnino,stroški...), če ta presega vrednost 22€.

Nisem pa našel podatka o tem da se do 22€ šteje samo cena blaga in ne tudi vsega ostalega.

Slednje izvemo šele če sledimo linku v prvem postu:
http://www.carina.gov.si/si/carinski_po...
nato linku
www.fu.gov.si/carina/podrocja/postni_pr...
nato pa izberemo Uvoz in izvoz blaga preko pošte,
V tem dokumentu pod točko 2.3 šele izvemo da se:"Pri presoji, ali je blago v pošiljki upravičeno do oprostitve DDV, se upošteva samo vrednost
blaga (brez poštnine)."

Vendar pozor, ni dovolj izbrati samo Brošura o uvozu in izvozu blaga prek pošte za fizične osebe ker notri izvemo samo to da se paketom z skupno vrednostjo do 22€ oprosti plačilo DDVja.

Me pa veseli da imamo na tem forumu med drugim tudi člane Microsoftove podpore, hitre, natančne in prijazne vendar popolnoma neuporabne.

Kaj potem šele za nepismene ljudi, ki se delajo pametne za 4?

Ker v prvem postu piše tole:

//Dodatek moderatorja - Dajatve - carina.gov.si
Pri pošiljkah izven Evropske unije, ki pridejo po pošti v vrednosti do 22 EUR, v večini primerov ne plačamo DDV, carine ali drugih uvoznih dajatev.
Od 22 do 150 EUR se plača 20% DDV (ali 8.5% po znižani stopnji) ter manipulativni stroški cca 6 EUR (Pošta).
Nad 150 EUR se plača 20% DDV (ali 8.5% po znižani stopnji), manipulativni stroški ter carina. Pavšal za carino je 3.5% in se razlikuje od tipa artikla.
DDV in carino se plača na celotni znesek nakupa (tako vrednost blaga, kakor tudi poštnino, morebitno zavarovanje in podobno). Za mejo 22EUR pa se upošteva samo vrednost blaga.
V primeru nakupa preko Ebay in podobnih, bo carinska pošta zahtevala, da jim dostavite izpis dražbe, ali nakazila preko Paypal. V večini primerov bo ta vrednost upoštevana kot osnova za izračun DDV in carine.
V primeru, da prejemnik ne želi plačati dodatnih dajatev, lahko to sporoči Carinski pošti (1004.ljubljana@posta.si), ki bo pošiljko vrnila pošiljatelju.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

uf pa res;(( grd fejl!
ma, še dobro da sem opica, če bi bil naš plešasti sorodnik bi se celo sekiral;)

Mogoče če bi to z velikimi črkami napisali že v prvem postu? Glede na to da je vsaj 3/4 opic tukaj?
ta-ta

matobeli je izjavil:

Hura za "polnopismene" ljudi.

Grozno, ane?

*edit* si me prehitu za mišjo dlako, se posipam.

Zgodovina sprememb…

matobeli je izjavil:

uf pa res;(( grd fejl!
ma, še dobro da sem opica, če bi bil naš plešasti sorodnik bi se celo sekiral;)

Mogoče če bi to z velikimi črkami napisali že v prvem postu? Glede na to da je vsaj 3/4 opic tukaj?
ta-ta

Je precej drugih bolj pomembnih informacij. To je ena precej obskurna malenkost, ki se tiče manjšega dela izdelkov. In še vsakemu je bilo odgovorjeno, če je vprašal, kako je z to mejo 22EUR. Problem so pametnjakoviči, ki se jim ne da prebrat treh vrstic potem pridejo pa neumnosti trosit in zavajat.

Treba pač ločit med nekom, ki zadeve ne pozna in butlom, ki zadeve prav tako ne pozna pa ga to ne ustavi, da ne bi pametoval in dajal napačnih informacij.

Zgodovina sprememb…

yayo ::

Uvozi iz Japonske robo za 22000 JPY (kar pride po današnjem tečaju okoli 160€).Izpolnil spletni obrazec za carinsko pošto z dokazili o transakciji, pozabil priložiti Dispozicijo za fizične osebe. Potem, ko sem enkrat kliknil pošlji mi več ne dovoli odpreti obrazec z isto kodo, tako, da kurčeve dispozicije ne morem naknadno poslati. Btw, zahteva navedbo carinske tarifne številke o kateri pojma nimam, pa lasnoročni podpis, čeprav gre za elektronski dokument... Naj čakam, da me kontaktira carinska pošta?

Torej, dobil eno zadevo za manj kot 22 evrov, Kitajec je na CN22 napisal nižjo vredno, Carini sem moral poslati račun in plačati 4 evre. Kitajcu sem se pritožil in zahteval 4 evre povračila, ker sem zaradi njegove napačno izpolnjene deklaracije moral dodatno plačati.

Model jasno ni bil navdušen in je začel razlagati, da to oni vedno počnejo. Malce dopisovanja, pretnja z negativnim odzivom in je pristal na 2 evra povračila, češ da sem malo tudi jaz kriv, ker mu nisem vnaprej povedal, da bi rad imel na CN22 pravo vrednost. OK, recimo, da je to res, in sem se strinjal.

V nadaljevanju pa razmišljam, da bi bilo koristno vsem tem Kitajcem na nek način povedati, da na izdelke pod 25 dolarji pišejo prave vrednosti. Še več, koristno bi bilo tudi, če izdelki nad 22 evri ne bi imeli poštnine vključene v ceno, ker bi si tako še za kakšen dolar ali dva znižal osnovo.

Najbolje bi bilo vsem kitajskim trgovcem na ebayu kar okrožnico na to temo poslati, če bi se dalo;) Do takrat pa priporočam, da ob nakupu Kitajcu sporočite, da bi radi imeli na CN22 pravo vrednost. Če tega ne naredi, bo verjetno celo Ebay ob pritožbi na strani kupca (sedaj ni, ker v pravilih za prodajalce nimajo zapisano, da mora biti CN22 pravilno izpolnjen).

Je pa napisano da za dodatne stroške odgovarja prodajalec (IIRC - kar ni nujno). Kako je s postopkom dokazovanja pa bog si ga vedi. Vsekakor je najbolj pametno zahtevat da se CN22 dosledno in pravilno izpolnjuje. Drugače pač ne bomo nič dosegli.

Zgodovina sprememb…

Uradno ebayevo stališče glede CN22 je:
... we do not cover this in our User Agreement and therefore cannot enforce that seller's put in correct data.

To razumem (da CN22 ni izrecno omenjen). Ampak prodajalec je (iirc) zavezan k temu da ti ne povzroča izrednih stroškov. Kar z neizpolnjevanjem (oz. laganjem) CN22 definitivno počne.

Pač drug vektor za prijavo nefer poslovne prakse. Ne da je CN22 napačen, ampak da je dokumentacija poneverjena.

Mene tudi verjetno čaka podobna zadeva, sem ravno oddal "račune". Paket pod 22€ gor pa 8$ (17€).

Je pa iz Aliexpress, bomo vidli kakšni so tamkajšni trgovci glede tega.

Killermode ::

Killermode je izjavil:

Pred nakupom pošlješ msg na ebayu prodajalcu kaj češ met na cn22 obrazcu in ko ti odgovori pozitivno ti naročiš in plačaš. Če se ni držal dogovorjenega lahko to uporabiš kot dokaz za kršitev pogodbe.

Evo odkar prodajalcu napišem, da hočem na cn22 imet pravilno vrednost z carino magično ni več problemov 10+ paketov direktno na moj naslov brez preverjanja.

Daj nikar take informacije širit, ko pa "vsi" vemo, da carina vse gleda in neupravičeno zaračunava 4€ ne glede na to, da je deklaracija ustrezna.

Killermode ::

Se opravičujem ne bom več :)

matobeli je izjavil:

Mene tudi verjetno čaka podobna zadeva, sem ravno oddal "račune". Paket pod 22€ gor pa 8$ (17€).

Je pa iz Aliexpress, bomo vidli kakšni so tamkajšni trgovci glede tega.

Sem danes dobil, 4.05€ za plačat, od tega dober € za UPN, ostalo pa za carinski postopek.

Kar me bolj čudi je to da niso niti v paket pogledali, račune sem jim namreč poslal za "wifi smart vtičnico" (moj zajeb), v paketu je bila pa ročna radijska postaja8-O

P.S. Legenda od kitajca je napisala "adapter" in $8 na paket.

4€ približno je za takoimenovano "enostavno" carinjenje. V trenutku, ko te zaradi kakšne nejasnosti kontaktirajo po e-pošti fašeš, 8€ na "zapleteno" carinjenje.

Od kje pa spet ta idiotizem?

Sem uvažal blago iz Japonske (+-160€) in dobil obvestilo, da moram dostaviti račun oziroma PayPal transakcijo preko spletnega obrazca na strani PTT ali preko e-pošta, s pojasnilom, da bo tarifa za komunikacijo preko maila višja. Zahtevali so tudi izpolnjeno Dispozicijo za fizične osebe katero sem iz čiste površnosti pozabil priložiti. Enkrat, ko sem izpolnil spletni obrazec in kliknil pošlji, ga ni bilo možno znova odpreti z isto številko pošiljke. Naslednji dan sem od carine dobil mail s priloženim obrazcem Dispozicije in zahtevo naj ga izpolnim in pošljem ali preko spleta ali po mailu. Poslal sem preko spletnega obrazca katerega je spet bilo možno odpreti. Na zgornjo vrednost me je prišlo dodatnih 70€ (22% davka) od katerih je 8 in drobiž na "zapleteno' carinjenje. Še vedno sem profitiral cirka 70€ napram nakupu preko uvoznikov.

in kaj imato veze z neumnostjo malo prej?

Sem istočasno dobil eno drugo blago, ki je stalo manj kot 150€, za katerega niso zahtevali izpolnjene Dispozicije. Na računu piše "enostavno" carinjenje in me je stalo 4 €. Torej je dodatnih 4€ šlo zaradi dopisovanja, ali ker so v svoji veliki bukvi morali poiskati carinsko tarifno številko za blago (jaz je nisem znal najti, nisem uvoznik ali podjetnik, šlo je za en čisto "turistični" nakup). Seveda vlečem zaključke čisto po svoji kmečki pameti.

Po temle ceniku. Zahtevnost carinjenja je očitno odvisna od vrednosti, števila artiklov v pošiljki in načina, na katerega si poslal dokumente.
Včasih so morale, za blago nad 150€, dispozicijo izpolnjevati samo pravne osebe. Zdaj očitno ni več tako.

Zakaj bi poenostavljali, ko lahko kompliciramo... Znanci iz Italije za kakšne nakupe do kakih 200€ nikoli niso plačali carine, oziroma jim nikoli niso odpirali paketov. Vejetno ker bi bilo pri populaciji nad 60 milijonov ljudi potrebno zaposliti še par batalijonov carinikov, da bi zadeva funkcionirala. Oziroma smo pri nas bolj blizu avstro ogrski šoli uradnikov, s tem, da gre učinkovitost po pravilu v škodo državljana... 8-)

yayo je izjavil:

Sem istočasno dobil eno drugo blago, ki je stalo manj kot 150€, za katerega niso zahtevali izpolnjene Dispozicije. Na računu piše "enostavno" carinjenje in me je stalo 4 €. Torej je dodatnih 4€ šlo zaradi dopisovanja, ali ker so v svoji veliki bukvi morali poiskati carinsko tarifno številko za blago (jaz je nisem znal najti, nisem uvoznik ali podjetnik, šlo je za en čisto "turistični" nakup). Seveda vlečem zaključke čisto po svoji kmečki pameti.

Daj preberi temo in nehaj širit neresnice, ker ti kmečka pamet očitno ne dela.

Znanci iz Italije za kakšne nakupe do kakih 200€ nikoli niso plačali carine, oziroma jim nikoli niso odpirali paketov.

Super, pol grkov pa v življenju niso plačalo DDV. Kaj bi rad s tem povedal?

Zgodovina sprememb…

Če ne bi bilo kmetov potem tudi tipi s tvojim attitudom očitno ne bi imeli priložnosti izkazovati svoje superiornosti. Ma kje se tebi sploh ljubi...

Janac ::

Če nek izdelek nima street value, oz. sem ga dobil brezplačno mi nemorejo zaračunati carine in stroškov carinjenja?

tnx

Brez skrbi znajo cariniki določiti vrednost, če se jim zdi, da jih hočeš okoli prinesti.

O.

Janac ::

Okapi je izjavil:

Brez skrbi znajo cariniki določiti vrednost, če se jim zdi, da jih hočeš okoli prinesti.

O.

Oni so določil 20$ ampak na mojem računu je cena točno 0$, kaj se zgodi v takem primeru?

tnx
««
33 / 90
»»