» »

Zelo upočasnjeno delovanje računalnika - okvara diska, napajalnika?

Zelo upočasnjeno delovanje računalnika - okvara diska, napajalnika?

Ryker ::

No, moj problem je naslednji. 2 dni nazaj sem opazil, da se mi zunanji disk WD My Book 2x ni prižgal ob zagonu računalnika (drugače dela v redu, test sem pognal bolj tak za vsak slučaj), zato sem uporabil WD Diagnostics in z extendet testom poskušal, če bo slučajno našlo kaj napak. Po več kot uri mi je začelo v računalniki vsake toliko nekaj klokotati, škrtati, ropotati (ne vem, kaki izraz naj uporabim) in po kaki uri in 50 minut mi je resetiralo računalnik. Vendar mi je pri ponovnem zagonu napisalo boot disk failure ali nekaj v tem smislu (kaj točno, se več ne spomnim). Probal sem še ene parkrat resetirati in je blo isto, takoj na začetku zagona, ko išče primary master, secundary master itd., mi le-tega (primary masterja) ni našlo. Po še nekajkratnih poskusih mi je končno "normalno" zagnalo računalnik, vendar je problem, da mi sedaj dela zelo zelo počasi (npr. miška se zatika, programi opaaaaaaaaaazno počasneje delajo, Windowsi se dalj časa nalagajo).

Zdaj me pa zanima, če ve kdo, kaj bi tu bilo narobe? Sam nekako sumim moj osnovni trdi disk (Quantum), na katerem imam tudi naložene vse programe in Windowse. Prav tako mi npr. ob kopiranju na zunanji disk z drugega trdega diska kopira z normalnimi hitrostmi, s tega osnovnega pa približno 10x počasneje. Je pa problem, da sem zagnal SeaTools (Long Drive Self Test in pa Long Generic Test), WD Diagnostics (extended test) in pa Scandisk in mi nikjer ni našlo nobene napake. Poskušal sem tudi z obnovitvijo sistema, če bi slučajno bila kaka softwerska napaka, pa ni pomagalo. Ali je pa mogoče kaj narobe z napajalnikom in kako bi to preveril?

Upam, da ve kdo pomagati, ker se na žalost tu moje računalniško znanje konča.

LP,
Ryker
  • spremenil: Ryker ()

steev ::

Verjetno je disk. Vse pomembne podatke si backupe, ker je mozno da ti bo disk crknu.
:|

Ryker ::

OK, bom še v tej temi dodatno vprašanje postavil, da ne bom nove odpiral. Zdaj mi računalnik sicer kul deluje (ko deluje), mi pa vsake tolko časa (danes npr. "samo" 1x) začne nekaj (verjetno disk) spuščati glasove, nato mi pa vse bolj ali manj zmrzne (miško še sicer gre premikati, ostalo pa nič več ne dela, ne gre nič odpreti). V event viewer-ju mi pa napiše naslednje napake:

- Gonilnik je v \Device\Harddisk1\D zaznal napako krmilnika.
- Naprava \Device\Ide\IdePort0 še ni pripravljena za dostop.
- Naprava \Device\Ide\IdePort0 ni odgovorila v obdobju časovne omejitve.

Ve kdo povedati, ali gre tu 100% za okvaro trdega diska ali bi lahko bilo kaj drugega? Toliko, da vem, ali probam še kaj reševati ali pa nabavim novi trdi disk.

Za čimprejšnje odgovore se že vnaprej zahvaljujem :)

Maroquai ::

Hja, vse to kar si opisal so simptomi okvare diska!!! Tudi sam sem pred 14 dnevi dozivel to in v nekaj dneh mi je crknil disk!!! tako da jaz ti priporočam, da čim prej naredis back up diska in se odpravis po novega!

Lp

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

katera komponenta PC-ja počasi crkuje?

Oddelek: Strojna oprema
211320 (744) kody
»

računalnik zmrzuje

Oddelek: Pomoč in nasveti
221200 (973) solatko