» »

Ne igrajte se s particijami!

Ne igrajte se s particijami!

roli ::

To temo sem ustvaril z namenom opozoriti na moje izkušnje z particijami in prigodo, ki se mi je danes zgodila.

Naj povem, da uporabljam dva sistema. en je Suse linux 10.0 (primarni) in drugi Win XP (sekundarni), oba sistema pa sta naložena na enak disk.Sam imam naslednje particije:
Win XP (NTFS)
Prazen prostor (za igračkanje z različnimi sistemi - vendar sem ga pred kratkim zamenjal z zunanjim diskom)
Linux swap (linux swap)
Suse 10.0 (Reiser FS)
Shramba (ext3 FS)

Zaradi pomanjkanja prostora sem danes hotel združiti tisti prazen prostor z ext3 particijo.Zaženem Windowse (linux ima smotano urejanje particij včasih)in potem Acronis disk director suite.Najprej poizkušam premakniti prazen prostor na konec diska zaradi lažjega združevanja. Premaknem swap in se lotim Reiser FSja. Vendar pri temu mi Disk director sporoči, da te particije ni mogoče modificirati. Še nekaj časa poizkušam in se predam. Zaženem Partition Magic v upanju, da bo tud delovalo. In se začnem veseliti, ker je vse naredil brez napake (vsaj še preden začne zapisovati spremembe).Dam naj sprejme spremembe in počasi stvar začne delati.Dokler ne vrže program ven erorja (že je končal z premikanjem NTFS particije).Ponovno zaženem računalnik in dobim GRUB error, da particije ni možno priklopiti.Tu še ni bilo panike zato vstavim not CD od Suse 10.0 in dam naj namesti nov bootloader.Vendar me tukaj čaka usodni error - particije ni možno priklopiti.Dam v Suse 10.0 CDju naj popravi particije in sistem.Stvar seveda začne mleti po disku in po pol ure najde prvo napako na Reiser particiji, ki jo uspešno popravi, sledi ext3 particija - uspešno popravljena.Po popravljanju sistema pa sledi nameščanje bootloaderja. Vendar pa spet error 17 - ni mogoče priklopiti particije.Dam naj namesti LILO bootloader in deluje.ponovno zaženem računalnik in Suse linux se začne zaganjati vendar pride do napake.Napaka v datoteki /etc/fstab/ (za tiste, ki ne vedo kaj to je - datoteka, ki vsebuje vse podatke o particijah na linux sistemu).Vendar napaka ni v sistemski particiji.V konzoli (grafični vmesnik se ne zažene) se prijavim in zaženem KDE.Grem v Yast in popravim nekaj vnosov.Vse skupaj shranim in pobrišem še par vnosov iz /etc/fstab/.Po tem pa ponovno zaženem računalnik in vse skupaj je začelo delovati!!

Vse to mi je vzelo 3 ure časa.Seveda nisem imel Backupa podatkov, kar je zelo nevarno.Nauk te zgodbe pa je NE IGRAJTE SE S PARTICIJAMI! V primeru, da bi uporabljal windows sistem bi zdajle že formatiral sistem (fixMBR in fixboot nista pomagala).

Že večkrat pa sem imel probleme z partition magicom.In vedno mi je uspelo pšopraviti sistem z suse linux CDjem.

----------------------------

Še vprašanje: A ste že imeli kdaj probleme z particijami in kakšni so bili?
http://www.r00li.com

AndrejS ::

Mislim da ti celo particion magic napiše na začetku da ne odgovarjajo za tvoje podatke , in da je priporočljivo narediti backup, zato ta tvoja ugotovitev ni nič kaj novega.

OmegaBlue ::

In kdo pri zdravi pameti gre delat resize reiser particije? To se enostavno ne dela. Glede gruba je pa čisto razumjivo da ne dela če si predrkal particije.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

grex ::

Nisem niti vedel, da Partition magic dela z Resieserjem.

Sam sem jih sicer že, ampak raje kar s konzolo in fdisk in resize_reiserfs. Vem pa da se porajajo problemi pri prestavljanju polnih particiji z reiserjem.
NO, samo da si rešil. Boš za drugič vedel :)

kulSMS ::

Imel sem enkrat probleme s Partition Magicom ko sem prestavljal (povečeval zmanjševal) particije. Zelo dolgo je trajalo in imel sem občutek, da se je že ustavilo (nekaj zaštekalo) in sem računalnik resetiral (usodna napaka). Po tem dogodku sem še večkrat premikal particije in ni bilo problemov, le dovolj časa sem moral pustiti programu, da opravi svoje delo.

Tr0n ::

Jaz dosedaj z resizom v PM tudi nisem imel nobenih problemov. Moras pac imeti dovolj prostora na disku, da se lahko podatki premaknejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

OldSkul ::

Jst tud še nisem imel s tem probleme. Uporabljam pa seveda Acronis programe, boljši so od drugih.

kixs ::

Kje so casi, ko sem moral premikat podatke za resize particij... :P

Danes se enostavno odlocim, da ima en disk eno particijo. Dobro, zdej za Linux freeke, se naj bi res delale razne particije za razlicne dele Linuxa... sam za doma uporabljam samo Winse. :P

Ce bi pa ze moral kaj spreminjat, vsaj na prvem sistemskem disku, ki je razdeljen na 3 particije. Potem bi vse podatke skopiral na drugi disk in cisto na novo preuredil disk. Saj je tisto premikanje na enem in istem disku grozno pocasno in na koncu se kaksnega stroma zmanjka 8-O

PS:
Se pa lahko zgodi, da bom moral na sluzbenem rac. naredit resize ;( Ce bom sel nadgradit na Visto, saj ima C particija samo 15GB, kar je bilo za XP-je vec kot dovolj. Za Visto pa bo morda dovolj.

'FireSTORM' ::

Vedno vse particijske probleme reševal z GParted Live Linux CD :D
Enkrat sem nekaj zaprčkal particije, ne spomnim se kaj in se mi ni dalo reševat težav in sem mislil Linux na novo dat gor in sem po pomoti zbrisal particijo ki je bila mountana na /home in izgubil par giga svojega dela in svojih stvari :D
Zdaj sem si pa omislil File Server, gor dal Slacka(logično) in Sambo in mam vse pomembne podatke backupane tam :D
Those penguins.... They sure aint normal....

c00L3r ::

Jaz imam tudi najboljše izkušnje z izdelki od Acronis. Kar pa se tiče particij pa je tak, da jih ni pametno na veliko premikat, mogoče kakšen resize tu in tam in razdelitev na 2 če je prostora res dovolj. Enkrat sem celo particijo zgubil ko sem se "igral" s partition magic.

Za vse ki nimate izkušnje z delanjem particij, pa priporočam da se igrate in nabirate izkušnje v navideznih računalnikih kot sta Virtual PC in VMware. Tako jaz tudi testiram programe za delanje backup-ov.

jype ::

OmegaBlue> In kdo pri zdravi pameti gre delat resize reiser particije?

Jaz to počnem vsakič, ko dodam par diskov v array.

OmegaBlue ::

.. v windows ;) in predvidevam da furaš še VLM čez ja?
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Zgodovina sprememb…

roli ::

Ahhh jaz sem te particije reševal in zje*** že stokrat.Vsaj petkrat sem imel težave z temi paticijami in večinoma mi jih je uspelo popravit.

Glede backupa pa tole: Jaz bi ga z veseljem imel, če bi ga imel kam stlačit. Na zunanjem disku bi bilo morda prostora za sistem vendar za podatke ne.Particija z podatki je skoraj polna, Zunanji disk pa ima malo več prostega.

Drugače pa bom raje poslušal nasvete Acronis Disk directorja in se Reiser particij ne bom dotikal.Drugače pa nisem hotel raztegniti reiser particije ampak sem jo hotel samo premaknit.
http://www.r00li.com

dejc2 ::

Preden si šel nameščat oba OS-ja bi moral premisliti koliko prostora boš potreboval za oba. Drugače pa ni problema z Patricion magicom ustvarjatni nove patricije, če pa začneš neki premikat itd.. pa ti mora bit že jasno da se lahko stvar zakomplicira. Glede podatkov, če si ne dejaš pomebnih podatkov na zunanji disk, ni to pametno počtje je pa vsekako dobra šola za vnaprej... :)
http://www.potovalka.si

bluefish ::

nisem imel še nobenih problemov s particijami, pa sem do sedaj počel že nekaj čudnih stvari. Sicer sem ravno včeraj naletel na neko manjšo napako pri igranju z Ubuntu linuxom, vendar sta fixboot in fixmbr pomagala.
Torej, izkušnje so od uporabnika do uporabnika različne in napake enega se verjetno ne bodo zgodile drugemu.

MadMax ::

Partition Magic?

Ko sem ga nazadnje uporabljal, sem ga prekrstil v Partition Tragic... ;(
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

drejc ::

PM je drek.

Real men use Acronis disk director suite.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

kulSMS ::

Meni bolj ustreza PM kot Acronis. (stvar okusa)

'FireSTORM' ::

gparted pwnz :D
Those penguins.... They sure aint normal....

Quikee ::

.. v windows ;) in predvidevam da furaš še VLM čez ja?

Verjetno misliš LVM (logical volume manager). Ni nujno, da imaš LVM čes, da je to uporabno - z MD (linux software RAID) lahko dodaš disk in povečaš raid (5,6) array in nato še povečaš velikost samega FS-ja (mislim, da je jype imel to v mislih).

Drugače pa če se ne motim je reiserfs trenutno edini FS v linux jedru, ki omogoča "live" spreminjanje (brez potrebe po unmountanju particije). ;)

OmegaBlue ::

LVM my bad ;) Vročina in drajsanje matematike udari v glavo :/
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

'FireSTORM' ::

Ja ampak vsako večer ko greš spat moraš zmolit Zdravo Marijo da ko boš se zbudil bo še particija oz. podatki vedno tam.
Sicer ko smo že ravno pri particijah. Kako bi uštimal quota na reiserfs?
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

jype ::

FireSTORM> Kako bi uštimal quota na reiserfs?

Isto kot na xfs ali ext3.

Mimogrede, jaz imam reiser na areci brez LVM (in block device kar zraste, ko dodaš diske), na kakšnih sistemih imam pa tudi LVM, ponavadi zaradi snapshotov..

'FireSTORM' ::

jype: ko dodam v fstab usrquota in probam mountat to particijo dobim error za napačen option...
na ext3 pa z enakim postopkom brez problema...
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

jype ::

Si pozabil vključit quota podporo pri reiserju? Imaš starejši kernel?

BigWhale ::

> Real men use Acronis disk director suite.

Real men simply know how to partition their disks... :P

BigWhale ::

Real men use real man operating systems!

'FireSTORM' ::

Like? :D
Those penguins.... They sure aint normal....

drejc ::

Real men ne odkrivajo tople vode 7X. :P
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Disk Cloning - ghost image (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
536962 (5382) thebaloh
»

Nov datotečni sistem ext4 prestopil v fazo testiranja

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
424637 (3248) kekz
»

[Linux] pretvorba reiserfs v ext3

Oddelek: Operacijski sistemi
51507 (1416) kekz
»

Win in Linux!

Oddelek: Operacijski sistemi
131105 (883) fahrenGONE
»

Noob wants to install Linux :)

Oddelek: Operacijski sistemi
211700 (1312) CCfly

Več podobnih tem