» »

Creative Labs bo začel prodajati svoje procesorje

Creative Labs bo začel prodajati svoje procesorje

X-Bit Labs - Trenutno najbolj znani proizvajalec zvočnih kartic se je odločil, da bo začel sodelovati z zunanjimi izdelovalci, sam pa se bo osredotočil predvsem na razvoj dejanskih procesorjev, kot je sedaj navada na primer v svetu grafičnih kartic. Kljub popularnosti Creative obvladuje relativno majhen del tržišča, saj dandanes praktično ni matične plošče, na kateri ne bi bilo integrirane zvočne kartice, kupci pa so s slednjo večinoma popolnoma zadovoljni. S potezo naj bi se tako borili proti tej dominaciji cenenih rešitev in prinesli več konkurenčnosti v svet računalniškega zvoka.

Izvorna novica.

36 komentarjev

zcetrt ::

Glede Creativa imam občutek, da delajo kartice, ki niso ne tič ne miš. Niso neke high end studijsko ali domače studijsko uporabne zadeve in hkrati niso cenene integrirane rešitve, ki dejansko zadostijo tudi ne ravno tako ravnodušnemu glasbenemu okusu.

MP3 predvajalniki pa so izjemno kvalitetni, a so npr. pri Muvotih imeli zelo špartanski odnos do designa, ki je verjetno mnogokatero mlado dušo odvrnil od nakupa.
4.

frikec() ::

Creative je umaknil svoje delnice iz NASDAQa, kar je vsekakor slab znak.

chaos_AK ::

zcetrt: Se popolnoma strinjam. Imajo zelo močan procesor, imajo dovolj znanja, vendar so njihove kartice ponavadi kvečjemu srednje kvalitete. Glede na njihovo ceno bi človek pričakoval, da bodo uporabili bolj kvalitetne AD /DA konverterje, opampe ... Pa tudi s samim procesorjem ne naredijo nič pametnega. Zakaj Creativove kartice ne kodirajo vsega zvoka v Dolby Digital? Vsekakor je procesor dovolj močen ... Tako pa moraš imeti računalnik priključen na ojačevalnik z dvojimi kabli - analognimi in digitalnimi ... Jaz sem si že rekel, da ne kupim nobene kartice od Creative-a več, dokler ne bodo imele DolbyDigital kodiranja ...

Sem pa nekje bral, da je njihove procesorje kupila neka kanadska firma, ki pa namerava uporabiti dokaj vrhunske komponente in prodajati verjetno najbolj kvalitetne zvočne kartice za računalnike ... tudi kodiranje v DolbyDigital menda ne no manjkalo ... pa ugodna cena ... verjetno moj naslednji nakup!

Ja, njhovi mp3 predvajalniki so mi pa zelo všeč ... sploh Zen Vision:M ... kvaliteten zvok, dobra oblika, dober vmesnik ... za moje pojme precej bolj kot iPod ...

frikec: Creative je umaknil delnice iz Amerike, ker se tam z njimi ni trgovalo. Svoje delnice imajo še kar na azijskih borzah ...

LP!
You must die ... I alone am best!

frikec() ::

Se strinjam, mp3 predvajalniki so noro dobri. Imam Visiona W, punci kupil M-a, kmalu pride še Stone.

Mavrik ::

chaos_AK: Morda zato, ker je večina Creativovih cenejših kartic itak gejmerskih, ki pa ne uporabljajo takega ozvočenja in se namesto tega bolj osredotočajo na prostorski zvok ipd?
The truth is rarely pure and never simple.

Jaka83 ::

chaos_AK: Kako to misliš, da moraš imet prikloplen z dvojimi kabli ... men je čist lepo delal samo z enim (SPDIF) in je ojačevalec izbiral kakšen signal dobiva (analogen ali digitalen).

strictom ::

MuVoti so zanič od Creativa. Imam Creative MuVo V200 in mi je po slabem mescu razpadel. Lepilo s katerim je ohišje skup zalepleno. Un na garanciji je pa rekel da to ne krije in mi ga zalepil s sekundnim. Po tem mi je razpadel še 2x.

Dal sem pa 20kSIT takrat za njega.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

AndraZK ::

Moj receiver ne izbira med analognim/digitalnim, saj ne more po istem kablu iti oboje. Fora kodiranja v DD je ta, da lahko iz katerekoli aplikacije, ki ima prostorski zvok (npr igre), dobiš iz računalnika komplet 5.1 signal po enem kablu (in ne pač samo stereo, čeprav digitalno). To omogočajo samo nekatere zvočne na boljših matičnih ploščah in pa ene eksotične kartice, ki niti ne vem če se jih dobi v slo.
The Matrix Has Me...

cojss ::

Zvočne kartice z Dolby Digital Live niso več taka redkost in se dobijo tudi pri nas za normalno ceno, recimo Club 3D Theatron DD. Za malo boljšo kvaliteto zvoka pa obstaja DTS Interactive varjanta, malo dražja Club 3D Theatron DTS.

Ko je nekdo na začetku omenil, da creative ne dela studijskih zv. kartic: E-MU

Jaka83 ::

[AkY]: Zanimivo, zakaj mi je potem na ojačevalcu enkrat pisalo "Analog input Stereo", drugič pa "Dolby Digital" in to priklopljeno samo z enim koaks kablom v digital input vtič na ojačevalcu iz SPDIF priključka na matični. V prvem primeru recimo vrtiš Winamp audio, v drugem pa zavrtiš AC3 source (DVD film, DiVX z AC3, DD prezentacije ...). In enako mi dela če imam na ojačevalec priklopljen Pioneerjev DVD predvajalnik - vrtenje MP3jev ali predvajanje DVDja. In isto priklopljeno s koaks kablom (če bi imel predvajalnik še optični izhod, bi se zgodilo enako).

Jst ::

Jaz sem tudi že pred leti nehal kupovati in uporabljati Creative zvočne kartice. Za kakšno resno uporabo niso, za prostorski zvok iz iger pa delo čisto dobro opravlja integrirana zvočna. Za ceno 200€, kot stane Creative SB X-Fi Platinum, bi morala zvočna ponujati mnogo več, kaj šele dražje. Creative je zaostal v razvoju. Po mojem mnenju z Audigy.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Mavrik ::

Zaostal za kom? Integrirane zvočne niso v nobenem primeru primerljive (razen če maš tajvanske zvočnike za 15€ Še posebej s Xi-Fijem ne.
The truth is rarely pure and never simple.

Jst ::

Zaostal v lastni inovativnosti ter s novimi standardi kodiranega zvoka.

Kaj je bilo pa kaj novega od Audigyja naprej?

Koliko je napredoval prostorski zvok v igrah?

Kot že omenjeno, zakaj Creativove zvočne ne podpirajo hardware-skega decodinga raznih Dolbyjevih in Sonyjevih standardov zvoka?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

Spredaj imam meter velike trosistemce, kar mislim, da niso ravno 15€ rang. Pa pri večini *iger* ne slišim razlike med X-Fi in integrirano zvočno. Je razlika pri poslušanju glasbe, a vseeno ni X-fi (in Elite Pro; to sem namreč imel na preizkušnji) niti malo podoben HiFi komponenti.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

chaos_AK ::

Jaka83:
Kako to misliš, da moraš imet prikloplen z dvojimi kabli ... men je čist lepo delal samo z enim (SPDIF) in je ojačevalec izbiral kakšen signal dobiva (analogen ali digitalen).

Ja menda to dela samo na nekaterih receiverjih ... meni ne dela. Sicer bi lahko imel priključeno samo preko analogne povezave, vendar je razlika kar opazna, tako da imam zraven še koaksialen kabel. Menda se da to z nekimi ruskimi driverji za audigy, nisem nikoli poizkusil ...
You must die ... I alone am best!

chaos_AK ::

Zvočna, o koateri sem govoril v mojem prvem postu, ki uporablja X-FI procesor, pa ima boljše komponente je ta:

Auzen X-FI Prelude

Ima celo socket za opamp, da ga lahko zamenjaš, če hočeš!
You must die ... I alone am best!

Jaka83 ::

chaos_AK: Nimam nič poseben ojačevalec/reciever, navadna Yamaha RX-V450 Natural Sound in to deluje. Priznam, da ni ravno najcenejša stvar, ravno draga pa tudi ni.

Jst: Zlo odvisno je, na kaj imaš priklopljena tista trosistemca, da opaziš razliko. Če imaš under rated reciever za kvalitetne zvočnike, si si naredil več škode kot koristi. Veliko raje priklopim slabše zvočnike na boljši reciever, kot obratno. Tudi razlika je bolj očitna, če zamenjaš samo reciever in obstoječe zvočnike obdržiš, kot če menjaš samo zvočnike na poceni recieverju.

cojss ::

Če imaš receiver povezan samo z enim coax kablom, preko njega ne moreš prenašat analognega stereo signala - za to rabiš vsaj tri žice. Če pa je ta povezava s/pdif lahko napiše karkoli, analog ali ne, je povezava digitalna, tudi če poslušaš muziko z winampom. Če te zanima, kako se sliši, priklopi kabel na en analogen vhod, recimo cd ali aux (seveda daj na skoraj minimalno glasnost na receiverju!!!). Poleg tega, ko poslušaš glasbo z npr. winampom prek s/pdif, bi morala na levi strani zaslona receiverja svetit PCM lučka. To pomeni, da je povezava digitalna.

V receiverju so potem pa itak vsi signali digitalni. PCM je že v pravi obliki, dts in dd je treba samo odkodirat, analogne signale pa digitalizirat. Naprej grejo vsi preko istega dsp-ja proti zvočnikom.

Jaka83 ::

cojss, ja tako je - PCM sveti. Samo zgoraj je bila debata, da preko koaks kabla ne dela zvok iz PCja, če ni DD.

PARTyZAN ::

Jaz pa mislim, da so pri Creative-u bolj problem driverji kot pa hardware. Jaz jim ne dam niti centa vec dokler stvari ne uredijo na tem podrocju.

TESKAn ::

Dokler gre zvok iz računalnika v digitalni obliki in se ga v analogno spremeni v kvalitetnem zunanjem dekoderju, verjamem, da ni razlike med integrirano in audigyjem. Poskusite pa enkrat dat analogen signal iz integrirane zvočne na analogen ojačevalec. Groza od zvoka in to pravim jaz, ki ne opazim kake hude razlike med mp3jem in original CDjem. Dosti boljše je že, če dam noter ohoho let starega live value. Razlika je, že pri navadnih mp3jih, opazna oz. slišna.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

cojss ::

@Jaka83: Stvar je v tem, da večkanalnega zvoka ne moreš spravit digitalno od pc-ja do receiverja, če ni dd ali dts, za stereo pa ni problem. In zato je bilo treba do izida tehnologij dolby digital live in dts interactive za igre uporabit analogno povezavo.

Tudi preko digitalnega izhoda ne pride zvok nespremenjen. Problem je v sami frekvenci spdif izhoda, ki je na veliki večini kartic 48 / 96 kHz, kar ustreza dts in dd zapisom na dvd-jih. Večina avdio posnetkov (mp3-jev,...) pa je vzorčena z 44.1 kHz (cd) in to se na digitalnem izhodu prevzorči v 48 kHz, pri čemer pa seveda pride do popačenj. Lep primer tega so dts audio cd-ji, ki jih z 48 kHz ni možno predvajat z receiverjem. Sicer receiver še vedno prepozna dts zapis, ampak je tako popačen, da se praktično nič ne sliši.

Boljše novejše kartice imajo to poštimano in je s/pdif izhod 44.1/48/88.2/96 kHz.

Jst ::

Jaz sem rekel, da ne slišim razlike pri prostorskem zvoku *v igrah* med X-Fi in integrirano zvočno. Je pa res, da je bila integrirana zvočna na moji prejšnji plati malo boljši speaker.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jaka83 ::

Jst: Gledat moraš tudi na to, da ti integrirana zvočna obremeni procesor, vgrajena zvočna pa niti ne.

Jst ::

OK, res je, da integrirana zvočna obremeni centralni procesor za kakšen odstotek, ampak ...

Obstaja tudi KillerNIC, to je mrežna s procesorjem na sebi, ki ne obremenjuje centralnega procesorja, pa vseeno brez težav igramo igre po netu. Še več, nekaterim zadaj teče še p2p klient, zvočna na plati, winamp, pa imamo min fps 100 (jaz pri ut2004).
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jaka83 ::

Jst: Ne igram toliko iger, da bi opazil frame drop pri igrah (sem na notesniku), ampak vem, da je včasih to kar bil problem. O KillerNIC imam drugačno mnenje kot o zvočnih karticah. Pri zadnjem testu, ki sem ga gledal (mislim da je bil ravno Audigy ZS), so prav veselo ta del izpostavili, češ da s tem audiđijem bo pa procesor tolk manj trpel. In dejansko so imeli v razpredelnicah navedene FPSje pri integriranem nVidiinem soundstormu in audiđiju, pa mislim, da je bila še ena turtle beach kartica zraven. Link do testa se je izgubil neznanokam, tako da se pardoniram.

Jst ::

Ja, ti pritrdim. Seveda, da obremeni cpu za kakšen odstotek.

Ampak mene muči nekaj drugega. Creative je bil zame car okoli leta 2000. Takrat se je trudil uvesti novo dimenzijo zvoka v igre. In prve igre, ki sem jih igral z Live-om v prostorskem zvoku se še vedno spomnim. A v zadnjih nekaj letih pa ni bilo nekega napredka v samih igrah. Procesor na Creativovih karticah je že sposoben, a ga bremzajo driverji, in kar je najbolj pomembno, igre.

Niti se Creative ne potrudi, da bi svoje kartice bile uporabne za home/noob studio. Zato se iz mojega vidika pač ne splača kupovati kartico za 50 bivših prešernov. Mi ne bi omogočala poslušanje glasbe v takšni kvaliteti, kot Hi-Fi predvajalnik. Niti ne slišim razlike v kvaliteti reprodukcije prostorskega zvoka v igrah v primerjavi z integrirano rešitvijo.

Da bom pa za 2fpsja več (pri 100+) pri igrah dal 50ksit... Bi že raje imel PPU. A tudi PPU se mi zdi nepotreben.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jaka83 ::

Se ne bi mogel bolj strinjat. Live! je takrat stal 15k SIT, kolkr se spomnim in za tist čas si dobil WAW zvočno, danes pa prodajajo prepakiran sound procesor za trikrat tolk denarja in podobno zmogljivostjo (samo dodal so par opcij in standardov). Fuj in fej, driverji so pa na neandertalskem nivoju.

TESKAn ::

Za OEM Audigyja sem dal ~28€. Pa reč, da je to drago za kos hardwera, ki ga bom imel ene pet let.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Jaka83 ::

Za to kar ponuja je drago. Popravljam se ... ni drago, za tanove je pa drago.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

DominusSLO ::

Ja sej ste prav ugotovili...X-fi(tudi creative) je boljši od integriranih in slabši od studijskih kartic. Tudi cene so tam vmes-točno to, kar rabim8-) Sem pa zadovoljen uporabnik x-fi extreme music. Kupil sem jo takoj ob izidu za 100EUR in sem zadovoljen. Pri glasbi je razlika ogromna, pri igricah pa samo opazna;) . Prej pa sem imel creative live player 1024 in integrirano na plati ac97...
LP
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

Jst ::

Jaka83: veš kaj je bilo meni zanimivo? Da je live imel slabšo reprodukcijo zvoka pri poslušanju glasbe, kot pa predhodnik, AWE64 GOLD, ki ni poznal prostorskega zvoka. In sem imel dve zvočni. Eno za igre in eno za glasbo, dokler si nisem kupil spodobne HiFi komponente.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jaka83 ::

Jah čak, AVE64 GOLD je bil višjega ranga, čeprav je bil starejša kartica. Vsekakor so bli vsi izdelki od takrat naprej samo še nateg (prepakirana ista pašta).

Jst ::

Cena novih live ter awe64 gold pa enaka.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jaka83 ::

Ja sej je logično ... AWE je imel boljš kvaliteto zvoka in manjko prostorskega zvoka, Live! pa ravno obratno. Pa se zgliha.

Jst ::

Agree!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Creative je licenciral X-Fi

Oddelek: Novice / Zvočne kartice
194075 (2538) jerry_p
»

Merjenje napetosti z računalnikom

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
201990 (1703) ql000
»

katere zvočnike za računalnik

Oddelek: Zvok in slika
101538 (1292) Scorpia
»

FPGA vs. DSP

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61433 (1383) Microsoft
»

Rabim pomoč PC-ojačevalec dolby digital

Oddelek: Zvok in slika
121346 (1104) gumby

Več podobnih tem