» »

Naloga iz verjetnosti

Naloga iz verjetnosti

Blazzz ::

Stiri krogljice razporedimo v tri predale; posamezno kroglico damo z enako verjetnostjo v enega izmed treh predalov. Slucajna spremenljivka X je stevilo krogljic v predalu, v katerem je krogliv najvec. Poisci verjetnostno funkcijo.
sedaj za X je 4 izracunam verjetnost brez tezav, zatakne pa se mi pri X=2 in 3 tako da ce bi lahko nekdo malo namignil kaj delam narobe.

za X=3 je moj 'izracun' sledec.

P(X=3) = (1/3)^3 * (2/3) * 2 * 3
prva dva clena da zagotovim da so v enem predalu tri kroglice in v enem od preostalih predalov ena kroglica. Potem pa se vse kombinacije. Vendar je rezultat napacen.

lp

nicnevem ::

Prvi del tvojega računa zgleda takole na hitro ok, tisto množenje z 2 * 3 pa je sumljivo (jaz bi množil samo s 3)... katere kombinacije si imel v mislih tule? Poleg tega ne bi bilo napak, če bi napisal pravilen rezultat za orientacijo... :)

Tody ::

a se ne računa vrjetnost z delto ?

madviper ::

A ni tole naloga v stilu "golobnjakov"?
I'd like to do something crazy!

nicnevem ::

Je v stilu "golobnjaka", vendar tam se običajno računa le verjetnost tega, da je v nekem "predalu" več kot en golob... in ne verjetnosti, da se v njem nahajata 2, trije itd. Bi se pa mogoče dalo raztegniti tisti izračun verjetnosti tudi na te primere.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rouletta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14416072 (11240) kepa182
»

Verjetnostne uganke (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
816369 (4800) SavoKovac
»