» »

Kako narediti užitno spletno stran?

Kako narediti užitno spletno stran?

MihaFirst ::

Pozdravljeni!

Obvladam HTML, JS, nekaj CSSja in PHPja, Photoshop mi je jasen, tudi http, ftp in logika serverjev so mi popolnoma jasni, a design mojih spletnih strani je še vedno drugorazreden, zato vas prosim, če mi lahko daste kak koristen nasvet.

LP

Ziga Dolhar ::

Ne ukvarji se z designom. As simple as that. Outsourcaj.

Vseznalčkov nikjer ne jemljejo kaj preveč resno.
https://dolhar.si/

HardFu ::

Google za "css showcase sites", cimvec jih obisci, da dobis obcutek, kam gredo trendi, potem pa vadi. Izmisli si kvazi podjetja in jim izdelaj spletne strani (za vajo), potem pa se o dizajnih posvetuj (in sprejmi kritike) z drugimi izdelovalci strani. Svojih prvih dizajnov nisem nikdar nikomur pokazal, ker bi se mi smejali :). Res pa je, da moras to poceti z veseljem, drugace kaksnih vecjih uspehov ne pricakuj.

LP
Tomaz

PS: www.good-tutorials.com, pa si poglej tudi cimvec tutorialov, da se v photoshopu ne bos prevec obiral pri delu!
http://codeable.io

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HardFu ()

Tody ::

Mogoče malce literature...

http://www.sitepoint.com/books/design1/

10.000 uporabnikov se vrjetno ne moti ... nimam pa nič jest z sitepointom :)

#000000 ::

Ma kaj te zeza ?? ne znaš narest oku prijazne strani ali kaj drugega ??

Če obvladaš PS še ni nujno da delaš oh in sploh designe, je pa tud da je "obvladanje" širok pojem, sploh pri PS

MihaFirst ::

no... očesu prijazne že je, ampak je še vedno "šolska". ne vem, kako naj se lotim strani, da bo vsaj taka kot nek zelo spodoben blog :)

jerry2000 ::

Dizajn je včasih tudi trendy in je malo mimo. Sem videl veliko preprostih strani, ki več povedo kot tiste ki imajo ravno zaobljena okna, ker so pač trendy in ne vem kaj še...
Jerry and Tom

Iztok Smolic ::

edward: če delaš šolske in prebavne strani, blagor ti.

Podobno kot ostali: trendy je zdaj, kaj bo pa jutri?

Tudi sam se še lovim, predvsem na začetku, ko moram postaviti tiste temelje za oblikovanje. Do sedaj sem prišel do spoznanja, da te lahko pregledovanje drugih strani zanese v kopiranje idej, ki jih zmečeš v eno celoto. Na koncu dobiš poli-stilno stran brez glave in repa. Mogoče se je res treba manj obremenjevat kako bo stvar izgledala, predvsem treba upoštevat kako bo funkcioniralo. Če imaš žilico bo zadeva tudi prijazna za oko. Če pa ne, bo pa "samo" uporabna.

Sam vztrajam, da je minimalizem še najbolj hvaležen. Ne zakompliciraš pri navigaciji in vsebini, enostavno se držiš tistega, kar so uporabniki navajeni. Najmanj zaželjene so strani za katere rabiš priročnik za uporabo. Seveda popestriš z eye-candyjem (ikone, gumbki), kjer potrebuješ uporabnikovo pozornost tisti trenutek. Taka stran bo preživela tudi napade raznih stilov.


Nekaj kar sem našel v bookmarkih:
če želiš delat "web 2.0" spletke ;)

cssremix.com - tukaj lahko dobiš "navdih"

Malo off-topic prašanje: je kaka online skupnost (forum, članki) okoli spletnih strani, oblikovanja... 3delavnica je bila nekaj časa v temu, zdaj je bolj podobna Jokerjev forumu ...
-----------/------------

HardFu ::

izisilver ravno v tem je poanta da stran ne preživi napadov novih trendov, tako spletnim oblikovalcem in izdelovalcem nikoli na bo zmanjkalo dela, saj bodo obstoječe spletne strani vedno potrebovale posodabljanje in osveževanje ;)
http://codeable.io

Road Runner ::

http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Iztok Smolic ::

pridevnik slovenska se mi je izmuznil ;)

Poleg alistapart-a priporočam še: digital-web.com, 456bereastreet.com

izisilver ravno v tem je poanta da stran ne preživi napadov novih trendov, tako spletnim oblikovalcem in izdelovalcem nikoli na bo zmanjkalo dela, saj bodo obstoječe spletne strani vedno potrebovale posodabljanje in osveževanje ;)


Problem ki je nastal zdaj je ta, da so si vse strani tako podobne med sabo: vse imajo svoje logotipe zrcaljene na podlago, imajo glossy gumbe, ozadja s trakovi... in nekako zgleda, da lahko že res vsak, ki je dal skozi nekaj photoshop tutorialov, oblikuje stran.
-----------/------------

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

se strinjam z izisilver-jem.
Vsekakor lahko minimalističen design pri določenih tipih strani naredi veliko več kot pa shiny, rounded, flashing oblika z nešteto efekti. Seveda pa je vse odvisno od tipa strani. Portfolio, ki prikazuje delo nekega grafičnega oblikovalca, ne želi odvračati pozornosti iz njegovih izdelkov na samo stran. Prav tako pa bo web developer na svoji strani raje pokazal znanje HTML-ja, CSS-ja,... in drugih jezikov kar se da v lepi in veličastni luči.
Na drugi strani vrat pa so Flash strani, ki že s svojim obstojem oznanjajo svojo japi obliko.

Tr0n ::

Minimalisticni in cisti stili so vedno bili boljsi, kot karkoli nacickanega.

Sicer pa, pomembna je vsebina in kako se ta vsebina prikaze. Sam design je pomembem samo v tolko, da se ta vsebina ustrezno, jasno in cisto prikaze in je vidna na vecina resolucijah, browserjih etc...

bluefish ::

ja. sicer pa zna optimizacija včasih povzročati težave. Glede na statistike ima še veliko uporabnikov 1024 x 768 ločljivost, nekateri pa še manj. Poleg tega pa, kljub posiljevanju s strani MS, nekateri še zmeraj uporabljajo IE5. Tistim z IE6 ne gre ravno zameriti, vendar pa je neumno prilagajanje kode za delovanje na njem, ko pa dela vse tip-top v Firefox-u.

Iztok Smolic ::

Sem našel nekaj generatorjev za tiste, ki pa vseeno prisegate na web 2.0 look :D

Najprej potrebujete ime podjetja, seveda morate biti "prepoznavni", logo generator. Kaj boste sploh počeli? Bullshit generator. Ok to imamo! Zdaj potrebujete stran. Pa začnimo z ozadjem. Dodamo še nekaj
gumbov, in že imate trendy spletno stran. Če pa nimate dovolj domišljije in niste dovolj izvirni, pa si pomagate kar z web 2.0 generatojem.

Na srečo je pol takih generatorskih strani parodija, nekateri pa mislijo resno :\
-----------/------------

IceIceBaby ::

Jaz ne vidim nič slabega v teh "web 2.0" dizajnih. So pač moderni in v nekaterih primerih kar na mestu. Tale orodja se mi zdijo celo dobra zadeva, saj dokaj enostavno narediš nekaj, kar zgleda spodobno.

Vedno zagovarjam, da mora dizajn služiti namenu strani, ne pa da obstaja sam zaradi sebe. Tak razigran, bleščeč dizajn na corporate strani je povsem mimo, tudi če je dobro narejen. Prav tako lahko drugače dovršen in iz dizajnerskega stališča dober dizajn deluje zelo slabo, če vsebina in namen strani tega ne podpira.

Predlagam, da ti dizajn postane sredstvo za doseganje ciljev. Če delaš stran, ki bo nekaj prodajala (večino strani je takih, samo da webmasterji tega ne znajo poudarit in izkoristit) naj dizajn služi prodaji. Če to pomeni velik napis AKCIJA z bold, rdečo pisavo pod produktom naj pač bo tako. Ne bo najlepše, marsikater dizajner bo imel veliko za povedat, bo pa zadeva učinkovita in to je glavno.

Skratka, zapomni si, da stran delaš za uporabnike in zato, da boš z njo dosegel nek cilj. Kako zadeva izgleda je postranskega pomena.

Če dizajna ne misliš delat sam pa enostavno uporabi template. Itak so templati, ki se dobijo za nekaj 10$ pomoje bolj kvalitetni kot velika večina domačih dizajnov. Spremeniš barve, logo in mogoče malo layout pa imaš odličen dizajn.

HardFu ::

izisilver, s tem ni popolnoma nic narobe, ce imajo vse strani podoben layout, glossy gumbe, reflectione in se nekaj danes zelo popularnih elementov. To so pac elementi, s katerimi najlazje ustvaris kontrast, glede na katerega uporabnik presoja pomembnost (in namembnost) razlicnih delov spletne strani. Tudi avtomobili imajo vsi (razen nekaj izjem) 4 kolesa, 3 ali 5 vrat, prestavno rocico in dva sedeza spredaj, pa se zato nihce ne pritozuje da niso vec "in"!

Za primer si lahko ogledate 24ur.com, stran, ki sem jo vcasih redno obiskoval, danes pa je postala tako zabita z informacijami (ki so povrhu se nametane po strani, da ne ves kaj sploh kam pase) in reklamami, da sem si vir dnevnih informacij poiskal drugje.

LP
Tomaz
http://codeable.io

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HardFu ()

Iztok Smolic ::

HardPhuck: ne motijo me ti elementi toliko ... na živce mi gre to, da "oblikovalci" niso sposobni biti dovolj kreativni in samo kopirajo tisto kar je trendy. Na koncu izpade, kot da lahko že vsak oblikuje stran. Poleg tega pa je verjetnost, da si bo obiskovalec zapomnil spletno mesto majhna (si bo zapomnil stran po glossy gumbih? logotipu?). Če pa to niso dovolj veliki razlogi, da ni to pravi način...

Nedolgo nazaj sem bral članek, ki je govoril o tem, da je najboljši dizajn neviden za uporabnika.
-----------/------------

Zgodovina sprememb…

IceIceBaby ::

Nedolgo nazaj sem bral članek, ki je govoril o tem, da je najboljši dizajn neviden za uporabnika.


No vidiš. Čim manj je treba komplicirat in čim bolj upoštevat ustaljeno prakso. Je boljše za uporabnika in lastnika strani, edino dizajnerji se včasih mal zmrdujejo nad takim načinom dela :)

Kar se tiče uporabnosti in prodajnega učinka so najboljše strani tiste, ki padejo v povprečje. To velja za samo obliko kot tudi za postavitev strani. Inovativni dizajni so sicer lahko zelo zanimivi, ampak iz stališča marketinga so pa večinoma povsem zanič.

Če so trenutno moderni odsevi in "blogovski" layout se je najboljše držat te prakse. Uporabniki bodo točno vedeli kam naj kliknejo in veliko lažje jim boš "vsilil" neko sporočilo.

mitja_i ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mitja_i ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

tocen postopek izdelave dolocene strani

Oddelek: Izdelava spletišč
202214 (1791) Tody
»

Web 2.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
505704 (4224) Tody
»

Deset najpogostejših napak pri oblikovanju spletnih strani

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
444400 (2667) MrStein
»

Ocena Dizajna (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
564419 (3329) Tody
»

Približna cena izdelave (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
997611 (5574) JanezekNovak

Več podobnih tem