» »

Nevihte

Nevihte

1 2 3
4
5

zile ::

Še malo podokumentirano iz strani vremenskih navdušencev na zevs forumu.
Nepričakovano presenečenje 14.07.2008

in

NASTANEK IN POSLEDICE ENEGA NAJHUJŠIH PUSTOŠENJ V OBČINI KAMNIK

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zile ()

Saircor ::

:O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saircor ()

krucymucy ::

Nekako spada v to temo pa bomo kar tukaj pokomentirali.

Na 24ur.com je anketa z vprasanjem "Kako naj se država odzove na vse pogostejše naravne ujme?"
ogovori so me presenetili ...

Skupaj odgovorov: 10832, od/do: 14.07.2008 - 18.07.2008
z ostrejšo okoljevarstveno politiko 4756 44 %
z denarno pomočjo 3354 31 %
s sistemom opozarjanja 2256 21 %
ne vem, me ne zanima 466 4 %

Z ostrejso okoljevarstveno politiko? Kjoto 2? dodatne obdavcitve?
Z denarno pomocjo? Me zanima ce so ti pomislili da bo slo to iz njihovega zepa.
Edini pametni odgovor je pravocasno zaznavanje in opozarjanje, pa tudi spodbujanje kmetov/vinogradnikov k ustrezni zasciti. Ne samo zavarovanje, ker to gre spet iz nasega zepa.

PaX_MaN ::

Pravočasno opozorilo bo pa res pomagalo, če nima kmet nič, s čemer bi zaščitil svoja polja/nasade. V tisti uri pred hudo ... uro, dvomim, da bo pri zavarovalnici sklenil zavarovalno pogodbo.

SmeskoSnezak ::

lufthammer, kaj mene članek briga... sem podal svoje vprašanje in kaj me zanima. Če ima kdo kake informacije glede teh zunanjih strokovnjakov, bi jih rad z veseljem prebral. Druga nič, kapiš? :P
@ Pusti soncu v srce... @

Utk ::

Jaz ne vem, nisem tega doživel, ampak si predstavljam, da ko človeku odnese streho nad glavo, si nekako to zapomne. Za zmeraj. In bi moral bit nekdo prekleto senilen, da se tudi čez 90 let tega ne bi več spomnil.
btw, tam kjer jaz živim, smo imeli 3 tedne zapored točo. Ne tako hudo, ampak bla je. Do 10. leta sploh nisem znal kaj je to.

Azrael ::

Glede novinarjev, mar še ni hče ni opazil kako večina dela tako imenovane "raziskave"?

V njih pustijo samo tisti kar odgovarja njihovemu članku. Ker je prodaja strahu bolj dobičkanosna, refren najstarejši ne pomnijo ne manjka, čeprav je bilo lahko par mesecev nazaj še večje s*anje.

O tem da se ljudje ne spomnijo, koliko še vas še spomni tistih 13. komadov, ki so šli čez jez? Če vas sedaj ne bi spomnil?

Glede toče pa, pri nas smo jo začetek avgusta 1999 fasali skoraj vsako popoldne. Tako, da krajevno in časovno pogojeno.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Ted ::

Citiram: Tisti pridelovalec, ki se svoje poljščine in nasade odloči zavarovati, je tako deležen pomoči države v višini polovice premije. Za hektar poljščine mora, če odštejemo omenjeno pomoč, ki jo prejme, pridelovalec sam odšteti okrog 20 evrov, za vinograde in sadovnjake zaradi večjega tveganja nekoliko več. Pri posameznih zavarovalnicah je lahko ob določenih pogojih deležen še nekaterih ugodnosti. Pridelek je v osnovi mogoče zavarovati proti toči, požaru in udaru strele, dodatno pa je plodove in posevke možno zavarovati tudi pred posledicami viharja, poplave, pomladanske pozebe in podobno. Kakšne površine pa imate, da tega ne zmorete? Ne me basat.

Zavarovanje za vinograd in sadovnjak je malce specifično in precej dražje. Če je hektar pšenice res 20 evrov je pri vrednosti 15k evrov grozdja zavarovanje cca. 1500 evrov od katerih pol da država. Lahko zavaruješ tudi za manjšo vrednost. V prihodnosti seveda bomo zavarovali, letos pa tako kot 10 let prej nismo in niti eno leto nismo imeli škode zaradi toče. Odkrito povedano o tem nismo razmišljali ker pri nas toče dosedaj ni bilo. In to velja praktično za celotno občino Lenart kar se kmetijskih posevkov tiče. Hiše mislim da imamo vsi zavarovane.
Če bi imeli že prej večkrat točo in škodo zaradi tega bi seveda zavarovali oz. bi se o tem vsaj pozanimali. To da nimamo zavarovanja je sedaj izpadlo kot napaka. V prihodnosti bo itak zavarovano.
Vseeno pa država mora bolj poskrbeti za aktivno zaščito proti toči, zavarovanja gor ali dol.
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()

Grey ::

Ta, zadnja nevihta je bila res nekaj posebnega. Veter je pihal od teh treh neviht, se mi zdi, da najmočneje. V petek sem pa tudi letel čez območje, kjer je bila nevihta najbolj silovita (malo naprej od Kamnika)...ne vem, bil sem speechless, kaj takega v mojem kratkem življenju še nisem videl. Celo pobočje hriba je bilo okleščeno (drevesa prelomljena na pol) in nek del je bil precej sumljiv...spominjalo je na posledico zelooo močnega vrtinca (drevesa so bila polomljena v radiju nekaj nekaj 10m, potem kratka pavza (drevesa in tact) in potem še parkrat podobno). In to sredi pobočja...kjer bi pričakoval nadaljevanje prejšnjega demoliranja. 8-O

Me pa zanima, do katere stopnje se bo silovitost neviht razvijala...to se bo sicer slišalo smešno, ampak sanjal sem, nekaj let nazaj, da bomo imeli pri nas tornade in to precej hude. Še helikopter v sanjah je bil tak kot ga je pred kratkim kupilo neko podjetje...

Sc0ut ::

Kaj tiste mreže proti toči so fejst drage?
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Ted ::

Rešitev so protitočne mreže Učinkovita zaščita so proti-točne zaščitne mreže. V Posavju so jih letos postavili le na 20-ih hektarjih, v prihodnjih dveh tednih naj bi Evrosad z mrežami zaščitil še 12 hektarjev površin. Omenjena zaščita je za letošnji pridelek seveda veliko prepozna. Evrosad je letos skupaj s Sadjarsko zadrugo načrtoval 1.400 vagonov oz. 14 tisoč ton sadja, načrte je oklestila toča. Zato direktor Evrosada Boštjan Kozole posavskim občinam predlaga, naj v naslednjih desetih letih subvencionirajo sadjarje pri postavitvi zaščitnih mrež. Cena takšne zaščite za hektar površine namreč znaša 4 milijone tolarjev. Predsednik zadružne zveze Slovenije in Kmetijsko gozdarske zbornice Peter Vrisk pa je včeraj dejal, da kmetijska ministrica Lukačičeva podpira zamisel o vzpostavitvi vzajemne zavarovalnice, država naj bi tako kmetom plačala do polovice zavarovanja kmetijske pridelave. Pobuda je stara skoraj deset let, njena realizacija pa je odvisna od politične volje.

Če maš trg in brez problema prodaš grozdje/vino po 12-15k evrov letno pol se ti z dodatkom države taka investicija na dolgi rok izzide. V kolikor pa imaš težave s prodajo, prodajaš po nizki ceni (kljub odličnemu vinu/grozdju/sadju) kar je pri nas stalnica si pa še glede na prihodek še zavarovanje težko privoščiš. Sploh ob dejstvu da celo premoženje zmečeš že za nujno fitofarmacijo. Kje so potem še investicije v hladilnice, kleti, vinogradniško/vinarsko opremo etc...
Nas glede prodaje letos rešujejo avstrijci, mamo srečo da smo ob meji in da smo vzpostavli stike. Večina vinogradnikov pa te sreče nima. Kako bo pa drugo leto pa bomo videli. Očitno bo kar nekaj manj grozdja na trgu, vsaj v Malečniku je škoda 100%. Sadovnjaki v pasu toče pa so bolj ali manj uničeni, že ko je jabolko malo obtolčeno je zanič.
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()

BigWhale ::

Ted, po tem kar govoris, bi rekel, da se kmetijstvo pri nas ne splaca. Sicer sem podobnega mnenja ze kar nekaj casa in se mi zdi, da bi jo najbolje odnesli trije ali stirje 'veleposestniki' pri nas, ki bi skrbeli za vse obdelovalne povrsine v sloveniji. Ce imas deset vinogradov, ti dva na leto stolce, pa ostalih osem pokrije izgubo, ce imas pa enega, pa ti enega stolce in nimas s cem pokrivat izgub.

lufthammer ::

... kaj takega v mojem kratkem življenju še nisem videl....

Samo v tem je problem, kratko življenje. Zapisuj si kot od Nevone babica in boš čez leta lahko ugotavljal, kako je vse že enkrat bilo.

Odkrito povedano o tem nismo razmišljali ker pri nas toče dosedaj ni bilo.

Pred leti smo imeli raketno obrambo proti toči (predvsem na Štajerskem in Lenart je tudi tam nekje) in je sem pa tja kakšna raketa pristala na kakšni strehi ali balkonu, namesto v oblaku. Kje so zdaj te rakete ne vem.

pri vrednosti 15k evrov grozdja zavarovanje cca. 1500 evrov od katerih pol da država.

Govoriš o količini grozdja za 15k€? Torej 750€ praviš, bi te stalo zavarovanje.
Narediva primerjavo. Kupiš nov avto za 15k€, ga registriraš in za vsak slučaj ga zavaruješ še kasko, vse skupaj te stane vsaj 1500€. A za avto je smiselno, za pridelek pa ne?

Kje so potem še investicije v hladilnice, kleti, vinogradniško/vinarsko opremo etc...

Pa smo pri starem problemu. A ti bi to rad na suho 15 kil na leto pokasiral - jest bi tud.

Utk ::

BigWhale, si že videl revnega kmeta? Pravega kmeta, ne tako popoldanskega. Tudi če ni bil ravno veleposestnik.

BigWhale ::

Hm, ne vem. Je kak, ki ne dobiva drzavnih subvencij in je bogat? Takemu je za cestitat! Z drzavnimi subvencijami pa tudi jaz lahko postanem bogat... :)

krneki0001 ::


pri vrednosti 15k evrov grozdja zavarovanje cca. 1500 evrov od katerih pol da država.

Govoriš o količini grozdja za 15k€? Torej 750€ praviš, bi te stalo zavarovanje.
Narediva primerjavo. Kupiš nov avto za 15k€, ga registriraš in za vsak slučaj ga zavaruješ še kasko, vse skupaj te stane vsaj 1500€. A za avto je smiselno, za pridelek pa ne?


Pa ti tega ne razumeš!!! Avto vendar moraš imet, da se pokažeš pred sosedom. Pa tut če samo zelje ješ, avto mora bit.

dolenska ::

hmm če pa danes ne bo orenk namočilo pol pa ne vem kdaj bo
 radar nad lisco

radar nad lisco



tole je pa ena sama nevihta skozi 3/4 slovenije

Ted ::

Komentarjem zgoraj:

Avta za 15k ni pri hiši, sta dva avtomobila, en star 14 drug pa 12 let. Oba mata le osnovno zavarovanje. Vsaj zadnjih 15 let zavarovanje pridelka ni imelo smisla. V bodoče pa bomo videli, vsaj za določen znesek bomo v prihodnje gotovo zavarovali.
Večina vinogradnikov (in sadjarjev) pa vsaj v našem koncu životari.
Mah...

dejanslo ::

v lenartu spet toča.. sicer tokrat le velikosti lešnika ali dveh, ampak verjetno dovolj, da bo uničla, kar še je ostalo od pridelkov na vrtu..

edit: kako pa so primorci preživeli današnji večer/noč?
There`s More Than One Way To Do It

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dejanslo ()

Pyr0Beast ::

V Nm nas je kar dobro zalilo. Na trenutek so se čutila tudi zrna toče.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Ted ::

V okolici Lenarta nekaj minut toče med dežjem. upam nič hujšega. V Staršah pa je bilo baje 10 minut toče v velikosti jajca... Verjetno so nad Mariborom sipali srebrov jodid.
Mah...

AndreAS ::

Fantje, ob cca 22:05 na Ptuju :(

Toča


Pozdrav ,Andrej

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

Yossarian ::

Ted, v Staršah je blo grozno. Ljudje božji, kak je tolkla. Nekatere grude so bile debele kot marelica. Grozno.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Ted ::

Fak... Očitno se je vreme res namenilo uničit vse pridelke. V SV Sloveniji smo očitno letos fasali vsi...
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()

šernk ::

čudovito... toče sredi noči pa res se ne spomnim... statistiki prosim popravite me če se motim in je to nekaj vsakoletnega.

spomnim se toče ki je bila nekaj let nazaj septembra, ko je poleti cepilo celo slovenijo razen nas, in ko smo rekli da smo se izognili...boom tik pred trgatvijo stolklo skoraj vse. vendar sredi noči toča????
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

tommy boy ::

Sej pred nekaj leti je bila toča v Črnomlju ob 11 zvečer, pa je takrat vse stolklo. Celo strešno okno je napokalo.

Pyr0Beast ::

Touklo v Nm 2x. Pa use rože uzun .. [;(]
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Thagirion ::

okolica lenarta, natančneje cerkvenjak z okolico je bla katastrofa..zaj smo pa res vsi dobili eno konkretno porcijo, sicer malo večjo kot je postal sliko AndreAS.. po avtih je samo pokalo, strehe naluknjane kot švicarski sir, za eno hišo še vem da je strela udarla not in je kar fajn gorelo..ampak bomo preživeli, upajmo da je bilo to to..

r5r ::

Drevo nam je vrglo na avto, hhhh!
Nekaj strešnikov dol pometalo. Pri sosedu pa je drevo padlo na hišo.
And it makes me wonder.

koyotee ::

Na s. primorskem ni bilo nic, malo je poskropilo in to je to.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Pyr0Beast ::

Nam odtrgalo del nadstreška ... [:D]
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

;-) ::

V Slov.Bistrici je bilo vse mirno, v šikolah (proti kidričevemu/ptuju) pa je stolklo vse. Znancem prerešetalo streho, voda vdrla v hišo. Zraven ima novo poslopje z novo kritino pa ni nič narobe, tako da je veliko tudi odvisno od kvalitete kritine itd.

BendeR ::

Mirno ravno ne. Pri nas v centu je šla toča velika za lešnik. Je pa res, da samo kako minuto, potem pa je samo še dež sipal.
:=)

]Fusion[ ::

Lokacija:Ptuj
Saj pri nas je šla tudi toča samo kako minuto ali 2, ampak je blo čisto dovolj da polomi šipe na avtih/oknih ter razbije streho. Pri nas na bloku je celo razbilo steklo z vgrajeno žico(ne vem kak je strokovni izraz, armirano steklo? :))...
Je pa padala toča nekje v velikosti golf žigice in večje.
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

djordjevic ::

Pri nas, poleg zavoda, je samo veter nažigal ko svinja in lilo je ko iz škafa, toče pa menda ni bilo.

;-) ::

poleg zavoda to je lahk v sloveniji mogoče?

djordjevic ::

poleg zavoda to je lahk v sloveniji mogoče?

My bad, v Bistrici, mislim.

tx-z ::

Fak kaj je blo spet to ej8-O Na ptuju je sorodnikom en avto totalno razbil, notr blo pouno vode tko da je sam še za odpad, eno stran fasade preluknal, 2 šipi razbil.....njihovim sosedom pa je strešno okno razbil in so mel celo stanovanje poplavlen....skratka 8-O .... :\
tx-z

krneki0001 ::

No dons sem se peljal skozi kamnik malo po neurju in je bilo po tleh še vedno polno zrn od toče. Po nekaterih predelih je bilo vse belo, kot da bi zapadel sneg.

Karaya 52 ::

Se pravi da bo nov val odškodnin, katere je "dolžna" izplačati država...

Kakšna bedarija! Pred letom nam je poplavlo pol bajte pa nam na kraj pameti ni padlo da bi od države zahtevali pomoč. Nismo meli nič zavarovano, je*** ga, sami smo si bili krivi.

Tilen ::

Kakšna bedarija! Pred letom nam je poplavlo pol bajte pa nam na kraj pameti ni padlo da bi od države zahtevali pomoč. Nismo meli nič zavarovano, je*** ga, sami smo si bili krivi.

Take imajo najraje. Si pa moralni zmagovalec s praznim žepom ;]
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Karaya 52 ::

O, saj so popisali, ne da jih je kdo klical... pač nič ni bilo od tega, ker nismo bili sredi Železnikov. Očitno nismo ustrezali nekim kvazi okvrijem, voda ni drla s 30km/h? 3cm premalo blata v hiši? Kamere ne marajo teme/noči?

Uslugo bi nam naredili če bi popravili nasip na reki, nasip zaradi katerega bom moral celo noč bedeti. Vsaj zavarovano je tokrat.

djordjevic ::

Jah, pismo. Vidiš, mačeha država. Resnično upam, da ne boste imeli v vaših koncih spet sranja.

Pyr0Beast ::

Hja, to je tak, kot da bi šu sredi cerkniškega jezera gradit kočo, potem pa jamrat, da ti je voda use zalila ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

krucymucy ::

Letos je nebi mogel postaviti, ker je skozi polno.

Karaya 52 ::

Pyr0Beast> Hja, to je tak, kot da bi šu sredi cerkniškega jezera gradit kočo, potem pa jamrat, da ti je voda use zalila ..

Se strinjam, predlagam da v Ljubljani zasujete Gruberjev kanal in pustite barju svojo pot, potem bomo pa ostali lahko pametovali ok? Lahko pa posodijo komunalne delavce, da enkrat na 10 let očistijo nabrežja, ker sami pač ne smemo podirat vrb, ki tvorijo pragozd na tej državni zemljici.

Pyr0Beast ::

Stvar je taka, da se nikoli v prejšnjih letih ni gradilo na nevarnih območjih (Plaz, poplave, ugrezi), nato pa je folk navalil ravno tam, ker je videl, da je plac in zemlja poceni. Potem pa vsak vikend poročajo o ljudeh, katerim plaz grozi, da bo odnesel hišo, namesto da bi utrdili tla, pa tam požagajo še zadnje drevo in pustijo prostor do hiše cca 20cm .. J$#"at ga ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

krneki0001 ::

Stvar je taka, da se nikoli v prejšnjih letih ni gradilo na nevarnih območjih (Plaz, poplave, ugrezi), nato pa je folk navalil ravno tam, ker je videl, da je plac in zemlja poceni. Potem pa vsak vikend poročajo o ljudeh, katerim plaz grozi, da bo odnesel hišo, namesto da bi utrdili tla, pa tam požagajo še zadnje drevo in pustijo prostor do hiše cca 20cm .. J$#"at ga ..


Jst imam malo drugačno mnenje;
Gozdove smo vsako leto čistili. Podrli smo toliko kot smo rabili za kurjavo, vse vejce so bile pobrane, vse listje smo ponucali za steljo (še pri nas doma, ko sem bil majhen pokovc, smo vse to delali). Ob nalivih se voda v gozdovih ni nikjer zadrževala, vedno je sproti stekla skozi gozd. Ljudje so to vedeli in naredili so male nasipe in uredili hudournike in voda je vedno stekla mimo vsega, brez škode. Hkrati pa so na hribih ostala drevesa, ki so zemljo držala skupaj in take zemlje plaz ne more odnest.
Danes pa ljudje podrejo drevo, pa ne eno, podrejo pol hoste, veje odrežejo in pustijo ležati v gozdu, ker vzamejo samo deblo. Že ko vlečejo debla iz hoste vlečejo za sabo veje, ki se zbijejo skupaj z blatom, hkrati pa ta debla, ki se vlečejo uničijo še korenine ki so v zemlji. Ko pride velik naliv pa voda te vejice še bolj zbije skupaj in naredi se majhen jez z lužo. Ko ta mali jezek popusti, voda na hitro steče naprej do naslednje take luže, kateri jez spet popusti in naenkrat je to kr dost vode, ki priteče iz gozda. Ni več enakomernega pretoka, ki bi ga lahko tudi neurejen hudornik zdržal. Poleg tega smo nehali urejati hudournike, kar pa se hitro pokaže za veliko neumnost. In tako pride do te velikanske škode, ki jo naredi voda, ko pridrvi v kako naselje. Poleg tega pa tudi zaradi podrtja toliko dreves, v zemlji ni več korenin, ki bi zemljo zadrževale in hitro se ob večjem nalivu sproži tudi kak plaz.

Če pa zgradbe pogledaš pa; nekoč so gradili na vrhu gričkov in "klancev". Vse hiše so bile varne pred poplavami in plazovi. Točno se je vedelo, kje je nevarno področje in tja ni rinil nobeden. Omejitev pa je bila v takem primeru voda. Če si živel na vrhu hriba si lahko imel samo kapnico in v veočih poletjih ni zadoščala za napajanje živine v hlevu. Ker pa ljudje smo bitja, ki delujemo po liniji najmanjšega upora, smo se začeli seliti v doline in ob reke ter potoke. Tam je bilo vode dovolj, vendar tudi nevarnosti več, na katere se pa nihče ni oziral. In tako so razne vasice in mesteca postavljena na takih področjih, da bi bilo bolje, da bi se umaknili daleč stran. Ampak 100 let nič, potem pa v enem dnevu vse zgubiš. In vsi se zanašajo na tistih 100 let, da njim se pa to ne bo zgodilo, in tako imamo kar imamo.
Sicer se še danes ve kje so nevarna področja, ampak šop bankovcev tudi to popravi in gradiš lahko kjerkoli hočeš (če imaš dovolj denarja, da podkupiš kakega uradnika, ki ti da potem žegenj za gradnjo, seveda).

V sloveniji se točno vidi da dobesedno nihče več ne ugotavlja kako je s plazovi, saj je novi šentviški predor zgrajen pod območjem, ki samo čaka, da se bo odpeljal v dolino. En zelo zelo hud naliv(nekaj takega kot v železniki lanskega septembra (18. september 2007)) in se bo cel hrib odpeljal.

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

Pyr0Beast> Stvar je taka, da se nikoli v prejšnjih letih ni gradilo na nevarnih območjih (Plaz, poplave, ugrezi), nato pa je folk navalil ravno tam, ker je videl, da je plac in zemlja poceni. Potem pa vsak vikend poročajo o ljudeh, katerim plaz grozi, da bo odnesel hišo, namesto da bi utrdili tla, pa tam požagajo še zadnje drevo in pustijo prostor do hiše cca 20cm .. J$#"at ga ..

Samo za info, prostor Celja je bil naseljen že pred prostorom Ljubljane. Lani septembra je manjkalo kak meter pa bi Savinja prestopla bregove in zalila staro mestno jedro. Navzgod po dolini je situacija bistveno slabša. Država ne uredi nabrežij, vedno več je proda, nasipe se zanemarja... Sledi še svinjarija ki jo reka prinese, točno ta o kateri piše nebivedu. Ta področja so poseljena že več kot 1000 let, ljudje so takrat sami čistili reko, danes tega ne smejo.

Pyr0Beast ::

Seveda je stvar še prej poplavljala, samo stvari so bile urejene, nasipe, obrežja in dno reke se je redno ! vzdrževalo (seveda se je za to tudi nekaj plačalo), dandanes pa folk samo nekaj jamra, namesto, da se organizira, pa reši zadevo.
Države je pa tudi malce čudna in definitivno bi morala prejeti svoj delež krivde zaradi miljon enih majcenih, mičkenih zakonov, kateri ti preprovedujejo, da bi karkoli naredil a ob enem, na drugi strani ni poskrbljeno za težavo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Droni za zaščito proti toči

Oddelek: Problemi človeštva
335858 (4606) Utk
»

Ponjave proti toči za zaščito avtomobila

Oddelek: Na cesti
3325859 (22351) menjalnik
»

Toča: 08.08.08 (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
717791 (5278) JanK
»

Toča 2008 ?

Oddelek: Loža
272934 (1964) PaX_MaN

Toča na štajerskem (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
775901 (4395) STASI

Več podobnih tem