» »

Delovanje pc-ja 24/7 in njegova življenska doba

Delovanje pc-ja 24/7 in njegova življenska doba

urko99 ::

Pridejo obdobja ko se človek kar precej poslužuje p2p prenosov in ker moram kot lastnik 1024/256 adsl linije včasih precej časa nameniti izenačevanju in preseganju 1:1 razmerja na torrent trackerjih, me zanima kako kaj 24/7 delovanje pc-ja vpliva na življenjsko dobo njegovih komponent? Je naivno pričakovati da bo tak pc brez večjih problemov deloval 6-7 let? Mi torej priporočate nakup rabljenega računala, ki bo namenjen samo dolvleki, ali je to le nepotrebno kompliciranje? Hvala za odgovore!
lp Uroš

Saintek ::

Sam imam za server računalnik ki je star nekje 4 leta 2,4 intel rama 768Mb 24/7 mi bolj ali manj leti kake 2,5 leta in ni problemov tok tok :). Na začetku sem imel gor windows xp zdaj pa imam gor malo več kot leto dni linux fedoro 5 in sem več kot zadovoljen.

kulSMS ::

Jaz imam en poseben računalnik za p2p prenose (že dobro leto 24/7 in nobenih problemov). Imam ga bolj zaradi tega, da imam na njem tudi zasebni server in podobne malenkosti in da mi je nek domači računalnik od povsod dosegljiv. Pa glavni domači računalnik lahko poljubno uporabljam (ga lahko kadarkoli ugasnem). P2p računalnik (Celeron 833) porabi tudi precej manj elektrike (poraba cca 60W).
O tem, da računalnik ne bi prenesel napora, še nisem razmišljal. Po moje je najbolj kritična stvar disk (te imam pa precej nove).
Sicer pa cena računalnika precej hitro pade. Če se slučajno pokvari, lahko po precej ugodni ceni kupiš rabljenega.

jan01 ::

Za majhno porabo elektrike: linksys NSLU2(poišči v npr idealo.de, s poštnino iz nemčije bo veliko ceneje pri nas) in en zunanji disk na usbju (+ 1, povprašaj kaj na www.wlan-sat.com)...

urko99 ::

Disk sem ravnokar menjal, tko da imam zdej 5 let garancije pri seagate-u :) Tako da me pol lahko le elektrika skrbi. Vendar pa ni nič navito, komponente so povečini standardne, nedelujočo periferijo vestno izklapljam,.. tako da tudi tuki ne bi smelo bit pretiranih stroškov. Sicer pa je osnovni sistem star že skoraj 4 leta, tako da bo čez 2, 3 leta že treba verjetno razmišljat o nakupu novega.
Cene usmerjevalnikov s trdim diskom pa so skoraj primerljive z dejansko vrednostjo mojega računala, tako da ne verjamem, da se mi splača njihov nakup.
lp Uroš

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urko99 ()

kulSMS ::

kaj na linksys NSLU2 lahko uporabljaš za p2p? Če je možno po moje ne more to preveč dobro delovat (preslab procesor).

caveman ::

Jaz imam doma že 3 leta neprestano prižgan računalnik, ki samo nalaga z interneta. Notri je disk Seagate 30 GB star 6,5 let in dela brez težav. Računalnik zaradi memory leaka resetiram 1x na mesec, drugače pa nisem imel še nobenih težav

zee ::

moj racunalnik se zresetira samo, ko zmanjka elektrike.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

urko99 ::

Kako pa je kaj s porabo el. energije? Če imam standardne komponente (P4 2,4Ghz, QDI P4I865A, 1Gb ram, 320GB Seagate disk, ATI radeon 9200 (128Mb), vse skupaj na 300W napajalniku), ki jih nisem nikoli navijal, pol verjetn tudi poraba ne bi smela biti prevelika? Nerabljeno periferijo vestno ugašam, čez noč tudi monitor (LCD, čez dan v stanju pripravljenosti). Večino dneva pc le uploada, torej minimalni napori, povprečno 2 ali 3 ure pa ga uporabljam za brskanje po netu, ogled kakšne serije, pisarniška dela, redkeje pa za kakšno urejanje videa ali grafike ipd.
lp uros

Klemzz ::

moj trenutn rekord je na serverju :) dela pa že celih 20 dni, zdej ga bo pa treba ugasnt da dobi dodaten ram :))

OChack ::

24/7 je za računalnik bol zdravo kot ugašanje in prižiganje, saj je ob vsakm vklopu začetni tok tud do 6x večji, kar recimo da poškoduje komponente....... glede na to da mamo razne zaščite bi vseen reku da je vsak vklop nekakšen šok za komponente ki im krajša življensko dobo.
sj avta tud ni dobr pržigat in ugašat, še najbol za avto so relacije..
Int€l inside, IDIOT Outside

bluefish ::

normalen računalnik bi moral tudi v režimu 24/7 zdržati nekaj let. Najšibkejši člen so tukaj trdi diski, ki lahko začno spuščati slabe sektorje ob nenehnem zapisovanju in branju (prenos torrentov sodi tudi sem). Vendar pa ima večina proizvajalcev najmanj 3 letno garancijo, Seagate celo 5 let.

minime ::

Jaz imam takšno kišto naprodaj. Je praktično brezslišna in disk je dodatno aktivno hlajen.

aiko ::

To je relativno.
Vse je odvisno od najslabše komponente, katera je vgrajena. V firmi mamo HP, katera dela že 10+ let nonstop, pa ni blo menjano še nič.
Doma imam star duron kateri mi dela z Win2k SP4 že 2,5 leti brez restarta, sam pc pa je star cca. 6-7 let.

kulSMS ::

urko99 poraba tvojega računalnika je po moje okrog 130 W (brez monitorja)
za 100W porabnika pride na mesec cca: 6,3 EUR
za 130W torej 8,2 EUR >>> 100 EUR/leto

krneki0001 ::

Pr nas v službi imamo mašine, ki že kar nekaj let niso bile ugasnjene, nekatere celo reštartane niso bile, pa delajo brez problemov.


Mislim da je večja obremenitev za računalnik če ga stalno izklapljaš pa vklaplješ, kot pa če stalno deluje.

urko99 ::

Torej se nabere kar nekaj €, vendar mislim da znesek ni pretiran. Pač tudi p2p mora imeti svojo ceno. 50% te energije bi verjetno za delo porabil v vsakem primeru, ostalo vrednost pa bi lahko tretiral kot neko članarnino za knjižnjico in videoteko, ki mi postreže z ogromno v Sloveniji sicer nedostopne robe in znanja :) Stvari, ki pa so dostopne in imajo primerno ceno, pa že sedaj raje kupim, če le imam možnost. Pa hvala za odgovore!
lp uroš

MadMax ::

urko99:
Bolj realno bi naj tvoj PC žrl okoli 70W v idle, samo konzerva seveda.
Potem pa računaj: to je 0.07kWh na uro, torej 1.68 na dan, 613.2 na leto.
Povprečna cena je nekje cca 20SIT/kWh (po starem, v SITnih), kar nanese dobrih 12kSIT.
S periferijo vred komot zaokrožiš na 100€ letno.
Zdi se kar nekaj, ampak po drugi strani-koliko pa zapraviš ob enem povprečnem večernem sobotnem izhodu? In če bi za vsak film, ki si ga DLjal dal 10€ za kino vstopnice zase in za lepšo polovico, pa še kakšne kokice in drink daš zraven... vsaj 20€ po filmu. 5 filmov torej 8-)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

kulSMS ::

MadMax: s čim pa to meriš?
Če moj Celeron 833 porabi 60W bo njegov P4 2,4 70W?
Jaz merim s cenejšim Conradovim merilcem (moj AthlonXP 2400 pa porabi okrog 110W+, 17 crt monitor pa 70W)

smile- ::

jest sem kupil stari laptop 700mhz, dogradil ram, zamenjal disk - ga priklopil na ups, postavil v kot in zadeva laufa ze tretje leto...
zelo mala poraba, p2p, mula, telnet, sftp... do njega dostopam preko remote desktop-a, disk praznim preko mreze...in je zame idelana resitev

kulSMS ::

jaz sem tudi razmišljal, da bi si za to omislil en star prenosnik (cca 1Ghz). Malo me muči malo prostora na disku (potrebujem vsaj 200GB).
Prihranek v elektriki ne bi bil zelo velik (60W --> 20W)---> manj kot 130 EUR v 4ih letih
(bi me več stal nakup starega prenosnika)

MadMax ::

kulSMS:
merim z najdražjim konradovim merilcem, z UPSom in z displejčkom na napajalniku.
Za okvirno referenco pa vzamem 75÷80W idle porabe moje konzerve, v kateri je na Asus P4C800DLX nataknjen P4 2.8/800 Northwood, 4x512DDR, ATI R9600/256, SB Live, 4x HDD, 2x optika, FDD, PCI USB kartica in še kaka malenkost.
Za 19" LCD ti pa sicer iz glave ne morem postreči s točnim podatkom, ampak nekje okoli 40W bo kar realno.

Kar se pa drugega tiče, tvoja ideja itak rabi disk, torej lahko počiš zunanji HDD prek USB. Prenosnik pa ti ne odtehta le porabe ampak tudi manj vročine v sobi, kar je predvsem izrazito v poletnih mesecih.
Če se srečam z €€€ za novega bookca bo moj zdajšnji celeron 1.4M s 768MB RAM in 80GB HDD pristal natanko v ta namen nekje pod mizo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

kulSMS ::

Zanimiva ta poraba (moj athlon je pa kr precej požrešen)
kakšna je pa poraba če obremeniš procesor? (ker pri meni neke bistvene razlike)

MadMax ::

Naraste tut prek 110, sploh če še malo grafika zašvica je tut 130.
Se pa ne spomnem da bi prilezel do 140, ko sem testiral slabo leto nazaj.
Nisem pa posvetil življenja raziskavi, kako konzervo prpravit do max. porabe :D
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prižgan računalnik - poraba elektrike

Oddelek: Pomoč in nasveti
398798 (1631) d4vid
»

Koliko elektrike porabi računalnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
5419727 (16206) Luka_aoxd
»

Radeon HD 5970 res prijazen navijanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
747757 (5427) PrimozR
»

Poraba elektrike?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
358635 (7560) janez5
»

Koliko stroma zre

Oddelek: Strojna oprema
231765 (1305) kolesar

Več podobnih tem