» »

Novi OCZjev "AMD-only" spomin

Novi OCZjev "AMD-only" spomin

The inquirer - V svetu računalništva, sploh procesorskih in nanje vezanih komponent, redko vidimo, da proizvajalec relativno stare tehnologije, v nekoliko modificirani obliki prinaša nove produkte na trg, sploh če gre za modifikacijo, ki vsaj v začetku omejuje uporabo na AMD platformo.

Gre za nove RAM module, ki izkoriščajo univerzalnost pomnilniškega krmilnika, vdelanega v AMD-jeve K-8 in K-10 procesorje. Ti omogočajo uporabo RAM-a z 11-bitnimi stolpci in velikostjo strani 16 Kib, kar je dvakrat več od standardnih 10 bitov in velikostjo strani 8 Kib.

Če še ne veste, je RAM organiziran nekako tako kot ogromna šahovnica. Katerokoli polje na njej lahko naslovimo v osnovi v dveh korakih:

1. izberemo "privzeto" vrstico, v kateri se polje nahaja ( in ki bo ostala izbrana, dokler ne bomo izbrali nove);
2. izberemo polje v tej vrstici.

Prvi korak je razmeroma počasen, drugi pa hiter. Če ste se kdaj igrali z RAM nastavitvami v BIOS-u, potem veste, da je RAS zakasnitev (poenostavljeno rečeno izbira vrstice) veliko večja od CAS zakasnitve. Prehod v novo vrstico nas stane mogoče bruto 10 ciklov, izbira kateregakoli podatka v tej vrstici mogoče 2-3 cikla, izbira vsakega naslednjega pa samo 1 cikel. Iz tega sledi, da bomo za dostop porabili najmanj časa, če bo kar največ dostopov sekvenčnih ali vsaj v isti vrstici. Tu pa novi RAMi prav pridejo, saj so organizirani tako, da imajo vrstice 2x daljše od doslej največje standardne dolžine.

Ker je RAM namenjen zahtevnim uporabnikom, je tudi na voljo samo v "XXL" obliki; 4 x 2 GB modul = 8 GB. Ploščki so deklarirani kot PC2-5400, kar pomeni DDR2-667.

Namenjen je predvsem zahtevnim uporabnikom pomnilniško intenzivnih aplikacij, kot so 3D Studio/Maya, Adobe Photoshop, programom za obdelavo videa itd. Uporaba 64-bitnega sistema ni pogoj (je pa že glede na kapaciteto verjetno edino smiselna), Intelovi stroji pa zaenkrat odpadejo, vsaj dokler Intel ne zagotovi ustrezne podpore.

Pričakujejo, da bodo podobni modeli enake organizacije in upajmo višjih hitrosti drugih proizvajalcev sledili v kratkem.

Kot je videti, nova Barcelona in sploh K-8 le ni tako nezanimiva zadeva, če celo proizvajalci pomnilnika zanjo optimizirajo nekatere svoje izdelke...

Vir: INQUIRER

19 komentarjev

PrimozR ::

Kot je videti, nova Barcelona in sploh K-8 le ni tako nezanimiva zadeva, če celo proizvajalci pomnilnika zanjo optimizirajo nekatere svoje izdelke...


Barcelona in K10? SIcer pa zanimivo. Komaj čakam K10 da se razvne nov boj na področju procesorjev (upam).

OChack ::

če bo barcelona oz. k10 *phenom* kompatibilna z AM2 podnožjem bom kupu athlona x2 in počakov da phenomu pade cena, sicer pa grem na intel
Int€l inside, IDIOT Outside

FireSnake ::

OChak .. potem komot kupis ze danes ;)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Brane2 ::

ZAdnja novica: Phenom bo podpiral SSE4A, če je verjeti Fudzilli. Verjetno je tisti "A" okrajšava za "AMD"... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Urajmal ::

A bo sploh amd nardil hitrejše procesorje (in z lepo ceno), kot so intelove c2d ??

Zheegec ::

Brane2 - SSE4a je omenjen v AMD optimization guide na official AMD strani, kaj točno to pomeni pa ne piše.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

dukenukem ::

a kdo ve, katere plate bojo podpirale K10 ,ali ga bojo kar vse, ki so na AM2 ;) nekje sem bral ,da ni rečeno, da ga bojo vse podpirale :P

Brane2 ::

Ko sem dal novico od sebe, je imel 2 gibibytea, sedaj ima četrt gigabytea...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

TekO ::

Po dolgem cajtu neka pametna novica, ki se res tiče računalništva in ne nekega rumenega tiska in je hkrati še lepo obrazložena, vi oz. nekateri se pa kar zapičujete v malenkosti oz pač saj vsi vemo kaj je bilo mišljeno..


OCZ is first to market with these standard non-ECC memory for AMD's memory controllers and you can expect for others to follow soon.


$me likes >:D
Ideas are bulletproof.

Jaffa ::

Jaz sem kr avtomatsko prebral 2 gigabajta. 8-) Prebereš bistvo. Tud bi blo nekak čudno, če bi bilo gigabajt rama v paketu po 4 krat 256 megabajtov. :D
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Brane2 ::

Napisal sem "Na", ker me je ravno takrat nekaj srbelo pod pasom.

Poleg tega je bil RAM v naslovu korigiran v "spomin", kar je bolj problematično. Pomnilnik je ustreznejši izraz.
On the journey of life, I chose the psycho path.

OChack ::

točno to sm mislu, očitno nima veliko ljudi (z mano vred) pojma o delovanju pomnilnika in potem raje enkaj 3. kvasijo.
mene zanima dejansko koliko bo ta pomnilnik oziroma njegovo delovanje pripomoglo k dejnaski hitrosti a64 x2 procesorjev
Int€l inside, IDIOT Outside

Markoff ::

Brane2: hvala za novico. Da ne boš mislil, da jih S-Tjevci beremo samo zaradi kritike, nekateri jih beremo zaradi širjenja obzorij. Nekateri drugi spet jih berejo iz podobnih razlogov kot gledajo VelikegaBrata - da iščejo napake na drugih.

Najbolj žalostno je, da svoj in naš čas zapravljajo uporabniki, ki v preteklosti niso pisali tako bebavih komentarjev, kot je ali piše se prav Gb, GB, GiB, GiB ali Gibberish. Očitno se vsem čez čas začne kisati, admini pa tudi zadnje čase spijo. Ne bi se bilo slabo zgledovati po določenem SLO torrent trackerju (če se prav spomnim, ga ne smem oglaševati), kjer dobiš opomin za bagatelo in ban za ponovitev bagatele. Pa imajo še vedno veliko, a bolj kakovostno, strpno in urejeno skupnost. Ne bi nič rekel, če bi bilo novic gora in komentarji uravnoteženi, tako pa zadnje čase novic primanjkuje, komentarji pa so pretežno nekonstruktivni in včasih zares bebavi. Bolje bi bila novica brez komentarjev kot pa takole - avtorju in bralcu ubija užitek pri prebiranju novosti oz. zanimivosti (kadar novice pač niso povsem sveže).

V življenju še nisem napisal novice na S-T, vendar tudi v istem obdobju nisem napisal niti ene same kritike nanje. Kritike v smislu lektoriranja gredo na upravljalca strani (admine), ki imajo pravico in odgovorost za objavo ali neobjavo, zato prosim usmerite puščice nanje. Ali se pač bojite kazni?

Upam, da avtorji novic ne bodo masovno upoptevali nasveta, ki ga je en pastir dal drugemu: Let's get the flock out of here!
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

gzibret ::

Pobrisal okroglo število 20 offtopic komentarjev. Za kritike novic uporabljajte posebno temo [+/-]Kritika NOVIC.

Markoff-ov komentar pove veliko. Preberite ga vsi (skoraj, je vseeno nekaj svetlih izjem), ki imate rdeč post.

PS - admini so bili na faxu :D
Vse je za neki dobr!

OChack ::

narobe ej točno to kar si napisov in bolš da nebi nič, moderator pa lahko pobriše tiste moje poste ki ne sodijo v temo če še niso...
sicer pa delat pomnilnik samo za eno firmo procesorjev po mojem ni najbol super ideja zarad združljivosti starih in prihodnjih chipsetov ter menjav tehnologij
Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Trdi ::

Ochack, poglej si malo, koliko firme dajo na združljivost s starimi komponentami, kar se tiče RAM-a - ne prav dosti. Enako je pa tudi z uporabniki - ne poznam veliko primerov, da bi RAM-i šli iz starega v novi računalnik.

edit - odstranil offtopic del.
Trdota d.o.o.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

dzinks63 ::

:)) Mogoče pa nas bo npr: Asrock presenetil z kakšno plato, ki bo podpirala obe vrsti ramov. So znali že marsikaj dvojnega naredit.

Brane2 ::

Gre v bistvu samo za malenkostno spremembo pri northbridgeu in ni videti, da bi bili potrebni posebni posegi na plati sami.

Pri teh RAMih je v električnem pogledu vse isto kot pri navadnih DDR2 RAMih. Vsi signali in njihov razpored so enaki. Le da je organizacija pomnilnih celic malo drugačna in potrebuje ustrezen krmilnik...
On the journey of life, I chose the psycho path.

OChack ::

že že, ampak glej mal po forumih kolk majo ljudje probleme z platami in rami, pa je vse po JDEC standardu narjen, da se pa kj izvn dela je pa prec tok več možnosti da zadeva ne dela tko k treba
Int€l inside, IDIOT Outside


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applova prireditev bo 22. oktobra (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
9628285 (24022) sensei
»

Ena za MythBusters: določanje dolžin varchar polj

Oddelek: Programiranje
283672 (2757) Jst
»

Apple: kilo je 1000 in ne več 1024 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20516860 (12160) Matevžk
»

Programiranje "Šah-a" v Javi

Oddelek: Programiranje
264092 (3608) OwcA

Več podobnih tem